De districtsraad keurt de notulen van 17 mei 2022 voor de open en besloten zitting goed.
Het bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ (goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019, jaarnummer 42) wil inzetten op uitbreiden van het aantal laadpunten. Zo lezen we in resolutie 22 dat het stadsbestuur “het netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen verder wil uitbreiden”.
Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG (hierna MPA AG) publiceerde op 11 februari 2021 een bestek voor ‘het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale laadinfrastructuur en/of snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen’.
Op 24 augustus 2021 (2021_DCMPA_00218) besliste het directiecomité van MPA AG om de concessieovereenkomst voor het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen' (perceel 1), af te sluiten tussen MPA AG en Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902).
Het college keurde in zitting van 6 mei 2022 (jaarnummer 3732) de locaties en het aanvullend verkeersreglement voor het district Berchem goed.
Er werden diverse aanvragen ingediend via www.antwerpenlaadt.be voor de plaatsing van publieke laadpalen.
MPA AG legt nu nieuwe locaties in het district Berchem en het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen ter advies voor.
MPA AG en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte hebben de aanvragen onderzocht (voorwaarden, locatiebepaling, advies netaansluiting, enzovoort) en stellen voor een publieke laadpaal te plaatsen op de volgende locatie:
District Berchem
De laadpalen worden door de concessiehouder Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902) geplaatst en geëxploiteerd. Elke laadpaal heeft twee laadpunten. Er wordt per laadpaal steeds één parkeerplaats voor elektrische voertuigen voorzien. Als uit de gebruikscijfers blijkt dat een tweede voorbehouden parkeerplaats nodig is, dan kan een extra parkeerplaats voor elektrische voertuigen worden ingericht.
Aangezien er voor de Terlinckstraat
meerdere aanvragen zijn, werden deze ineens gebundeld, en werd ervoor geopteerd ineens twee laadpalen en vier voorbehouden plaatsen in te richten. In de Vredestraat gaat het over twee laadpalen en drie voorbehouden plaatsen. Voor de Troyentenhoflaan, Coremansstraat en Fruithoflaan
werden er twee voorbehouden plaatsen ingericht.
Er wordt verwacht dat in een volgende fase parkeersensoren zullen worden voorzien in de parkeervakken zoals voorzien in de concessieovereenkomst.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad adviseert onderstaande locatie gunstig:
District Berchem
De districtsraad adviseert het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor 'publieke laadpalen, district Berchem' gunstig ter vervanging van het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen 'publieke laadpalen' zoals goedgekeurd door het college op 6 mei 2022 (jaarnummer 3732).
Het college keurde op 25 mei 2018 (jaarnummer 4775) de proefopstelling elektrische laadpaal voor de Frans De Vriendtstraat goed. Deze opstelling op de aangelegde parking langs de even zijde, ter hoogte van het nummer 12 werd geëvalueerd en wordt nu bestendigd en uitgebreid met één (1) plaats.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Frans De Vriendtstraat in de districten Berchem en Borgerhout, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 15 maart 2019 (jaarnummer 2373).
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Ringlaan in de districten Berchem en Wilrijk, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 8 april 2022 (jaarnummer 2916).
Op 4 september 2009 keurde het college (jaarnummer 12519) de synthesenota Groene Singel goed.
Op 10 maart 2017 keurde het college (jaarnummer 1716) het Masterplan Park Brialmont goed.
Op 3 april 2020 keurde het college (jaarnummer 3084) de opdracht en het budget voor de realisatie van 'Park Brialmont Fase 2' goed, zodoende treedt AG Vespa op als gedelegeerd bouwheer.
Op 17 augustus 2020 keurde het districtscollege Berchem (jaarnummer 167) de projectdefinitie voor 'Park Brialmont Fase 2' goed.
Op 9 oktober 2020 keurde het stedelijk college (jaarnummer 8338) de projectdefinitie voor 'Park Brialmont Fase 2' goed.
Op 9 oktober 2020 keurde het college (jaarnummer 8338) goed dat AG Vespa, als gedelegeerd bouwheer van de stad Antwerpen, de 'Voorwaardelijke Gedeelten 9, 10, 11, 12, 13 en 14' met betrekking tot de 'Wenselijke Deelprojecten' en het 'Voorwaardelijke Gedeelte 15. Bijkomend onderzoek en ondersteuning' van de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' kan lichten voor de aansturing van de opdracht 'Park Brialmont Fase 2'. AG Vespa is tevens bevoegd om in uitvoering van het 'Voorwaardelijke Gedeelte 9 tot en met 15' alle nodige handelingen te stellen binnen het toegekende taakstellend budget voor ‘Park Brialmont Fase 2’.
Op 19 oktober 2020 gunde het directiecomité van AG Vespa (jaarnummer 656) de opdracht 'Park Brialmont Fase 2' als een 'Wenselijk Deelproject' binnen het bestek 'Ringpark Groene Vesten' aan maatschap BUUR-Latz- Greisch-S333.
Op 12 april 2021 keurde het districtscollege Berchem (jaarnummer 88) het landschapsontwerp voor Park Brialmont Fase 2 goed.
Op 4 juni 2021 keurde het college (jaarnummer 4456) het landschapsontwerp voor Park Brialmont Fase 2 goed.
Op 2 juli 2021 keurde het college (jaarnummer 5400) het landschapsontwerp Ringpark Groene Vesten als kaderplan goed.
Op 18 oktober 2021 keurde het districtcollege Berchem (jaarnummer 215) het voorontwerp voor Park Brialmont Fase 2 goed.
Op 29 oktober 2021 keurde het college (jaarnummer 8620) het voorontwerp Park Brialmont Fase 2 goed.
Op 16 mei 2022 keurde het districtscollege (jaarnummer 100) het definitief ontwerp Park Brialmont Fase 2 goed.
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgt de stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht. De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Ringpark Groene Vesten
De projectcluster Ringpark Groene Vesten is een bundeling van twee projecten uit 'Over de Ring': het 'Longitudinaal Ringpark' en 'Bermen van Knoop tot Lemanstraat'. De projectcontour bevat de volledige ringruimte van gevel tot gevel tussen de binnen- en de buitenstad. De uiteinden worden begrensd door de Kolonel Silvertopstraat in het westen en de Tuinwijk Borgerhout (inbegrepen) in het noorden. De ambitie voor het 'Ringpark Groene Vesten' is de realisatie van een ambitieus en verbindend grootstedelijk bermenpark in de ringzone dat:
Het toekomstbeeld voor de zuidelijke ringweg is een zo volledig mogelijke overkapping met daaronder een gescheiden verkeerssysteem van de E19 tot de E313. Het leefbaarheidsproject ‘Ringpark Groene Vesten’ heeft de bedoeling om in afwachting daarvan al belangrijke positieve leefbaarheidseffecten te genereren voor de naburige wijken door op de leefbaarheidsmaatregelen voor lucht- en geluid en door op de modal shift met het vernieuwde ringfietspad in te zetten. Bij voorkeur zijn deze maatregelen meteen een voorbereidend werk op een toekomstige grootschalige overkapping.
Het landschapsontwerp van Ringpark Groene Vesten betreft een kaderplan waarbinnen over meerdere legislaturen heen een aantal deelprojecten kunnen geselecteerd worden. Het college keurde een selectie van deelprojecten, de zogenaamde 'Realiseerbare Deelprojecten', goed. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen (i) de deelprojecten waarvoor aansluitend een voorontwerp wordt opgemaakt en (ii) de deelprojecten waarvoor reeds middelen worden gereserveerd en waarvoor nog verder onderzoek nodig is. De deelprojecten zijn ruimtelijk in drie zones ingedeeld (cluster Zuid, cluster Centraal en cluster Oost) en daarnaast zijn er nog twee specifieke geluidsmaatregelen (aan de Tuinwijk Borgerhout en in de middenberm).
Park Brialmont
Het Masterplan Park Brialmont werkt een gezamenlijke toekomstvisie uit voor drie parken in het district Berchem, zijnde De Villegas, Wolvenberg en Brilschans. De ambitie van het Masterplan is om een verenigd park te ontwikkelen in het hart van Berchem, dat bovendien deel uitmaakt van het Bosschagelandschap langsheen de ringzone. Om de samenhang van de drie parkentiteiten te versterken wordt een identiteit naar voor geschoven, gebaseerd op de bestaande sterktes, namelijk erfgoed en natuur. Het Masterplan deelt het park onder in 8 deelzones.
In 2017-2018 werden de ontwerpen voor de deelzones Wolvenberg Bis en Entree Grotesteenweg goedgekeurd. Hiermee kon de realisatie van het Masterplan van start gaan. Deze werken werden opgeleverd in het voorjaar van 2020.
Aansluitend werd de opdracht Park Brialmont Fase 2 opgestart in 2020. Deze opdracht bestaat uit de verdere uitwerking van het Masterplan in de resterende deelzones van het Brilschanspark en Wolvenberg. Accenten, aanvulling of wijzigingen op het Masterplan werden via onderzoeks- en ontwerpopdrachten vastgelegd in de projectdefinitie. In totaal werden er 25 onderzoeksopdrachten geformuleerd, waarvan negen voor het gehele projectgebied, 11 voor Brilschans en vijf voor Wolvenberg.
De opdracht Park Brialmont Fase 2 van visievorming tot uitvoering is gegund aan de maatschap BUUR-Latz-Greisch-SWP, als een 'Wenselijk Deelproject' binnen het bestek 'Ringpark Groene Vesten', omwille van volgende redenen:
Park Brialmont Fase 2 vormt een Wenselijk Deelproject binnen Ringpark Groene Vesten met verdiepende onderzoeksvragen en bijkomende financiële middelen. Het definitief ontwerp voor Park Brialmont Fase 2 past binnen het globale landschapsontwerp voor Ringpark Groene Vesten en houdt rekening met de voorgestelde leefbaarheidsmaatregelen, in het bijzonder geluidsschermen en het ringpad zoals opgenomen in het landschapsontwerp van Ringpark Groene Vesten. Op basis van het landschapsontwerp kan het projectgebied opgedeeld worden in twee gebieden in functie van uitvoering, namelijk 'Realiseerbaar Deelproject Cluster Centraal' en 'Wenselijk Deelproject Park Brialmont Fase 2' met een gescheiden uitvoeringstermijn. Dit resulteert in een tussentijdse situatie waarbij het park blijft functioneren.
Het definitief ontwerp is een verfijning van het landschaps- en voorontwerp en is het resultaat van de besprekingen tijdens diverse werksessies met diverse stakeholders (o.a. Stad Antwerpen, Agentschap Wegen en Verkeer, Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt). In het kader van het project Park Brialmont Fase 2 is samen met de lokale beheerder (i.e. Natuurpunt Antwerpen-Stad) een nieuw natuurbeheerplan voor het natuurreservaat Wolvenberg-Brilschans geschreven, parallel aan het ontwerpproces.
Definitief ontwerp globaal
Het voorliggende ontwerp tracht de ambitie om drie lokale parken (De Villegas, Wolvenberg en Brilschans) aan weerszijden van de ring te verenigen tot één park, dat werkt op zowel lokaal als bovenlokaal niveau, verder te realiseren. Het ontwerp doet dit door in te zetten op de identiteitsdragers erfgoed en natuur en door eenheid te creëren in vormgeving en materialisatie aan beide zijden van het projectgebied. De materialisatie uit de vorige fase wordt in dit ontwerp doorgetrokken in de padenstructuur en bij de aanleg van historische reconstructies.
Het ontwerp is geënt op het historische figuur van de Brialmontvesting. Tijdens het ontwerpproces is steeds grondig afgewogen in welke mate de vorm van het originele fort geïntegreerd kan worden in de nieuwe parkelementen. Het glacis en de schans worden gedeeltelijk hersteld. Na een eerdere reconstructie van het historische reliëf in de deelzone Entree Grotesteenweg wordt de aanwezigheid van de Brialmontvesting in het park, al dan niet nog aanwezig in het landschap, verder uitgelicht aan entreezones, bij doorsnijdingen van het historisch reliëf en op verblijfsplekken. De drie grote verblijfsplekken in Brilschans hebben ieders een geheel eigen vormgeving en relatie met het water.
Het ontwerp versterkt de natuurwaarde en -beleving. Het ontwerp wordt opgebouwd door een afwisseling van vegetatietypes van het bosschagelandschap (conform het Beeldkwaliteitsplan Groene Singel). De vegetatietypes kunnen gelinkt worden aan de beoogde recreatiedruk of -type, gaande van afgeschermde bosschages in de natuurgebieden, over bomenweides op het glacis tot intensief beheerde graslanden op de verblijfsplekken. De aanwezigheid van het natuurhuis Brialmont in het park versterkt deze ambitie. Het programma is afgetoetst op de draagkracht van het park en de wensen van de betrokken actoren.
Definitief ontwerp deelzone Wolvenberg
Het ontwerp voor Wolvenberg is de ruimtelijke doorvertaling van de landschapsvisie van het nieuwe natuurbeheerplan. Het reflecteert een gewenst toekomstbeeld vanuit landschappelijk perspectief dat via beheermaatregelen en inrichtingsmaatregelen, beschreven in een natuurbeheerplan type 4, behaald dient te worden in functie van de beoogde natuurdoelen. Het ontwerp tracht de natuurbeleving en erfgoedbeleving te bevorderen met respect voor de natuurwaarde en het aanwezige reliëf.
Wolvenberg is een uniek stukje natuur binnen de Antwerpse ring. Het is een plek waar natuurlijke processen de laatste 50 jaar grotendeels hun gang hebben kunnen gaan. Hierdoor is het gebied de laatste decennia sterk verbost. Uit analyses op basis van een inventarisatie van de fauna en flora blijkt dat de grootste bestaande en potentiële natuurwaardes zich bevinden in de meer open gedeelten, namelijk het glanshaverhooiland, de boszomen, de natte ruigtes, de wilgenstruwelen en de doornstruwelen. Aangezien de grootste natuurwaarde terug te vinden is in de overgang van open naar gesloten wordt in de landschapsvisie van het natuurbeheerplan voorgesteld het centrale gedeelte (inclusief vijver) als halfopen graslanden te ontwikkelen en de mantel eromheen als halfopen bossen.
Het padennetwerk vormt een lus om de vijver en het centraal lager gelegen gedeelte langs de interessantste plekken die het verhaal van erfgoed en natuur vertellen. Het pad zoekt zo veel mogelijk de open plekken op in het overwegend bosrijke natuurreservaat. De inrichting van de paden dient betreding van het natuurgebied te voorkomen, met andere woorden worden maatregelen genomen om recreanten zo veel mogelijk op de paden te houden. Op drassige tot natte bodems worden vlonders aangelegd. Op droge gedeelten wordt het pad begeleid door houten palen met touw in combinatie met de ontwikkeling van een mantel-zoom. De breedte van de paden dient voldoende breed te zijn zodat kruisende recreanten vlot kunnen passeren zonder de paden te verlaten. Het padennetwerk houdt rekening met zichtlijnen en bevat geïntegreerde rustplekken langsheen het traject.
Definitief ontwerp deelzone Brilschans
Het ontwerp voor de deelzone Brilschans is een verfijning van het landschaps- en voorontwerp.
Het glacis vormde de eerste verdedigingslinie van de Brialmontvesting. Het reliëf van het glacis is nog grotendeels aanwezig en intact in Brilschans. De aanwezigheid van dit reliëf is uniek binnen de Antwerpse ringzone. Het glacis kan gedeeltelijk hersteld, aangezet en ingericht worden voor verschillende parkfuncties zonder een verlies van bomen. Waar het glacis doorsneden wordt, wordt dit geaccentueerd met een talud, trap of muurtje zoals in fase 1. Het glacis van Brilschans is onder te verdelen in vijf zones.
Het glacis is de meest toegankelijke zone en het recreatieve zwaartepunt van het park. Bij het herstel van het glacis ontstaan kansen voor de inpassing van programma verspreid over het glacis, zoals zitplaatsen, verblijfsplaatsen, evenementenzones, speelzones of calisthenics.
Het glacis langs de zijde van de Encora campus kan hersteld worden met behoud van het bomenbestand door de hoeken van het talud opnieuw aan te scherpen. In het ontwerp wordt voorgesteld de calisthenics een nieuwe plaats te geven op het glacis.
Het glacis ter hoogte van de Henri Prostlaan wordt hersteld en ingericht als een verblijfsplek op basis van het historische reliëf, rekening houdend met het bestaande bomenbestand. De verblijfsplek bestaat uit een getrapte ligweide met uitzicht op de beboste schans, de verblijfsplekken aan koppen van de gracht en de fonteinenpartij in de gracht.
In het ontwerp wordt voorgesteld de speelzone te verplaatsen centraal in het glacis “Henri Prostlaan”. Het vernieuwde padennetwerk benadrukt deze centrale positie in het park en zorgt voor een goede omsluiting en toezicht. Rond de speelzone worden voldoende zitbanken en vuilnisbakken voorzien. De nieuwe speeltuin is opgedeeld in twee zones voor verschillende leeftijdsgroepen. De ondergrond van de speelzones wordt ingericht met een speciale ondergrond in een natuurlijk materiaal zoals
zand. Bestaande bomen kunnen behouden blijven in de nieuwe speelzones.
Het glacis langs de Marcel Auburtinlaan kan over een groot gedeelte eenvoudig hersteld worden met behoud van het bomenbestand. Naast herstel van het reliëf wordt de aanwezigheid van de beukendreef op het glacis vervaagd door het verplanten van een aantal beuken. De recent aangeplante laanstructuur vormt een dominant element op het glacis dat niet refereert naar de Brialmontomwalling.
Het ontwerp integreert een uitgeruste evenementenzone met een nutsvoorzieningenpunt voor lokale evenementen op het glacis “Marcel Aubertinlaan”. De zone wordt uitgerust met een gefundeerde verharde strook in open verharding parallel aan de Marcel Aubertinlaan. De verharde zone kan gebruikt worden voor de opstelling van mobiele eenheden in functie van evenementen, zoals podia, toiletten en foodtrucks. De flauwe helling van het glacis bevordert de beleving bij evenementen doordat er steeds een goed zicht is op het podium. Door het podium naar het park te oriënteren wordt geluidsoverlast voor de bewoners van de Marcel Aubertinlaan geminimaliseerd.
Het glacis ter hoogte van de carrousel werd bij aanleg van de Berchembrug lokaal afgegraven voor de aanlanding van de brug en de verbinding met de Marcel Auburtinlaan. In overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer werd besloten de Berchembrug, inclusief carrousel, in zijn geheel te behouden en te integreren in het glacis. Het ontwerp houdt rekening met een fietspad, een parkpad en een logistieke route. Het ontwerp integreert de ingesneden paden door een bakstenen muurtje te plaatsen aan de hoge zijde van het glacis. Hierdoor ontstaat er een entree rond de carrousel die een gelijkenis vertoont met de Entree Grotesteenweg. Voor wandelaars wordt de mogelijkheid van een nieuwe trap verder onderzocht die recreanten rechtstreeks in het park brengt.
Aan het water wordt een U-vormige verblijfsplek aangelegd in een licht hellende grashelling richting de oever van de gracht, ommuurd met een bakstenen keermuur. Deze verblijfsplek gaat over in een geborgen picknickweide in de schaduw van de Berchembrug. Deze zone wordt tevens ingericht als een secundaire evenementenzone met een nutsvoorzieningenpunt voor de organisatie van kleinschalige evenementen. In grindgazon wordt een standplaats voor foodtrucks aangelegd die bereikbaar is via verharde paden vanaf de Marcel Auburtinlaan.
In het verlengde van de Florent Bauduinstraat wordt een erfgoed-as gerealiseerd. Deze as loopt haaks op de vestingwerken en maakt het volledige militaire profiel (i.e. glacis - borstwering - gedekte weg - gracht - buitentalud schans - plateau schans) beleefbaar. In de gracht licht een militaire vlonderbrug als onderdeel van deze as. De Brilschansgracht werd vroeger gebruikt als oefenterrein waar militairen houten bruggen bouwden.
De schans was een open hoger gelegen verdedigingswerk dat bescherming bood voor de lager gelegen barakken. In de huidige situatie is de schans sterk verbost. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er geen restanten van de constructies meer terug te vinden zijn in de ondergrond. Enkel het steile buitentalud is nog intact. Het ontwerp evoceert met grondlichamen de voormalige structuur van de schans. De ingericht schans zal een interessant geaccidenteerd plek opleveren voor natuurbeleving, erfgoedbeleving en avontuurlijk spelen, als onderdeel van het luwe natuurzone centraal in het park. Het evoceren van de schans bestaat ui twee grote inrichtingswerken. In de noordelijke rand van de schans wordt een gedeelte afgegraven op de voormalige plek van de barakken zodat de het reliëf van de schans hersteld kan worden met grastaluds. Dit nieuwe grasland sluit aan op het waardevolle glanshaverhooiland in het natuurreservaat. Centraal op de schans wordt het driehoekige symmetrische figuur van de schans geëvoceerd met taluds. Het buitentalud langs de gracht herbergt de meest waardevolle bosrand met beuken en eik en blijft onaangetast.
Tussen de schans en de ring ligt een zone die deel uitmaakt van het natuurreservaat Wolvenberg-Brilschans. Dit gebied wordt in het de landschapsvisie van het natuurbeheerplan aangeduid als een zone om halfopen bos te ontwikkelen. Centraal ligt een waardevol glanshaverhooiland dat aansluiting zoekt met de nieuw ingericht schans. Door het ringfietspad binnen het deelproject 'Cluster Centraal' te verschuiven naar de ring gekoppeld aan een geluidswal wordt het natuurgebied terug verenigd ten voordele van de natuurwaarde.
Door de aanleg van twee functionele fietsverbindingen aan de rand van het park wordt conflict tussen doorgaand fietsverkeer en recreatief verkeer in het park zo veel mogelijk geminimaliseerd. Deze fietspaden (bruinrode asfalt; breedte 3,5 meter) worden aangelegd om een zo aangenaam mogelijk traject voor fietsverkeer te vormen. Het fietspad tussen de Grotesteenweg en de Henri Prostlaan faciliteert het fietsverkeer tussen de steenweg en de wijk en vormt tevens de ontsluiting van de Encora campus. Het fietspad tussen het ringfietspad en de Florent Bauduinstraat faciliteert fietsverkeer tussen de nerf over de Berchembrug en het ringfietspad. Doorgaand fietsverkeer tussen de Henri Prostlaan en de Marcel Auburtinlaan wordt via de wegenis geleid. Deze fietsverbindingen sluiten aan op bestaande of geplande fietsstraten, woonstraten of fietspaden. Voor wandelaars zijn steeds parallelle paden in het park.
Het padennetwerk vormt een statig, quasi symmetrisch figuur dat de beleving van het militaire reliëf versterkt. In het padennetwerk wordt een hiërarchie vooropgesteld voor parkpaden die gekoppeld is aan materialisatie (i.e. breedte en materiaal), waarbij zo veel mogelijk op halfverharding ingezet is. Deze hiërarchie promoot recreatie zo veel mogelijk op het glacis en creëert een luwe natuurzone centraal in het park. De verblijfzones, de gracht, evenementenzone en speelzone zijn integraal toegankelijk (ook in de tussentijdse situatie). Het hoofdpad (breedte 2,5 meter) en de secundaire paden (breedte 1,6 meter) worden voorzien in kalkgebonden porfiersplitsteenslag of vlonderpaden. De tertiaire paden (breedte 1,6 meter) worden aangelegd in een ternair mengsel.
Langsheen het hoofdpad, de secundaire paden en aan verblijfsplekken worden zitbanken, picknickbanken, ligbanken en vuilnisbakken van het standaard stadsmeubilair voorzien. Daarbovenop vormen de gemetste muurtjes in kleiklinkers ook zitelementen verspreid over het hele park. Langsheen de fietsroute aan de buitenzijde van het park worden op een aantal punten fietsnietjes voorzien van het standaard stadsmeubilair. De functionele fietsverbindingen en het hoofdpad worden voorzien van verlichting.
Visienota aangrenzende straten aan het Brilschanspark
Naar aanleiding van de omvorming van de Kannunik Peetersstraat, de Florent Bauduinstraat en de Wapenhaghestraat tot woonerven wordt binnen het proces Park Brialmont fase 2 onderzocht hoe de harde randen van de wegenis rondom het park weggewerkt kunnen worden bij een toekomstige heraanleg van de straten Henri Prostlaan, Marcel Auburtinlaan en Polygoonstraat, zodanig dat het park een aanzuigeffect creëert vanuit de buurten en het groen tot in de straten komt.
De huidige overgang tussen het park, de straat en de aangrenzende bebouwing is niet optimaal. Een aaneengesloten lijn van geparkeerde auto’s zorgt voor een onaangename barrière tussen wijk en park. De opzet van deze nota is de ruimtelijke kansen bij een herinrichting van de aangrenzende straten inzichtelijk te maken. De nota tracht de uitgangspunten voor een herinrichting in beeld te brengen. Verschillende keuzes leiden tot verschillende inrichtingsmodellen die ieders een ander effect hebben op de toekomstige relatie tussen wijk en park. Bij een toekomstige heraanleg is het belangrijk dit te benaderen vanuit een integrale visie voor toegankelijkheid van het park, verkeerscirculatie en parkeren.
Met collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal openbaar domein.
Op 25 november 2019 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 652) de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG Vespa publiek domein kan (laten) realiseren.
De opdracht aan AG Vespa betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast.
De realisatie van Park Brialmont Fase 2 is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het district Berchem met een financiële verdeling tussen beide partijen.
In het meerjarenplan 2020-2025 is een totaal budget voorzien van 4.644.460,26 euro inclusief btw waarvan 3.744.460,56 euro inclusief btw afkomstig is van de stad onder SUB_NR/INTERN/5291630000/220/2WNS020201PA3711/2SA050610/220, 2300, 2400 en 2500 en SUB_NR/INTERN/5291630000/220/2LMS010102A00000/2SA020200 en 899.999,70 euro inclusief btw afkomstig van het district Berchem op SUB_NR/INTERN/5012500000/220/2BER010501P05230/2BE090680/2200, 2300 en 2400.
AG Vespa voert de opdracht uit in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen en het district Berchem.
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op het definitief ontwerp “Park Brialmont fase 2” op voorwaarden dat:
De districtsraad Berchem neemt kennis van het definitief ontwerp van Park Brialmont Fase 2 mits er aansluitend op het project van Park Brialmont fase 2 het project Groene Vesten ineens wordt uitgevoerd zodat deze 2 werven in 1 beweging doorgang kunnen vinden.
.
Beste schepen
Aan de kruispunten van de Grotesteenweg / Singel, Koninklijkelaan / Elisabethzaal, Grotesteenweg / Fruithoflaan/ Ringlaan is de oversteektijd voor voetgangers duidelijk veel te kort. Het is in praktijk voor iedereen onmogelijk om hier binnen de tijd van ongeveer 12 seconden de straat volledig veilig over te steken. Kan hiervoor een afdoende oplossing getroffen worden? Kunt u mij laten weten welke concrete acties die u hiervoor zal ondernemen opdat iedereen de kans kan krijgen veilig over te steken?
Met dank.
Luc Vanlaerhoven
AWV werkt momenteel volop aan de herinrichting van de kruispunten van de Grotesteenweg. Momenteel zijn ze intra muros bezig, daaropvolgend extramuros.
ma 27/06/2022 - 10:59Feiten en context:
Collega’s er is veel protest van de buurtbewoners tegen de bouw van het megalomane project “Mariahof”. Ondanks 47 bezwaarschriften van buurtbewoners en negatieve adviezen van de brandweer en de provinciale onderzoekscommissie keurde het stadsbestuur vorige maand de plannen goed.
De buurtbewoners haalden reeds vele petities op en trekken nu in beroep naar het provincie-bestuur.
Vragen aan het college
- Wordt het Berchems districtsbestuur betrokken bij dit project? Met welke van jullie opmerkingen wordt er rekening gehouden in de plannen? Met welke opmerkingen wordt er geen rekening gehouden?
- Wat is het standpunt van het Berchemse districtscollege over het protest? Begrijpt en steunt ze het protest van de buurt? Bent u bereid om een signaal te geven van solidariteit met de buurt tegen het project.
Het college begrijpt de bezorgdheid over de impact van het bouwproject.
- Vindt het college de acht bouwlagen en de 28.000m² vloeroppervlakte, die ingaan tegen de bouwcode, op die plek opportuun.
- De hondenweide wordt verplaatst en er zal een “muur” komen aan het Villegaspark van 30 meter hoog.
Is dit een positieve evolutie voor het Villegaspark?
Hoe valt dit te rijmen met de het bestuursakkoord waarin men net streeft naar het aanleggen van nieuwe parkzones, niet van het schrappen.
- Hoe schat het college de toekomstige mobilieits- en parkeerproblematiek In?
- De buurtbewoners vragen om meer inspraak. Op welke manier zal district Berchem hier een rol in spelen? Dit is geen louter privaat project, maar een PPS waarin een autonoom gemeentebedrijf van de stad betrokken is. Het gaat over onze publieke ruimte die aangetast wordt. Welke inspraak krijgt de Berchemnaar?
We begrijpen dat de Berchemnaars in beroep gaan bij de provincie .
Danku voor uw interpellatie Luc.
Mijn antwoorden zijn de volgende, chronolisch volgens uw vragen:
- Wordt het Berchems districtsbestuur betrokken bij dit project? Met welke van jullie opmerkingen wordt er rekening gehouden in de plannen? Met welke opmerkingen wordt er geen rekening gehouden?
Het voorontwerp werd door de ontwikkelaar toegelicht aan ons allen in de raadscommissie van april 2021 en dat gebeurde op vraag van dit districtscollege en was ook de eerste keer in de raadscommissie dat zoiets gebeurde. Dit kon omdat we betrokken werden middels het openbaar domein, en we hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze bezorgdheden over gans het project door te geven. De presentatie werd ook met de raadsleden gedeeld via dropbox en daarin stonden ook alle contactgegevens om bezorgdheden over te maken. Sedertdien stonden aldus alle raadsleden in contact met de bouwheer. Heeft iemand van de raadsleden nog verder contact opgenomen met de ontwikkelaars om eventuele bijkomende bezorgdheden te vertolken?
Het college heeft alvast die handschoen stevig opgenomen.
Voor ons was het heel belangrijk dat de buurt voldoende informatie werd verstrekt. Dit hebben wij streng in de gaten gehouden. Zodoende zijn er verschillende video’s opgenomen – het waren coronatijden – die op www.masterplan-mariahof.be staan en die samen met de digitale infomomenten, raadpleegbaar zijn sedert 2021. De video’s bespreken verschillende deelaspecten en bezorgdheden die leven in de buurt: het groen, nood aan extra kantoren, de schaduw, de hoogte, de impact op Sint-Maria. Verder heb ik ook weet van nieuwsbrieven, blogposts, flyers en infomomenten.
Wij zijn als districtsraad niet bevoegd voor het project, noch voor de vergunning, dit is immers het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen, maar konden wel advies geven over de aanleg openbaar domein rondom het project. Wij hebben als districtsbestuur van die gelegenheid gebruik gemaakt om ook wat standpunten en bezorgdheden over het project zelf mee te geven in ons advies. Wij hebben dan samen hier een advies geformuleerd in de districtsraad. U heeft zich onthouden, en u heeft het advies dus niet weggestemd.
Inmiddels is gebleken dat er met verschillende van onze bezorgdheden rekening werd gehouden, zo lees ik in de vergunning. Onze tussenkomst heeft zeker resultaat gehad. Verschillende bezorgdheden die wij aanhaalden werden bekeken en verschillende studies die wij suggereerden werden gedaan (hoogtelijnenstudie, simulatie van de impact op het zicht van Sint-Maria, een nieuw parkeeronderzoek,…) De bemaling werd met natuurpunt opgenomen om Wolvenberg te vrijwaren, het groen werd beschermd via een boombeschermingsplan, de doorwaadbaarheid wordt gegarandeerd, er komt extra groen op de site, er komen extra trage wegen, … .
Voor alle duidelijkheid, ons advies was evenwel geen formeel advies in het kader van de vergunningsprocedure, vermits wij als districtsbestuur op geen enkele wijze partij zijn in deze vergunningsprocedure. Maar wij hebben wel op het moment dat wij konden onze informele rol gespeeld en de leefbaarheidsbelangen van (Oud-)Berchem ten gronde verdedigd.
Nu houdt die rol op. Er is een vergunning en nu moet de verdere procedure zijn gang gaan. Tijdens het openbaar onderzoek kan iedereen (ook individuele raadslieden) zijn bezwaren en/of opmerkingen kenbaar maken. Nu er een vergunningsbeslissing is, kan er door belanghebbenden eventueel beroep worden aangetekend bij de Deputatie van de Provincie Antwerpen. Als districtsbestuur zijn wij gebonden aan het resultaat van de nog tussen te komen definitieve vergunningsbeslissing van de Deputatie.
- Wat is het standpunt van het Berchemse districtscollege over het protest? Begrijpt en steunt ze het protest van de buurt? Bent u bereid om een signaal te geven van solidariteit met de buurt tegen het project. Het college begrijpt de bezorgdheid over de impact van het bouwproject.
Uiteraard begrijpen wij de bezorgdheid van de buurt. Een groot project dat het uitzicht van de leefomgeving verandert, kent uiteraard veel bezorgdheden. Verschillende buren hebben ook bezwaar ingediend. Deze bezwaren werden beoordeeld in de vergunning. Belanghebbenden die beroep willen indienen kunnen dat ook nog steeds doen. Als district kunnen wij echter geen beroep indienen vermits wij geen rechtspersoonlijkheid hebben en juridisch geen ontvankelijk beroep kunnen instellen. Wij hebben onze rol gespeeld en de leefbaarheid van de buurt ten gronde verdedigd, op het moment dat wij dat konden, met de middelen die wij hadden, en met resultaat overigens.
- Vindt het college de acht bouwlagen en de 28.000m² vloeroppervlakte, die ingaan tegen de bouwcode, op die plek opportuun.
Daar moet het district geen uitspraak over doen. Dit betreft een volledig bovenlokale materie. Ik heb dit voorgelegd aan het kabinet en zij antwoorden het volgende:
“Bijna elke bouwaanvraag wijkt wel ergens af van de bouwcode, die niet is geschreven voor dit soort weinig voorkomende bouwprojecten. Daarom laat de bouwcode ook toe om er van af te wijken. De afwijkingen betreffen vooral technische zaken, en bijvoorbeeld niet het art. 6 of 10: harmonie, draagkracht, bouwvolume. Het project is er gekomen na een zeer lang en doorwrocht proces iswm de stadsbouwmeester. Het voldoet dan ook aan de visie zoals onlangs ook gepubliceerd in het boekwerk: Ringstad, Stad maken over de ring. Het loopt ook enigszins vooruit op de grote ontwikkelingen, zoals op die plek ook de ringparken en de overkappingen.”
De beoordeling van het ganse project, inclusief het aantal bouwlagen, en de eventuele afwijkingen die gevraagd worden, behoort toe aan het college van burgemeester en schepenen, en in graad van beroep bij de Deputatie van de Provincie. De Deputatie zal bij een ontvankelijk beroep de volledige aanvraag nogmaals bekijken, zo ook eventuele afwijkingen die de aanvrager heeft gevraagd. Het districtsbestuur heeft daar geen enkele bevoegdheid over.
- De hondenweide wordt verplaatst en er zal een “muur” komen aan het Villegaspark van 30 meter hoog. Is dit een positieve evolutie voor het Villegaspark?
Dit was inderdaad een bezorgdheid die wij als district hebben aangehaald in ons advies op het voorontwerp. Ik heb de vergunning erop nagelezen en daarin staat het volgende:
“In deze onderbouw komt een levendige en buurtgerichte plint met publiek toegankelijke functies. Aan de zijde van het De Villegaspark plooit het bouwvolume weg in functie van meer openheid waardoor de connectie tussen de groene parken van Brialmont en De Villegas via de centrale groenzone van het Gasthof met de wijk versterkt wordt.”
Het kabinet spreekt over een open collonade met publiek restaurant en terras in. In de vergunning lees ik inderdaad:
“6. De gelijkvloerse reca-ruimte niet te voorzien als bedrijfsrestaurant (als nevenfunctie van de hoofdfunctie kantoor), maar als een autonome reca-functie die ook buiten de openingsuren van de kantoren toegankelijk is voor buurtbewoners. De gelijkvloerse ruimte voor dienstverlening (van gebouw A) als volledig afzonderlijk functionerend van het bovenliggende kantoor te voorzien.”
Vergelijk ook met de parktorens in het groen kwartier, ook 8 bouwlagen, perfect geïntegreerd in een parkomgeving.
-Hoe valt dit te rijmen met de het bestuursakkoord waarin men net streeft naar het aanleggen van nieuwe parkzones, niet van het schrappen?
Ik lees in de vergunning dat hierover veel bezwaren gingen, alle werden ongegrond verklaard:
“De hoeveelheid groen stijgt immers ten opzichte van de vergunde toestand van het terrein.”
De villegas verkleint, maar bijkomend wordt een nieuw gedeelte recreatiegroen aangelegd dat voldoende groot en kwalitatief is ‘Het Berchems Blok’ tgo allemaal woningen die een park tegenover zich gaan krijgen en niet meer het oude verlaten Postgebouw. Er zijn ook groene publieke verbindingen tussen het de Villegaspark en het nieuwe park Berchems Blok en trage verbindingen tussen de wijk, de grote buurttuin van Sint-Maria en de singel. Ten opzichte van de vergunde toestand wordt er meer groen op het terrein voorzien: 3700 m2; Dit is altijd de insteek geweest, lees ik ook in de vergunning.
- Hoe schat het college de toekomstige mobiliteits- en parkeerproblematiek in?
Deze bezorgdheid hebben wij ook meegegeven in ons advies en er werd toen een nieuwe parkeerstudie gedaan. In de vergunning lees ik dat men meer parkeerplaatsen voorziet dan de parkeerbehoefte: 291 i.p.v. 264, dat er een buurtparking komt en dat de plaatsen op het openbaar domein die verdwijnen door de heraanleg ondergronds gecompenseerd worden.
In de vergunning lees ik als motivatie op een bezwaar:
“De aanvrager verduidelijkt inderdaad niet op welke wijze een modal shift (20% autoverkeer) bekomen wordt. Dit bezwaar werd gegrond verklaard. In voorwaarden bij de vergunning werd ook opgenomen om de modal shift daadwerkelijk te realiseren alsook de opmaak van een bedrijfsvervoersplan voor de site in samenspraak met de stad, om deze doelstelling te behalen;”
-De buurtbewoners vragen om meer inspraak. Op welke manier zal district Berchem hier een rol in spelen? Dit is geen louter privaat project, maar een PPS waarin een autonoom gemeentebedrijf van de stad betrokken is. Het gaat over onze publieke ruimte die aangetast wordt. Welke inspraak krijgt de Berchemnaar? We begrijpen dat de Berchemnaars in beroep gaan bij de provincie
Navraag bij de stad leert dat dit geen PPS- project is. De enige betrokkenheid bestaat erin dat een aantal gronden moeten worden aangekocht van verschillende overheden, Vespa coördineert de verkoop. Het is ook geen verkoop onder voorwaarden.
Gevolg is dat inspraak dus louter te bepalen is door de ontwikkelaar. Tijdens de voorstelling door de ontwikkelaar op onze raadscommissie van april 2021 bleek ( zie pptpresentatie gedeeld op dropbox) dat zij 2 infosessies deden -digitaal door corona-, maar die daarna altijd online raadpleegbaar bleven op de site www.masterplan-mariahof.be, dat zij ook nieuwsbrieven uitstuurden, flyers, blogposts, en verschillende video’s maakten die alle deelelementen en bezorgdheden van het project apart bespraken: de bouwhoogte, het volume, de schaduw, het zicht op mariahof, de bezorgdheden rondom groen en bemaling…
Als districtscollege hebben wij onze bezorgdheden geuit op het moment dat wij dit konden en wij hebben onze rol grondig kunnen spelen in een dossier waar wij niet bevoegd voor zijn. Wij hebben een uitgebreid advies opgesteld, waarbij met veel punten werd rekening gehouden. En wij hebben de acties die werden genomen op basis van ons advies nauwgezet opgevolgd. Met resultaat. Hebben de raadsleden ook bezwaar ingediend tijdens het openbaar onderzoek of hebben zij bezorgdheden geuit ten aanzien van de makers van het plan? Als districtsbestuur wijzen we nogmaals op de mogelijkheid om als belanghebbende een eventueel beroep in te dienen bij de Deputatie. Dit is de enige geijkte weg die er heden kan gevolg worden in de vergunningsprocedure. Ik wijs er nogmaals op dat wij als districtsbestuur geen ontvankelijk beroep kunnen indienen. Wij blijven dit project uiteraard van nabij opvolgen.
ma 27/06/2022 - 11:41
Vorig jaar in april heeft de districtsraad via stemming van meerderheid tegen oppositie een gunstig advies uitgebracht over het project van het Mariahof deel 1.
Ondertussen heeft ook de gemeenteraad dit project een gunstig advies verleend en heeft ze de opmerkingen die de districtsmeerderheid in haar gunstig advies had verwerkt en alle bezwaren die via het omgevingsloket door de buurtbewoners waren aangebracht, naast zich neergelegd.
Ook het ongunstig advies van de POVC (de Provinciale OmgevingsVergunningsCommissie) heeft het stadsbestuur duidelijk niet kunnen overtuigen van het feit dat dit megaproject niet thuis hoort op deze plek.
De wijk is niet van plan om dit project zomaar te laten doorgaan en is met een actiegroep gestart die zo veel mogelijk mensen in de buurt wilt informeren zodat er een door de buurt gedragen beroepschrift kan ingediend worden.
Heel veel buurtbewoners zijn duidelijk niet op de hoogte van wat het bouwproject juist inhoudt. Er is wel een infovergadering geweest maar door de Coronacrisis is deze digitaal doorgegaan wat toch een heel andere insteek is dan dat er echt, van mens tot mens, met elkaar gesproken wordt.
Zowel het actiecomité als verschillende stemmen uit de districtsraad hebben ondertussen media aandacht gekregen.
Het laatste bericht in de GVA gaf het woord aan Bruno De Saegher, die sprak namens het districtsbestuur. Hij geeft daar in aan dat het districtsbestuur zich onder andere zorgen maakt over de bouwhoogte en over de impact op de leefbaarheid van de buurt. Bovendien vreest het districtsbestuur nu ook ineens dat het wegpompen van het water tijdens de bouwwerken grote schade gaat aanbrengen aan het natuurgebied Wolvenberg (wat vorig jaar door hen nog vurig ontkend werd).
Ik citeer verder ook uit het krantenartikel:
“Als district zijn wij bekommerd om de levenskwaliteit van onze burgers. Wij hoeven niet met alles akkoord te gaan met wat op stadsniveau wordt beslist. Maar we moeten ook realistisch blijven: onze adviezen zijn niet bindend.”
Hiermee doet het districtsbestuur uitschijnen dat zij een ongunstig advies hebben ingediend op dit project maar dat de Stad hen niet gevolgd is. Niets is minder waar. Het district adviseerde gunstig.
Uiteraard verheugen wij ons over het feit dat het districtsbestuur nu anders denkt over het project dan een jaar geleden en we willen daarom vragen aan de raad om gezamenlijk een beroepschrift in te dienen bij de bestendige Deputatie.
Motie
De districtsraad is bekommerd om de levenskwaliteit van de Berchemse burgers en dient daarom een beroepschrift in bij de bestendige Deputatie tegen het project 2021118070 Uitbreidingstraat.Antwerpen met de volgende tekst:
Gelieve hierbij het beroepsschrift te vinden van de districtsraad van Berchem in verband met de door het CBS goedgekeurde omgevingsvergunning voor het project 2021118070 in de Uitbreidingsstraat in Antwerpen.
De districtsraad is het eens dat aan de leegstaande panden van Belgacom en de Post iets moet gebeuren. Het is een stadskanker die moet verdwijnen. Een gedeeltelijke invulling door nieuwbouw is een goede oplossing. Het idee om hier een horecagelegenheid onder te brengen is ook positief.
De districtsraad is het ook eens met de ambities van de ontwerpers om een groene invulling te geven aan het project, maar is van oordeel dat dit niet kan slagen als gekozen wordt voor een te hoge densiteit en te veel bouwlagen,
De districtsraad vraagt een grondige bijstelling van de plannen op volgende punten
De districtsraad betreurt bovendien dat bestaande sites voor gemeenschapsvoorzieningen door de stad in handen gelegd zijn van privé-ontwikkelaars als CORES en ALIDES die op deze site hun winsten trachten te maximaliseren door het opdrijven van de te realiseren capaciteit.
Danku Lucy voor uw vraag.
Ik antwoord u graag op uw voorstel omdat ik toch wel graag een en ander duid.
De meerderheid is altijd bezorgd geweest over dit project en de impact op de buurt en haar leefbaarheid. Daarom hebben wij de ontwikkelaar van bij het begin op de commissie laten komen om dit uit te leggen. Er was eerder nog nooit een ontwikkelaar in een districtsraadscommissie geweest om hun project voor te stellen. Daarom hebben wij als meerderheid ook een uitgebreid advies geschreven vanuit deze raad na toelichting van het voorontwerp zodat men met onze bezorgdheden rekening kon houden bij het opmaken van het definitief ontwerp. Voor alle duidelijkheid uw fractie heeft toen NIET tegen gestemd. U heeft zich onthouden.
Wij hebben in april 2021 als meerderheid onze rol in dit dossier opgenomen. Ondanks het feit dat deze materie niet onze bevoegdheid is, hebben wij samen een advies verstrekt ter behartiging van de leefbaarheidsbelangen in deze wijk. Voor de goede orde voeg ik dit advies hieronder toe:
“De districtsraad adviseert het voorontwerp (27 november 2020) gunstig voor de infrastructuurwerken, Uitbreidingstraat, Mariahof (nieuw openbaar domein), district Berchem mits er rekening gehouden wordt met volgende opmerkingen van de districtsraad:
1. De duur van de werf:
Artikel 1:
De districtsraad adviseert het voorontwerp (27 november 2020) gunstig voor de infrastructuurwerken, Uitbreidingstraat, Mariahof (nieuw openbaar domein), district Berchem mits er rekening gehouden wordt met volgende opmerkingen van de districtsraad:
1. De duur van de werf:
Het project bestaat uit 2 fases: het kantorencomplex wordt als eerste uitgevoerd, nadien het woonzorgcomplex door het Zorgbedrijf. De bouwtijd loopt van 2022 tot 2028. Dit is zeer lang en moet uitgevoerd worden met een minimale impact op de leefkwaliteit van de bewoners en de gebruikers van het openbaar domein.
2. Bezorgdheden over de hoogte.
De districtsraad erkent de grote ongerustheid in de wijde omgeving voor dit grote en hoge project en adviseert daarom als volgt:
De raad wenst dat bij het ontwerp bekeken wordt of de hoogte kan beperkt worden en minstens de vormgeving van de hoge delen zo licht mogelijk gemaakt wordt zodat er geen opstaande barrière ontstaat voor de buurt en er integendeel openheid en licht wordt nagestreefd.
• De visuele impact van de kantoorgebouwen op het iconische Maria Gasthuis moet bekeken worden. Het Maria Gasthuis moet zichtbaar blijven zonder een "gebouwen" achtergrond, zeker vanuit de Victor Jacobsstraat. Zowel in de zomer als in de winter wanneer de bomen niet in blad staan;
• De impact van de schaduw van de gebouwen (voor beide projecten) op de omliggende woningen mag niet fundamenteel veranderen, niet in de zomer en niet in de winter. In die zin is spreken over bouwlagen zeer onduidelijk en vraagt de districtsraad een hoogtelijnenstudie die het verschil aanduidt tussen de bestaande toestand en de nieuwe toestand;
• De raad is ook bezorgd over de hoge opstaande muur van de site die uitkomt in het De Villegaspark. De raad vraagt hier voorstellen te doen zodat deze muur niet aangevoeld zal worden als een barrière maar daarentegen wel als deel van het park. De raad denkt hierbij aan verticaal groen of andere groenstructuren.
3. Wat het openbaar domein betreft.
De districtsraad adviseert het volgende betreffende het openbaar domein, waarvoor het district bevoegd is:
• Het kantoorverkeer, zowel het aan- en afrijdend woon/werkverkeer, maar ook het parkeerplaats-zoekverkeer voor de kantoorgebouwen langs de Uitbreidingsstraat in de wijk Oud-Berchem (binnen de singel) moet maximaal en actief ontmoedigd worden. Desnoods via infrastructuur maatregelen, nu, tijdens de werken of tijdens de gebruiksperiode;
• De parkeerdruk mag in de onmiddellijke buurt niet stijgen. De gehanteerde normen inzake parkeerplaatsen per m² kantoor en/of leefruimte moeten daarbij als richtinggevend worden beschouwd, maar blijven ondergeschikt aan de realiteit. Een dwingend en actief beleid ter attentie van de opdrachtgevers van de 2 projecten ( Zorgbedrijf en Cores) inzake buurtparkeren moet gehanteerd worden. Er is geen plaats voor wishful thinking in deze; De districtsraad noteert dat inschattingen ivm de parkeerdruk werden gemaakt door Vectris. Deze inschattingen werden gemaakt terwijl de grote, volledig gratis en vrij toegankelijke parking van het Maria Gasthuis nog steeds beschikbaar was. De raad betwist dan ook het beeld dat door Vectris geschetst wordt van een lage parkeerdruk en een gebrek aan interesse in een buurtparking. De raad vraagt extra maatregelen om de aangroei van de parkeerdruk door het verlies van de ‘gratis’ parking Maria Gasthuis en de plaatsen in de Uitbreidingsstraat en de aangroei door de gebruikers van het nieuwe project op te vangen.
• Functieveranderingen van de gebouwen ( bijvoorbeeld kantoor naar wonen of zorg naar wonen) moet gepaard gaan met de nodige inpandige maatregelen inzake parkeercapaciteit en/of mobiliteit in de buurt;
• De doorwaadbaarheid van het ganse project in alle richtingen is primordiaal, ook bij een functiewijziging; De raad neemt kennis van de nieuwe bomen die in volle grond naast de ontwikkelingen geplaatst worden zodat het De Villegaspark en het Berchems Blok wordt verbonden. De raad vraagt op de plekken waar er volle grond is het groen te maximaliseren en zoveel mogelijk grote bomen te planten. De raad vraagt te werken met verticaal groen tegen de gebouwen zodat het ook letterlijk een ‘groen’ gebouw wordt dat zoveel mogelijk ingepast wordt in deze groene parkomgeving. De raad vraagt wat betreft het verticaal groen zeker ook een focus te leggen op de verticale wand die uitkomt in het de Villegaspark.
• De raad neemt kennis van het feit dat er een nieuwe parkzone wordt aangelegd ter hoogte van het oude Postgebouw en diens parking ( Berchems blok), met een buffercapaciteit voor water. Anderzijds, verdwijnt het groen aan de huidige hondenloopzone die wordt verlegd. De raad vraagt de buurt inspraak te geven in de aanleg en de invulling van het nieuwe groene stuk aan het Berchems Blok.
• De raad vraagt aandacht om voldoende speel-en sportvoorzieningen en -elementen in de omgeving rondom de nieuwe site Mariahof te voorzien omdat hier nood aan is in de dense en dichtbevolkte buurt van Oud-Berchem. Kinderen en jongeren hebben nood aan beweging en spel. Ook tieners mogen hierbij niet worden vergeten.
• Aangezien de onmiddellijke buurt van het project wordt gekenmerkt door scholen en veel fietsende en spelende kinderen zal tijdens de werken alle aan- en afvoer van bouwmaterialen en materieel uitsluitend gebeuren via de singel en niet langs de Uitbreidingsstraat, noch een andere straat van de wijk. Modder op de weg en zwaar werfvervoer in de woonstraten is niet aanvaardbaar en te vermijden. Ook blijft de Uitbreidingstraat tijdens de werken open in beide richtingen en wordt het verkeer niet omgeleid door de wijk. De werf wordt dus volledig vanaf de singel georganiseerd. De opdrachtgevers zullen dit moeten verwerken in de aanbesteding en hier moet scherp op worden toegezien.
• De raad vraagt rekening te houden bij de aanleg van paden of andere publiek toegankelijke delen van de sites met de toegankelijkheid voor personen met een handicap of minder mobiele medemensen.
4. Ecologische impact
• Ontharden is iets anders dan vergroenen. Focus op beide aspecten is gewenst. De grote bestaande bomen op het terrein moeten beschermd en behouden blijven, hiervoor moet een actieplan worden voorgelegd, met focus op wortelbehoud, stambescherming en waterhuishouding tijdens en na de werken;
• De waterhuishouding in de ganse buurt is belangrijk tijdens en na de werken. Hierbij willen we de Wolvenberg als natuurgebied beschermen. De biodiversiteit mag niet aangetast worden, noch op korte als op lange termijn. Het advies van ondermeer de natuurbeheerders van de Wolvenberg is cruciaal. Het kan ook niet zijn dat de ganse buurt te maken krijgt met een algemene daling van het grondwaterpeil. Het bestaande groen in straten en tuinen moet ook gevrijwaard worden;
• De gebouwen worden op een sociaal en ecologische duurzame wijze gebouwd, met sociaal en ecologische duurzame materialen met respect voor de bestaande alomtegenwoordige baksteenarchitectuur.
ma 27/06/2022 - 11:18De districtsraad Berchem keurt de volgende motie niet goed met:
stemmen VOOR: Ria Vermeulen, Erkan Öztürk, Arnold Peeters, Lucienne Verbraeken, Clara Willemse, Evi Cuypers, Yao Issifou, Johan Malcorps, Luc Van De Weyer, Jan Depover, Steven Liekens
stemmen TEGEN: Evi Van der Planken, Bruno De Saegher, Ilse Jacques, Jan Poppe, Lieselot Keymis, Janick Doré, Jan Dedecker, Henri Van Herpen, Conny Budts, Buket Karaca, Luc Vanlaerhoven, Kris Gysels
Sta me toe collega’s dat ik nog heel even, kort, tussenkom over de plannen voor een Fietsostrade-traject in de groene berm van de Saffierstraat. Het is frustrerend hier telkens opnieuw over te moeten terugkomen. En ik begrijp … ook voor jullie waarschijnlijk vermoeiend hier telkens opnieuw naar te moeten luisteren. J
Toch zie ik de jongste weken enkel bevestiging van wat buurtbewoners al jaren aankaarten en waarvan ik ook jullie al jaren tracht te overtuigen: deze groenzone is té belangrijk voor de wijk Groenenhoek én voor Berchem om ze door werken aan deze Fietsostrade grondig te laten vernielen.
Het minste wat we mogen zeggen is dat het belang van deze groenzone door velen steeds onderschat is. Regelmatig ging het minachtend over ‘volkstuintjes’, ‘verloederde tuinen’, ‘koterijen’, enzovoort. Dit is ondertussen vandaag door deze experten-nota rond de biodiversiteit in deze zone totaal weerlegd.
Ook al doet het districtsbestuur pogingen om de schade te beperken en alles achteraf te ‘compenseren’, ook experten bevestigen vandaag dat de “de schade die veroorzaakt zal worden door de optie Talud/F11 niet te compenseren is en enkel te vermijden door alternatieve opties naar voren te schuiven die de huidige groenstrook Saffierstraat kan sparen van enige vorm van verharding.”
Bomen in de groenzone
Ik lees in het rapport rond biodiversiteit dat naast de 72 monumentale paardenkastanjes het aantal bomen in de spoorwegberm, het totaal aantal individuele inheemse/ingeburgerde bomen met hoogte 3-15 meter, omtrek groter dan 20 cm, dus exclusief zaailingen, geschat wordt op minimaal 200. (zie samenvatting inventarisatie flora en fauna groenstrook Saffierstraat 2021). Bovendien blijft het een groot vraagteken of de paardenkastanjes de geplande werken gaan overleven. Er kan onmogelijk de nodige afstand van de stam worden bewaard, waardoor ze het op termijn erg moeilijk zullen krijgen en mogelijk afsterven. Terwijl ze 'bij voorkeur te behouden zijn' aldus de groendienst van de stad. Ze zorgen voor verkoeling en als scherm voor de spoorweg. Nieuwe boompjes zullen nooit deze reuzen kunnen vervangen voor onze Berchemnaars. Zie ook de studie over bevand tussen grootte kruinen en geneesmiddelengebruik: hoe groter de kruinen in je buurt, hoe kleiner de medische problemen. De buurtbewoners hebben trouwens net weer een mineermot-actie ondernomen om hun geliefde kastanjes te beschermen.
Vogels in de groenzone
Ik lees over een 12-tal broedvogels (heggemus, roodborstje, winterkoning, kool- en pimpelmees, merel). Het belang van stadsgroen als broedgebied voor deze algemene soorten mag niet worden onderschat. In het (schaarse) openbaar groen en in de stadstuinen is voedsel erg beperkt.
Insecten in de groenzone
In de groenstrook Saffierstraat komen meer verschillende hommels voor dan in de hele binnenstad van Antwerpen. Voor een groot aantal soorten, zowel insecten, vogels als zoogdieren, fungeert de groenstrook Saffierstraat als specifiek leef- en voortplantingsgebied. De groenstrook van de Saffierstraat vervult een belangrijke functie als overwinteringsgebied voor insecten. Samengevat: "Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de groenstrook Saffierstraat een belangrijk bijdrage levert aan de biodiversiteit in de omliggende wijken."
Klimaatadaptatie
Ondertussen is er ook een experten-nota samengesteld (door o.a. ruimtelijke planners, milieudeskundige en landschapsarchitect) over klimaatadaptatie. Ze hielden de huidige plannen tegen het licht inzake verscheidene klimaataspecten zoals wateropslag, erosie, hittestress en de groenbalans in de wijk. Eén van hun belangrijkste conclusies is dat de huidige plannen van de F11 en het vooronderzoek dat werd gevoerd, serieuze leemtes bevatten.
Een bijkomende reden om de groenstrook te bewaren is ook dat de langetermijnplanning van Agentschap Natuur en Bos voor grootstedelijk gebied de norm van 30 m² groen/inwoners hanteert. District Berchem haalt deze norm niet (ca. 20-27 m², in de Groenenhoek is er zelfs slecht 23 m² /inwoner).
De 29 bladzijden 'samenvatting van het rapport' rond biodiversiteit en 22 bladzijden rapport rond klimaatadaptatie, zijn integraal raadpleegbaar op de website van BAF11Groenenhoek.
Natuurpunt Antwerpen Stad
Ondertussen heeft ook Natuurpunt Antwerpen Stad de beweringen van de overheid dat Natuurpunt de ingrepen in de groene berm positief zou hebben geadviseerd, formeel ontkracht. Ik lees letterlijk in de verklaring van Natuurpunt: “Het moet duidelijk zijn dat ons standpunt van in het begin geweest is dat wij deze groenzone het liefste behouden zien. De strook vormt een belangrijke verbinding tussen het natuurgebied Klein-Zwitserland in Mortsel en het bermenlandschap langs de Ring.”
Het voornemen van de huidige meerderheid om vandaag mee te gaan in ‘beslist beleid’ van hogere overheden en enkel werk te willen maken van een ‘her-aanleg nadien’, druist in tegen de jongste bevindingen van experten rond natuur, klimaat en biodiversiteit én de jongste verklaringen van Natuurpunt Antwerpen Stad in de media.
Als districtsraadsleden in Berchem is het onze taak de belangen van de burgers in dit district te verdedigen. De ingrepen in deze groenzone zijn ‘onomkeerbaar’. Daarom blijf ik het belangrijk vinden om tegen de gang van zaken in te gaan en het belang van deze groenstrook voor Berchem te blijven benadrukken.
Veiligheid fietser garanderen kan gerust met behoud van groenstrook
De groenstrook behouden doet trouwens helemaal geen afbreuk aan de ambitie om een beter fietsnetwerk te organiseren. Er zijn genoeg andere alternatieven mogelijk die fijnmaziger en gebruiksvriendelijker zijn dan een fietsostrade.
Als het gaat over de veiligheid voor de fietser dan blijven in de huidige plannen heel veel fietsers, namelijk de fietsers in onze buurt, in onveiligheid. Op vlak van mobiliteit is gebrek aan aansluiting met de F1 toch een zware tekortkoming. Tenslotte komen de meest vooruitstrevende fietslanden en -steden al lang terug op de geïsoleerde fietsostrades in stedelijke omgevingen. Een vooruitziend bestuur moet erin kunnen slagen een veilig concept uit te werken dat de groenzone respecteert. Dat zijn we aan de toekomst verplicht.
Ik vraag aan dit bestuur, maar ook aan de voltallige districtsraad, nogmaals met aandrang om zich in dit dossier te verdiepen. Misschien zijn de twee vakantiemaanden die er nu aankomen hier een goede aanleiding voor. Ik raad ook iedereen aan om ook ter plaatse in de Saffierstraat de situatie te bekijken. Het is té belangrijk voor onze toekomst om hier te lichtzinnig of te onverschillig aan voorbij te gaan.
Concreet had ik nog de volgende vragen:
Danku Arnold voor uw vraag.
1. Ik verwijs naar mijn antwoord op alle interpellaties die eerder werden gesteld ivm dit dossier.
De standpunten zijn duidelijk. Iedereen wil een fietsostrade, want wil minder autoverkeer genereren richting stad. We moeten immers de modal shift halen.
Voor ons moet de F11 op hoogte komen om de verkeersveiligheid van de buurt te garanderen. Een fietsostrade in de saffierstraat op straat naast de huizen leggen met vlammende fietsers op, lijkt ons geen veilige piste voor de inwoners en het verkeer in groenenhoek en zal verkeersongevallen met zich meebrengen, zo bewijze andere plaatsen waar deze oplossing werd geselecteerd. Wij moeten onze inwoners beschermen. Dus er blijft 1 optie: de fietsostrade op hoogte.
Ondanks alle maatregelen die we nemen voor het behoud van de bomen, hetgeen de absolute prioriteit was van de wijk en hetgeen we ook gaan doen, beseffen we dat de bestaande biodiversiteit door de werf eerst een knauw zal krijgen en dat hopen we daarna te herstellen door implementatie van een groen buurtpark, waar bij de uittekening veel aandacht gegeven wordt aan een hernieuwde biodiversiteit. Een park dat ook een verbinding kan zijn tussen wolvenberg en nieuw-zwiterland en een groene ruimte kan zijn voor de buurt.
Deze vraag werd gisteren ook gesteld in de commissie van de stad. De stad noch het district hebben de nota van BAF11 ontvangen. Ik ben hem gaan lezen op de site van BAF11 en er is dus ook nog niet veel tijd geweest om in te gaan op de stellingen van het rapport.
De “natuurtoets”, die zal worden opgemaakt onder het milieueffectenluik van de omgevingsvergunning zal heel uitdrukkelijk ingaan op de biodiversiteit. De biologen van ARCADIS zijn ervan overtuigd dat door een juiste plantenkeuze en inrichting een even waardevolle natuurzone zal kunnen gecreëerd worden. ARCADIS staat dus ook in voor de verwerking van de adviezen uit de bioversiteitsstudie van Thijs van Overveld en de andere studies. Het studiebureau ARCADIS heeft biologen Wouter Rommens en Hans Van Gossum aangesteld.
Ik zie ook dat Natuurpunt de studie van Mathijs Van Overveld in die zin nuanceert dat hij stelt dat de biodiversiteit in de Saffierstraat niet groter is dan in natuurgebied Wolvenberg.
2.
In maart werd een uitgebreide digitale infosessie georganiseerd waar het plan werd voorgesteld en zeer uitgebreid is ingegaan op de vragen van de bewoners. Op basis van de feedback en de verschillende adviezen van bewoners en groendeskundigen die werden ontvangen werd verder gewerkt om het definitief ontwerp te finaliseren. Het project zit in laatste fase van opmaak van het definitief ontwerp. Het project werd intussen verder afgestemd op het COD met alle betrokken stadsdiensten, dus ok de afdeling SB/Groen. Deze zomer worden de laatste aanpassingen op basis van de verschillende ambtelijke adviezen afgewerkt en wordt het definitief ontwerp geagendeerd tegen het einde van de zomer. Na de goedkeuring van het definitief ontwerp zal de omgevingsvergunning van de Saffierstraat, het buurtpark en de fietsostrade worden ingediend.
Aangezien het projectgebied over twee steden verloopt zal de omgevingsvergunning worden ingediend bij de provincie. In voorbereiding daarvan wordt binnenkort een Projectstuurgroep georganiseerd waarbij het ontwerp zal worden voorgesteld aan de Partners en de subsidiërende overheid.
Deze zomer wordt de laatste hand gelegd aan het definitief ontwerp van zowel de Saffierstraat, het buurtpark en de fietsostrade zodat in het najaar de vergunning kan worden ingediend. In de vergunningsaanvraag zal ook een zeer concrete plantenlijst voor de hele zone worden opgenomen.
Tijdens de vergunningsprocedure zal uiteraard een openbaar onderzoek worden georganiseerd waarbij inspraak mogelijk is.
Na het indienen van de vergunning wordt gestart aan de opmaak van het technisch bestek waarbij zeer sterk wordt ingezoomd op de maatregelen die nodig zijn om de bestaande bomen te behouden.
ma 27/06/2022 - 11:49