Vorig jaar in april heeft de districtsraad via stemming van meerderheid tegen oppositie een gunstig advies uitgebracht over het project van het Mariahof deel 1.
Ondertussen heeft ook de gemeenteraad dit project een gunstig advies verleend en heeft ze de opmerkingen die de districtsmeerderheid in haar gunstig advies had verwerkt en alle bezwaren die via het omgevingsloket door de buurtbewoners waren aangebracht, naast zich neergelegd.
Ook het ongunstig advies van de POVC (de Provinciale OmgevingsVergunningsCommissie) heeft het stadsbestuur duidelijk niet kunnen overtuigen van het feit dat dit megaproject niet thuis hoort op deze plek.
De wijk is niet van plan om dit project zomaar te laten doorgaan en is met een actiegroep gestart die zo veel mogelijk mensen in de buurt wilt informeren zodat er een door de buurt gedragen beroepschrift kan ingediend worden.
Heel veel buurtbewoners zijn duidelijk niet op de hoogte van wat het bouwproject juist inhoudt. Er is wel een infovergadering geweest maar door de Coronacrisis is deze digitaal doorgegaan wat toch een heel andere insteek is dan dat er echt, van mens tot mens, met elkaar gesproken wordt.
Zowel het actiecomité als verschillende stemmen uit de districtsraad hebben ondertussen media aandacht gekregen.
Het laatste bericht in de GVA gaf het woord aan Bruno De Saegher, die sprak namens het districtsbestuur. Hij geeft daar in aan dat het districtsbestuur zich onder andere zorgen maakt over de bouwhoogte en over de impact op de leefbaarheid van de buurt. Bovendien vreest het districtsbestuur nu ook ineens dat het wegpompen van het water tijdens de bouwwerken grote schade gaat aanbrengen aan het natuurgebied Wolvenberg (wat vorig jaar door hen nog vurig ontkend werd).
Ik citeer verder ook uit het krantenartikel:
“Als district zijn wij bekommerd om de levenskwaliteit van onze burgers. Wij hoeven niet met alles akkoord te gaan met wat op stadsniveau wordt beslist. Maar we moeten ook realistisch blijven: onze adviezen zijn niet bindend.”
Hiermee doet het districtsbestuur uitschijnen dat zij een ongunstig advies hebben ingediend op dit project maar dat de Stad hen niet gevolgd is. Niets is minder waar. Het district adviseerde gunstig.
Uiteraard verheugen wij ons over het feit dat het districtsbestuur nu anders denkt over het project dan een jaar geleden en we willen daarom vragen aan de raad om gezamenlijk een beroepschrift in te dienen bij de bestendige Deputatie.
Motie
De districtsraad is bekommerd om de levenskwaliteit van de Berchemse burgers en dient daarom een beroepschrift in bij de bestendige Deputatie tegen het project 2021118070 Uitbreidingstraat.Antwerpen met de volgende tekst:
Gelieve hierbij het beroepsschrift te vinden van de districtsraad van Berchem in verband met de door het CBS goedgekeurde omgevingsvergunning voor het project 2021118070 in de Uitbreidingsstraat in Antwerpen.
De districtsraad is het eens dat aan de leegstaande panden van Belgacom en de Post iets moet gebeuren. Het is een stadskanker die moet verdwijnen. Een gedeeltelijke invulling door nieuwbouw is een goede oplossing. Het idee om hier een horecagelegenheid onder te brengen is ook positief.
De districtsraad is het ook eens met de ambities van de ontwerpers om een groene invulling te geven aan het project, maar is van oordeel dat dit niet kan slagen als gekozen wordt voor een te hoge densiteit en te veel bouwlagen,
De districtsraad vraagt een grondige bijstelling van de plannen op volgende punten
De districtsraad betreurt bovendien dat bestaande sites voor gemeenschapsvoorzieningen door de stad in handen gelegd zijn van privé-ontwikkelaars als CORES en ALIDES die op deze site hun winsten trachten te maximaliseren door het opdrijven van de te realiseren capaciteit.
Danku Lucy voor uw vraag.
Ik antwoord u graag op uw voorstel omdat ik toch wel graag een en ander duid.
De meerderheid is altijd bezorgd geweest over dit project en de impact op de buurt en haar leefbaarheid. Daarom hebben wij de ontwikkelaar van bij het begin op de commissie laten komen om dit uit te leggen. Er was eerder nog nooit een ontwikkelaar in een districtsraadscommissie geweest om hun project voor te stellen. Daarom hebben wij als meerderheid ook een uitgebreid advies geschreven vanuit deze raad na toelichting van het voorontwerp zodat men met onze bezorgdheden rekening kon houden bij het opmaken van het definitief ontwerp. Voor alle duidelijkheid uw fractie heeft toen NIET tegen gestemd. U heeft zich onthouden.
Wij hebben in april 2021 als meerderheid onze rol in dit dossier opgenomen. Ondanks het feit dat deze materie niet onze bevoegdheid is, hebben wij samen een advies verstrekt ter behartiging van de leefbaarheidsbelangen in deze wijk. Voor de goede orde voeg ik dit advies hieronder toe:
“De districtsraad adviseert het voorontwerp (27 november 2020) gunstig voor de infrastructuurwerken, Uitbreidingstraat, Mariahof (nieuw openbaar domein), district Berchem mits er rekening gehouden wordt met volgende opmerkingen van de districtsraad:
1. De duur van de werf:
Artikel 1:
De districtsraad adviseert het voorontwerp (27 november 2020) gunstig voor de infrastructuurwerken, Uitbreidingstraat, Mariahof (nieuw openbaar domein), district Berchem mits er rekening gehouden wordt met volgende opmerkingen van de districtsraad:
1. De duur van de werf:
Het project bestaat uit 2 fases: het kantorencomplex wordt als eerste uitgevoerd, nadien het woonzorgcomplex door het Zorgbedrijf. De bouwtijd loopt van 2022 tot 2028. Dit is zeer lang en moet uitgevoerd worden met een minimale impact op de leefkwaliteit van de bewoners en de gebruikers van het openbaar domein.
2. Bezorgdheden over de hoogte.
De districtsraad erkent de grote ongerustheid in de wijde omgeving voor dit grote en hoge project en adviseert daarom als volgt:
De raad wenst dat bij het ontwerp bekeken wordt of de hoogte kan beperkt worden en minstens de vormgeving van de hoge delen zo licht mogelijk gemaakt wordt zodat er geen opstaande barrière ontstaat voor de buurt en er integendeel openheid en licht wordt nagestreefd.
• De visuele impact van de kantoorgebouwen op het iconische Maria Gasthuis moet bekeken worden. Het Maria Gasthuis moet zichtbaar blijven zonder een "gebouwen" achtergrond, zeker vanuit de Victor Jacobsstraat. Zowel in de zomer als in de winter wanneer de bomen niet in blad staan;
• De impact van de schaduw van de gebouwen (voor beide projecten) op de omliggende woningen mag niet fundamenteel veranderen, niet in de zomer en niet in de winter. In die zin is spreken over bouwlagen zeer onduidelijk en vraagt de districtsraad een hoogtelijnenstudie die het verschil aanduidt tussen de bestaande toestand en de nieuwe toestand;
• De raad is ook bezorgd over de hoge opstaande muur van de site die uitkomt in het De Villegaspark. De raad vraagt hier voorstellen te doen zodat deze muur niet aangevoeld zal worden als een barrière maar daarentegen wel als deel van het park. De raad denkt hierbij aan verticaal groen of andere groenstructuren.
3. Wat het openbaar domein betreft.
De districtsraad adviseert het volgende betreffende het openbaar domein, waarvoor het district bevoegd is:
• Het kantoorverkeer, zowel het aan- en afrijdend woon/werkverkeer, maar ook het parkeerplaats-zoekverkeer voor de kantoorgebouwen langs de Uitbreidingsstraat in de wijk Oud-Berchem (binnen de singel) moet maximaal en actief ontmoedigd worden. Desnoods via infrastructuur maatregelen, nu, tijdens de werken of tijdens de gebruiksperiode;
• De parkeerdruk mag in de onmiddellijke buurt niet stijgen. De gehanteerde normen inzake parkeerplaatsen per m² kantoor en/of leefruimte moeten daarbij als richtinggevend worden beschouwd, maar blijven ondergeschikt aan de realiteit. Een dwingend en actief beleid ter attentie van de opdrachtgevers van de 2 projecten ( Zorgbedrijf en Cores) inzake buurtparkeren moet gehanteerd worden. Er is geen plaats voor wishful thinking in deze; De districtsraad noteert dat inschattingen ivm de parkeerdruk werden gemaakt door Vectris. Deze inschattingen werden gemaakt terwijl de grote, volledig gratis en vrij toegankelijke parking van het Maria Gasthuis nog steeds beschikbaar was. De raad betwist dan ook het beeld dat door Vectris geschetst wordt van een lage parkeerdruk en een gebrek aan interesse in een buurtparking. De raad vraagt extra maatregelen om de aangroei van de parkeerdruk door het verlies van de ‘gratis’ parking Maria Gasthuis en de plaatsen in de Uitbreidingsstraat en de aangroei door de gebruikers van het nieuwe project op te vangen.
• Functieveranderingen van de gebouwen ( bijvoorbeeld kantoor naar wonen of zorg naar wonen) moet gepaard gaan met de nodige inpandige maatregelen inzake parkeercapaciteit en/of mobiliteit in de buurt;
• De doorwaadbaarheid van het ganse project in alle richtingen is primordiaal, ook bij een functiewijziging; De raad neemt kennis van de nieuwe bomen die in volle grond naast de ontwikkelingen geplaatst worden zodat het De Villegaspark en het Berchems Blok wordt verbonden. De raad vraagt op de plekken waar er volle grond is het groen te maximaliseren en zoveel mogelijk grote bomen te planten. De raad vraagt te werken met verticaal groen tegen de gebouwen zodat het ook letterlijk een ‘groen’ gebouw wordt dat zoveel mogelijk ingepast wordt in deze groene parkomgeving. De raad vraagt wat betreft het verticaal groen zeker ook een focus te leggen op de verticale wand die uitkomt in het de Villegaspark.
• De raad neemt kennis van het feit dat er een nieuwe parkzone wordt aangelegd ter hoogte van het oude Postgebouw en diens parking ( Berchems blok), met een buffercapaciteit voor water. Anderzijds, verdwijnt het groen aan de huidige hondenloopzone die wordt verlegd. De raad vraagt de buurt inspraak te geven in de aanleg en de invulling van het nieuwe groene stuk aan het Berchems Blok.
• De raad vraagt aandacht om voldoende speel-en sportvoorzieningen en -elementen in de omgeving rondom de nieuwe site Mariahof te voorzien omdat hier nood aan is in de dense en dichtbevolkte buurt van Oud-Berchem. Kinderen en jongeren hebben nood aan beweging en spel. Ook tieners mogen hierbij niet worden vergeten.
• Aangezien de onmiddellijke buurt van het project wordt gekenmerkt door scholen en veel fietsende en spelende kinderen zal tijdens de werken alle aan- en afvoer van bouwmaterialen en materieel uitsluitend gebeuren via de singel en niet langs de Uitbreidingsstraat, noch een andere straat van de wijk. Modder op de weg en zwaar werfvervoer in de woonstraten is niet aanvaardbaar en te vermijden. Ook blijft de Uitbreidingstraat tijdens de werken open in beide richtingen en wordt het verkeer niet omgeleid door de wijk. De werf wordt dus volledig vanaf de singel georganiseerd. De opdrachtgevers zullen dit moeten verwerken in de aanbesteding en hier moet scherp op worden toegezien.
• De raad vraagt rekening te houden bij de aanleg van paden of andere publiek toegankelijke delen van de sites met de toegankelijkheid voor personen met een handicap of minder mobiele medemensen.
4. Ecologische impact
• Ontharden is iets anders dan vergroenen. Focus op beide aspecten is gewenst. De grote bestaande bomen op het terrein moeten beschermd en behouden blijven, hiervoor moet een actieplan worden voorgelegd, met focus op wortelbehoud, stambescherming en waterhuishouding tijdens en na de werken;
• De waterhuishouding in de ganse buurt is belangrijk tijdens en na de werken. Hierbij willen we de Wolvenberg als natuurgebied beschermen. De biodiversiteit mag niet aangetast worden, noch op korte als op lange termijn. Het advies van ondermeer de natuurbeheerders van de Wolvenberg is cruciaal. Het kan ook niet zijn dat de ganse buurt te maken krijgt met een algemene daling van het grondwaterpeil. Het bestaande groen in straten en tuinen moet ook gevrijwaard worden;
• De gebouwen worden op een sociaal en ecologische duurzame wijze gebouwd, met sociaal en ecologische duurzame materialen met respect voor de bestaande alomtegenwoordige baksteenarchitectuur.
ma 27/06/2022 - 11:18De districtsraad Berchem keurt de volgende motie niet goed met:
stemmen VOOR: Ria Vermeulen, Erkan Öztürk, Arnold Peeters, Lucienne Verbraeken, Clara Willemse, Evi Cuypers, Yao Issifou, Johan Malcorps, Luc Van De Weyer, Jan Depover, Steven Liekens
stemmen TEGEN: Evi Van der Planken, Bruno De Saegher, Ilse Jacques, Jan Poppe, Lieselot Keymis, Janick Doré, Jan Dedecker, Henri Van Herpen, Conny Budts, Buket Karaca, Luc Vanlaerhoven, Kris Gysels