Terug
Gepubliceerd op 10/10/2022

2022_CBS_08122 - District Berchem. Generaal Lemanstraat 96 - 2022149 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/10/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Karim Bachar, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_08122 - District Berchem. Generaal Lemanstraat 96 - 2022149 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring 2022_CBS_08122 - District Berchem. Generaal Lemanstraat 96 - 2022149 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 25 juni 2022 vroeg Lauren Johnstone om het pand gelegen Generaal Lemanstraat 96, district Berchem, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.  

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • kadastrale gegevens;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • begeleidend schrijven van de aanvrager;
  • gegevens vanuit de inventaris van het bouwkundig erfgoed (ID-215199);
  • volgende archiefstukken:
    1. goedgekeurde toelating uit 1938;
    2. goedgekeurde stedenbouwkundige vergunning uit 1992

1. Bestaande juridische toestand
Geldende bestemmingsplannen:

Gewestplan:
Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009. 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)  

Kadastrale gegevens:
Het pand, Generaal Lemanstraat 96 district Berchem, met kadastrale ligging (afd. 23) sectie B 436 P11  is kadastraal gekend als huis zonder bewoonbare kelder in gesloten bebouwing met drie bouwlagen en een bewoonbare daklaag met één woongelegenheid.

Voor dit pand werd volgende relevante voorgeschiedenis teruggevonden:

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met drie bouwlagen en een bewoonbare daklaag in een mansarde dak. Het pand bezit momenteel twee woongelegenheden. De eerste woninggelegenheid bevindt zich op de gelijkvloerse - en eerste verdieping. De tweede woonentiteit bevindt zich op de tweede verdieping en onder het mansardedak. Achter deze woning bevindt zich een open ruimte van circa 78 m², ingericht als stadstuin.

Overtredingen:
 Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en twee woonentiteiten. 

De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van tussen 1875 en 1899 en is het pand gekend als zijnde een ééngezinswoning. 

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat het aantal gezinnen die tegelijkertijd waren ingeschreven in dit pand, variëren doorheen de tijd. Tussen 1950 en 1972 blijken er meerdere gezinnen tegelijkertijd ingeschreven op dit adres. Vanaf 1973 tot zeker 1996 zijn er in hoofdzaak twee gezinnen tegelijk ingeschreven op dit adres. Gezien de periode waarin meerdere gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven wordt beschouwd als de naoorlogse periode, waarin een tekort aan woningen was, is deze periode niet doorslaggevend voor het aantal wooneenheden. 

De gelijktijdige bewoning van dit pand door twee gezinnen gedurende een lange periode, is dan ook bewezen. 

Het pand werd op 29 maart 2019 opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed als vastgesteld bouwkundig erfgoed, met volgende beschrijving:

Geheel van drie meergezinswoningen:

Geheel van drie gekoppelde meergezinswoningen in sobere beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door de architecten Jan De Vroey en Raymond Ceurvorst, naar een ontwerp uit 1922. Vermoedelijk bedoeld als vastgoedinvestering, is dit project de enige gekende samenwerking tussen beide architecten, die tot een andere generatie behoorden en slechts een 15-tal jaren gelijktijdig actief waren. 

Voor Jan De Vroey, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start was gegaan en eindigde met zijn overlijden in 1935, behoort het project tot het latere oeuvre. Kort vóór de Eerste Wereldoorlog realiseerde hij de neogotische Sint-Hubertuskerk in Berchem. Waar hij in de residentiële architectuur uit zijn beginjaren zowel het conventionele neoclassicisme, het eclecticisme als de art nouveau beoefende, laveerde hij tijdens het interbellum evengoed tussen de beaux-artsstijl en een behoudende art deco. Begonnen kort na de Eerste Wereldoorlog tekende de jongere Raymond Ceurvorst met dit project voor één van zijn eerste belangrijke realisaties. Een gemeenschappelijk kenmerk van zijn eerste ontwerpen, is de veeleer conventionele gevelcompositie in combinatie met een discrete ornamentatie, die als snel evolueert naar een gematigde art deco. Uit de associatie met Cornelius Sol begin jaren 1930, kwam een van zijn belangrijkste realisaties voort, de eenheidsbebouwing van het Gemeenteplein in Mortsel. Actief tot midden jaren 1950, evolueerde zijn architectuur van art deco naar een ingehouden modernisme. 

Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, en met gevelbreedte van twee ongelijke (zijpanden) of drie traveeën (middenpand), omvatten de rijhuizen drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Het gevelfront met een parement uit witte natuursteen, beantwoordt aan een symmetrisch opzet, met een lichte klemtoon op het hogere middenpand. Dit laatste wordt geleed door de puilijst, en op de bovenverdiepingen geritmeerd door oplopende vensteromlijstingen, met een smeedijzeren balkon in de middenas. De zijpanden worden gemarkeerd door een breder zijrisaliet met een drielicht op de begane grond en een balkon op de eerste verdieping. Verder zijn geveldecor en -reliëf uitermate discreet, beperkt tot wat geabstraheerd stafwerk in de zijpanden. Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters is integraal bewaard in nummer 94, en op de bovenverdiepingen vernieuwd in nummers 96 en 98. 

Identiek van opzet zij het in spiegelbeeld, bestaan de drie woningen uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Op de begane grond wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de vestibule, de traphal, de office en keuken, en het toilet. Vermoedelijk vormt de eerste verdieping een autonoom huurkwartier, en omvat de tweede verdieping de slaapvertrekken van de benedenwoning. 

Gelet op de inhoud van bovenstaande beschrijving uit de inventaris van het bouwkundig erfgoed, kan geoordeeld worden dat het pand opgericht werd voor de inwerkingtreding van de Wet op de Stedenbouw (22 april 1962) en dat het toen reeds een meergezinswoning betrof. 

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige woonfunctie met twee woonentiteiten in dit gebouw, dateert van vóór de Wet op de Stedenbouw (22 april 1962). 

Voor dit pand werden meerdere goedgekeurde bouwplannen teruggevonden in onze archieven. Deze bouwplannen dateren van 1938 en 1992.  

Na controle van de opgevraagde documenten en de ingediende dossierstukken blijkt het volgende:

  • men plaatste zonder voorafgaande toelating en/of stedenbouwkundige vergunning een nieuwe trapconstructie van de benedenverdieping naar de eerste verdieping van het pand.

Verder werd er achteraan de gelijkvloerse verdieping een bijkomend volume opgericht en ingericht als zijnde een veranda. Gelet op de materialisatie van deze constructie is het uiterst twijfelachtig of deze constructie dateert van vóór 9 november 1979.

Er zijn ook geen concrete aanwijzingen aangeleverd in dit dossier, waaruit blijkt dat deze wijzigingen hebben plaatsgevonden vóór 9 november 1979. De vergunde toestand van de huidige veranda achteraan de woning en de trapconstructie die de gelijkvloerse verdieping verbind met de eerste verdieping wordt dan ook geacht als zijnde, onvoldoende bewezen. Bijgevolg zal deze trapconstructie en het van de gelijkvloerse bouwvolume uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister;

  • de linkerscheidingsmuur ter hoogte van het dakterras op de tweede verdieping werd vergund met een hoogte van 1,80 meter. deze afstand is gemeten tussen de vloerpas van het dakterras en de onderkant van de betonnen dekstenen die de scheidingsmuur afdekken. Op de aangeleverde bouwplannen in dit dossier van de huidige toestand blijkt dat deze scheidingsmuur -gemeten vanaf het dakoppervlak- momenteel een hoogte bezit van circa 2,75 m. Op de aangeleverde foto van de huidige achtergevel is deze opgehoogde scheidingsmuur duidelijk zichtbaar en beoordeelbaar. Gezien de gebruikte hedendaagse bouwmaterialen en de zichtbaar recente uitvoering van deze werken, is voldoende bewezen dat deze werken werden uitgevoerd en voltooid na 9 november 1979. Bijgevolg zal dit gewijzigde scheidingsmuurprofiel uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister.


 Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige constructie, dateert van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979), met uitsluiting van (zoals in rood aangeduid op de plannen):

  • de veranda op de gelijkvloerse verdieping met al haar toegangen;
  • de trapconstructie tussen de gelijkvloerse- en de eerste verdieping;
  • het gewijzigde scheidingsmuurprofiel op de linkerperceelsgrens ter hoogte van het dakterras.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om de opname van de constructie Generaal Lemanstraat 96, district Berchem, inclusief de functie van wonen en  twee woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning goed te keuren, met uitsluiting van de veranda op de gelijkvloerse verdieping met al haar toegangen, de trapconstructie tussen de gelijkvloerse- en de eerste verdieping, het gewijzigde scheidingsmuurprofiel op de linkerperceelsgrens ter hoogte van het dakterras, zoals met rood aangeduid op de bouwplannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.