Terug
Gepubliceerd op 27/06/2022

2022_DRBE_00039 - De Grote Verbinding. Ontwerpen Over de Ring - Park Brialmont Fase 2 - Definitief ontwerp - Kennisneming

districtsraad Berchem
di 21/06/2022 - 20:00 raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Buket Karaca, districtsschepen; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Clara Willemse, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Yao Issifou, Districtsraadslid; Johan Malcorps, districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Jan Depover, districtsraadslid; Steven Liekens, districtsraadslid; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Ronny De Bie, districtsraadslid; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; Ann De Potter, districtssecretaris

Secretaris

Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2022_DRBE_00039 - De Grote Verbinding. Ontwerpen Over de Ring - Park Brialmont Fase 2 - Definitief ontwerp - Kennisneming 2022_DRBE_00039 - De Grote Verbinding. Ontwerpen Over de Ring - Park Brialmont Fase 2 - Definitief ontwerp - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Op 4 september 2009 keurde het college (jaarnummer 12519) de synthesenota Groene Singel goed.

Op 10 maart 2017 keurde het college (jaarnummer 1716) het Masterplan Park Brialmont goed.

Op 3 april 2020 keurde het college (jaarnummer 3084) de opdracht en het budget voor de realisatie van 'Park Brialmont Fase 2' goed, zodoende treedt AG Vespa op als gedelegeerd bouwheer.

Op 17 augustus 2020 keurde het districtscollege Berchem (jaarnummer 167) de projectdefinitie voor 'Park Brialmont Fase 2' goed.

Op 9 oktober 2020 keurde het stedelijk college (jaarnummer 8338) de projectdefinitie voor 'Park Brialmont Fase 2' goed.

Op 9 oktober 2020 keurde het college (jaarnummer 8338) goed dat AG Vespa, als gedelegeerd bouwheer van de stad Antwerpen, de 'Voorwaardelijke Gedeelten 9, 10, 11, 12, 13 en 14' met betrekking tot de 'Wenselijke Deelprojecten' en het 'Voorwaardelijke Gedeelte 15. Bijkomend onderzoek en ondersteuning' van de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' kan lichten voor de aansturing van de opdracht 'Park Brialmont Fase 2'. AG Vespa is tevens bevoegd om in uitvoering van het 'Voorwaardelijke Gedeelte 9 tot en met 15' alle nodige handelingen te stellen binnen het toegekende taakstellend budget voor ‘Park Brialmont Fase 2’.

Op 19 oktober 2020 gunde het directiecomité van AG Vespa (jaarnummer 656) de opdracht 'Park Brialmont Fase 2' als een 'Wenselijk Deelproject' binnen het bestek 'Ringpark Groene Vesten' aan maatschap BUUR-Latz- Greisch-S333.

Op 12 april 2021 keurde het districtscollege Berchem (jaarnummer 88) het landschapsontwerp voor Park Brialmont Fase 2 goed. 

Op 4 juni 2021 keurde het college (jaarnummer 4456) het landschapsontwerp voor Park Brialmont Fase 2 goed.

Op 2 juli 2021 keurde het college (jaarnummer 5400) het landschapsontwerp Ringpark Groene Vesten als kaderplan goed.

Op 18 oktober 2021 keurde het districtcollege Berchem (jaarnummer 215) het voorontwerp voor Park Brialmont Fase 2 goed.

Op 29 oktober 2021 keurde het college (jaarnummer 8620) het voorontwerp Park Brialmont Fase 2 goed.

Op 16 mei 2022 keurde het districtscollege (jaarnummer 100) het definitief ontwerp Park Brialmont Fase 2 goed.

De Grote Verbinding

Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgt de stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht. De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.

Ringpark Groene Vesten

De projectcluster Ringpark Groene Vesten is een bundeling van twee projecten uit 'Over de Ring': het 'Longitudinaal Ringpark' en 'Bermen van Knoop tot Lemanstraat'. De projectcontour bevat de volledige ringruimte van gevel tot gevel tussen de binnen- en de buitenstad. De uiteinden worden begrensd door de Kolonel Silvertopstraat in het westen en de Tuinwijk Borgerhout (inbegrepen) in het noorden. De ambitie voor het 'Ringpark Groene Vesten' is de realisatie van een ambitieus en verbindend grootstedelijk bermenpark in de ringzone dat:

  1. de geluidshinder en de luchtverontreiniging van de infrastructuur in de ringzone vermindert voor de achterliggende woonwijken en parken door middel van grondbermen, geluidsschermen, overkragingen, kuilen, vegetatie en andere maatregelen;
  2. veilige en royale fiets- en voetgangersverbindingen biedt in de langsrichting in de vorm van een ontvlecht ringfietspad en in de dwarsrichtingen;
  3.  een aaneengesloten water- en energiesysteem draagt in functie van de achterliggende wijken;
  4. een ecologische verbinding vormt in de langsrichting en in de dwarsrichtingen; en
  5. ingeschakeld wordt als recreatieve ruimte voor de buurt en stad.

Het toekomstbeeld voor de zuidelijke ringweg is een zo volledig mogelijke overkapping met daaronder een gescheiden verkeerssysteem van de E19 tot de E313. Het leefbaarheidsproject ‘Ringpark Groene Vesten’ heeft de bedoeling om in afwachting daarvan al belangrijke positieve leefbaarheidseffecten te genereren voor de naburige wijken door op de leefbaarheidsmaatregelen voor lucht- en geluid en door op de modal shift met het vernieuwde ringfietspad in te zetten. Bij voorkeur zijn deze maatregelen meteen een voorbereidend werk op een toekomstige grootschalige overkapping.

Het landschapsontwerp van Ringpark Groene Vesten betreft een kaderplan waarbinnen over meerdere legislaturen heen een aantal deelprojecten kunnen geselecteerd worden. Het college keurde een selectie van deelprojecten, de zogenaamde 'Realiseerbare Deelprojecten', goed. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen (i) de deelprojecten waarvoor aansluitend een voorontwerp wordt opgemaakt en (ii) de deelprojecten waarvoor reeds middelen worden gereserveerd en waarvoor nog verder onderzoek nodig is. De deelprojecten zijn ruimtelijk in drie zones ingedeeld (cluster Zuid, cluster Centraal en cluster Oost) en daarnaast zijn er nog twee specifieke geluidsmaatregelen (aan de Tuinwijk Borgerhout en in de middenberm).

Park Brialmont

Het Masterplan Park Brialmont werkt een gezamenlijke toekomstvisie uit voor drie parken in het district Berchem, zijnde De Villegas, Wolvenberg en Brilschans. De ambitie van het Masterplan is om een verenigd park te ontwikkelen in het hart van Berchem, dat bovendien deel uitmaakt van het Bosschagelandschap langsheen de ringzone. Om de samenhang van de drie parkentiteiten te versterken wordt een identiteit naar voor geschoven, gebaseerd op de bestaande sterktes, namelijk erfgoed en natuur. Het Masterplan deelt het park onder in 8 deelzones.

In 2017-2018 werden de ontwerpen voor de deelzones Wolvenberg Bis en Entree Grotesteenweg goedgekeurd. Hiermee kon de realisatie van het Masterplan van start gaan. Deze werken werden opgeleverd in het voorjaar van 2020. 

Aansluitend werd de opdracht Park Brialmont Fase 2 opgestart in 2020. Deze opdracht bestaat uit de verdere uitwerking van het Masterplan in de resterende deelzones van het Brilschanspark en Wolvenberg. Accenten, aanvulling of wijzigingen op het Masterplan werden via onderzoeks- en ontwerpopdrachten vastgelegd in de projectdefinitie. In totaal werden er 25 onderzoeksopdrachten geformuleerd, waarvan negen voor het gehele projectgebied, 11 voor Brilschans en vijf voor Wolvenberg.

De opdracht Park Brialmont Fase 2 van visievorming tot uitvoering is gegund aan de maatschap BUUR-Latz-Greisch-SWP, als een 'Wenselijk Deelproject' binnen het bestek 'Ringpark Groene Vesten', omwille van volgende redenen:

  • Park Brialmont maakt met het projectgebied integraal deel uit van het projectgebied van het Ringpark Groene Vesten. Het projectgebied voor de tweede fase Park Brialmont ligt volledig in het projectgebied van het Ringpark Groene Vesten en kan conform het bestek van het ringpark als een ‘Wenselijke Deelproject’ worden beschouwd.
  • Beide projecten hebben, zowel tijdens de ontwerp- als later tijdens de werffases, een grote nood aan afstemming op elkaar. De maatregelen die genomen worden binnen de ambities van het Ringpark Groene Vesten, moeten aansluiten op de ontwerpen van Park Brialmont Fase 2 en omgekeerd. Beide projecten hebben een hoge mate van complexiteit.
  • De opdracht voor visievorming tot en met uitvoering is voor ‘Park Brialmont Fase 2’ conform het bestek 'Ringpark Groene Vesten'. De projectdefinitie voor 'Park Brialmont Fase 2', stelt bijkomende en verdiepende onderzoeksvragen. Binnen het bestek 'Ringpark Groene Vesten' gaat het om de 'Voorwaardelijke Gedeelten 9, 10, 11, 12, 13 en 14’ met betrekking tot de ‘Wenselijke Deelprojecten’ en het 'Voorwaardelijk Gedeelte 15 (Bijkomend onderzoek en ondersteuning)’ van de deelopdracht
    'Ringpark Groene Vesten'.

Argumentatie

Park Brialmont Fase 2 vormt een Wenselijk Deelproject binnen Ringpark Groene Vesten met verdiepende onderzoeksvragen en bijkomende financiële middelen. Het definitief ontwerp voor Park Brialmont Fase 2 past binnen het globale landschapsontwerp voor Ringpark Groene Vesten en houdt rekening met de voorgestelde leefbaarheidsmaatregelen, in het bijzonder geluidsschermen en het ringpad zoals opgenomen in het landschapsontwerp van Ringpark Groene Vesten. Op basis van het landschapsontwerp kan het projectgebied opgedeeld worden in twee gebieden in functie van uitvoering, namelijk 'Realiseerbaar Deelproject Cluster Centraal' en 'Wenselijk Deelproject Park Brialmont Fase 2' met een gescheiden uitvoeringstermijn. Dit resulteert in een tussentijdse situatie waarbij het park blijft functioneren.

Het definitief ontwerp is een verfijning van het landschaps- en voorontwerp en is het resultaat van de besprekingen tijdens diverse werksessies met diverse stakeholders (o.a. Stad Antwerpen, Agentschap Wegen en Verkeer, Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt). In het kader van het project Park Brialmont Fase 2 is samen met de lokale beheerder (i.e. Natuurpunt Antwerpen-Stad) een nieuw natuurbeheerplan voor het natuurreservaat Wolvenberg-Brilschans geschreven, parallel aan het ontwerpproces. 

Definitief ontwerp globaal 

Het voorliggende ontwerp tracht de ambitie om drie lokale parken (De Villegas, Wolvenberg en Brilschans) aan weerszijden van de ring te verenigen tot één park, dat werkt op zowel lokaal als bovenlokaal niveau, verder te realiseren. Het ontwerp doet dit door in te zetten op de identiteitsdragers erfgoed en natuur en door eenheid te creëren in vormgeving en materialisatie aan beide zijden van het projectgebied. De materialisatie uit de vorige fase wordt in dit ontwerp doorgetrokken in de padenstructuur en bij de aanleg van historische reconstructies.

Het ontwerp is geënt op het historische figuur van de Brialmontvesting. Tijdens het ontwerpproces is steeds grondig afgewogen in welke mate de vorm van het originele fort geïntegreerd kan worden in de nieuwe parkelementen. Het glacis en de schans worden gedeeltelijk hersteld. Na een eerdere reconstructie van het historische reliëf in de deelzone Entree Grotesteenweg wordt de aanwezigheid van de Brialmontvesting in het park, al dan niet nog aanwezig in het landschap, verder uitgelicht aan entreezones, bij doorsnijdingen van het historisch reliëf en op verblijfsplekken. De drie grote verblijfsplekken in Brilschans hebben ieders een geheel eigen vormgeving en relatie met het water.

Het ontwerp versterkt de natuurwaarde en -beleving. Het ontwerp wordt opgebouwd door een afwisseling van vegetatietypes van het bosschagelandschap (conform het Beeldkwaliteitsplan Groene Singel). De vegetatietypes kunnen gelinkt worden aan de beoogde recreatiedruk of -type, gaande van afgeschermde bosschages in de natuurgebieden, over bomenweides op het glacis tot intensief beheerde graslanden op de verblijfsplekken. De aanwezigheid van het natuurhuis Brialmont in het park versterkt deze ambitie. Het programma is afgetoetst op de draagkracht van het park en de wensen van de betrokken actoren.

Definitief ontwerp deelzone Wolvenberg 

Het ontwerp voor Wolvenberg is de ruimtelijke doorvertaling van de landschapsvisie van het nieuwe natuurbeheerplan. Het reflecteert een gewenst toekomstbeeld vanuit landschappelijk perspectief dat via beheermaatregelen en inrichtingsmaatregelen, beschreven in een natuurbeheerplan type 4, behaald dient te worden in functie van de beoogde natuurdoelen. Het ontwerp tracht de natuurbeleving en erfgoedbeleving te bevorderen met respect voor de natuurwaarde en het aanwezige reliëf.

  •  landschap

Wolvenberg is een uniek stukje natuur binnen de Antwerpse ring. Het is een plek waar natuurlijke processen de laatste 50 jaar grotendeels hun gang hebben kunnen gaan. Hierdoor is het gebied de laatste decennia sterk verbost. Uit analyses op basis van een inventarisatie van de fauna en flora blijkt dat de grootste bestaande en potentiële natuurwaardes zich bevinden in de meer open gedeelten, namelijk het glanshaverhooiland, de boszomen, de natte ruigtes, de wilgenstruwelen en de doornstruwelen. Aangezien de grootste natuurwaarde terug te vinden is in de overgang van open naar gesloten wordt in de landschapsvisie van het natuurbeheerplan voorgesteld het centrale gedeelte (inclusief vijver) als halfopen graslanden te ontwikkelen en de mantel eromheen als halfopen bossen.

  • padennetwerk

Het padennetwerk vormt een lus om de vijver en het centraal lager gelegen gedeelte langs de interessantste plekken die het verhaal van erfgoed en natuur vertellen. Het pad zoekt zo veel mogelijk de open plekken op in het overwegend bosrijke natuurreservaat. De inrichting van de paden dient betreding van het natuurgebied te voorkomen, met andere woorden worden maatregelen genomen om recreanten zo veel mogelijk op de paden te houden. Op drassige tot natte bodems worden vlonders aangelegd. Op droge gedeelten wordt het pad begeleid door houten palen met touw in combinatie met de ontwikkeling van een mantel-zoom. De breedte van de paden dient voldoende breed te zijn zodat kruisende recreanten vlot kunnen passeren zonder de paden te verlaten. Het padennetwerk houdt rekening met zichtlijnen en bevat geïntegreerde rustplekken langsheen het traject.

Definitief ontwerp deelzone Brilschans

Het ontwerp voor de deelzone Brilschans is een verfijning van het landschaps- en voorontwerp.

  •  herstel glacis

Het glacis vormde de eerste verdedigingslinie van de Brialmontvesting. Het reliëf van het glacis is nog grotendeels aanwezig en intact in Brilschans. De aanwezigheid van dit reliëf is uniek binnen de Antwerpse ringzone. Het glacis kan gedeeltelijk hersteld, aangezet en ingericht worden voor verschillende parkfuncties zonder een verlies van bomen. Waar het glacis doorsneden wordt, wordt dit geaccentueerd met een talud, trap of muurtje zoals in fase 1. Het glacis van Brilschans is onder te verdelen in vijf zones.

Het glacis is de meest toegankelijke zone en het recreatieve zwaartepunt van het park. Bij het herstel van het glacis ontstaan kansen voor de inpassing van programma verspreid over het glacis, zoals zitplaatsen, verblijfsplaatsen, evenementenzones, speelzones of calisthenics.

  • glacis 'Encora'

Het glacis langs de zijde van de Encora campus kan hersteld worden met behoud van het bomenbestand door de hoeken van het talud opnieuw aan te scherpen. In het ontwerp wordt voorgesteld de calisthenics een nieuwe plaats te geven op het glacis.

  • glacis 'Henri Prostlaan'

Het glacis ter hoogte van de Henri Prostlaan wordt hersteld en ingericht als een verblijfsplek op basis van het historische reliëf, rekening houdend met het bestaande bomenbestand. De verblijfsplek bestaat uit een getrapte ligweide met uitzicht op de beboste schans, de verblijfsplekken aan koppen van de gracht en de fonteinenpartij in de gracht. 

In het ontwerp wordt voorgesteld de speelzone te verplaatsen centraal in het glacis “Henri Prostlaan”. Het vernieuwde padennetwerk benadrukt deze centrale positie in het park en zorgt voor een goede omsluiting en toezicht. Rond de speelzone worden voldoende zitbanken en vuilnisbakken voorzien. De nieuwe speeltuin is opgedeeld in twee zones voor verschillende leeftijdsgroepen. De ondergrond van de speelzones wordt ingericht met een speciale ondergrond in een natuurlijk materiaal zoals
zand. Bestaande bomen kunnen behouden blijven in de nieuwe speelzones.

  • glacis 'Marcel Auburtinlaan'

Het glacis langs de Marcel Auburtinlaan kan over een groot gedeelte eenvoudig hersteld worden met behoud van het bomenbestand. Naast herstel van het reliëf wordt de aanwezigheid van de beukendreef op het glacis vervaagd door het verplanten van een aantal beuken. De recent aangeplante laanstructuur vormt een dominant element op het glacis dat niet refereert naar de Brialmontomwalling.

Het ontwerp integreert een uitgeruste evenementenzone met een nutsvoorzieningenpunt voor lokale evenementen op het glacis “Marcel Aubertinlaan”. De zone wordt uitgerust met een gefundeerde verharde strook in open verharding parallel aan de Marcel Aubertinlaan. De verharde zone kan gebruikt worden voor de opstelling van  mobiele eenheden in functie van evenementen, zoals podia, toiletten en foodtrucks. De flauwe helling van het glacis bevordert de beleving bij evenementen doordat er steeds een goed zicht is op het podium. Door het podium naar het park te oriënteren wordt geluidsoverlast voor de bewoners van de Marcel Aubertinlaan geminimaliseerd.

  • glacis 'carrousel' - knooppunt Berchembrug

Het glacis ter hoogte van de carrousel werd bij aanleg van de Berchembrug lokaal afgegraven voor de aanlanding van de brug en de verbinding met de Marcel Auburtinlaan. In overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer werd besloten de Berchembrug, inclusief carrousel, in zijn geheel te behouden en te integreren in het glacis. Het ontwerp houdt rekening met een fietspad, een parkpad en een logistieke route. Het ontwerp integreert de ingesneden paden door een bakstenen muurtje te plaatsen aan de hoge zijde van het glacis. Hierdoor ontstaat er een entree rond de carrousel die een gelijkenis vertoont met de Entree Grotesteenweg. Voor wandelaars wordt de mogelijkheid van een nieuwe trap verder onderzocht die recreanten rechtstreeks in het park brengt.

Aan het water wordt een U-vormige verblijfsplek aangelegd in een licht hellende grashelling richting de oever van de gracht, ommuurd met een bakstenen keermuur. Deze verblijfsplek gaat over in een geborgen picknickweide in de schaduw van de Berchembrug. Deze zone wordt tevens ingericht als een secundaire evenementenzone met een nutsvoorzieningenpunt voor de organisatie van kleinschalige evenementen. In grindgazon wordt een standplaats voor foodtrucks aangelegd die bereikbaar is via verharde paden vanaf de Marcel Auburtinlaan.

In het verlengde van de Florent Bauduinstraat wordt een erfgoed-as gerealiseerd. Deze as loopt haaks op de vestingwerken en maakt het volledige militaire profiel (i.e. glacis - borstwering - gedekte weg - gracht - buitentalud schans - plateau schans) beleefbaar. In de gracht licht een militaire vlonderbrug als onderdeel van deze as. De Brilschansgracht werd vroeger gebruikt als oefenterrein waar militairen houten bruggen bouwden.

  • evocatie schans

De schans was een open hoger gelegen verdedigingswerk dat bescherming bood voor de lager gelegen barakken. In de huidige situatie is de schans sterk verbost. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er geen restanten van de constructies meer terug te vinden zijn in de ondergrond. Enkel het steile buitentalud is nog intact. Het ontwerp evoceert met grondlichamen de voormalige structuur van de schans. De ingericht schans zal een interessant geaccidenteerd plek opleveren voor natuurbeleving, erfgoedbeleving en avontuurlijk spelen, als onderdeel van het luwe natuurzone centraal in het park. Het evoceren van de schans bestaat ui twee grote inrichtingswerken. In de noordelijke rand van de schans wordt een gedeelte afgegraven op de voormalige plek van de barakken zodat de het reliëf van de schans hersteld kan worden met grastaluds. Dit nieuwe grasland sluit aan op het waardevolle glanshaverhooiland in het natuurreservaat. Centraal op de schans wordt het driehoekige symmetrische figuur van de schans geëvoceerd met taluds. Het buitentalud langs de gracht herbergt de meest waardevolle bosrand met beuken en eik en blijft onaangetast.

  •  natuurreservaat

Tussen de schans en de ring ligt een zone die deel uitmaakt van het natuurreservaat Wolvenberg-Brilschans. Dit gebied wordt in het de landschapsvisie van het natuurbeheerplan aangeduid als een zone om halfopen bos te ontwikkelen. Centraal ligt een waardevol glanshaverhooiland dat aansluiting zoekt met de nieuw ingericht schans. Door het ringfietspad binnen het deelproject 'Cluster Centraal' te verschuiven naar de ring gekoppeld aan een geluidswal wordt het natuurgebied terug verenigd ten voordele van de natuurwaarde.

  • padennetwerk

Door de aanleg van twee functionele fietsverbindingen aan de rand van het park wordt conflict tussen doorgaand fietsverkeer en recreatief verkeer in het park zo veel mogelijk geminimaliseerd. Deze fietspaden (bruinrode asfalt; breedte 3,5 meter) worden aangelegd om een zo aangenaam mogelijk traject voor fietsverkeer te vormen. Het fietspad tussen de Grotesteenweg en de Henri Prostlaan faciliteert het fietsverkeer tussen de steenweg en de wijk en vormt tevens de ontsluiting van de Encora campus. Het fietspad tussen het ringfietspad en de Florent Bauduinstraat faciliteert fietsverkeer tussen de nerf over de Berchembrug en het ringfietspad. Doorgaand fietsverkeer tussen de Henri Prostlaan en de Marcel Auburtinlaan wordt via de wegenis geleid. Deze fietsverbindingen sluiten aan op bestaande of geplande fietsstraten, woonstraten of fietspaden. Voor wandelaars zijn steeds parallelle paden in het park.

Het padennetwerk vormt een statig, quasi symmetrisch figuur dat de beleving van het militaire reliëf versterkt. In het padennetwerk wordt een hiërarchie vooropgesteld voor parkpaden die gekoppeld is aan materialisatie (i.e. breedte en materiaal), waarbij zo veel mogelijk op halfverharding ingezet is. Deze hiërarchie promoot recreatie zo veel mogelijk op het glacis en creëert een luwe natuurzone centraal in het park. De verblijfzones, de gracht, evenementenzone en speelzone zijn integraal toegankelijk (ook in de tussentijdse situatie). Het hoofdpad (breedte 2,5 meter) en de secundaire paden (breedte 1,6 meter) worden voorzien in kalkgebonden porfiersplitsteenslag of vlonderpaden. De tertiaire paden (breedte 1,6 meter) worden aangelegd in een ternair mengsel.

  • meubilair en verlichting

Langsheen het hoofdpad, de secundaire paden en aan verblijfsplekken worden zitbanken, picknickbanken, ligbanken en vuilnisbakken van het standaard stadsmeubilair voorzien. Daarbovenop vormen de gemetste muurtjes in kleiklinkers ook zitelementen verspreid over het hele park. Langsheen de fietsroute aan de buitenzijde van het park worden op een aantal punten fietsnietjes voorzien van het standaard stadsmeubilair. De functionele fietsverbindingen en het hoofdpad worden voorzien van verlichting.

Visienota aangrenzende straten aan het Brilschanspark

Naar aanleiding van de omvorming van de Kannunik Peetersstraat, de Florent Bauduinstraat en de Wapenhaghestraat tot woonerven wordt binnen het proces Park Brialmont fase 2 onderzocht hoe de harde randen van de wegenis rondom het park weggewerkt kunnen worden bij een toekomstige heraanleg van de straten Henri Prostlaan, Marcel Auburtinlaan en Polygoonstraat, zodanig dat het park een aanzuigeffect creëert vanuit de buurten en het groen tot in de straten komt.

De huidige overgang tussen het park, de straat en de aangrenzende bebouwing is niet optimaal. Een aaneengesloten lijn van geparkeerde auto’s zorgt voor een onaangename barrière tussen wijk en park. De opzet van deze nota is de ruimtelijke kansen bij een herinrichting van de aangrenzende straten inzichtelijk te maken. De nota tracht de uitgangspunten voor een herinrichting in beeld te brengen. Verschillende keuzes leiden tot verschillende inrichtingsmodellen die ieders een ander effect hebben op de toekomstige relatie tussen wijk en park. Bij een toekomstige heraanleg is het belangrijk dit te benaderen vanuit een integrale visie voor toegankelijkheid van het park, verkeerscirculatie en parkeren.

Regelgeving: bevoegdheid

Met collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal openbaar domein.

Op 25 november 2019 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 652) de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG Vespa publiek domein kan (laten) realiseren.

De opdracht aan AG Vespa betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast.

Algemene financiële opmerkingen

De realisatie van Park Brialmont Fase 2 is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het district Berchem met een financiële verdeling tussen beide partijen.

 In het meerjarenplan 2020-2025 is een totaal budget voorzien van 4.644.460,26 euro inclusief btw waarvan 3.744.460,56 euro inclusief btw afkomstig is van de stad onder  SUB_NR/INTERN/5291630000/220/2WNS020201PA3711/2SA050610/220, 2300, 2400 en 2500 en SUB_NR/INTERN/5291630000/220/2LMS010102A00000/2SA020200 en 899.999,70 euro inclusief btw afkomstig van het district Berchem op SUB_NR/INTERN/5012500000/220/2BER010501P05230/2BE090680/2200, 2300 en 2400.

AG Vespa voert de opdracht uit in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen en het district Berchem.

Adviezen

coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op het definitief ontwerp “Park Brialmont fase 2” op voorwaarden dat: 

  • in overleg met SW/MOB, de nodige fietspadmarkeringen worden voorzien conform het draaiboek openbaar domein;
  • onderzocht wordt waar fietsenstalling toegevoegd kan worden aan de rand van het park in de deelzone Brilschans of in de Marcel Auburtinlaan;
  • de locaties van de afvalbakken herbekeken worden conform de afspraken met SB/Groen en SW/Publieke Ruimte;
  • een wortelonderzoek wordt uitgevoerd om de impact van de afgravingen en de aanleg van paden op de wortelzone van de bestaande bomen te evalueren;
  • onderzocht wordt, in samenspraak met SB/Groen, wat een geschikte breedte van de groenstrook is, als bufferzone tussen park- en fietspad, in functie van een haalbaar toekomstig beheer en onderhoud;
  • in overleg met SB/Groen de samenstelling van het ternair mengsel gedetailleerd wordt;
  • onderzocht wordt of bijkomende rustplekken voorzien kunnen worden in het natuurreservaat Wolvenberg in samenspraak met Natuurpunt; 
  • de looproute worden geduid conform de generieke parksignalisatie/aanduidingen voor looproutes in parken;
  • de locaties van de vuilnisbakken geëvalueerd worden op basis van de mogelijkheid en wenselijkheid m.b.t. de bereikbaarheid en ophaling;
  • onderzocht wordt of het plaatsen van picknickbanken met rugleuning wenselijk is;
  • in overleg met SW/PR/Structureel Onderhoud de detaillering van materialen (zoals grasbetontegels, asfalt voor fietspaden en boordstenen) en de opbouw ervan verder uitgewerkt worden in functie van het toekomstig beheer;
  • standaard grasbetontegel (met vierkante noppen) in functie van opstelruimte voor de grote evenementzone voorzien worden.
  • SW/BO/Straatmeubilair en Objecten tijdig betrokken wordt bij de verplaatsing van het Velo-station;
  • onderzocht wordt of het plaatsen van een water-, een elektriciteits- en een rioleringspunt mogelijk is in functie van de evenementenzone langsheen de M. Auburtinlaan; en
  • de aansluitingen van het fietspad aangepast worden conform het draaiboek openbaar domein, en de aansluiting van het fietspad met de Grotesteenweg wordt afgestemd op de plannen van AWV. 

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0202 - Projectwerking
2WNS020201 - Projecten opvolgen tot voltooiing
2WNS020201PA3711 - Park Brialmont fase 2

Besluit

De districtsraad Berchem neemt eenparig kennis van het volgende besluit.
De districtsraad berchem beslist:

Artikel 1

De districtsraad Berchem neemt kennis van het definitief ontwerp van Park Brialmont Fase 2 mits er aansluitend op het project van Park Brialmont fase 2 het project Groene Vesten ineens wordt uitgevoerd zodat deze 2 werven in 1 beweging doorgang kunnen vinden.

 

.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20220429 Park Brialmont Fase 2-DO nota.pdf
  • 20220407 Park Brialmont Fase 2-Beheerstrategie Brilschans.pdf
  • 458220-5007_O_Wolvenberg_MEDIA-(1) INH.pdf
  • 458220-5007_O_Wolvenberg_MEDIA-(2) SIT.pdf
  • 458220-5007_O_Wolvenberg_MEDIA-(3) GP BT.pdf
  • 458220-5007_O_Wolvenberg_MEDIA-(4) GP WEG.pdf
  • 458220-5007_O_Wolvenberg_MEDIA-(5) TDP.pdf
  • 458220-5007_O_Wolvenberg_MEDIA-(6.1) D.pdf
  • 458220-5007_O_Wolvenberg_MEDIA-(6.2) D.pdf
  • 458220-5007_O_Wolvenberg_MEDIA-(6.3) D.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(6) GP LON.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(7) GP BEP.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(8) GP MEU.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(9) TDP.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(10.1) S.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(10.2) S.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(1) INH.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(2) SIT.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(3) GP BT.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(4) GP OPB.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(5) GP WEG.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(10.3) S.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(10.4) S.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(10.5) S.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(11.1) D.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(11.2) D.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(11.3) D.pdf
  • 458220-5007_O_Brilschans_MEDIA-(11.4) D.pdf