Terug
Gepubliceerd op 31/01/2023

2023_GR_00054 - Erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap Al Ridaa - Adviesvraag Vlaamse overheid. Positief advies - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 30/01/2023 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Karen Maes, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Güler Turan, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Gerolf Annemans, raadslid; Peter Mertens, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2023_GR_00054 - Erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap Al Ridaa - Adviesvraag Vlaamse overheid. Positief advies - Goedkeuring 2023_GR_00054 - Erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap Al Ridaa - Adviesvraag Vlaamse overheid. Positief advies - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 11 mei 2007 (jaarnummer 6183) nam het college kennis van de adviesprocedure voor een stedelijk advies bij aanvraag om erkenning van plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen.

Op 22 oktober 2021 werd het nieuwe Erkenningsdecreet voor Lokale Geloofsgemeenschappen (Erkenningsdecreet) goedgekeurd.

Het Erkenningsdecreet voert een nieuw en duidelijk kader in voor de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen en voor de criteria en administratieve verplichtingen waaraan besturen van de eredienst moeten voldoen. Het bepaalt dat de de gemeente advies verleent over de aanvraag voor erkenning van een lokale geloofsgemeenschap op haar grondgebied. Een erkenning heeft tot gevolg dat een lokale geloofsgemeenschap een openbare instelling wordt met rechtspersoonlijkheid die de goederen en de inkomsten van de geloofsgemeenschap moet beheren. 

Op 12 oktober 2022 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur een erkenningsaanvraag voor de islamitische lokale geloofsgemeenschap Al Ridaa te Deurne, Mattheus Corvensstraat 110, 2100 Deurne. Deze aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de verkorte procedure tot erkenning overeenkomstig artikel 67 van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021 omdat de lokale geloofsgemeenschap reeds een erkenningsaanvraag had ingediend voor 1 juli 2019.

Op 26 oktober 2022 ontving de stad van het Agentschap Binnenlands Bestuur een adviesvraag betreffende de erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap AL Ridaa. Het advies dient binnen de gestelde termijn van 4 maanden bezorgd te worden. 

Argumentatie

Lokale geloofsgemeenschappen zijn belangrijke partners binnen onze diverse samenleving. De Vlaamse Regering erkent de lokale geloofsgemeenschappen van de door de federale overheid erkende erediensten. 

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten heeft het administratief en financieel toezicht op de islamitische eredienst aan de provincie toegewezen. De stad heeft verder geen wettelijke opdrachten met betrekking tot de financiële aspecten van de islamitische eredienst.

Het advies dient gegeven te worden over het al dan niet voldoen aan de erkenningsverplichtingen:

  • het hebben van een transparante juridische structuur;
  • voldoende administratieve capaciteit;
  • financiële leefbaarheid en transparantie daarover; 
  • maatschappelijke relevantie;
  • duurzame contacten met de lokale overheid; 
  • goed nabuurschap;
  • het naleven van de Grondwet en het EVRM; 
  • een eredienstgebouw ter beschikking hebben;
  • identificatie van het tijdelijk voltallig bestuursorgaan;
  • identificatie van de bedienaar(s) van de eredienst (inclusief inburgeringsplicht). 

Het erkenningsdossier van de lokale geloofsgemeenschap Al Ridaa bevat voldoende elementen om vanuit de stad Antwerpen een positief advies te geven aan de Vlaamse overheid. Wat betreft de erkenningscriteria waarbij de stedelijke diensten bepaalde verbeter- of aandachtspunten geformuleerd hebben, dringt de stad Antwerpen er bij de Vlaamse Overheid op aan om deze van nabij op te volgen en het verbetertraject te evalueren.

Een extra screening is gebeurd op het naleven van gemeentelijke reglementen. Er werd navraag gedaan over de plaatselijke geloofsgemeenschap binnen de stad Antwerpen bij de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid en de bedrijfseenheid Financiën. De lokale politie geeft advies binnen de Lokale Task Force aan de veiligheidsdienst van FOD Justitie die een finaal advies uitbrengt. Er wordt gepeild naar de aanwezigheid van openstaande dossiers, of niet-geregulariseerde onregelmatigheden. Een advies is steeds een momentopname. Er zijn geen onregelmatigheden gekend bij de stedelijke diensten.

Het eredienstgebouw

  • De organisatie is sinds 2006 actief in het gebouw op de Mattheus Corvensstraat 110 te Deurne. Het  betreft een kleinschalig gebedshuis met een garagepoort als doorgang naar het gebedshuis en een voordeur die toegang verschaft naar klaslokaal en gebedsplaats voor vrouwen. Op het gelijkvloers werd in een voormalige garageatelier de gebedsplaats voor mannen gecreëerd.  
  • Het gebouw in de Mattheus Corvensstraat 110 te 2100 Deurne is brandveilig verklaard voor 148 personen. 
  • Er zijn meermaals bouwaanvragen ingediend voor uitbreiding. Dit werd stelselmatig afgekeurd omwille van een dense woonstraat.
  • Er is een bouwovertreding voor het naastliggend pand dat van woning naar gemeenschapsvoorziening werd gewijzigd zonder vergunning. Het bestuur heeft aangegeven dat er  een bouwaanvraag lopende is. 

Lokale inbedding

Op basis van de adviezen van de dienst levensbeschouwingen, dienst financiën, bedrijfseenheid Maatschappelijke veiligheid zijn er voor deze lokale geloofsgemeenschap voldoende elementen voor een positief advies van de stad. Het is een kleinschalig gebedshuis dat reeds lange tijd  gevestigd is op dezelfde locatie en ook al haar activiteiten organiseert.

De stad  kent het jarenlange bestaan van de geloofsgemeenschap. De lokale geloofsgemeenschap is actief op het grondgebied van de stad Antwerpen en is een vaste waarde vooral binnen het district Deurne Noord. De lokale geloofsgemeenschap organiseerde in het verleden jaarlijks een buurtfeest met straatanimatie en rondleidingen voor buurtbewoners in het gebedshuis. Er is ook een sportwerking verbonden aan de vereniging. De organisatie neemt wel haar verantwoordelijkheid op, bij druk bezochte diensten, door inzet van voldoende moskeevrijwilligers. De huidige bedienaar is zeer recent aangetrokken. De huidige bedienaar heeft zowel in Nederland als in de gemeente Pelt een inburgeringscursus gevolgd.  De bedienaar spreekt voldoende Nederlands om in gesprek te treden met de buurt en de jonge generatie.

De stedelijke adviezen  worden uitgebracht onder voorbehoud van de adviezen van de bovenlokale overheden en van de veiligheidsdienst van FOD Justitie.

De stedelijke administratie zal elke significante wijziging in de beschikbare informatie met betrekking tot de criteria communiceren naar de hogere overheden.

Financiën

  •  De lokale geloofsgemeenschap heeft geen openstaande schulden bij de stad.
  •  De stad  neemt kennis van de financiële documenten die deel uit maken van het aanvraagdossier. De lokale geloofsgemeenschap ontvangt geen subsidies van de stad. De werking wordt volledig gedragen door de lokale gelovigen en is dus financieel leefbaar.
  • De lokale geloofsgemeenschap verklaarde niet over een giftenregister te beschikken, omdat er geen giften zijn boven de 1.000,00 euro. Er  is een engagement om dit bij erkenning systematisch en transparant te registreren.
  • De meerjarenbegroting vermeldt een financieel tekort. Dit dient  met de financierende overheid bekeken te worden. 
  • In de meerjarenbegroting zijn kosten opgenomen, die niet correct zijn. De bedienaar van de eredienst komt op de loonlijst van de federale overheid en de kosten van het gebouw, waarin geen eredienst doorgaat, dient uit de meerjarenbegroting 2023-2028  geschrapt te worden. Hierdoor kan het exploitatietekort veel lager uitkomen. 

Veiligheid

  • Het advies van de lokale politie wordt overgemaakt aan de Lokale Task Force van waaruit de diverse adviezen worden bezorgd aan het FOD Justitie afdeling Veiligheid van de Staat.

Juridische grond

Decreet van 22 oktober 2021 tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop en tot wijziging van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS06 - Samenlevingsopbouw en erediensten
2HMS0603 - Levensbeschouwelijk beleid
2HMS060302 - Levensbeschouwingen

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad geeft positief advies aan de Vlaamse overheid over de erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap Al Ridaa, Mattheus Corvensstraat 110 te 2100 Deurne. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • Al_Ridaa_Adviesvraag_Vlaamse_overheid.pdf