Het districtscollege wenst de fietsoversteek op het kruispunt Klein Heiken/Puihoek veiliger aan te leggen.
Om de fietsoversteek op het kruispunt Klein Heiken/Puihoek veiliger te maken zal de weg in Puihoek beperkt verschoven worden richting pare zijde.
De rijweg (5,01m) wordt vernieuwd in asfalt en is voorzien van haaientanden om de voorrangsregeling aan te duiden.
Het dubbelrichting fietspad (3,5m) in de Puihoek krijgt een nieuwe ondergrond van roodbruin asfalt, sluit aan op de verkeersplateau in het Klein Heiken en is voorzien van haaientanden om de voorrangsregeling aan te duiden. Naast het fietspad komt een schrikstrook van 1m in gras.
Aan de pare zijde komt een groenstrook in gras, voorzien van een boord in grasbetontegels tegen de rijweg en de inritten worden in standaardmateriaal aangelegd. Ter hoogte van het kruispunt zal de overtollige verharding worden verwijderd en ingezaaid worden met een bloemenmengsel. Op de hoek worden enkele paaltjes voorzien om het overrijden en parkeren tegen te gaan.
De verkeersplateau op het kruispunt zal opnieuw worden aangelegd en worden voorzien van een voetgangersoversteek over de Puihoek. De parkeerstrook ter hoogte van huisnummer 191 krijgt een loodrechte uitstulping, voorzien van een boomvak (nieuwe boom) met boombeugel. Om de nieuwe boom betere groeikansen te geven zal men ondergronds bomengranulaat voorzien.
Twee verlichtingspalen in de Puihoek worden verplaatst en de verkeersspiegel op het Klein Heiken zal worden verwijderd.
De exacte rooilijn werd bepaald. Om een beter overzicht te krijgen op dit kruispunt dient de hoge beplanting op de hoek te worden gesnoeid.
Mobiliteitsvoorwaarden
Parkeerbalans
Er zijn geen parkeerplaatsen in dit deel van de straat.
Bomenbalans
Ter hoogte van Klein Heiken 191 komt een nieuwe boom.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
Het betreft een beperkte heraanleg van de bovenbouw met een maximale ontharding.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
Klein Heiken en Puihoek zijn lokale straten.
Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/2200/5052500000/224/2EKE010102M01731/2EK090200.
Het districtscollege keurt de projectdefinitie en het concept 4 juli 2022 voor wegeniswerken in de Klein Heiken - Puihoek, district Ekeren, goed.
Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | taak |
SW/PR/ONT | uitvoeringsplan en opdrachtdocumenten opmaken. |
SW/PR/ADM | mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college |
SW/PR | voor uitvoering een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Kapellen opmaken |
De Vlaamse oproep Groenblauwe dooradering in de publieke ruimte 2.0, gelanceerd door het departement Omgeving, loopt tot 8 augustus 2022. Het is het vervolg op een gelijknamige oproep uit 2021, waarvoor de stad Antwerpen geselecteerd werd met de Lageweg in Hoboken. De oproep kadert in het programma Vlaanderen breekt uit! en de Blue Deal van de Vlaamse regering en maakt deel uit van het relanceprogramma Vlaamse Veerkracht.
Het doel van de oproep is om quickwinprojecten te subsidiëren die op een structurele manier een antwoord bieden op de water- en droogteproblematiek en het aandeel groen vergroten in de bebouwde ruimte. Op een kwalitatieve manier ontharden, vergroenen, infiltreren en vernatten is daarbij van cruciaal belang. Een projectvoorstel kan uit maximaal drie quickwinprojecten bestaan. Elk quickwinproject moet binnen de drie jaar na de startdatum afgerond zijn en minstens tien jaar in goede staat behouden blijven. Projectvoorstellen moeten aantonen dat de ambitie voor groenblauwe dooradering structureel verankerd is in het beleid van het lokale bestuur.
Geselecteerde projectvoorstellen worden bij de verdere uitwerking en optimalisering van het voorstel begeleid door een team met medewerkers van het Departement Omgeving en externe experten. Steden waarvan een project wordt geselecteerd, worden geacht een ambassadeursrol op te nemen en inwoners en andere besturen en organisaties aan te zetten om Vlaanderen mee klimaatresistenter te maken.
Vlaanderen stelt 4.460.000,00 euro ter beschikking voor deze oproep. De subsidie bedraagt tussen de 200.000,00 en 600.000,00 euro per project en dekt maximaal 70% van de projectkost, exclusief btw en na aftrek van eventuele andere subsidies van Vlaanderen voor dezelfde projectdoelstelling. Proceskosten voor studies, visievorming, planning, projectcoördinatie … kunnen maximaal 10% van het subsidiebedrag bedragen. Elke stad (of in het geval van de stad Antwerpen, elk district) kan maximaal één projectvoorstel indienen. Projecten die al in de vergunningsfase zitten op 8 augustus 2022 komen niet in aanmerking.
De oproep werd verspreid bij de betrokken diensten binnen de groep stad Antwerpen met de vraag om projectvoorstellen aan te melden. Van de voorstellen die door de districten gesuggereerd werden, komen er drie voorstellen met verschillende ambitieniveaus in aanmerking voor de subsidie:
De afdeling Eurodesk en Fondsen (Personeel & Organisatie) ondersteunt de indiening van de drie voorstellen.
Ontharding van niet-functionele verharde ruimtes op straten en pleinen, vergroening, infiltratie van hemelwater en het herstel van grondwater zijn doelstellingen die opgenomen zijn in het bestuursakkoord 2019-2024. De voorgestelde projecten passen in het Waterplan en het Groenplan van de stad en ondersteunen de uitvoering van het Klimaatplan 2030 waarin volop wordt ingezet op ontharding en vergroening van het openbaar domein, onder andere via de realisatie van klimaatassen.
District Antwerpen: Spoorpark:
Het Spoorpark tussen Draakplaats (Zurenborg) en Luitenant Naeyaertplein (Borgerhout) is een belangrijke schakel in het grotere spoorpark van Draakplaats tot Eilandje. Om het park aan te leggen wordt een stuk spoor en een stuk berm, aangekocht van Infrabel en NMBS, onthard en ingericht als belevingsgroen. Het projectvoorstel komt tegemoet aan een grote nood aan gebruiksgroen en een grotere ecologie en biodiversiteit voor de wijken Zurenborg en Borgerhout, die met dit park met elkaar in verbinding komen te staan. Het Spoorpark pakt de water- en droogteproblematiek aan met maximale infiltratie en buffering ter plaatse en heeft een ook ruimere impact op vlak van water: het vertraagt en vermindert hemelwater op weg naar lagergelegen en overstromingsgevoelige gebieden en is een essentiële schakel in het circulaire stadswaternetwerk. Het park zorgt voor nieuwe koelteplekken tegen de hittestress in de dichtbebouwde en -bevolkte buurt. Tegelijkertijd vormt het Spoorpark samen met de ringruimte Over de Ring een strategische groene ruimte in de klimaatambities van de stad.
District Borgerhout: Cardinaal Kardijnplein:
Het district Borgerhout dient een aanvraag in voor de heraanleg van het Kardinaal Cardijnplein. Dat wordt omgevormd tot een woonstraat met beperkt eenrichtingsverkeer waardoor er ruimte vrijkomt voor een groen plein met meer buffering en infiltratie van hemelwater. Het huidige plein heeft een tekort aan koelteplekken en gebruiks- en belevingsgroen; dat blijkt uit studies en bevragingen bij de buurt. De aanleg van een groter groengebied in combinatie met behoud van bestaande en toevoeging van nieuwe plantvakken waar mogelijk, gaat de hittestress tegen. Er wordt 1.234 m² onthard. De bestaande bomen worden zoveel mogelijk behouden. Ze krijgen meer ruimte om te groeien en een betere bodem en er worden nieuwe grote en toekomstbomen geplant. Bij de aanplanting van nieuw groen wordt maximaal ingezet op diversiteit, insecten- en vogelvriendelijke soorten en seizoensbeleving. Het plein moet een levendige plaats worden met voldoende zitgelegenheid en natuurlijke spelaanleiding.
District Ekeren: Ferdinand Verbieststraat:
Het district Ekeren dient een aanvraag in waarmee de Ferdinand Verbieststraat veiliger, leefbaarder en klimaatrobuuster wordt gemaakt. Het projectvoorstel past in de visie van het Masterplan Ekeren-Centrum en in het ruimere gebiedsprogramma Groen Kruis van de provincie Antwerpen. Er wordt meer ruimte gecreëerd voor de zachte weggebruiker met een afgescheiden fietspad, veilige oversteekpunten en doorsteken naar woningen en het Rozemaaipark. De Ferdinand Verbieststraat ligt in overstromingsgevoelig gebied, met voor het zuidelijke deel zelfs een grote kans op overstromen. De huidige hoge verhardingsgraad zorgt ervoor dat het hemelwater niet voldoende kan infiltreren. Dat heeft ook een effect op het stedelijke hitte-eilandeffect. Met dit project wordt er ingezet op maximale waterbuffering. Hemelwater belandt in een open grachtstructuur en wadi’s. Daarnaast komt er een onverharde oppervlakte van ongeveer 3.200 m² en verder wordt waar mogelijk gekozen voor halfverharding. Aan de zuidzijde van de straat komt een groenzone van 11,33 m breed. De 27 bestaande bomen worden vervangen door 80 nieuwe bomen, waarvan 10 toekomstbomen. Die bomen zullen in combinatie met de waterloop een natuurlijk airco-effect creëren. De eerste fase van de werken, gericht op het zuidelijke deel van de straat, wordt ingediend voor deze subsidieoproep.
Bij de indiening van het projectvoorstel dient een ondertekende verklaring op eer toegevoegd te worden. Die verklaring stelt dat het aanvraagformulier (inclusief projectbegroting) naar waarheid werd ingevuld, bevat een resultaats- en inspanningsverbinding (conform het subsidiereglement) en een garantie dat de gerealiseerde projecten minimum 10 jaar na afronden van de subsidieperiode behouden zullen blijven.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplanting.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Ferdinand Verbieststraat is een lokale straat.
Het totaal van de ontvankelijke kosten voor Spoorpark is 1.441.900,00 euro. De maximumsubsidie van 600.000,00 euro wordt aangevraagd. De stedelijke cofinanciering van 841.900,00 euro is beschikbaar op 2500/5152500000/664600/2LMS020201PA5993/2SA020350.
Voor het Kardinaal Cardijnplein is het totaal van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie 581.482,29 euro. Daarvan kan 70% worden gesubsidieerd, ofwel 407.037,60 euro. De stedelijke cofinanciering van 174.444,69 euro is beschikbaar op 2400/5032500000/2BOR010301A0000/224.
Het totaal van de kosten die voor het projectvoorstel Ferdinand Verbieststraat in aanmerking komen is 1.153.500,00 euro. Het aangevraagde bedrag is het maximumbedrag van 600.000,00 euro. De stedelijke cofinanciering van 553.500,00 euro is beschikbaar op 2300/5052500000/2EKE010102M02266/2EK090200
Het districtscollege keurt de indiening van het projectvoorstel Ferdinand Verbieststraat (district Ekeren) voor de oproep 'Groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte 2.0' goed.
De karavaan van Muziek in de Wijk houdt tijdens de zomer dag na dag halt op de gezelligste pleintjes en parken van Antwerpen. Muziek in de Wijk is een feest voor de hele buurt en iedereen die mee aan tafel (of op de dansvloer) wil aanschuiven. Ook Ekeren heeft een traditie in het aanbieden van deze concertreeks. Het hoofdprogramma bestaat uit internationale bands. Lokale helden verzorgen het voorprogramma.
Concept
Muziekavonden op vier woensdagen in augustus 2022.
Er wordt een oproep gedaan naar alle lokale verenigingen om een eigen stand uit te baten of te helpen bij de organisatie.
Doelgroep(en)
Met een gevarieerde programmatie wordt er geprobeerd verschillende doelgroepen te bereiken:
Resultaat
Streefdoel is
Indicatoren
Programma
De muziekavonden vinden plaats van 19.00 uur tot 23.00 uur. De hoofdprogramma's worden ingevuld door Zomer Van Antwerpen. Als voorprogramma worden er altijd groepen met een Ekerse link gezocht:
Organisatie
Het muziekpodium wordt ingericht door de Zomer Van Antwerpen. Bij de organisatie van Muziek in de Wijk worden er zoveel mogelijk lokale verenigingen betrokken. Enerzijds kunnen mensen zich opgeven om mee te helpen met de toog. Anderzijds kunnen ze zelf een stand inrichten en iets aanbieden. Het festival wordt operationeel opgevolgd door het personeel van 252 cc.
Deelnemende verenigingen zijn: Vriendenkring Chiro Tempo, De Bierpruvers, Labore et Constantia, Wijkwerking Mariaburg, SC Leugenberg, De Stormrunners, EVA-centrum en Tel 18.
Budget
De Zomer Van Antwerpen voorziet voor dit project een budget van 3.000,00 euro. Het district ondersteunt deze concertreeks met een bedrag van 4.000,00 euro. Dit budget wordt mee opgenomen in de afsprakennota die wordt afgesloten met het Lokaal Cultuurbeleid District Ekeren.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werd de delegatie van bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen aan de districtscolleges goedgekeurd. Artikel 2 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor het lokaal cultuurbeleid.
Het districtscollege keurt het programma van Muziek in de Wijk 2022 goed.
Op 22 november 2021 (jaarnummer 76) keurde de districtsraad Ekeren de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Er werd een ondersteuningsopdracht voorzien voor de vzw Cirqueat.
De afsprakennota geeft een specifieke ondersteuning aan vzw Cirqueat voor het het organiseren van het festival Cirque@Taque op 13 augustus 2022 in het park Hof De Bist.
Het district Ekeren wenst dat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen aan cultuur en feestelijkheden. In Ekeren vinden jaarlijks vele festiviteiten plaats die ingericht worden met de steun van het district. Deze evenementen brengen verschillende mensen samen en versterken het samenhorigheidsgevoel in het district. Ze dragen bij aan de uitstraling van Ekeren. Het sociale weefsel wordt versterkt.
Voor de 22ste keer op rij organiseert vzw Cirqueat het Ekers festival Cirque@Taque. Het festival gaat door op 13 augustus 2022 in het park Hof De Bist. Met een breed programma probeert men opnieuw een publiek van alle leeftijden aan te spreken en geeft men jong Antwerps talent de kans om te groeien.
Het districtsbestuur wenst dit voor Ekeren uniek initiatief financieel te ondersteunen.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de delegatie van bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen aan de districtscolleges goedgekeurd. Artikel 2 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal cultuurbeleid.
De organisatie vraagt een voorschot van 9.000,00 euro bij goedkeuring van het districtscollege, de rest na goedkeuring van de verantwoordingsstukken.
Het totaal bedrag van de ondersteuning bedraagt 15.000,00 euro.
Het districtscollege keurt de afsprakennota voor de ondersteuningsopdracht aan vzw Cirqueat goed. De afsprakennota heeft een duurtijd van 1 augustus 2022 tot en met 31 december 2022.
Het districtscollege keurt de vastlegging en uitbetaling van de ondersteuningsopdracht van 15.000,00 euro aan vzw Cirqueat, Constitutiestraat 20-1, 2060 Antwerpen met ondernemingsnummer 0845 979 758 goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
vzw Cirqueat Ondernemingsnummer: NBE 0845979758 | 15.000,00 euro | budgetplaats: 5056500000 | 4505141561 |
Het districtscollege vergaderde op 12 juli 2022. Districtsschepen Marc Elseviers (N-VA) heeft zicht verontschuldigd voor deze vergadering.
Het districtscollege dient de notulen van de zitting goed te keuren in de eerstvolgende gewone zitting.
Artikelen 132, 277 en 278§2 1ste lid van het Decreet Lokaal Bestuur belasten de districtssecretaris met het opstellen en bewaren van de notulen van het districtscollege. De notulen vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en het gevolg dat eraan werd gegeven. Zij vermelden duidelijk alle genomen beslissingen.
Artikelen 50 en 129 van het Decreet Lokaal Bestuur bepalen dat de notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende vergadering van het districtscollege. De goedgekeurde notulen worden voor de volgende vergadering van het districtscollege na het districtscollege waarop de notulen werden goedgekeurd aan de districtsraadsleden bezorgd.
Het districtscollege keurt de notulen van 12 juli 2022 goed.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
Districtssecretaris | De notulen binnen de wettelijk voorgeschreven termijn te bezorgen aan de districtsraadsleden. |
Het districtscollege neemt kennis van onderstaande oplijsting met collegebeslissingen:
Datum |
Jaarnummer |
Titel |
---|---|---|
15 juli 2022 |
2022_CBS_05908 |
Binnengemeentelijke decentralisatie. 2022 week 28 - Vraag aan het college. Organisatie Raad voor Overleg - Goedkeuring |
20 juli 2022 |
2022_CBS_06124 |
Binnengemeentelijke decentralisatie - Aanvullend verkeersreglement. Aanvraag speelstraten district Ekeren 2022 - Goedkeuring |
20 juli 2022 |
2022_CBS_06148 |
Bestek GAC_2022_02377. Raamovereenkomst voor het manueel basisonderhoud groen in Linkeroever, Ekeren en Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Bestek en procedure - Goedkeuring |