Terug
Gepubliceerd op 26/09/2022

2022_CBS_07835 - Fondsen. Subsidiewerving - Programma Vlaamse Veerkracht. Oproep 7 Gemeente zonder Gemeentehuis. Indiening project. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/09/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_07835 - Fondsen. Subsidiewerving - Programma Vlaamse Veerkracht. Oproep 7 Gemeente zonder Gemeentehuis. Indiening project. Ondertekening - Goedkeuring 2022_CBS_07835 - Fondsen. Subsidiewerving - Programma Vlaamse Veerkracht. Oproep 7 Gemeente zonder Gemeentehuis. Indiening project. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De projectoproep Gemeente zonder Gemeentehuis kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht, een deels door Europa gefinancierd investeringsplan van de Vlaamse regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Met deze projectoproep ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening en interne werking klantgerichter te maken. Lokale besturen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie kunnen projectvoorstellen indienen. 

Alle digitaliseringsprojecten die de dienstverlening en werking van een stad of gemeente klantgerichter maken, ongeacht de focus, zijn mogelijk. De burger staat centraal bij de uitwerking van projecten. Er zijn oproepen binnen drie thema's:

  1. innovatieve dienstverlening;
  2. digitale democratie;
  3. de werkplek van de toekomst. 

Er zijn drie types van projectvoorstellen. De deadlines, oproepmodaliteiten en de subsidiebedragen variëren per type van project:  

  1. innovatieve concepten (deze subsidie bedraagt maximaal 150.000,00 euro per project);
  2. thematische projecten (maximaal 500.000,00 euro per project);
  3. grootschalige transformaties (maximaal 2 miljoen euro per project).  

Er is in totaal 35 miljoen euro voorzien voor de oproep Gemeente zonder Gemeentehuis. De subsidie bedraagt maximaal 80% van de totale projectkost. Er worden in totaal 7 oproepen gelanceerd vanaf het najaar 2021 tot 30 september 2022. 

Momenteel staat de laatste oproep open voor thematische projecten met als deadline 30 september 2022. Dit type van oproep jaagt innovatie aan in relatie tot een afbakenbare cluster van processen of omvat een afgebakende focus binnen één van de thema’s. Dit resulteert in de ontwikkeling en implementatie van het project in een periode van maximaal drie jaar na selectie.

Argumentatie

In het kader van de oproep voor thematische projecten binnen het programma Gemeente zonder Gemeentehuis zal de stad Antwerpen voor volgende project een aanvraag als promotor indienen:  

Kinderopvang dichtbij en digitaal (Talentontwikkeling en vrijetijdsbeleving) - gevraagde subsidie 500.000,00 euro:

In 2021 zette de leverancier van de huidige Kinderopvangzoeker de samenwerking met de stad Antwerpen stop. Met de leverancier is overeengekomen dat de huidige Kinderopvangzoeker operationeel blijft tot een nieuwe toepassing in gebruik wordt genomen. De hogervermelde oproep biedt een gelegenheid om de ontwikkeling met Vlaams subsidiegeld te financieren. 

Met het project Kinderopvang dichtbij en digitaal beoogt de stad Antwerpen "de maximalisering van de kans op een geschikte opvangplaats voor elk kind" door de ontwikkeling van een digitale tool waar vraag en aanbod samenkomen, aangevuld met een netwerk en begeleiding op maat per ouder of organisator van kinderopvang. Met aandacht voor digitale zelfredzaamheid, netwerkvorming kinderopvang in de buurt en een verbinding met de randgemeenten draagt dit project bij aan een meer toegankelijke kinderopvang.  

De doelgroep van de nieuwe digitale toepassing zijn zowel ouders op zoek naar kinderopvang (0-3 jaar), als kinderopvanglocaties die aanvragen van ouders verwerken/een opvangplaats aanbieden, alsook partners en de stedelijke administratie die ouders naar kinderopvang toeleiden. Daarom zal binnen het project de nodige aandacht gaan naar eenvoud, efficiëntie en samenwerking met het oog op:

  • een beter aanbod voor ouders
  • een efficiëntere organisatie van de kinderopvang
  • een effectievere behandeling van de vragen naar kinderopvang
  • het stimuleren van samenwerking met randgemeenten om voorgaande punten te helpen realiseren. 

De ontwikkeling van een nieuw digitaal systeem is een onderdeel van het ruimer proces dat vraag en aanbod beter op elkaar zal afstemmen. Binnen het project wordt ook onderzocht hoe de nood aan netwerken kinderopvang, digitale zelfredzaamheid bij ouders en meer aanbod voor occasionele en dringende opvang het best aangepakt kunnen worden om bovenstaande doelen te bereiken.  

Andere partners in het project zijn de stad Mechelen en de stadsregio Turnhout die dezelfde ambities hebben als de stad Antwerpen zoals uit eerdere contacten rond het thema kinderopvang naar voren is gekomen. 

Voor dit project moet er een aanvraagformulier namens de stad Antwerpen ingediend worden. Hiervoor moeten het aanvraagformulier, de samenwerkingsovereenkomst met de partners en verklaringen met betrekking tot de personeelskosten namens de stad Antwerpen worden ondertekend. Deze documenten maken deel uit van het aanvraagdossier dat door de stad Antwerpen zal ingediend worden voor de deadline van 30 september 2022.


Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Algemene financiële opmerkingen

Voor het project 'Kinderopvang dichtbij en digitaal' zal een subsidie van 500.000,00 euro aangevraagd worden in het kader van de oproep Gemeente zonder Gemeentehuis. Het projectbudget bedraagt 625.000,00 euro. Er is een eigen inbreng noodzakelijk van 20% of 125.000,00 euro. De noodzakelijke cofinanciering wordt voorzien binnen de bestaande kredieten op boekingsadres 2200/5380100000/211/2LWS060201PA6385. Na de goedkeuring van het project zullen de eventuele ontvangsten en uitgaven die met het project gepaard gaan in het budget  opgenomen worden en gekoppeld worden aan een subsidiefiche.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS02 - Kinderopvang
2HMS0201 - Kwaliteitsvolle kinderopvang bij private spelers
2HMS020105 - Lokaal loket en KOZA
8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Kinderopvang dichtbij en digitaal' in het kader van de oproep Gemeente zonder Gemeentehuis goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.