Terug
Gepubliceerd op 30/01/2023

2023_CBS_00411 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2022137073. Scheldelaan 600. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 27/01/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_00411 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2022137073. Scheldelaan 600. District Antwerpen - Goedkeuring 2023_CBS_00411 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2022137073. Scheldelaan 600. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2022137073

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV INEOS STYROLUTION BELGIUM met als adres Scheldelaan 600 te 2040 Antwerpen

Ligging van het project:

Scheldelaan 600 te 2040 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 20 sectie D nr. 9F2

waarvan:

 

-         20220718-0043

afdeling 20 sectie D nr. 9F2 (Styrolux)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Chemisch bedrijf - productie-eenheid voor butadieen-styreen blokpolymeren: verandering door wijziging en uitbreiding

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige vergunning

  • 8/05/2001: stedenbouwkundige vergunning voor de uitbreiding E751 – wijziging en as-built van de Styrolux-productie-installatie;
  • 5/12/2001: stedenbouwkundige vergunning voor de uitbreiding en as-built van bedrijfstankpark, E760, inclusief vatenopslagplaats, tanks B6030-B6050 en leidingenbrug E760/zuid;
  • 5/08/1991: stedenbouwkundige vergunning voor het wijzigen en uitbreiden van E751 – styroluxproductie.

Voorgeschiedenis milieu

De deputatie van de provincie Antwerpen verleende op 9 april 2009 een vergunning voor het exploiteren van een chemisch bedrijf, voor een termijn verstrijkend op 9 april 2029. Er werden nadien nog diverse vergunningen voor veranderingen verleend.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft voornamelijk veranderingen aangaande de opslag van gevaarlijke producten.

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

15 december 2022

9 januari 2023

Voorwaardelijk gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing. 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. 

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landzijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Grotendeels geldt hier eveneens het bestemmingsvoorschrift Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven en, voor de Scheldelaan in het westen, Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Parallel aan de Scheldelaan loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat. 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De ingedeelde inrichting of activiteit is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. Er zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen aangevraagd. De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.


Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Op de Styroluxinrichting van Ineos Styrolution Belgium worden copolymeren van styreen en 1,3-butadieen geproduceerd. Afhankelijk van de inzet van grond- en hulpstoffen bekomt men een harde of meer elastische variant van het polymeer.

Met onderhavige aanvraag wenst men de omzetting van de rubricering van de opslag van gevaarlijke producten conform de CLP-vergunning te laten vergunnen. Men actualiseert ineens ook de hoeveelheden voor de opslag van gevaarlijke producten in verplaatsbare recipiënten en vraagt eveneens de opslag van 5.000 kg gevaarlijke producten in kleine verpakkingen aan. Er zal bijkomend een mobiele tankcontainer voor cyclohexaanolie geplaatst worden, in geval onderhoud wordt uitgevoerd aan de productie-installatie. De opslag van gevaarlijke producten in verplaatsbare recipiënten gebeurt volgens het aanvraagdossier steeds op een vloeistofdichte verharding met bijhorende inkuiping. De mobiele tankcontainer voor cyclaanhexaanolie zal voldoen aan de voorwaarden van VLAREM II. 

De opslag van gassen in verplaatsbare recipiënten wordt uitgebreid met 10 liter tot 710 liter.

Het betreft een hogedrempel Seveso-inrichting. Voor de ganse BASF-site is er 1 gezamenlijk omgevingsveiligheidsrapport opgesteld. De aanwezigheid van Seveso-producten wordt uitgebreid met 59,3 ton tot een totaal van 614,7 ton. Het dossier bevat een e-mail van het team Externe veiligheid van het departement Omgeving waarin wordt aangegeven dat het project kan beschouwd worden als een ‘Kleiner project met gevaarlijke stoffen’ waardoor er geen nieuw veiligheidsrapport, noch een veiligheidsnota vereist is.

Men vraagt de opslag van 260 ton kunststofgranulaten aan. De granulaten zullen in big bags in een magazijn opgeslagen worden.

Plastic granulaten zijn een potentiële bron van zwerfvuil. In het gehele havengebied, inclusief de dokken en natuurgebieden, zijn plastic granulaten te vinden. Het is dus aangewezen om voor de opslag van plastic granulaten, naar analogie met andere dossiers en zoals ook geadviseerd in het subadvies van het Havenbedrijf Antwerpen van 9 januari 2023, als bijzondere voorwaarde op te leggen dat de exploitant een goede afwatering van het terrein voorziet, roosternetjes op de afwaterkolken van het terrein plaatst en voldoende granulaatfilters (korrelafscheiders) installeert die aangepast zijn aan het type granulaten die op de site behandeld worden en die aangepast zijn aan het debiet dat de afwatering moet verwerken. De roosternetjes en granulaatfilters worden regelmatig geïnspecteerd, beproefd en gereinigd zodoende dat werking van de inperkende maatregel gewaarborgd blijft. 

Verder dient er een rapport (met vermelding van OMV2022137073) bezorgd te worden aan de dienst Vergunningen/Milieu van stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de milieudienst van het Havenbedrijf Antwerpen (milieu@portofantwerp.com) waarin maatregelen worden opgenomen om emissies van kunststofpellets te voorkomen. Dit rapport dient minimaal volgende zaken te bevatten:

- de namen en contactgegevens van de personen die betrokken zijn bij de opmaak van het rapport;

- de te verwachten opslagcapaciteit en de overslaghoeveelheid van kunststofpellets;

- een beschrijving van de behandelingsstappen van de kunststofpellets op het bedrijf, met aanduiding op een plan van de potentiële emissiepunten van kunststofpellets naar de omgeving;

- een overzicht van de maatregelen die worden genomen om verlies van kunststofpellets naar de omgeving te voorkomen, met vermelding van dimensionering van de technische installaties;

- een motivatie waarom bepaalde mogelijke bijkomende maatregelen niet worden uitgevoerd;

- een beschrijving van de types procedures en types voorschriften die worden gehanteerd om de verspreiding van kunststofpellets naar de omgeving te voorkomen, alsook van de wijze waarop die voorschriften aan de betrokken personeelsleden worden meegedeeld;

- een beschrijving van de manier waarop de periodiciteit waarmee de technische installaties, de behoorlijke werking ervan en de correcte opvolging van de procedures en voorschriften zullen worden gecontroleerd.

 Verder vraagt men nog enkele ondersteunende inrichtingen en activiteiten aan:

- uitbreiding met 4 transformatoren van 1.250 kVA elk;

- uitbreiding met airco’s, koelinstallaties en gelijkaardige toestellen met een vermogen van 901,7 kW;

- uitbreiding met metaalbewerkingstoestellen (8,33 kW);

- vervanging van 2 ontvettingstafels met een kleiner volume (- 175 liter).

 Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

  1. De exploitant dient een goede afwatering van het terrein te voorzien, roosternetjes op de afwaterkolken van het terrein te plaatsen en voldoende granulaatfilters (korrelafscheiders) te installeren die aangepast zijn aan het type granulaten die op de site behandeld worden en die aangepast zijn aan het debiet dat de afwatering moet verwerken. De roosternetjes en granulaatfilters worden regelmatig geïnspecteerd, beproefd en gereinigd zodoende dat werking van de inperkende maatregel gewaarborgd blijft; 
  2. Er dient een rapport (met vermelding van OMV2022137073) bezorgd te worden aan de dienst Vergunningen/Milieu van  stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de milieudienst van het Havenbedrijf Antwerpen (milieu@portofantwerp.com) waarin maatregelen worden opgenomen om emissies van kunststofpellets te voorkomen. Dit rapport dient minimaal volgende zaken te bevatten:

        - de namen en contactgegevens van de personen die betrokken zijn bij de opmaak van het rapport;

        - de te verwachten opslagcapaciteit en de overslaghoeveelheid van kunststofpellets;

        - een beschrijving van de behandelingsstappen van de kunststofpellets op het bedrijf, met aanduiding op een plan van de potentiële emissiepunten van kunststofpellets naar de omgeving;

        - een overzicht van de maatregelen die worden genomen om verlies van kunststofpellets naar de omgeving te voorkomen, met vermelding van dimensionering van de technische installaties;

        - een motivatie waarom bepaalde mogelijke bijkomende maatregelen niet worden uitgevoerd;      

        - een beschrijving van de types procedures en types voorschriften die worden gehanteerd om de verspreiding van kunststofpellets naar de omgeving te voorkomen, alsook van de wijze waarop die voorschriften aan de betrokken personeelsleden worden meegedeeld;

        - een beschrijving van de manier waarop de periodiciteit waarmee de technische installaties, de behoorlijke werking ervan en de correcte opvolging van de procedures en voorschriften zullen worden gecontroleerd.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

13 december 2022

Start openbaar onderzoek

22 december 2022

Einde openbaar onderzoek

21 januari 2023

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

1 februari 2023

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

22 december 2022

21 januari 2023

0

0

0

0

 

Wegens een cyberaanval op  stad Antwerpen werd het openbaar onderzoek geschaad en konden eventuele analoog ingediende bezwaarschriften niet meer worden verwerkt. Gelieve ook rekening te houden met het feit dat stad Antwerpen nog niet in de mogelijkheid is om onmiddellijk een nieuw openbaar onderzoek op te starten.


Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een voorwaardelijk gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.

 Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

  1. De exploitant dient een goede afwatering van het terrein te voorzien, roosternetjes op de afwaterkolken van het terrein te plaatsen en voldoende granulaatfilters (korrelafscheiders) te installeren die aangepast zijn aan het type granulaten die op de site behandeld worden en die aangepast zijn aan het debiet dat de afwatering moet verwerken. De roosternetjes en granulaatfilters worden regelmatig geïnspecteerd, beproefd en gereinigd zodoende dat werking van de inperkende maatregel gewaarborgd blijft; 
  2. Er dient een rapport (met vermelding van OMV2022137073) bezorgd te worden aan de dienst vergunningen/milieu van de stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de milieudienst van het Havenbedrijf Antwerpen (milieu@portofantwerp.com) waarin maatregelen worden opgenomen om emissies van kunststofpellets te voorkomen. Dit rapport dient minimaal volgende zaken te bevatten:

        - de namen en contactgegevens van de personen die betrokken zijn bij de opmaak van het rapport;

        - de te verwachten opslagcapaciteit en de overslaghoeveelheid van kunststofpellets;

        - een beschrijving van de behandelingsstappen van de kunststofpellets op het bedrijf, met aanduiding op een plan van de potentiële emissiepunten van kunststofpellets naar         de omgeving;

        - een overzicht van de maatregelen die worden genomen om verlies van kunststofpellets naar de omgeving te voorkomen, met vermelding van dimensionering van de         technische installaties;

        - een motivatie waarom bepaalde mogelijke bijkomende maatregelen niet worden uitgevoerd;

        - een beschrijving van de types procedures en types voorschriften die worden gehanteerd om de verspreiding van kunststofpellets naar de omgeving te voorkomen, alsook         van de wijze waarop die voorschriften aan de betrokken personeelsleden worden meegedeeld;

        - een beschrijving van de manier waarop de periodiciteit waarmee de technische installaties, de behoorlijke werking ervan en de correcte opvolging van de procedures en         voorschriften zullen worden gecontroleerd.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.