Terug
Gepubliceerd op 29/03/2022

2022_VB_00077 - Groepsarchitectuur Antwerpen. Zorgbedrijf 2.0. - Voorbereiding oprichting Woonzorgvereniging en EVA. Principebeslissing - Goedkeuring

Vast Bureau
ma 28/03/2022 - 11:30 Extra digitaal - contact: Tania Stremersch/bz_besluitvorming_mailbox
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_VB_00077 - Groepsarchitectuur Antwerpen. Zorgbedrijf 2.0. - Voorbereiding oprichting Woonzorgvereniging en EVA. Principebeslissing - Goedkeuring 2022_VB_00077 - Groepsarchitectuur Antwerpen. Zorgbedrijf 2.0. - Voorbereiding oprichting Woonzorgvereniging en EVA. Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

In het bestuursakkoord 2019-2024 heeft het Antwerpse stadsbestuur een aantal beleidskeuzes geformuleerd met betrekking tot een meer efficiënte en transparante groepsarchitectuur en het doordacht deelnemen in verenigingen en samenwerkingsverbanden. De in de vorige legislatuur reeds ingeslagen weg van de groepsoptimalisatie werd verdergezet en waar het opportuun was zodat het aantal structuren en de eraan verbonden kosten beperkt werden, maar zonder daarbij aan slagkracht te verliezen. De reorganisaties, inkantelingen en deelnames in verenigingen die opgenomen waren in de collegebeslissing van 22 februari 2019 (2019_CBS_01619) werden ondertussen uitgevoerd. 

Zorgbedrijf Antwerpen, hierna ZBA, betreft een Welzijnsvereniging in de zin van Hoofdstuk 2 Titel 4 van Deel 3  van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

ZBA is opgericht met als visie: “Iedereen in onze stad, ook de hulpbehoevende, heeft het recht op een comfortabel leven. Daarom biedt Zorgbedrijf Antwerpen aan huis en in de wijk of buurt alle diensten aan die een mens nodig heeft om zo aangenaam mogelijk zelfstandig te kunnen leven.”

ZBA richt zich voornamelijk tot senioren: “we vullen de ontbrekende schakel(s) in zodat iedereen, aan een betaalbare prijs, de kans krijgt om comfortabel ouder te worden, en dit zowel thuis, in een serviceflat als in een woonzorgcentrum”.

De stad heeft in haar bestuursakkoord de ambitie uitgesproken dat ZBA volgende doelstellingen realiseert de komende jaren:

  • het streven naar een wooncarrière voor senioren, waarbij senioren zo lang mogelijk thuis kunnen wonen, daarna naar een serviceflat kunnen verhuizen en terechtkunnen in een kwaliteitsvol woonzorgcentrum;
  • extra aandacht voor diversiteit in woonzorgcentra;
  • mantelzorg kan belangrijk zijn voor alle ouderen, daarom zal ZBA ook infosessies blijven organiseren;
  • elke cluster van assistentiewoningen beschikt over een lokaal dienstencentrum;
  • jeugdzorg voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar, wanneer de opvoeding voor ouder en/of kind dreigt vast te lopen, en voor jongeren tot 21 jaar in een problematische opvoedingssituatie of die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd.

In het bestuursakkoord is opgenomen dat ZBA aan de hand van een nieuwe structuur en de doorgedreven groei volledig zelfbedruipend zal worden. De stad blijft de doelstellingen en de activiteiten van het Zorgbedrijf wel sturen door een gegarandeerd meerderheidsaandeel. In uitvoering hiervan werd de dotatie van ZBA in de komende jaren verminderd. In het aangepast meerjarenplan 2020 – 2025, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 november 2020 (jaarnummer 638) werd vastgelegd dat deze zal dalen van 39,3 miljoen EUR in 2020 naar 28,7 miljoen EUR in 2025.  

De sociale opdracht en het sociaal beleid dat ZBA uitvoert voor de stad, blijft hierbij minstens gelijk. 

Met het oog op het verzekeren van de sociale rust zal er tijdig en voldoende overleg georganiseerd worden met de sociale partners.

Argumentatie

Om bovenstaande ambities van OCMW en stad in de praktijk te implementeren, is er nood aan een aangepaste juridische organisatiestructuur met ruimte voor zowel kwaliteitsvolle zorgactiviteiten én aanleunende activiteiten.

Het vast bureau geeft  opdracht aan de ambtelijke stuurgroep groepsarchitectuur  om in eerste fase de oprichting van volgende 2 extra structuren te onderzoeken en besluitvorming hiervoor voor te bereiden:

1. Oprichting van een Woonzorgvereniging vzw om alle zorgactiviteiten conform het Woonzorgdecreet in onder te brengen:  woonzorgcentra, centra kortverblijf, dagverzorgingscentra, assistentiewoningen, dienstencentra (excl cafetaria's), gezinszorg, klantenbegeleiding, groepspraktijk, lokale diensten economie, zorgcentrale, (para) medische contactberoepen, extra murale diensten en erkenningen.

2. Oprichting van een extern verzelfstandigd agentschap m.n. EVA Zorgbedrijf BV Ondersteunende diensten, met volgende activiteiten: patrimoniumontwikkeling, administratief ondersteunende diensten ZBA (HR, FI, ICT, communicatie en marketing), was en linnen, uitbating winkel De Schakel, klantcontactcenter, zelfstandige thuisverpleging, hosting van clubs, dienstencheques centrale, logistiek, advies en begeleiding (directie ZBA, management zorgorganisaties, kwaliteit).

De timing die vooropgesteld wordt bij de uitwerking van de voorliggende principebeslissing is om alles maximaal te finaliseren tegen uiterlijk de 6de aanpassing (2022) van het meerjarenplan 2020-2025.

De uitwerking van de concrete oprichting van deze 2 nieuwe entiteiten, zal vervolgens binnen de stedelijke administratie gecoördineerd worden door een ambtelijke stuurgroep onder voorzitterschap van de strategisch coördinator met aandacht voor eventuele knelpunten, de operationele en juridische voorbereiding.

De ambtelijke stuurgroep is als volgt samengesteld:

  • Karin De Craecker, strategisch coördinator;
  • Sabine Dierckx, directeur Inspectie Financiën/Interne Audit;
  • Claudia Colson, bestuurscoördinator Juridische Dienst;
  • Johan De Muynck, algemeen directeur ZBA;
  • Frank De Roeck, CFO ZBA;
  • in een adviserende rol: Karl Van Borm, financieel directeur.

De strategisch coördinator rapporteert hierover periodiek aan het vast bureau.

Het vast bureau geeft de stuurgroep volgende aandachtspunten mee om te onderzoeken:

  1. randvoorwaarden en voor -en nadelen oprichting van voorliggende en alternatieve structuren (fiscaal, juridisch)
  2. financiële prognose effect nieuwe structuren (business plan scope 5 jaar inclusief financiële stromen tussen de alle betrokken entiteiten)
  3. impactanalyse op risicopositie OCMW en stad Antwerpen 
  4. voorstel van governance structuur en rol van groepsauditcomité 
  5. syndicaal overleg mbt de medewerkers van groep ZBA

Besluit

Het vast bureau beslist:

Artikel 1

Het vast bureau beslist een ambtelijke stuurgroep onder voorzitterschap van de strategisch coördinator op te starten om de oprichting van 2 nieuwe entiteiten benoemd in dit besluit te onderzoeken en besluitvorming hieromtrent voor te bereiden.

Artikel 2

Het vast bureau geeft de stuurgroep volgende aandachtspunten mee om te onderzoeken:

  1. randvoorwaarden en voor -en nadelen oprichting van voorliggende en mogelijke alternatieve structuren (fiscaal, juridisch)
  2. financiële prognose effect nieuwe structuren (business plan scope 5 jaar inclusief financiële stromen tussen de alle betrokken entiteiten)
  3. impactanalyse op risicopositie OCMW en stad Antwerpen 
  4. voorstel van governance structuur en rol van groepsauditcomité 
  5. syndicaal overleg mbt de medewerkers van groep ZBA

Artikel 3

Het vast bureau keurt volgende vaste leden van de ambtelijke werkgroep goed:

  • Karin De Craecker, strategisch coördinator;
  • Sabine Dierckx, directeur Inspectie Financiën/Interne Audit;
  • Claudia Colson, bestuurscoördinator Juridische Dienst;
  • Johan De Muynck, algemeen directeur ZBA;
  • Frank De Roeck, CFO ZBA;
  • in een adviserende rol: Karl Van Borm, financieel directeur.

De strategisch coördinator rapporteert hierover periodiek aan het vast bureau.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.