Terug
Gepubliceerd op 26/09/2022

2022_CBS_07800 - Subsidieaanvraag departement Omgeving Vlaanderen - Pilootproject omgevingshandhaving - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/09/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_07800 - Subsidieaanvraag departement Omgeving Vlaanderen - Pilootproject omgevingshandhaving - Goedkeuring 2022_CBS_07800 - Subsidieaanvraag departement Omgeving Vlaanderen - Pilootproject omgevingshandhaving - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Recent heeft het departement Omgeving Vlaanderen een oproep gelanceerd voor het indienen van pilootprojecten rond omgevingshandhaving. Hierbij moeten één van volgende onderwerpen aan bod komen: 

  • Landbouwinrichtingen, ammoniakemissiearme-stallen klasse 2 en luchtwassers in het kader van de stikstofproblematiek;
  • het niet naleven van vergunningsvoorwaarden met betrekking tot heraanplantingen (van bomen) en de aanleg groenbuffers en groenschermen in het kader van de instandhouding van de biodiversiteit;
  • bronbemalingen, (onvergunde) grondwaterwinningen, onvergunde verhardingen en het niet aanleggen van voorziene groendaken in het kader van de droogteproblematiek.

Gemeentes kunnen een projectaanvraag indienen en maken kans op een budget van 20.000 euro om de projectdoelstellingen te realiseren. 

Argumentatie

Het project  kadert in het 3de luik van prioriteiten van de pilootprojecten van omgeving Vlaanderen, zijnde bronbemalingen. In het project (zie bijlage) beoogt de dienst Milieu-interventie de controle van een derde van het totaal aantal bemalingen (komt overeen met 90 bemalingen). Naast de verhoogde controle van bemalingen, zullen er stalen genomen worden van het opgepompte grondwater en getest worden op de grondwaterkwaliteitsnormen en op per- en polyfluoroalkyl substanties (PFAS). Met de middelen die vrijkomen uit de subsidie zou men een netwerk aan meetpunten uitrollen voor het meten van grondwaterdebieten. Dankzij deze real-time monitoring kunnen lokale toezichthouders onmiddellijk ingrijpen wanneer het grondwaterpeil op een bepaalde locatie zou dalen. 

Concreet maakt de goedkeuring van de subsidieaanvraag het mogelijk om een subsidie te bekomen die meer middelen zou beschikbaar stellen voor de dienst Milieu-interventie. Deze middelen zullen gebruikt worden om meer analyses van het grondwater uit te voeren en om een meetsysteem op te stellen waardoor het grondwater in de stad Antwerpen gemonitord wordt in real-time. Dit kan dan vervolgens door lokale toezichthouders gebruikt worden om plaatsen te identificeren waar grote dalingen zijn in het grondwaterpeil, hetgeen aanleiding zal geven tot gerichte controles op grondwaterwinning in die regio.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): “Het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.”

Algemene financiƫle opmerkingen

Indien de aanvraag voor de projectsubsidie wordt goedgekeurd, zullen de subsidieontvangsten en -uitgaven via een subsidiefiche opgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de subsidieaanvraag zoals beschreven in bijlage van dit besluit goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.