Terug
Gepubliceerd op 05/01/2023

Interpellatie van raadslid Lena Coene: Huis van het Kind Groenenhoek

districtsraad Borgerhout
ma 19/12/2022 - 20:00 districtshuis Borgerhout
Afgevoerd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Moerkerke, voorzitter raadscommissie; Marc De Meyer, districtsraadslid; Patrick Paredaens, districtsraadslid; Marij Preneel, districtsburgemeester; Omar Al Jattari, districtsschepen; Hans Gooris, districtsraadslid; Koen Van Roey, districtsraadslid; Ben Van Duppen, districtsschepen; Sharmin Shayla, districtsraadslid; Pieter Vissers, districtsraadslid; Aïssatou Cissé, districtsschepen; Ben Segers, districtsraadslid; Betty Van de Wauwer, districtsraadslid; Ellen Dehing, districtsraadslid; Thanh Beels, districtsraadslid; Mariam El Osri, districtsschepen; Nele Van Parys, districtsraadslid; Steven Boers, districtsraadslid; Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris; Linda Snoeys, districtssecretaris

Afwezig

Kristine Matheussen, districtsraadslid; Anneleen Lauwers, districtsraadslid; Lien Arits, districtsraadslid; Lena Coene, districtsraadslid; Wouter Luykx, districtsraadslid; Linda Madou, districtsraadslid

Secretaris

Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris

Voorzitter

Luc Moerkerke, voorzitter raadscommissie
Interpellatie van raadslid Lena Coene: Huis van het Kind Groenenhoek Interpellatie van raadslid Lena Coene: Huis van het Kind Groenenhoek

Motivering

Indiener(s)

Lena Coene

Gericht aan

Omar Al Jattari

Toelichting

Eind oktober verscheen in verschillende kranten het bericht over een nakende sluiting van drie Huizen van het Kind, waaronder Groenenhoek, gelegen in Borgerhout.

De geplande afbouw gaat over de ruimere opdracht van het Huis van het Kind: het bieden van opvoedingsondersteuning aan ouders. De consultatiebureaus van Kind en Gezin, in de volksmond ‘de meet en weeg’, zouden behouden blijven, ook in de buurt van Groenenhoek.

Huizen van het Kind werden opgericht om ouders te ondersteunen bij de zorg voor hun kinderen, van baby’s tot en met tieners. Ouders kunnen er terecht voor hulp bij de opvoeding, voor kinderopvang, info en advies rond zwangerschap en geboorte, enz. Je krijgt als ouder op één plek, heel laagdrempelig en toegankelijk, alle informatie die je nodig hebt.

Als wat we in de krant lezen klopt, en deze dienstverlening wegvalt voor Groenenhoek, dan worden heel wat gezinnen in die buurt botweg in de steek gelaten. Nochtans is de nood hoog want we zien dat alsmaar meer kwetsbare gezinnen daar komen wonen en dat de kinderarmoede in oa. de luchthavenbuurt stijgt.

Maar we horen ook geruchten dat de berichtgeving niet helemaal correct zou zijn en dat het Huis van het Kind Groenenhoek toch zou openblijven.

Ik heb dan ook 2 vragen:

     1. Hoe zit het nu? Heeft de stad plannen om de activiteiten van het Huis van het Kind in Groenenhoek stop te zetten?

     2. En als, in het worst case scenario, deze uiterst waardevolle dienstverlening daar wegvalt, waar kunnen deze ouders dan nog wel terecht met hun opvoedingsvragen?