Terug
Gepubliceerd op 18/04/2023

2023_DCAN_00215 - Stadsontwikkeling. Parkbrug. Parkhelling Westplein - Definitief Ontwerp - Kennisneming

districtscollege Antwerpen
ma 17/04/2023 - 13:30 Districtshuis Antwerpen - Zaal Christy
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Samuel Markowitz, districtsschepen; Herald Claeys, districtssecretaris

Verontschuldigd

Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2023_DCAN_00215 - Stadsontwikkeling. Parkbrug. Parkhelling Westplein - Definitief Ontwerp - Kennisneming 2023_DCAN_00215 - Stadsontwikkeling. Parkbrug. Parkhelling Westplein - Definitief Ontwerp - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op 30 juni 2017 (jaarnummer 5932) keurde het college het definitieve ontwerp van de fietshelling goed.

Op 28 mei 2018 (jaarnummer 368) keurde de gemeenteraad, voor de bouw van de fietshelling, de erfdienstbaarheid voor openbaar nut goed, ten bate van het openbaar domein van de stad Antwerpen van de grond en de infrastructuurwerken, gelegen te Antwerpen.

Op 23 november 2018 (jaarnummer 10413) keurde het college de vastlegging van het uitvoeringsbudget van het project Fietshelling Parkbrug goed en gaf het AG Vespa de opdracht op te treden als gedelegeerd bouwheer voor de stad Antwerpen.

Op 3 april 2020 (jaarnummer 3084) keurde het college, in overeenstemming met de beheersovereenkomst, de opdracht aan AG Vespa voor de begeleiding van de stadsprojecten ‘Fietshelling Parkbrug’ en ‘Parkhelling Westplein’ voor de opvolging tot voltooiing goed.  

Op 28 januari 2022 (jaarnummer 657) keurde het college het definitief ontwerp van het project Parkhelling Westplein goed.

Argumentatie

De ontwerpopdracht ‘Parkhelling Westplein’ werd gegund aan Tractebel en omvat het herinrichten van het openbaar domein rond de fietshelling langs de zijde van het Eilandje. Door de bouw van de fietshelling neemt het gebruik van het binnengebied door voetgangers en fietsers verder toe en dienen er conflictvrije oplossingen voor de doorstroming naar de omliggende straten en dokken worden gezocht. Momenteel is dit een hoofdzakelijk versteend gebied met beperkte ruimtelijke kwaliteiten. Er is geen openbare verlichting aanwezig en weinig tot geen kwalitatief groen. 

In de fase voorontwerp werden door enkele eenvoudige infrastructurele ingrepen de krijtlijnen voor de heraanleg uitgezet:

  • er werden kwalitatieve groenvakken ingericht, groenvakken die zitgelegenheid bieden en structuur brengen in de doorstroming;
  • het stenige karakter van de binnenruimte wordt weggewerkt door het verhoogde aandeel groen, dat bovendien meerlaags is, wat voor meer dynamiek zorgt. 

De basis die hiermee tijdens het voorontwerp gelegd werd kent nu een detailuitwerking. 

Het definitief ontwerp heeft volgende kenmerken:

Uniformiteit in materialen
Op het openbaar domein ‘Parkhelling Westplein’ worden platines als verharding voorgesteld. Dit om de uniformiteit te behouden met de materialisatie van elders op het Eilandje. Het is een materiaal dat voor voldoende grip zorgt wanneer fietsers de parkhelling komen afgereden en zich vervolgens een weg banen tussen de diverse groenvakken.

Het concept voor het meubilair gaat uit van een op maat gemaakt profiel uit staal, dat als een kraag rondom de groenvakken heen is gelegd. Het stalen profiel is gemaakt op zithoogte, er is aan de voorzijde een lip die als bank fungeert. De kleur van het staal is wit en is helemaal in overeenstemming met het materiaal gebruikt in de fietshelling. Om het zitten aangenamer te maken wordt er op diverse plaatsen gebruik gemaakt van een standaard oplossing binnen de stad Antwerpen; een opleg van houten latten. Een deel van de zitelementen wordt voorzien van een rugleuning, opnieuw opgebouwd door middel van het lijnvormige houten lattenwerk.

Robuust groenontwerp
Het aanleggen van groenvakken op een terrein waar er geen volle grond is (gezien de ondergrondse parking), maakt dat er nagedacht moest worden over oplossingen die het groen toch robuust en duurzaam maken. Een wel doordachte plantenkeuze is daarbij één belangrijk facet, een bevloeiingssysteem en een goede drainage is daarbij ook onontbeerlijk. 

In het groenontwerp worden kleine boompjes aangeplant, het betreffen krentenbomen en esdoorns die tot vier meter hoog worden. Voor de onderbegroeiing wordt er gewerkt met diverse grassoorten en enkele types vaste planten die voor extra kleur zorgen.  
Voor de bevloeiing wordt er ingezet op twee oplossingen; een eerste watertoevoersysteem zit dicht tegen het maaiveld van het groen, een tweede watertoevoersysteem zit in de bodem van het groenvak. De eerste dient voor de opstart van de planten, wanneer zij nog niet voldoende diep geworteld zijn (en zal later uit dienst gesteld kunnen worden). Het tweede watertoevoersysteem betreft een krattensysteem op de bodem van de plantenbak, waarmee een artificiële watertafel wordt gecreëerd.

Verlichting
Het voorzien van een goed uitgebalanceerd verlichtingsontwerp is onmisbaar bij de heraanleg van dit binnenplein. Samen met de consulenten openbare verlichting van de stad Antwerpen werd een lichtplan opgemaakt: onder de fietshelling worden spots geplaatst die licht tegen de onderzijde van de fietsbrug kunnen weerkaatsen, in de groenvakken komen hoge palen te staan die over het groen heen tot op de fiets- en wandelassen schijnen. 

Toegangsbeperking
Het binnengebied is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, dit om de rust en de veiligheid van het fiets- en voetgangersverkeer te garanderen. Om dit mogelijk te maken worden er paaltjes geplaatst waar nodig, doch voor de brandweer en interventieploegen van de stad Antwerpen zal een sporadisch betreden van het terrein soms niet te vermijden zijn. Daarbij dienen de betreffende diensten rekening te houden met de maximaal toelaatbare lasten die dit plein verdragen, de belasting op het parkingdak is namelijk beperkt. Vuilnisbakken zijn er niet aanwezig, dus afhaaldiensten moeten het terrein alvast niet betreden. 

Regelgeving: bevoegdheid

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale straten en pleinen vastgelegd. De Parkbrug is een bovenlokale locatie.
Ontwikkelingen (nieuw openbaar domein) en mobiliteit en verkeersmaatregelen blijven een bevoegdheid van het college.

Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG Vespa publiek domein kan (laten) realiseren. De opdracht aan AG Vespa betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast. 

Artikel 138 Decreet Lokaal Bestuur: naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district. De districtsraad kan bij reglement die algemene adviesbevoegdheid of delen ervan overdragen aan het districtscollege.

Algemene financiële opmerkingen

In het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Antwerpen is 2.363.545,55 EUR inclusief btw voorzien voor het project Parkhelling Westplein: 

  • 504.045,55 EUR op het boekingsadres SUB_NR/INTERN/2000-2100-2200-2300/5291620000/224/2WNS020201PA3714/2SA050610; 
  • 1.859.500,00 EUR op het boekingsadres SUB_NR/INTERN/2300/5291620000/224/2LMS010104A00000/2SA020200.

AG Vespa voert de opdracht uit in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen.

Adviezen

Coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op het definitief ontwerp van het 'Parkhelling Westplein' op voorwaarden dat:

  • het irrigatieconcept, in functie van het toekomstig beheer, verder uitgewerkt wordt in overleg met SB/Groen;
  • de beplantingskeuze verder uitgewerkt wordt in overleg met SB/Groen;
  • onderzocht wordt waar er zitbanken met rugleuning voorzien kunnen worden, rekening houden met het open karakter en eventuele rugdekking door beplanting;
  • onderzocht wordt op welke manier kan voorkomen worden dat de stalen randen beskatebaar worden;
  • onderzocht wordt of beperkte speelaanleidingen kunnen geïntegreerd worden, rekening houdend met de betreedbaarheid en beheerbaarheid van het groen.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0202 - Projectwerking
2WNS020201 - Projecten opvolgen tot voltooiing
2WNS020201PA3714 - Parkhelling Westplein

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtcollege Antwerpen neemt kennis van het definitief ontwerp voor het project 'Parkhelling Westplein'.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.