Terug
Gepubliceerd op 25/05/2023

2023_AM_00014 - Amendement van raadslid Stella Vansummeren: Strategisch Ruimteplan Antwerpen Voorontwerp

districtsraad Antwerpen
ma 22/05/2023 - 20:00 Provinciehuis Antwerpen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad; Anne Poppe, districtsraadslid; Christophe Wuyts, districtsraadslid; Samuel Markowitz, districtsschepen; Nadine Peeters, districtsraadslid; Paul Cordy, districtsburgemeester; Tom Van den Borne, districtsschepen; Regina Verstraeten, districtsraadslid; Adrjen Boeckmans, districtsraadslid; Fauzaya Talhaoui, districtsraadslid; Maya Detiège, districtsraadslid; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Annelies Thoelen, districtsraadslid; Ebubekir Dogan, districtsraadslid; Sascha Luyckx, districtsraadslid; Laura Delmas, districtsraadslid; Babette Dehaen, districtsraadslid; Freek Niesten, districtsraadslid; Annemie Demeyer, districtsraadslid; Cedric Cornelissen, districtsraadslid; Stella Vansummeren, districtsraadslid; Simon Verreet, districtsraadslid; Marie Vrelust, districtsraadslid; Farid Darmach, districtsraadslid; Sah Gulhan, districtsraadslid; Bart Steyaert, districtsraadslid; Lutgardis van Craenenbroeck; Orry Van de Wauwer; Firuz Gohari; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Morad Ramachi, districtsraadslid; Nana Touré, districtsraadslid

Verontschuldigd

Femke Meeusen, districtsschepen; Tannicka Bogaert, districtsraadslid

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad
2023_AM_00014 - Amendement van raadslid Stella Vansummeren: Strategisch Ruimteplan Antwerpen Voorontwerp 2023_AM_00014 - Amendement van raadslid Stella Vansummeren: Strategisch Ruimteplan Antwerpen Voorontwerp

Motivering

Koppeling aan agendapunt

Indiener(s)

Stella Vansummeren

Gericht aan

Marita Wuyts

Tijdstip van indienen

zo 21/05/2023 - 19:06

Toelichting

De districtsraad van Antwerpen geeft gunstig advies voor het Voorontwerp Strategisch Ruimteplan Antwerpen op voorwaarde dat: 

  • Er wordt terecht gekozen om bouwblokken te "ontpitten". Deze ontpitting moet ook consequent doorgetrokken worden naar de ondergrond, elk bouwblok hoort een substantieel aandeel volle grond te hebben (infiltratie, aanplant hoogstambomen, ... ) 
  • De mate waarin boomkruinen schaduw werpen blijkt zeer bepalend te zijn voor de leefbaarheid van steden. Internationaal wordt 30% boomkruindekking (canopy cover) vooruit geschoven als haalbaar en ook zeer effectief (koeling, wateropvang, gezondheidsvoordelen, ...) . Deze internationale norm moeten we in Antwerpen ook halen. Zorg ervoor dat de normen rond ontharding en vergroening duidelijk en afdwingbaar zijn. 
  • Verdichting is nuttig en nodig maar moet samengaan met de nodige ambitieuze normen qua collectieve voorzieningen (spelen, sporten, scholen, kinderopvang, groen, dienstencentra, ...). Als district Antwerpen achten we de grenzen qua verdichting intra muros bereikt, zeker ook in verhouding tot de aanwezige voorzieningen, en pleiten we om sterk in te zetten op verdichting in de 20° eeuwse gordel. 
  • Bij de groennormen hoort een extra norm te worden voorzien die focust op een effectief aantal m² groen per inwoner per wijk. De huidige afstandsnormen qua groen gaan namelijk compleet voorbij aan de bevolkingsdichtheid van wijken.
  • De bouwshift moet ook sociaal zijn. Grote bouwprojecten voorzien in een substantieel aandeel sociale huisvesting. Hierbij wordt ook het aanbod aan sociale woningen beter verspreid over alle districten. Ook een mix afgestemd op verscheiden gezinsgroottes en mogelijke alternatieve samenhuisvormen is essentieel, ook wat betreft grondgebonden woningen.
  • Er is een tekort aan studentenhuisvesting, tegelijkertijd zien we ook een grote druk op de woningmarkt door het stijgend aandeel studentenhuisvesting in een aantal buurten en die druk zien we recent ook verschuiven. Er is een duidelijke en meer stadsbrede visie op nodig.
  • De verdichting op locaties voorzien in de "Ringstad" bevindt zich vooral nabij stations en andere (eventueel nog te ontwikkelen) openbaar vervoerclusters. Er wordt daarbij gestreefd naar een maximaal en divers aanbod aan vervoersmodi die de druk van mogelijke extra automobiliteit wegneemt aangezien deze locaties nu reeds een te grote intensiteit aan autoverkeer kennen.
  • De verdichting op locaties voorzien in de "Ringstad" moet gericht zijn op effectief levendige en gemengde functies, (grotendeels) monofunctionele invullingen als kantoorlocaties zijn niet wenselijk.
  • Bij de gebiedsgerichte projecten worden ook projecten in de binnenstad opgenomen, met name in die wijken die reeds overbevraagd zijn omwille van allerhande functies, en dit met het oog op het bevorderen van de woon- en leefkwaliteit.
  • Er wordt bij het ontwerpen van de plannen rekening gehouden met de bestaande districtsgrenzen.
  • Er een duidelijke participatie van de districtsbesturen in de verdere besluitvorming is die groter is dan een loutere adviesrol. De strategische keuzes genomen in het SRA hebben ook een grote impact op het beleid van de districten. Het normerend karakter van het SRA op het districtsbeleid wordt in overeenstemming met de districten vastgelegd en ter goedkeuring voorgelegd aan de districtsbesturen.
  • Een aantal treinstations liggend op het bestaande spoorwegnet in en rond Antwerpen (het Ringspoor) is momenteel niet in gebruik voor personenvervoer, zijnde stations Galgenweel, Antwerpen-Oost en Antwerpen-Dam. In het kader van de modal shift wordt samen met de NMBS en Infrabel bekeken om deze stations maximaal open te stellen. Zeker tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding biedt dit reizigers heel wat extra mogelijkheden om zich te verplaatsen in en rond Antwerpen. 
  • Momenteel biedt het Antwerpse tramnetwerk enkel verbindingen aan van intra-muros naar extra-muros en vice versa. Heel wat mensen verplaatsen zich echter tussen de Antwerpse districten. Zij zijn nu verplicht om via het centrum te pendelen, wat hen veel onnodige extra tijd kost. In het kader van de modal shift wordt samen met De Lijn bekeken om een districtentram in te richten. 

Initiatiefrecht

De districtsraad Antwerpen keurt het volgende amendement eenparig goed.