Terug
Gepubliceerd op 16/01/2023

2023_CBS_00202 - Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen noordelijke Ringparken. Districten Antwerpen, Borgerhout, Deurne en Merksem - Principebeslissing - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 13/01/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Jinnih Beels, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_00202 - Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen noordelijke Ringparken. Districten Antwerpen, Borgerhout, Deurne en Merksem - Principebeslissing - Goedkeuring 2023_CBS_00202 - Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen noordelijke Ringparken. Districten Antwerpen, Borgerhout, Deurne en Merksem - Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De Grote Verbinding

Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt stad Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen stad Antwerpen en Vlaanderen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.

De afgelopen jaren hebben stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.

Aanleiding

De gemeenteraad keurde op 22 november 2016 (jaarnummer 749) de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en stad Antwerpen over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten, goed.

Het college bekrachtigde op 29 juni 2018 (jaarnummer 6145) de selectie van 18 projecten en vier reserveprojecten als eindresultaat van het proces “Over de Ring” onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe. Deze leefbaarheidsprojecten werden geclusterd in 7 Ringparken en een Scheldeoeververbinding. De Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn zijn de noordelijke projectclusters die bovenop en naast de Oosterweelverbinding Rechteroever zullen aangelegd worden. Voor de leefbaarheidsprojecten verbonden aan de Oosterweelverbinding Rechteroever werd een taakstellend budget van 805 miljoen euro voorzien voor onder- en bovenbouw samen.

Op 17 december 2018 (jaarnummer 788) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst die tussen stad Antwerpen en AG VESPA werd gesloten voor vier projectclusters in het noorden die direct gerelateerd zijn aan de Oosterweelverbinding, goed.

Op 6 maart 2020 (jaarnummer 2227) keurde het college de afsprakennota tussen Lantis, stad Antwerpen en de intendant goed. Hierin werden de krijtlijnen bepaald van de samenwerking tussen deze partijen voor de noordelijke Ringparken die bovenop en naast de Oosterweelverbinding zullen aangelegd worden.

Op 20 november 2020 verleende de Vlaamse overheid aan Lantis een omgevingsvergunning voor de werken op rechteroever (Oosterweelknoop, kanaaltunnels en verdiepte [en deels overkapte] R1 tussen knooppunt Noord [R1/E19/A12] en knooppunt Oost/R1/E313). Deze vergunning is de ‘onderbouw’ waarop de ringparken ‘bovenbouw’ zullen gerealiseerd worden.

Op 19 november 2021 (jaarnummer 9148) keurde het college het voorontwerp voor Ringpark Lobroekdok goed.

Op 19 november 2021 (jaarnummer 9149) keurde het college het voorontwerp voor Ringpark Het Schijn goed.

Op 19 november 2021 (jaarnummer 9234) keurde het college het voorontwerp voor Ringpark Noordkasteel goed.

Op 19 november 2021 (jaarnummer 9235) keurde het college het voorontwerp voor Ringpark Groenendaal goed.  

Op 10 juni 2022 (jaarnummer 4664) keurde het college de wijzigingen aan het voorontwerp Ringpark Het Schijn goed, waardoor het voorontwerp inclusief de vermelde wijzigingen vanaf nu als kader dient voor het verdere ontwerpproces van het Ringpark (bovenbouw) en van de Oosterweelverbinding Rechteroever (onderbouw).

Op 10 juni 2022 (jaarnummer 4665) keurde het college de wijzigingen aan het voorontwerp Ringpark Lobroekdok goed, waardoor het voorontwerp inclusief de vermelde wijzigingen vanaf nu als kader dient voor het verdere ontwerpproces van het Ringpark (bovenbouw) en van de Oosterweelverbinding Rechteroever (onderbouw).

Op 10 juni 2022 (jaarnummer 4844) keurde het college de wijzigingen aan het voorontwerp Ringpark Noordkasteel goed, waardoor het voorontwerp inclusief de vermelde wijzigingen vanaf nu als kader dient voor het verdere ontwerpproces van het Ringpark (bovenbouw) en van de Oosterweelverbinding Rechteroever (onderbouw).

Op 10 juni 2022 (jaarnummer 4846) keurde het college de wijzigingen aan het voorontwerp Ringpark Groenendaal goed, waardoor het voorontwerp inclusief de vermelde wijzigingen vanaf nu als kader dient voor het verdere ontwerpproces van het Ringpark (bovenbouw) en van de Oosterweelverbinding Rechteroever (onderbouw).

Op 17 juni 2022 (jaarnummer 5096) keurde het college de visie Ringstad goed.

Argumentatie

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Oosterweelverbinding (16/06/2006) en het GRUP Oosterweelverbinding – wijziging (20/03/2015) vormen de juridische basis voor de Oosterweelverbinding. Deze GRUP’s zijn gericht op de realisatie van het infrastructuurproject en de wijziging van een viaduct naar een tunnelinfrastructuur. Beide plannen dateren van voor het proces ‘Over de Ring’ waarin 18 leefbaarheidsprojecten worden geclusterd in 7 ringparken en een Scheldeoeververbinding. De Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn zijn de noordelijke projectclusters die bovenop en naast de Oosterweelverbinding Rechteroever zullen aangelegd worden. 

De goedgekeurde voorontwerpen van de noordelijke Ringparken en de geplande stadsontwikkelingsprojecten werden gescreend op vergunbaarheid op basis van de huidige juridische onderlegger. Deze analyse werd samen met het departement Omgeving, Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Lantis en team intendant opgemaakt. Hieruit blijkt dat Ringpark Noordkasteel vergund kan worden op basis van de huidige juridische context. Voor de Ringparken Het Schijn, Groenendaal en Lobroekdok dringen zich bestemmingswijzigingen op. 

Strategie

De vergunningen voor Ringpark Noordkasteel kunnen aangevraagd worden binnen het bestaande juridisch en planologisch kader.

De stad maakt via een delegatiebevoegdheid drie afzonderlijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) op voor Ringparken Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn. Elk RUP bevat minstens een gedeeltelijk contour van het Ringpark en de bijhorende stadsontwikkelingsprojecten zodat ze een logisch verhaal vormen. Per RUP kan gewerkt worden met deelplannen die die logische ruimtelijke gehelen vormen.

De drie RUP’s volgen elk hun eigen timing en planproces. Op basis van de geambieerde planning zal een volgorde van opstart bepaald worden. De planning van opstart zal gebaseerd worden op de planning van de Oosterweelwerken en de ambitie om de projecten uit de ringstad samen met de Ringparken te realiseren zoals vooropgesteld in de visie Ringstad. Waarbij RUP Het Schijn het meest urgente is.

Juridische grond

Art. 2.2.18 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 2.2.18. §1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening zegt dat het college gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaakt en hiervoor de nodige maatregelen neemt.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS03 - Ruimtelijke ordening
2WNS0302 - Plannen
2WNS030202 - Ruimtelijke uitvoeringsplannen
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0101 - De grote verbinding
2LMS010102 - Over de Ring

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om voor het Ringpark Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn ruimtelijke uitvoeringsplannen op te maken volgens de voorliggende strategie.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

dienst
taak
SW/OMG/RP
Om de procedure voor de opmaak van de RUP’s voor de Ringparken op te starten via de raamovereenkomst voor het opmaken van ruimtelijke instrumenten, ruimtelijke veiligheidsrapporten ter uitvoering van de Seveso-richtlijn en milieueffectenrapporten (GAC_2019_00696). 
SW/OMG/RP
Om een delegatiebevoegdheidsvraag voor te bereiden aan het departement Omgeving.