Terug
Gepubliceerd op 05/09/2022

2022_CBS_07084 - Omgevingsvergunning - OMV_2022065846. Herentalsebaan 162/1. District Deurne - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 02/09/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_07084 - Omgevingsvergunning - OMV_2022065846. Herentalsebaan 162/1. District Deurne - Weigering 2022_CBS_07084 - Omgevingsvergunning - OMV_2022065846. Herentalsebaan 162/1. District Deurne - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2022065846

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

de heer Rachid Moussaoui met als adres Paapovenlaan 28 bus 1 te 2845 Niel

Ligging van het project:

Herentalsebaan 162/1 te 2100 Deurne (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 32 sectie B nr. 1016K4

waarvan:

 

-          20211012-0049

afdeling 32 sectie B nr. 1016K4 (AGP)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

het houden van reptielen (3 netpythons)

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 20 mei 2011 nam het college akte van een melding ingediend door Mebel RBW voor de exploitatie van een carwash (AN2011/169). Een milieuvergunning klasse 2 voor exploitatie van een handcarwash gevraagd door dezelfde exploitant, werd geweigerd (AN2014/94). Op 20 mei 2016 nam het college akte van een melding ingediend door Derek Bandencentrale voor exploitatie van een bandencentrale (MV2016/58). Op 11 maart 2022 tenslotte werd stilzwijgend akte genomen van een melding ingediend door AGP voor exploitatie van een autoherstelwerkplaats (OMV_2022021125). 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag omvat het houden van drie netpythons op de gelijkvloerse verdieping van een appartementsgebouw aan de Herentalsebaan te Deurne. De vergunning wordt gevraagd voor onbepaalde duur. 

Aangevraagde rubriek(en)

 

Aangevraagde rubriek(en) AGP

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

9.2.1

inrichtingen waarin amfibieën, reptielen of ongewervelden gefokt of gehouden worden die door hun agressiviteit, giftigheid of gedrag een gevaar inhouden, zoals schorpioenen, zwarte weduwe, enzovoort, vanaf 1 volwassen dier.

3 dieren

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Politiezone Antwerpen/ Lokale Recherche/ Leefmilieu

19 augustus 2022

19 augustus 2022

Ongunstig

 

Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Maatschappelijke Veiligheid/ Toezicht en Handhaving/ Milieu-Interventie

19 augustus 2022

22 augustus 2022

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening 


De aanvraag bevat geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen.


Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

De heer Rachid Moussaoui vraagt klasse 2 rubriek 9.2.1 (inrichtingen waarin amfibieën, reptielen of ongewervelden gefokt of gehouden worden die door hun agressiviteit, giftigheid of gedrag een gevaar inhouden) voor het houden van drie netpythons (Malayopython reticulatus). 

De netpython is een grote slang uit de familie Pythonidae. Met een maximale lengte van zeven meter is het één van de langste slangen ter wereld. De netpython is niet giftig maar doodt zijn prooi door het lichaam eromheen te wikkelen en bij iedere uitademing van het prooidier iets strakker aan te trekken totdat ademhalen onmogelijk wordt en de prooi stikt. Kleinere prooien zoals insecten en kikkers worden levend doorgeslikt. Een netpython kan in gevangenschap een leeftijd van ongeveer 25 jaar bereiken.

De exploitant huurt de benedenverdieping van de meergezinswoning aan de Herentalsebaan 162 te Deurne, waar hij een magazijn en werkplaats uitbaat. In een privé-gedeelte van dit magazijn staan drie terraria opgesteld. Elk terrarium is gemaakt uit multiplexplaten en beschikt over thermostaat geregeld licht en verwarming. Alle terraria zijn voorzien van 8 mm glas. Om te voldoen aan de sectorale voorwaarden heeft de aanvrager zelf een sas in elkaar gestoken. Elk terrarium is voorzien van een slot en een informatiebord met de benaming, het geslacht en een waarschuwing dat deze dieren zeer voedselgericht zijn en gevaarlijk kunnen zijn.

In 2019 werd door de Vlaamse overheid een zogenaamde “positieve lijst” opgemaakt met reptielen die door particulieren vrij mogen gehouden worden. Indien een particulier een reptiel wil houden dat niet op deze lijst staat, dient hij hiervoor eerst een erkenning aan te vragen. Een dergelijke aanvraag wordt voorgelegd aan een expertenpanel en aan de minister. De positieve lijst ging echter maar van kracht op 1 oktober 2019. Voor reptielen die niet op deze lijst staan en waarvan kan aangetoond worden dat ze al in bezit waren vóór 1 oktober 2019, hoeft geen erkenning gevraagd of verkregen te worden. Voorliggend dossier bevat documenten die aantonen dat de aanvrager zijn slangen reeds in bezit heeft sinds februari en september 2019. Er is dus geen erkenning nodig.

Argumenten om geen omgevingsvergunning van onbepaalde duur te verlenen:

  • Sloten op ramen, deuren en terraria zijn eenvoudige grendels en sloten met een sleutel zoals voor alledaags gebruik.
  • Het veiligheidssas en de terraria lijken zelf in elkaar geknutseld.
  • De locatie betreft een meergezinswoning, er zijn in het gebouw dus nog andere bewoners. Misschien zijn er ook gezinnen met kinderen.
  • Er wordt niet aangetoond dat de aanvrager voldoende kennis of ervaring heeft voor het houden van dit soort slangen.
  • De locatie bevindt zich in woongebied, in een drukke en dichtbevolkte omgeving.

 

Omwille van de bovenstaande laatste drie argumenten levert de stad Antwerpen in principe nooit een omgevingsvergunning klasse 2 af aan particulieren voor het houden van gevaarlijke dieren (rubriek 9.2.1). Ook de dienst Milieupolitie van de stad Antwerpen geeft een negatief advies op deze aanvraag en dit eveneens omwille van het – te grote – veiligheidsrisico. Zij sluiten zich aan bij bovenstaande argumenten en wijzen er op dat een wurgslang reeds een gevaar inhoudt voor de mens vanaf een lengte van +/- 1 meter.

 

Voorliggende project is niet MER-plichtig. Het aanvraagdossier heeft geen betrekking op een activiteit die voorkomt op de lijst van bijlage III (besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening).

 

De vergunningverlenende overheid is verplicht om een advies in te winnen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed als de vergunningsaanvraag betrekking heeft op ingedeelde inrichtingen of activiteiten in of aan: een beschermde archeologische site, een beschermd monument, een beschermd cultuurhistorisch landschap of een beschermd stads- of dorpsgezicht (decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed artikel 6.4.4§3). Dat is hier niet het geval.

Een bijkomend wateradvies is niet vereist en de vergunningsaanvraag voldoet aan de doelstellingen van artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid. Dit blijkt uit de toepassing van de beoordelingsschema’s van de watertoets.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorliggende aanvraag is in overeenstemming met de VLAREM wetgeving. De stad Antwerpen verleent in principe echter nooit een omgevingsvergunning voor het houden van gevaarlijke dieren (rubriek 9.2.1) aan particulieren. De veiligheidsrisico’s zijn te groot. De vergunning wordt geweigerd. 

Geadviseerde rubrieken

Rubriek

Omschrijving

Geweigerd voor

9.2.1

inrichtingen waarin amfibieën, reptielen of ongewervelden gefokt of gehouden worden die door hun agressiviteit, giftigheid of gedrag een gevaar inhouden, zoals schorpioenen, zwarte weduwe, enzovoort, vanaf 1 volwassen dier.

3 dieren

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van: 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

8 mei 2022

Volledig en ontvankelijk

1 juni 2022

Start openbaar onderzoek

10 juni 2022

Einde openbaar onderzoek

9 juli 2022

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

14 september 2022

Verslag GOA

25 augustus 2022

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

10 juni 2022

9 juli 2022

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.


Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.


Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.