Terug
Gepubliceerd op 30/01/2023

2023_CBS_00409 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020042969. Scheldelaan zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 27/01/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_00409 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020042969. Scheldelaan zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring 2023_CBS_00409 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020042969. Scheldelaan zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijk omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. 

De Vlaamse Regering of de gewestelijk omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om: 

  • een openbaar onderzoek te organiseren; 

  • een advies uit te brengen over de aanvraag. 

 

Projectnummer:

OMV_2020042969

Gegevens van de aanvrager:

Pijpleiding Antwerpen – Limburg – Luik (PALL) met als adres Geleenstraat 35 te 3600 Genk 

Gegevens van de exploitant:

zie aanvrager

Ligging van het project:

Scheldelaan zn te 2040 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 16 sectie F nr. 225V en 225G 

waarvan:

 

-          20200331-0098

afdeling 16 sectie F nr. 225G (OVA PALL-MOOW) 

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Pompstation met aanhorigheden. Opslag van nafta in ondergrondse dubbelwandige houder.

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige vergunning voor de aanleg van een ND 450 leiding voor vloeibare koolwaterstoffen op het grondgebied van de Stad Antwerpen vanaf de PALL afsluiterspost te Lillo tot aan de overzijde van Kanaaldok B1/B2 aan het pompstation ter hoogte van Hooge Maey.

Bestaande toestand

Een bestaand pompstation aan de zuidzijde van de Scheldelaan. Hiervoor werd nog niet eerder een vergunning bekomen, voorliggende aanvraag betreft een regularisatie. 

Inhoud van de aanvraag  

  • voorzien van een pompstation; 

  • plaatsen van een cabine; 

  • aanleggen van grindverharding. 

Opgemerkt wordt dat de betonverharding geen deel uitmaakt van deze aanvraag. 

Opgemerkt wordt dat de stedenbouwkundige locatie in het omgevingsloket ruimer is ingetekend dan enkel het perceel waarop de stedenbouwkundige handelingen zich voordoen. 

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten 

Voorgeschiedenis 

Op 24 juni 1999 verleende stad Antwerpen een milieuvergunning voor het exploiteren van een afsluiterpost voor vloeibare koolwaterstoffen, voor een termijn verstrijkend op 24 juni 2019. 

Inhoud van de aanvraag 

De aanvraag betreft een nieuwe ingedeelde inrichting of activiteit voor een pompstation op een pijpleiding voor koolwaterstoffen. 

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Brandweerzone Antwerpen
9 december 202213 januari 2023Voorwaardelijk gunstig

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

8 december 2022

9 januari 2023

Gunstig

 










Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn. 

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen. 

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.  

 

De aanvraag is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Zone voor permanente ecologische infrastructuur ‘met medegebruik’.  

Het gebied is bestemd voor de instandhouding, de ontwikkeling en het herstel van ecologische waarden. Alle handelingen die nodig zijn of nuttig zijn voor de instandhouding, het herstel en de ontwikkeling van de natuur, het ecologisch milieu en van landschapswaarden zijn toegelaten. De volgende handelingen zijn eveneens toegelaten:  

- het herstellen, (her)aanleggen of verplaatsen van wegen, spoorlijnen, leidingen, aardgasinstallaties, pompgemalen en waterzuiveringsstations;  

- het aanbrengen van windturbines en windturbineparken, alsook andere installaties voor de productie van (hernieuwbare) energie of energierecuperatie. De mogelijke effecten van de inplanting ten aanzien van efficiënt bodemgebruik, eventuele verstoring van de uitbating(smogelijkheden) en landschappelijke kwaliteiten dienen in een lokalisatienota te worden beschreven en geëvalueerd;  

- het verbouwen, uitbreiden of herbouwen van de bestaande brandweerkazerne voor zover de bestemming van het gebied niet in het gedrang wordt gebracht. De uitbreiding van de kazerne is beperkt tot de percelen in gebruik door de brandweer op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. 

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan. 

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.  

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Voor de Scheldelaan en de zone rond het op- en afrittencomplex van de Tijsmanstunnel en de R2 geldt het bestemmingsvoorschrift Gebied voor Verkeers- en vervoersinfrastructuur. Evenwijdig met de Tijsmanstunnel loopt een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding. Verder is de bestemming Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven van toepassing. 

Ten zuiden van de aanvraag loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat. Daarlangs bevindt zich de grens van het afgebakende zeehavengebied. Buiten deze afbakeningslijn is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met bestemmingen Natuurgebieden, Bijzondere natuurgebieden (waterzuivering, afvoerleidingen en leidingstraten) en -voor de Schelde- Bestaande waterwegen. 

Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Hoogspanningslijn Zandvliet – Lillo - Liefkenshoek (Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juli 2016) van toepassing. Volgens dit GRUP gelden de overdrukken Hoogspanningsleiding en Gebied met overdruk gebruiksbeperkingen. 

Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Hoogspanningslijn Lillo – Zandvliet (Besluit van de Vlaamse Regering van 2 oktober 2009) van toepassing. Volgens dit GRUP is voor de hoogspanningspost ten noorden van de aanvraag, de bestemming Gebied voor gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen van toepassing. 


Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen 

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater. 

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag. Het hemelwater kan op natuurlijke wijze in de bodem infiltreren.  

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid. 

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag. 


Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid – Visueel-vormelijke elementen 

Op een perceel gelegen aan de zuidzijde van de Scheldelaan, bevindt zich een pompstation met bijhorende uitrustingen. Dit pompstation staat in voor een pijpleiding voor het transport van koolwaterstoffen naar Nederland. Voor deze installatie werd nog niet eerder een vergunning verkregen waardoor de aanvrager met voorliggende aanvraag de bestaande toestand wenst te regulariseren. 

Het pompstation bestaat uit een prefab elektriciteits- en telemetriegebouw en bovengrondse infrastructuur zoals pijpleidinginstallaties alsook een ondergrondse producttank. Het prefabgebouw heeft een oppervlakte van circa 11 m² en wordt bekleed met kunststofpanelen in een grijze kleur. De gehele installatie wordt op een grindverharding geplaatst met een oppervlakte van circa 765 m².  

Opgemerkt wordt dat de betonverharding die de toegang vormt naar het pompstation geen deel uitmaakt van deze aanvraag. 

Opgemerkt wordt dat de stedenbouwkundige locatie in het omgevingsloket ruimer is ingetekend dan enkel het perceel waarop de stedenbouwkundige handelingen zich voordoen.  

 

De constructies dragen bij tot de verdere exploitatie van de pijpleiding waardoor de aanvraag functioneel inpasbaar is. 

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid 

De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. 

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen 

Gezien de aard van de aanvraag, werd het subadvies ingewonnen van de Brandweerzone Antwerpen. Dit advies is voorwaardelijk gunstig. 

Het advies wordt door de brandweer als voorwaardelijk gunstig benoemd, maar bevat geen voorwaarden rond specifieke brandvoorzorgsmaatregelen, louter een algemene verwijzing naar andere regelgeving (VLAREM, ARAB en Codex over het Welzijn op het Werk). Er dienen dus geen brandweervoorwaarden opgelegd te worden. 

 

De aanvraag is gelegen in de nabijheid van een leidingenzone. De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de beheerders van deze pijpleidingen. De aanvrager is wettelijk verplicht om voor de start van de werken een klip-klim melding uit te voeren. 

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte) 

Voorliggende aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte 


Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

Pijpleiding Antwerpen-Limburg-Luik (PALL) baat een pijpleiding uit voor het transport van koolwaterstoffen naar Nederland die door de Antwerpse haven loopt.  

 

In 1999 werd door stad Antwerpen een milieuvergunning verleend voor de exploitatie van het pompstation. De te vergunnen inrichtingen en activiteiten zijn sindsdien niet gewijzigd, maar aangezien de vergunning slechts geldig was tot 24 juni 2019, wordt deze aanvraag ingediend als een nieuwe ingedeelde inrichting of activiteit. Het betreft een project dat voorkomt op de Vlaamse lijst (nr. 17) waardoor het college niet de bevoegde vergunningverlenende overheid is, ook al betreft het een ingedeelde inrichting of activiteit van de tweede klasse. 

 

Er is op de site een ondergrondse houder met een inhoud van 30.000 liter (23,1 ton) aanwezig die wordt gebruikt voor de opvang van product bij een onderhoud of een controle van de bovengrondse leiding. Alvorens er een controle dient te gebeuren, moet het product uit de leidingen verwijderd worden. Dit product wordt opgevangen in de ondergrondse houder. Nadat de werken zijn afgerond, wordt het product opnieuw naar de leiding verpompt. Het betreft een dubbelwandige, ondergrondse opslagtank met overvulbeveiliging en lekdetectie.  

 

Het aanvraagdossier bevat een keuringsattest waaruit blijkt dat er een aantal inbreuken zijn (oranje keuringsattest) die in orde gebracht moeten worden. Voor 31 januari 2023 dient er een nieuwe controle te worden uitgevoerd. 

 

Er wordt opgemerkt dat bij andere pompstations van PALL een vloeistofdichte vloer wordt voorzien ter hoogte van de zone waar de bovengrondse leidingen zich bevinden. Op deze site wordt echter geen vloeistofdichte zone voorzien ter hoogte van de bovengrondse leidingen, maar mogelijk is dit toch aangewezen als er potentieel verontreinigd hemelwater kan ontstaan. Het potentieel verontreinigd hemelwater dient dan ook opgevangen te worden.  

 

Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen. 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarde.

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarde

1. Als er potentieel verontreinigd hemelwater kan ontstaan op de site dient er een vloeistofdichte vloer te worden voorzien ter hoogte van de bovengrondse leidingen. Hiervoor dient dan mogelijk een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend te worden. Het potentieel verontreinigd hemelwater dient geloosd te worden via een KWS-afscheider met coalescentiefilter of afgevoerd te worden naar een erkende verwerker. 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

8 december 2022

Start openbaar onderzoek

17 december 2022

Einde openbaar onderzoek

15 januari 2023

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

27 januari 2023

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

17 december 2022

15 januari 2023

0

0

0

0

 Wegens een cyberaanval op de stad Antwerpen werd het openbaar onderzoek mogelijk geschaad.


Informatievergadering

Over de aanvraag werd geen informatievergadering gehouden. 

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag onder voorwaarde.

 Bijzondere milieuvoorwaarde

1. Als er potentieel verontreinigd hemelwater kan ontstaan op de site dient er een vloeistofdichte vloer te worden voorzien ter hoogte van de bovengrondse leidingen. Hiervoor dient dan mogelijk een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend te worden. Het potentieel verontreinigd hemelwater dient geloosd te worden via een KWS-afscheider met coalescentiefilter of afgevoerd te worden naar een erkende verwerker. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.