Terug
Gepubliceerd op 30/01/2023

2022_GR_00752 - District Hoboken. Kilstraat SWOU10861. Overdracht grond - Opheffing. Aanpassing zakelijk recht - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 19/12/2022 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Filip Dewinter, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Jan Penris, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Karen Maes, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2022_GR_00752 - District Hoboken. Kilstraat SWOU10861. Overdracht grond - Opheffing. Aanpassing zakelijk recht - Goedkeuring 2022_GR_00752 - District Hoboken. Kilstraat SWOU10861. Overdracht grond - Opheffing. Aanpassing zakelijk recht - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Woonhaven (vroegere Perisfeer) vroeg op 25 maart 2008 aan de stad om een intentieverklaring, waarin de stad principieel instemde om de gronden, gelegen aan de Adolf Greinerstraat, waarop de gesubsidieerde infrastructuur zou aangebracht worden, kosteloos in te lijven in het openbaar domein en in te staan voor het onderhoud ervan.

Het college besliste op 11 december 2009 (jaarnummer 17772) om de gesubsidieerde infrastructuur om en rond het sociaal huisvestingsproject, samen met de grond waarop de infrastructuur gelegen is, na aanleg kosteloos in te lijven in het openbaar domein en in te staan voor het onderhoud ervan.

De gemeenteraad keurde voor het inbreidingsproject, met de aanleg van het nieuw openbaar plein en de wegenis uitkomend op de Adolf Greinerstraat, de vaststelling van het wegentracé goed in de zitting van 29 mei 2012 (jaarnummer 489).

Het districtscollege keurde het definitief ontwerp goed in de zitting van 28 mei 2013 (jaarnummer 149).

De districtsraad keurde het definitief ontwerp goed in de zitting van 17 juni 2013 (jaarnummer 49).

Woonhaven finaliseerde het inbreidingsproject in de Adolf Greinerstraat in 2016, waarbij een magazijn/kantoorgebouw werd afgebroken en een nieuwbouw van 38 appartementen/dienstcentrum met een doorgang tussen de Adolf Greinerstraat en de bestaande steeg in de Kilstraat werd gerealiseerd.

Op 25 oktober 2016 werd het proces verbaal van definitieve aanvaarding opgemaakt.

Op 22 maart 2021 (jaarnummer 27) adviseerde de districtsraad Hoboken, de overdracht van de grond en de affectatie naar het openbaar domein van het district Hoboken gunstig.

Woonhaven vroeg aan de stad Antwerpen om de overdracht naar het openbaar domein uit te voeren.

Tijdens de zitting van de gemeenteraad van 26 april 2021 (jaarnummer 245) keurde de gemeenteraad de overdracht goed van een stuk grond van Woonhaven naar de stad Antwerpen, gelegen in de Adolf Greinerstraat in district Hoboken. De gemeenteraad keurde daarbij ook de erfdienstbaarheid voor de ondergrondse parking  goed. De gemeenteraad keurde de affectatie goed van de overgedragen grond in het openbaar domein van de stad Antwerpen en besliste dat de verworven grond werd opgenomen in het lokaal openbaar domein van district Hoboken.

De verschillende percelen werden kadastraal opgesplitst op basis van de nieuwe aanleg. Daarvoor maakte de landmeter-expert op 26 mei 2020 een opsplitsingsplan met referentie 11382-10201 op. De ondergrondse parking moest in volle eigendom blijven van Woonhaven. Hiervoor werd in dat besluit een erfdienstbaarheid voor de ondergrondse parking onder de overgedragen wegenis gevestigd. 

Aan AG Vespa werd de opdracht gegeven de nodige stappen te ondernemen in functie van de opmaak van de notariële akte en de affectatie naar het openbaar domein.

Argumentatie

Sinds 1 september 2021 is het nieuwe goederenrecht (Boek III Burgerlijk Wetboek) in werking getreden. Bij de modernisering van het goederenrecht werd ook het opstalrecht hervormd.

Onder de nieuwe wet wordt de maximumduur van het opstalrecht opgetrokken tot 99 jaar. Een opstalrecht kan zelfs eeuwigdurend zijn indien de eigenaar van de grond het recht verleent voor:
  • doeleinden van openbaar domein; of
  • het creëren van volumes in geval van een complex en heterogeen onroerend goed, op voorwaarde dat deze volumes (i) elk een eigen bestemming hebben (ii) onafhankelijk kunnen worden beheerd en (iii) geen gemeenschappelijke delen omvatten.

  • Op vraag van de notaris die betrokken is bij de vastgoedtransactie van de Kilstraat wordt voorgesteld om dit nieuwe eeuwigdurende opstalrecht te beschrijven in de aankoopakte, in plaats van de beschreven erfdienstbaarheid, gezien dit de meest geschikte rechtsfiguur is voor de constructie die afgesproken wordt.

    In functie daarvan wordt het gemeenteraadsbesluit van 26 april 2021 (jaarnummer 245) opgeheven.

    In de plaats daarvan wordt een kosteloos eeuwigdurend opstalrecht verleend door de stad (grondeigenaar na de overdracht) aan Woonhaven voor de zone in de ondergrond waarin de ondergrondse parking ligt, zodat de ondergrondse parking in volle eigendom kan blijven van Woonhaven. De ondergrondse parking krijgt (als volume van 553 m³) een apart kadastraal nummer.  

    De bovengelegen percelen worden door het kadaster apart gekadastreerd. In opdracht van Woonhaven werd een aangepast opsplitsingsplan met  ref 39100003/nr1F opgemaakt met aanduiding van de ondergrondse parking. 

    Aan AG VESPA wordt opdracht gegeven de nodige stappen te ondernemen in functie van de opmaak van de notariële akte en de affectatie naar het openbaar domein.

    Juridische grond

    Artikel 3.180, lid 2 Burgerlijk Wetboek

    Artikel 5.24 Vlaamse Codex Wonen bepaalt dat de gesubsidieerde infrastructuurwerken en de aanpassingswerkzaamheden aan de woonomgeving  samen met de grond overgedragen worden aan de gemeente om in het gemeentelijke openbare domein te worden opgenomen.  De gemeente onderhoudt de wooninfrastructuur, vermeld in het eerste lid, vanaf de voorlopige oplevering ervan, of vanaf de ingebruikname ervan als die aan de voorlopige oplevering voorafgaat. De eigenaar onderhoudt de gemeenschapsvoorzieningen vanaf de voorlopige oplevering ervan, of vanaf de ingebruikname ervan als die aan de voorlopige oplevering voorafgaat.

    Artikel 6, §3.2 van de beheersovereenkomst 2019-2024 met AG Vespa, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.

    Regelgeving: bevoegdheid

    Artikel 41, 2e lid, 11 Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

    Algemene financiële opmerkingen

    Zowel de overdracht van de grond als het vestigen van het zelfstandig opstalrecht gebeurt kosteloos. De kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van Woonhaven.

    Kavel 1 wordt voor een oppervlakte van 453 m² overgedragen aan de stad Antwerpen en dient door de dienst Financiën/Boekhouding/ Vastactief te worden toegevoegd aan de Adolf Greinerstraat met vastgoednummer 26600702 voor een waarde van 453,00 EUR. 

    De jaarlijkse kosten voor onderhoud van het over te dragen openbaar domein worden geraamd op 2.270,00 EUR, in functie van een vernieuwing na 25 jaar en 100,00 EUR voor het groenonderhoud van de boom en aanplanting. Het districtsbestuur Hoboken zal het nodige budget voorzien voor het onderhoud van het lokaal openbaar domein.

    Besluit

    De gemeenteraad beslist:

    Artikel 1

    De gemeenteraad beslist het besluit van 26 april 2021 (jaarnummer 245) op te heffen.

    Artikel 2

    De gemeenteraad keurt de overdracht goed van de grond van Woonhaven naar de stad, gelegen in de Adolf Greinerstraat in het district Hoboken, 37ste afdeling, sectie C  deel van nr 224R2, met een oppervlakte van 453 m² zoals aangegeven als kavel 1 op het opmetingsplan met vermelding 39100003 /nr1F.

    Artikel 3

    De gemeenteraad keurt goed dat  een  kosteloos, eeuwigdurend opstalrecht verleend wordt aan Woonhaven zoals aangegeven als Kavel 2 op het opmetingsplan met vermelding 39100003 /nr1F.  Hierdoor behoudt Woonhaven de ondergrondse parking ( met een volume van 553 m³) in eigendom tot en met de beschermlaag van de waterdichte laag. 

    Artikel 4

    De gemeenteraad keurt de affectatie van de overgedragen grond in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed.  

    Artikel 5

    De gemeenteraad keurt goed dat de verworven gronden worden opgenomen in het lokaal openbaar domein van het district Hoboken.

    Artikel 6

    Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

    Bijlagen

    • BIJLAGE_1_OPMETINGSPLAN 11382_10227.pdf
    • BIJLAGE 2_ PRECAD BOVENGROND.pdf
    • BIJLAGE_3_PRECAD ONDERGROND.pdf
    • BIJLAGE 4 PV_Definitieve Aanvaarding.pdf