Terug
Gepubliceerd op 16/01/2023

2023_CBS_00153 - Fietsleasing - Wijziging fietspolicy - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 13/01/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Jinnih Beels, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_00153 - Fietsleasing - Wijziging fietspolicy - Goedkeuring 2023_CBS_00153 - Fietsleasing - Wijziging fietspolicy - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 21 februari 2018 (jaarnummer 77) besliste het manteam om in te zetten op fietsleasing volgens een stelsel van ‘loonruil’ als bijkomende maatregel ter ondersteuning van het woon-werkverkeer. Op 6 juli 2018 (jaarnummer 6318) keurde het college goed om het raamcontract betreffende de fietsleasing te gunnen aan KBC Autolease nv.

Op 30 november 2018 (jaarnummer 10386) keurde het college het principe van de fietsleasing en de fietspolicy goed, waarbij een uitgewerkt aanbod is opgenomen omtrent het aanbieden van leasefietsen voor medewerkers. Sedertdien heeft de medewerker de vrije keuze om een zelfgekozen fiets te financieren door middel van het inruilen van (combinaties mogelijk):

  • tot 5 jaarlijkse vakantiedagen per jaar;
  • een saldo aan loopbaansparen;
  • een gedeelte van het maandloon, beperkt tot – behoudens bepaalde uitzonderingen – 1 lagere weddetrap binnen de functionele loopbaan waarin de medewerker is aangesteld.

Op 7 december 2018 (jaarnummer 10878) verstuurde het college een collegiale brief aan 3 bevoegde instanties om een duidelijkere regeling voor lokale besturen te vragen met betrekking tot ruilmogelijkheden van arbeidsvoorwaarden ter bevordering van fietsmobiliteit bij haar medewerkers:

  • Rechtspositie: brief aan de Vlaams minister voor binnenlands bestuur;
  • Fiscaliteit: brief aan de Federaal minister van Financiën;
  • Sociale zekerheid (RSZ): brief aan de Federaal minister van Sociale Zaken. In navolging van haar vraag om een duidelijkere regeling te voorzien, ontving de stad een antwoord van de minister van Financiën, bevoegd voor de fiscale behandeling, dd. 23 januari 2020, dat er fiscaal gezien geen bijdragen verschuldigd zijn op zowel het ter beschikkingstellen van een bedrijfsfiets als een verrekening via loon.

Op haar brief aan de minister van Sociale Zaken ontving de stad geen formeel antwoord. Wel werd door de controlediensten van RSZ om toelichting gevraagd. Op basis van de aangeleverde informatie oordeelde de inspectiedienst van RSZ, via schrijven dd. 25 augustus 2020, dat het aanbod van de stad voor haar medewerkers:

  • in strijd is met de Vlaamse rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel;
  • in strijd is met de loonbeschermingswet;
  • er zich een probleem zou stellen met de vaststelling van het ambtenarenpensioen voor vastbenoemde medewerkers.

De Vlaamse Regering tenslotte drukte meermaals de wens uit, in antwoord op parlementaire vragen, om de lokale besturen te ondersteunen bij het uitwerken van aanbod van fietsmobiliteit.

Op 18 september 2020 keurde de Vlaamse regering dan ook de aanpassing van regelgeving goed waarbij “de mogelijkheid voor besturen om personeelsleden op vrijwillige basis vakantiedagen en/of een gedeelte of geheel van hun vakantietoeslag en/of een gedeelte of geheel van hun eindejaarstoelage in te laten ruilen tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit” wordt geboden.

Op 16 oktober 2020 (jaarnummer 8578) keurde het college het aanpassingsbesluit goed om het aanbod van fietsleasing te conformeren aan het principebesluit van de Vlaamse Regering. Sedertdien kan de medewerker een keuze maken uit het ruilen van:

  • reeds verworven loopbaanspaardagen en/of;
  • jaarlijkse vakantiedagen en/of;
  • een bedrag aan eindejaarstoelage en/of vakantiegeld.

Op 11 februari 2022 (jaarnummer 1122) keurde het college de wijziging van het aanbod en de fietspolicy goed, waarbij een aangepast aanbod is opgenomen omtrent het aanbieden van leasefietsen voor medewerkers. Sedertdien heeft de medewerker de keuze om een zelfgekozen fiets te financieren door middel van het inruilen van:

  • een saldo aan loopbaansparen (waardering aan bruto-uurloon);
  • tot 7 jaarlijkse vakantiedagen per jaar (waardering aan bruto-uurloon);
  • ruilen van eindejaarspremie (bruto-bedragen)

Op 3 juni 2022 (jaarnummer 4490) keurde het college van stad Antwerpen goed om het raamcontract op basis van het bestek GAC_2021_01778 betreffende het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel te gunnen aan KBC Autolease nv. Medewerkers zullen opnieuw met KBC Autolease een fietsleasing-contract kunnen afsluiten. De fietspolicy wordt aangepast aan de bijgestuurde werkwijze. 

Argumentatie

De rechten en plichten van de medewerker verbonden aan de leasefiets zijn opgenomen in een fietsleasepolicy. De fietsleasepolicy wordt aangepast aan de bijgestuurde werkwijze. 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 18 december 2020 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Regelgeving: bevoegdheid

Op 25 maart 2019 (jaarnummer 154) besliste de gemeenteraad om de bevoegdheid om de rechtspositieregeling en reglementen omtrent personeelsaangelegenheden in uitvoering van de rechtspositieregeling vast te stellen, over te dragen naar het college. De raad voor maatschappelijk welzijn besliste op 25 maart 2019 (jaarnummer 27) hetzelfde voor het vast bureau.

Op 24 mei 2019 (jaarnummer 00205) keurde het vast bureau het principe goed dat wijzigingen aan de rechtspositieregeling (met uitzondering van wijzigingen aan het statuut van maatschappelijk werkers), uitvoeringsbesluiten op de rechtspositieregeling en andere besluiten met betrekking op personeelsbeleid enkel beslist worden door het college.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de gewijzigde fietspolicy goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.