De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 16 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 3 onthoudingen.
Stemden ja: Groen, VOORUIT, PVDA, Open VLD, Vlaams Belang
Stemden nee: /
Hebben zich onthouden: N-VA
De districtsraad keurt de notulen van28 maart 2022 goed.
De districtsraad neemt kennis van het verslag van de raadscommissie van 21 maart 2022.
Op het kruispunt van de Kerkendijk met de Collegelaan in Borgerhout bevindt zich een groenzone zonder naam.
Naast deze groenzone bevindt zich het Xaveriuscollege. Van 20 mei 2021 tot 31 juli 2022 vieren de jezuïeten het Ignatiusjaar. Het is dan precies 500 jaar geleden dat Ignatius van Loyola op het slagveld in Pamplona getroffen werd door een kanonskogel. Deze gebeurtenis zorgde voor een ommekeer in zijn leven. Hij zegde zijn ridderschap vaarwel en ontdekte de kracht van spiritualiteit en gebed, wat uiteindelijk uitmondde in de stichting van de jezuïetenorde. De jezuïetencolleges willen het Ignatiusjaar op verschillende manieren gestalte geven. Zij denken daarbij ook aan een blijvende herinnering in Antwerpen. Het Xaveriuscollege vraagt om deze locatie te benoemen naar Ignatius van Loyola.Het plantsoen op het kruispunt van de Kerkendijk met de Collegelaan in Borgerhout heeft momenteel geen naam. Voor duidelijkheid en bereikbaarheid naar de hulpdiensten toe is het aangewezen om deze locatie te benoemen. Naar aanleiding van de vraag van het Xaveriuscollege wordt de procedure voor naamgeving gestart.
Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
De naamgeving van straten wordt geregeld in het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.
Artikel 4 van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt de voorschriften betreffende het vaststellen en wijzigen van de naam van openbare wegen en pleinen.
Artikel 7 van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt dat indien in de naam van openbare wegen en pleinen gebruik wordt gemaakt van een eigennaam, de naamborden een beknopte toelichting van de gekozen benaming bevatten.
Met het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden gecoördineerd. Voor het geven van nieuwe straatnamen is het district niet bevoegd, maar het kan op basis van artikel 138 van het Decreet lokaal bestuur wel advies uitbrengen over zaken die bovenlokaal zijn maar het district aanbelangen.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 22 oktober 2018 (jaarnummer 630) de optimalisatie voor straatnaamgeving goed, waaronder de benoeming of hernoeming van openbare gebieden die benoemd moeten worden zonder dat er huisvesting wordt toegekend en bijgevolg niet onder het decreet van 28 januari 1977 vallen, zoals openbare parken, pleintjes, perkjes en paadjes. Deze procedure verloopt als volgt:
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 14 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 1 onthouding.
Stemden ja: Groen, VOORUIT, PVDA
Stemden nee: N-VA, Vlaams Belang
Hebben zich onthouden: Open VLD
De districtsraad adviseert negatief om de groenzone tussen de Kerkendijk en Collegelaan in Borgerhout te benoemen als Ignatiusplein, met als onderschrift: "(1491-1556), Oprichter van de jezuïetenorde. Namen van straten en pleinen hebben een symbolische betekenis. Als een straat of plein naar een persoon wordt vernoemd, is dat bedoeld als eerbetoon aan die persoon. We stellen vast dat in Borgerhout van de 210 straten en pleinen er 101 vernoemd zijn naar een persoon, daarvan zijn er 100 mannen en slechts 1 vrouw. Nochtans bestaat 50,1% van de Borgerhoutse bevolking uit vrouwen. Het toekennen van een nieuwe straat- of pleinnaam zou een opportuniteit kunnen zijn om die historische scheeftrekking recht te zetten. Momenteel loopt in ons district het project ‘Littekens van Borgerhout’. Onze lokale erfgoedwerking focust daarin op bewustwording en dialoog over gevoelig erfgoed in het straatbeeld. Dat gaat ook over namen van straten en pleinen die in het verleden werden toegekend. Het lijkt ons een uitgelezen kans om een nieuwe naam voor het pleintje tussen de Collegelaan en de Kerkendijk te kiezen in overleg met de buurt, via een participatief traject.
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 15 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 0 onthoudingen.
Stemden ja: Groen, VOORUIT, PVDA, Open VLD
Stemden nee: N-VA, Vlaams Belang
Hebben zich onthouden: /
De districtsraad stelt de jaarrekening 2021 vast met de volgende resultaten:
Raadslid Patrick Paredaens vroeg een hoofdelijke stemming aan.
Op 19 december 2014 (jaarnummer 13003) keurde het college het evaluatierapport over het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) goed; de gemeenteraad nam er op 26 januari 2015 (jaarnummer 37) kennis van.
Op 22 februari 2016 (jaarnummer 109) keurde de gemeenteraad de doorstartnota van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan (s-RSA), met als titel “We geven de stad van morgen Ruimte” goed. De doorstartnota vormde de eerste fase van het totale vernieuwingsproces van het s-RSA zoals opgenomen in het evaluatierapport. De onderzoeksfase vormde de tweede fase en liep van 2016-2018. De resultaten uit deze onderzoeksfase worden gebundeld in een inspiratienota. De derde en laatste fase bevat de effectieve opmaak van het nieuwe Strategische Ruimteplan Antwerpen (SRA).
Op 4 mei 2018 (jaarnummer 04144) keurde het college de Inspiratienota Ruimte geven aan de stad van morgen goed.
Op 5 juni 2020 (jaarnummer 04855) keurde het college de selectieleidraad GAC_2020_01116 voor de opmaak van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed en keurde eveneens goed dat hiervoor een mededingingsprocedure met onderhandeling werd uitgeschreven met Europese bekendmaking.
Op 23 oktober 2020 (jaarnummer 08843) keurde het college de selectie van kandidaten en het bestek GAC_2020_01116 voor het opmaken van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 26 maart 2021 (jaarnummer 02493) keurde het college de gunning voor het Strategisch Ruimteplan, op basis van bestek GAC_2020_01116, aan TV BUUR cvba – Rebelgroup Advisory Belgium nv – Sweco Belgium nv, goed.
Op 20 december 2021 (jaarnummer 730) keurde de gemeenteraad de formele start van het planproces voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 14 januari 2022 (jaarnummer 322) keurde het college de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 31 januari 2022 (jaarnummer 56) nam de gemeenteraad kennis van de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen.
De Inspiratienota Ruimte geven aan de Stad van Morgen van 2018 gaf de aanzet tot een hernieuwde visie over stadsontwikkeling in Antwerpen. De stedelijke lagen Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en Veerkrachtig Landschap staan centraal in de inspiratienota; zij vormen de leidraad voor de stadsontwikkelingsvisie in het SRA.
In 2020 werd een aanstellingsprocedure georganiseerd voor een multidisciplinair team voor de opmaak van het SRA. In de zomer van 2020 werd de selectieleidraad gelanceerd, in oktober het bestek.
De mededingingsprocedure met onderhandeling werd in maart 2021 afgesloten met de aanstelling van een team met TV BUUR cvba, Rebelgroup Advisory Belgium nv en Sweco Belgium nv. BUUR cvba en Sweco Belgium nv fusioneerden sindsdien tot BUUR Part of Sweco.
In de tweede helft van 2021 werd in meerdere overlegorganen inhoudelijk verkend welke lopende processen en projecten, uitdagingen en inzichten naast de Inspiratienota Ruimte geven aan de Stad van Morgen, van belang zijn voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Deze inhoudelijke verkenning leidde tot de opmaak van een concept- en een kennisgevingsnota.
De formele procedure voor het SRA start met de goedkeuring van de concept- en de kennisgevingsnota.
Inhoud van de conceptnota
De conceptnota bevat de krijtlijnen van het toekomstig ruimtelijk beleid dat Antwerpen wil vastleggen in het SRA. De focus ligt er op de strategische visie met een tijdshorizon tot 2040.
Ruimte geven aan de Stad van Morgen krijgt in de conceptnota vorm in de centrale ambitie om de meest leefbare stad te zijn met een hoge levenskwaliteit. De manier waarop deze centrale ambitie zal leiden tot ruimtelijke beleidskeuzes wordt bepaald door vier basiswaarden: Antwerpen als trotse stad, als dynamische stad, als innovatieve stad en als weerbare stad.
De drie stedelijke lagen Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en het Veerkrachtig Landschap uit de inspiratienota zijn in de conceptnota uitgewerkt in de ambities:
De ruimtelijke bouwstenen en ruimtelijke strategieën die nodig zijn om de ambities waar te maken zijn mee opgenomen in de conceptnota.
Naast deze drie stedelijke lagen die een thematische uitwerking hebben, wordt in het SRA ook ingezet op gebiedsgericht beleid. De beleidsnota van de Stadsbouwmeester uit 2017 vormt hiervoor de basis. De vijf deelgebieden uit die nota worden aangevuld met de deelgebieden Schelde en Havenranden en kanaalzone. De zeven deelgebieden zijn:
In de conceptnota wordt ook een eerste blik op de beleidskaders gegeven. Beleidskaders zijn operationeel van aard en bevatten beleidskeuzes voor de middellange termijn en actieprogramma’s. Aan twee beleidskaders wordt begin 2022 gestart: een onderzoek naar het ruimtelijk instrumentarium en een onderzoek over de stedelijke ruimte rond het Albertkanaal.
Typisch voor een ruimtelijk beleidsplan is dat het een flexibel aanbouwmodel voor beleidskaders vormt. In de loop van het planproces kunnen daarom bijkomende beleidskaders worden opgemaakt.
De conceptnota wordt publiek bekendgemaakt. Antwerpenaren worden tijdens een publieke raadpleging geïnformeerd en geraadpleegd; voor de Gecoro en andere bestuursniveaus wordt een adviesronde georganiseerd.
In 2022 wordt de conceptnota uitgewerkt in een voorontwerp SRA, gevolgd door een ontwerp-SRA in 2023. Eind 2023 wordt het definitief SRA opgeleverd.
Inhoud van de kennisgevingsnota
Antwerpen wil van het SRA een veerkrachtig beleidskader maken en laat daarom een strategische milieueffectenbeoordeling voor het plan opmaken. De stadsontwikkelingsvisie in het SRA wordt in wisselwerking met een strategisch plan-Milieu Effectrapportage (plan-MER) gemaakt. Die wisselwerking laat toe het plan-MER als ontwerpinstrument voor het SRA in te zetten.
De kennisgevingsnota bevat de methodologische aandachtspunten van de strategische milieueffectbeoordeling, de verschillende milieuthema’s die mogelijk interessant zijn en een verkenning van de mogelijke omgevingseffecten van het SRA.
De kennisgevingsnota wordt tegelijk met de conceptnota publiek bekendgemaakt met een terinzagelegging. Tegelijk organiseert het Team-MER een adviesvraag bij andere bestuursniveaus en een aantal administraties.
In de kennisgevingsnota wordt een eerste stap gezet in het milieueffectenonderzoek. Tijdens het planproces volgt een uitwerking in een voorontwerp plan-MER, een ontwerp plan-MER en een definitief plan-MER. Het voorontwerp, het ontwerp en het definitief plan-MER worden gekoppeld aan het voorontwerp, het ontwerp en het definitief SRA.
Artikels 2.1.11, 2.1.12 en 2.1.13 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die de procedure voor de opmaak van een gemeentelijk beleidsplan ruimte vastleggen.
Artikel 138 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
Naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district. De districtsraad kan bij reglement die algemene adviesbevoegdheid of delen ervan overdragen aan het districtscollege.
Collegebesluit: goedkeuring concept- en kennisgevingsnota | 14 januari 2022 |
Gemeenteraad: kennisneming concept- en kennisgevingsnota | 31 januari 2022 |
GECORO: advies conceptnota | 3 februari 2022 |
Publieke raadpleging conceptnota / ter inzage kennisgevingsnota | 14 februari 2022 tot en met 14 april 2022 |
Collegebesluit: voorontwerp SRA |
|
Gemeenteraad: voorontwerp SRA |
|
GECORO: advies voorontwerp SRA |
|
Collegebesluit: ontwerp SRA |
|
Gemeenteraad: ontwerp SRA |
|
Openbaar onderzoek |
|
GECORO: advies ontwerp SRA |
|
Collegebesluit: definitief SRA |
|
Gemeenteraad: definitief SRA |
|
Data in vet cursief zijn raming.
Raadslid Patrick Paredaens vraagt een hoofdelijke stemming aan.
De districtsraad keurt het volgend besluit goed met 14 stemmen voor, 1 onthouding en 4 stemmen tegen (stemden voor : Al Jattari Omar, Beels Thanh, Cisse Aissatou, D'Haese Jos, El Osri Mariam, Ibrahim Abdullah, Lauwers Anneleen, Moerkerke Luc, Preneel Marij, Segers Ben, Sharmin Shayla, Van Duppen Ben, Van Roey Koen, Vissers Pieter; Onthield zich : Dehing Ellen ; Stemden tegen: De Meyer Marc, Matheussen Kris, Paredaens Patrick en Betty Van de Wauwer)
De districtsraad adviseert de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen.
Op 15 december 2014 (jaarnummer 970) keurde de gemeenteraad de nieuwe statuten, conform het Gemeentedecreet, goed.
Op 25 maart 2019 (jaarnummer 00162) besliste de gemeenteraad, op advies van de districtsraad (25 februari 2019, jaarnummer 30), om volgende districtsraadsleden voor te dragen namens de stad Antwerpen in de raad van bestuur van Lokaal Cultuurbeleid Borgerhout, en dit tot het einde van de huidige legislatuur: mevr. Stephanie Van Houtven, mevr. Anneleen Lauwers, mevr. Shayla Sharmin, dhr. Abdullah Ibrahim, dhr. Ben Van Duppen, dhr. Hans Gooris, dhr. Marc De Meyer, dhr. Olivier Elias en dhr. Hans Maes.
Op 17 maart 2022 diende Abdullah Ibrahim (raadslid Groen) zijn ontslag in als lid van de raad van bestuur van de vzw Lokaal cultuurbeleid Borgerhout.
Op datzelfde moment droeg Groen Thanh Beels voor als nieuwe afgevaardigde voor de vzw LCB Borgerhout.
Voor wat de raad van bestuur betreft, bepalen de statuten dat de stad Antwerpen wordt vertegenwoordigd door minstens één afgevaardigd districtsraadslid per fractie uit de districtsraad, aangevuld met een zodanig aantal bijkomende districtsraadsleden/bestuurders namens de meerderheidsfracties van het district, opdat de meerderheidsfracties minstens één bestuurder meer hebben dan de oppositiefracties (artikel 24).
Verder vermelden de statuten dat ten hoogste twee derde van de voorgedragen districtsraadleden/bestuurders van hetzelfde geslacht is.
Gelet op de bovenstaande bepalingen in de statuten stelt de districtsraad voor aan de gemeenteraad om de volgende districtsraadsleden voor te dragen als bestuurder om de stad te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van de vzw:
Artikel 246 van het Decreet Lokaal Bestuur bevat bepalingen over de samenstelling van de bestuursorganen (algemene vergadering en raad van bestuur) van extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De districtsraad gaat in openbare vergadering en bij geheime stemming over tot goedkeuring van het besluit.
De voorzitter van de districtsraad maakt de uitslag van de stemming bekend.
Aan de geheime stemming hebben 19 districtsraadsleden deelgenomen.
18 districtsraadsleden stemden voor, voor de voordracht van de heer Thanh Beels als afgevaardigde in de algemene vergadering. Eén districtsraadslid onthield zich.
18 districtsraadsleden keurden de voordracht van de heer Thanh Beels in de raad van bestuur goed. Eén districtsraadslid onthield zich.
De districtsraad neemt kennis van het ontslag van de heer Ibrahim Abdullah als bestuurder van de raad van bestuur van de vzw Lokaal Cultuurbeleid district Borgerhout.
De districtsraad draagt Thanh Beels voor aan de gemeenteraad als afgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Lokaal Cultuurbeleid district Borgerhout voor de rest van de legislatuur 2019-2024:
De districtsraad adviseert aan de gemeenteraad om volgend districtsraadslid voor te stellen als kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van de vzw Lokaal Cultuurbeleid district Borgerhout voor de rest van de legislatuur 2019 - 2024. Er wordt met een geheime stemming gestemd:
De Collegelaan in de districten Borgerhout en Deurne:
Foutparkeerders en bestuurders van wagens die leerlingen afzetten/afhalen aan de nabij gelegen scholen, zorgen voor gevaarlijke situaties op de smalle doodlopende rijweg tussen de gebouwen met de nummers 5 en 51. Zij hinderen daar veelvuldig leerlingen die te voet of per fiets de ingang aan de achterkant van het schoolgebouw willen bereiken.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt nu voor om hier een stilstaan- en parkeerverbod in te richten.
Het college keurde op 19 juli 2019 (jaarnummer 5707) de principenota in verband met de speed pedelecs goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Recent werd een deel van de Collegelaan heraangelegd in functie van een goede aansluiting met het Ringfietspad en het fietspad van de Stenenbrug.
Uit onderzoek ter plaatse bleek ook dat de reële toestand niet overeenkomt met het huidige aanvullend verkeersreglement.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Collegelaan in de districten Borgerhout en Deurne, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 12 april 2019 (jaarnummer 3297).
De stad Antwerpen krijgt regelmatig aanvragen van bewoners om markeringen aan te brengen ter hoogte van hun in- of uitrit omdat geparkeerde voertuigen net niet vóór hun in- of uitrit staan geparkeerd. Deze situatie bemoeilijkt het in- en uitrijden zodat dit het manoeuvreren dikwijls onmogelijk maakt.
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12435) keurde het college de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 9 oktober 2015 (jaarnummer 8410) keurde het college de aanpassing van de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3182) besliste het college om de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ met onmiddellijke ingang stop te zetten. Uit de analyse van de aanvragen en meldingen voor de periode 2018 - 2019 (tot en met september) bleek dat de oorspronkelijke doelstellingen van de maatregel 'de bereikbaarheid van deze garages en inritten bevorderen en de parkeerdruk verminderen’ niet langer bereikt werden. Inkomende dossiers worden nu apart bekeken. De Ketsstraat 37 is één van de inkomende dossiers.
Op 24 februari 2021 werd een aanvraag over hinderlijk parkeren ingediend voor markeringen aan een inrit in de Ketsstraat ter hoogte van huisnummer 37. Naar aanleiding van deze aanvraag heeft Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) de situatie onderzocht. MPA stelt voor om te opteren voor markeringen aan de inrit van de aanvrager. Links en rechts van de inrit ter hoogte van huisnummer 37 worden er volwaardige verdrijvingsvlakken aangebracht.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Ketsstraat in de districten Antwerpen en Borgerhout, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 6 maart 2020 (jaarnummer 2247).
Vorige dinsdag 19 april maakte de stad Antwerpen op een raad van overleg haar plannen bekend om de stedelijke dienstverlening verder en nog drastischer af te bouwen. Vanaf 1 december wil de stad overschakelen op 4 ‘regio-loketten’ (6 op 7 open, waaronder 2 avonden), 6 stadsloketten (2 dagen open, waarvan 1 avond) en een aantal onbemande contactpunten.
Borgerhout wordt een stadsloket met de beschreven gehalveerde dienstvelening. Aan de hand van cijfers, eerder opgevraagd door de stadsfractie van Groen, weten we dat Borgerhout in 2019 (voor Corona) 53.500 bezoekers kreeg. De halvering van de openingstijden betekent dat zo’n 26.000 bezoekers verplicht worden om naar Deurne of naar Harmonie te gaan. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat er in de loketten op dit moment minder volk over de vloer komt dan in 2019. Er is trouwens een sterk vermoeden dat sinds de verhuizing van het stadsloket Antwerpen naar Harmonie bewoners van Antwerpen-Noord en Zurenborg nog meer gericht zijn op het stadsloket Borgerhout. Logisch, want dat is het dichtstbijzijnde loket voor ruim 60.000 Antwerpenaren.
De Borgerhoutenaar kan voor minder zaken in het stadsloket terecht, zal langer moeten wachten voor een afspraak (momenteel minstens een maand) en/of zal zich verder moeten verplaatsen.
Gezien het grote aantal bewoners dat zich tot de loketten in Borgerhout wendt en de huidige achterstand vraagt de districtsraad:
Artikel 1
Het behoud van de huidige openingstijden: 4 week dagen, m.n. dinsdag en woensdag van 8 tot 17, donderdag van 12 tot 20 en vrijdag van 8 tot 14 u. en 1 zaterdagvoormiddag op 2, ook na 1 december 2022.
Artikel 2
De inzet van extra medewerkers om de achterstand weg te werken.
Artikel 3
Onderzoek naar:
Beste schepen,
Van zaterdag 4 juni 2022 tot en met zondag 10 juli 2022 gaat opnieuw de Sinksenfoor door op Spoor Oost. Concreet gaat het over 5 weken en 6 weekends. Hierover werd op het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen op 1 april een beslissing genomen.
In het collegebesluit van 1 april omtrent het kermisplan las ik volgende zaken:
"Het kermisplan van de editie 2019 wordt na een positieve evaluatie in 2019 Het kermisplan van de editie 2019 wordt na een positieve evaluatie in 2019 (in 2020 en 2021 was er geen Sinksenfoor wegens COVID) grotendeels behouden. Het plan werd algemeen als positief ervaren met een goede spreiding van de verschillende attracties en eet- en drankkramen. Op het vlak van veiligheids en crowdmanagement waren er geen opmerkingen. De locaties van de woonwagens worden bestendigd op voorwaarde dat er voldoende afstand tussen de woonwagens wordt behouden."
"De Vereniging der Belgische Foornijveraars vroeg aan het college om de Sinksenfoor editie 2022 op vrijdag en zaterdag een uur later open te kunnen houden. Dus in plaats van 01.00 uur 's nachts tot 02.00 uur 's nachts. Omwille van de positieve eerdere evaluaties wenst het college aan deze vraag tegemoet te komen. Ook vroeg de Vereniging der Belgische Foornijveraars om de kermis pas te moeten openen om 16.00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Dit omwille van de lage bezoekersaantallen in de vroege namiddag. Uitzondering: op dinsdag 21 juni 2022 met de organisatie van de 'Mindervalidendag' gaat de foor open om 14.00 uur stipt."
Daarnaast werden ook al vragen gesteld op de gemeenteraad over hoe mensen tot aan de Sinksenfoor kunnen geraken. Er worden namelijk nog andere evenementen aan Spoor Oost gepland nl. concerten op het Sportpaleis. Het sportpaleis doet in zijn vervoersplan ook beroep op de parking van Spoor Oost. Op de kalender van het Sportpaleis vinden we dit jaar, in de weken dat de Sinksenfoor loopt, al 14 concerten terug. Daarnaast zijn verschillende parkings in de buurt, voorzien om de parkeerdruk op te vangen niet beschikbaar (nl. Spoor Oost met -1500 parkeerplaatsen). In komende edities (of nu al) zullen 3.774 parkeerplaatsen weg zijn door het sluiten van de parking op Spoor Oost (als de Sinksenfoor plaatsvind), de sluiting van de parking op de Slachthuissite omwille van projectontwikkeling (-1400 parkeerplaatsen) en parking Sport (-874 parkeerplaatsen door Oosterweelwerf).
Mijn vragen aan het districtscollege:
.
Met de zomer voor de deur en een coronapandemie die ons leven niet meer zo beperkt als de voorbije 2 jaren kunnen we opnieuw uitkijken naar heel wat fijne evenementen in en rond ons district. Met de Sinksenfoor die traditioneel het evenementenseizoen echt op gang trekt hebben we in ons district een grote publiekstrekker. 6 weken lang zal de foor voor vertier zorgen voor jong en oud, voor inwoners van de stad en ver daarbuiten. Het sportpaleis dat net iets verderop ligt voorziet een spectaculair programma met grote internationale sterren waar niet alleen de Antwerpen zal van genieten. Wanneer je daar de kleinere evenementen bij optelt kan je voorspellen dat op sommige dagen de parkeerdruk om de directe en ruimere omgeving enorm zal zijn. Vele buurtbewoners zullen hun eigen wagen niet meer kwijtraken en eindeloos toertjes moeten draaien in de hoop dat er dat ene plaatsje vrijkomt.
Welke stappen heeft u al ondernomen of welke stappen kunnen ondernomen worden om de te voorspellen parkeerellende aan te pakken?
Op welke manier zullen deze acties de parkeerdruk in ons district onder controle houden?
.
.
Het leven wordt steeds duurder. Dat geldt ook voor de prijs die je moet betalen om te wonen. Dit is zeker zo in Borgerhout. Het is bijna onmogelijk om nog een betaalbaar huis te vinden als je wil kopen. Hierdoor zijn de huurprijzen ook al jaren aan het stijgen. Nu komt hier de hoge inflatie bij en gaan de huurprijzen nog eens stijgen met meer dan 15%. Veel mensen kunnen dit niet meer betalen. Ze worden uit Borgerhout weggejaagd. Of ze moeten wonen in slechte en ongezonde woningen.
Daarbij zijn er heel weinig sociale woningen. Ook in Borgerhout, ook al zijn de noden zo groot. Er zijn maar 7,8% sociale woningen in Borgerhout. Dat is zelfs minder dan het lage cijfer van 9% dat Vlaanderen voorstelt. Tegelijk blijven sociale woningen die er zijn leeg staan. Zoals bijvoorbeeld de woningen op het Vinçotteplein.
Het strategisch ruimteplan Antwerpen praat bijna niet over betaalbare woningen of sociale woningen.
Wat zal de stad doen om dit probleem op te lossen? Kunnen wij de bevoegde schepen uitnodigen om over betaalbare en sociale woningen in Borgerhout uitleg te geven aan de raad: hoe zullen zij de grote woonproblematiek aanpakken?
Wat kan het district zelf doen?
.
Vorige week zijn wij tot de vaststelling gekomen dat een PARTIJ uit de meerderheid het niet
zo nauw neemt met de Stedelijke wetgeving. In het gebruik van affiches.
ZIE IN BIJLAGEN DE FOTO
Wij vinden dat elke partij in deze raad een voorbeeldfunctie heeft ten opzichten van de bevolking
Niemand hier zou het leuk vinden als heel het district bevuild zou worden.
Daarom vragen wij aan het district college :
1.Was het voltallige college op de hoogte van deze initiatief van een partij.
2.Vragen wij aan de raad om deze handelingen ten strengste te veroordelen
besluit is afgevoerd - vraagstellers waren niet aanwezig