Terug
Gepubliceerd op 18/10/2023

2023_IP_00150 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Kaalslag in het Brilschanspark te Berchem (oktober 2023)

districtsraad Berchem
di 17/10/2023 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Ronny De Bie, districtsraadslid; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Buket Karaca, districtsschepen; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Jan Depover, districtsraadslid; Kris Van Aelst; Karin Møller; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Afwezig

Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Yao Issifou, Districtsraadslid

Secretaris

Ann De Potter, districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2023_IP_00150 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Kaalslag in het Brilschanspark te Berchem (oktober 2023) 2023_IP_00150 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Kaalslag in het Brilschanspark te Berchem (oktober 2023)

Motivering

Indiener(s)

Arnold Peeters

Gericht aan

Evi Van der Planken

Tijdstip van indienen

do 12/10/2023 - 23:06

Toelichting

Interpellatie districtsraad dinsdag 17 oktober 2023 over kaalslag in Brilschanspark Berchem

“Met dit park werken we aan een groot groen hart voor Berchem” …(GVA 4 oktober 2023)

“Er is maar weinig groen in Berchem en het groen dat we hebben, was versnipperd” zegt Berchems districtsburgemeester Evi Van der Planken (NVA). We werken aan een groot groen hart voor Berchem door de groene delen binnen en buiten de Ring met elkaar te verbinden.”

Het historische reliëf van de oude Brialmont-vesting wordt als basis genomen om een park te creëren met respect voor de natuur.”

Wie het artikel in de krant leest, is in eerste instantie erg enthousiast. Wat klinkt dit allemaal mooi. Ook bij de toelichting die wij als districtsraadslid kregen in april 2021 (online want in tijden van Corona) werd alles nog mooi verbloemd.

De realiteit van deze kaalslag en de vele reacties op sociale media en de vele verontwaardigde mails die we krijgen van burgers getuigen vandaag echter het tegendeel. De vele opduikende fotoverslagen getuigen ook niet onmiddellijk van ‘werken aan een groen hart voor Berchem’. Het lijkt eerder op een ‘amputatie’ want een ruime oppervlakte uit deze groene zone wordt gewoon platgewalst.

Gebrek aan eerlijke correcte informatie en communicatie

Wat me in dit voorval vooral weer erg stoort is het feit dat burgers, maar ook wij als districtsraadsleden, onvoldoende en onvolledig worden geïnformeerd (laat staan echt betrokken). Het ‘beheerstrategie document Brilschans’ zijn we moeten gaan opzoeken in de diverse collegebesluiten en is NOOIT besproken op een districtsraad noch op een raadscommissie. Om de haverklap worden in deze legislatuur de raadscommissies in ons district Berchem afgeschaft, zogezegd bij gebrek aan agendapunten. Dit is echter een mooi voorbeeld van een dossier dat wel uitgebreid op onze commissiezitting had moeten worden geagendeerd. De gebrekkige communicatie naar de burgers van Berchem resulteert vandaag bovendien in heel wat onvrede en zorgt voor heel wat negatieve reacties. De communicatie over deze ingreep is volgens ons trouwens pas opgestart nà de start van de werken en niet vooraf. Infobrieven waren er in het park vooraf niet. Nergens wordt er trouwens ook maar ergens gesuggereerd dat het om zo’n grootschalige kapwerken zou gaan.

 

Misleidende communicatie

Wat me nog erger stoort zijn de vele vage mooie ‘groene beloften’ die ons als districtsraadslid en de burger in Berchem verblinden en verwarren en het moeilijk maken om door de bomen het bos nog te zien (of géén bos meer te zien). Lees het artikel in Gazet van Antwerpen en/of bekijk de beelden op de website van Stad Antwerpen en van Vespa. Alles wordt steeds erg mooi voorgesteld met fictieve ‘toekomstbeelden’. 

Wie het artikel in Gazet van Antwerpen leest, zou aan de hand van de formulering ook opmaken dat Natuurpunt bij al deze ingrepen nauw wordt betrokken. Ook op de website van Vespa lees ik letterlijk: “Samenwerkingsverband: Het masterplan voor Park Brialmont werd gestart in opdracht van het district Berchem en de stad Antwerpen en opgemaakt door Cluster en Witteveen+Bos, in samenspraak met Natuurpunt Antwerpen Stad.”

Uit navraag hierover leren we echter dat Natuurpunt enkel met de lokale overheid heeft samengewerkt rond de werken op het stuk Wolvenberg. “De werken die vandaag plaats vinden, zijn in het ‘niet-reservaatgedeelte’ in het parkgedeelte van het Brilschanspark, aan de Brilschanszijde en daar heeft Natuurpunt geen enkele zeggenschap over” laat Natuurpunt ons weten. Natuurpunt bevestigt ons formeel: “Natuurpunt was géén vragende partij om deze werken en om het rooien van die bomen. Al deze werken zijn louter ‘erfgoed-gemotiveerd’. Men wil de aanwezigheid van het vroegere fort meer evoceren door de structuur van het park terug meer te laten aansluiten bij hoe het fort er vroeger uitzag.”

Respect voor de erfgoedwaarde van een gebied is ook voor ons belangrijk en is een mooi argument waar we kunnen achter staan. Dit moet vandaag echter zorgvuldig afgewogen worden tegen andere waarden zoals natuur, gezondheid en klimaat. Men gaat een ‘schans’ herstellen zoals ze vroeger was. Maar mag dit allemaal ten koste gaan van het groen dat er vandaag zo broodnodig is?

Tijdens de vragenronde bij de toelichting van deze plannen in april 2021 heeft Johan Malcorps van onze fractie expliciet de vraag gesteld of Natuurpunt betrokken werd bij de plannen. Het antwoord was stellig: “Ja”. “Natuurpunt zit mee in de werkbanken en de bilaterale gesprekken en is nauw betrokken bij het proces.”

Of lees ook nog eens deze alinea in de krant:

“Natuurpunt maakte op zijn beurt een gedetailleerde natuurinventarisatie op van de flora in Park Brialmont. Op basis daarvan zijn we gaan kijken hoe we de natuurwaarden kunnen verbeteren” zeggen Van der Planken en De Ridder. “De komende weken zullen invasieve uitheemse boomsoorten worden gerooid. Ze maken plaats voor de uitbreiding van waardevolle graslanden, inheemse bomen en heesters.”

Nogmaals: Natuurpunt is formeel: “Als voor deze werken in het Brilschanspark vandaag bomen moeten sneuvelen, moet men daar dus niet van maken dat Natuurpunt daarom vraagt …”

Ondanks de vele mooie woorden en beloften wordt door dit bestuur de klimaatproblematiek nog steeds met de regelmaat van een klok onder de mat geveegd. Langs de ene kant legt men in Berchem een ‘Tuinstraat’ aan of vraagt men burgers om ‘tegels te wippen’, geveltuintjes aan te leggen, watertonnen te plaatsen, enzovoort. Maar langs de andere kant blijft men verdergaan met verharding, met het kappen van bomen om nog maar te zwijgen over het halsstarrig blijven vasthouden aan de verhardingsplannen van de Fietsostrade in de Saffierstraat. Berchemnaren kunnen zich nu misschien een duidelijke inschatting maken over wat de ravage op de groenzone daar zal zijn wanneer deze plannen doorgaan.

Of bomen nu ‘exoten’ zijn of niet: bomen maken zuurstof aan, zorgen voor schaduw en koelte, zijn een buffer tegen geluidsoverlast, ze zorgen voor een fraaie en gevarieerde omgeving, enzovoort.

Zo’n grootschalige kap betekent een ernstige verschraling van het landschap. Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt. Ook dieren hebben veel last van deze ontbossing. Hun leefgebieden raken versnipperd en hierdoor wordt het lastig om voedsel en soortgenoten te vinden. Het kappen van bomen heeft ook zijn impact op mensen, op het welbevinden van de mensen, op de gezondheid van de mensen.

 

Graag kregen wij van ons districtsbestuur een duidelijk antwoord op volgende vragen:

 

  1. Graag kreeg ik een opsomming van het precieze aantal bomen die werden gekapt en de precieze motivering hiervan?
  2. Voor hoeveel van deze bomen werd er een vergunning afgeleverd om deze te kappen? 
  3. Nergens hing er in de wijde omgeving de voorbije maanden een ‘omgevingsvergunning’. Hoe verklaart u dit?
  4. Hoeveel mensen hebben beslist over de noodzaak van deze kaalslag?
  5. Welke diensten zijn hierbij betrokken?
  6. Wie leverde advies?
  7. Op welke manier werden de buurtbewoners op de hoogte gebracht? Deze week, dinsdag 10 oktober, kregen wij als districtsraadsleden ter info een brief in onze mailbox gericht aan de buurtbewoners. Wanneer kregen de buurtbewoners deze brief in de brievenbus want blijkbaar waren heel wat buurtbewoners niet op de hoogte over de start van deze werken.
  8. Aan wie wordt al dat hout verkocht?
  9. Naar wie gaat de opbrengst van dit hout?
  10. Waar en hoe zullen deze bomen worden ‘gecompenseerd’?
  11. Kan dit bestuur één zinvol argument aanbrengen om deze massale kaalslag in het Brilschanspark vandaag te verantwoorden?
  12. Graag kreeg ik ook een duidelijk antwoord van het Districtsbestuur op de vraag of Natuurpunt deze boomkap mee heeft goedgekeurd? In de artikels in de media wordt door jullie steeds aangehaald dat deze organisatie bij deze plannen wordt betrokken. Ook in de toelichting die wij in april 2021 kregen, werd nadrukkelijk door jullie aangehaald dat Natuurpunt bij dit dossier nauw werd betrokken.Natuurpunt is echter heel duidelijk en zegt dat zij bij deze ‘kaalslag’ niet werd betrokken en hier ook niets over te zeggen heeft. “Het parkgedeelte van het Brilschanspark is volledig in beheer van de stad en het district. Het reservaatgedeelte aan Brilschanspark beperkt zich tot de strook langs de ringberm.” “In concreto zijn de verandering op Brilschans enkel ‘erfgoed-gemotiveerd. Men wil de aanwezigheid van het vroegere fort meer evoceren door de structuur van het park terug meer te laten aansluiten bij hoe het fort er vroeger uitzag.” 

Bespreking

Antwoord

Arnold,

Ik heb uw betoog gelezen.

-Ik begrijp de bezorgdheden en de emotie. Het is – ook voor ons - hard om bomen op de grond te zien liggen. Zeker nu, nu we op het ergste moment in het proces zitten. Er is wel al gerooid is, maar de heropbouw van het park naar de visie van het vroegere versterkingsfort in de fortengordel ( visie die wij allemaal hebben goedgekeurd hier in de raad) en de heraanplant nog moet volgen. Het betreft een heraanplant van 4300m2 bos ‘ en nog extra 100 inheemse bomen en inheemse heesters zowel in de boszone als in het parkgebied. We maken op die manier een park  met veel hogere natuurwaarde en waarde voor de biodiversiteit voor de toekomst, visie die we ook allemaal hebben goedgekeurd hier in de raad.

-Qua communicatie is de raad evenals de buurt  in dit verhaal al 10 jaar meegenomen. Dit college heeft open gecommuniceerd over het plan. De Raad heeft de visie zowel ivm natuur als in verband met erfgoed hier goedgekeurd. En we hebben hier samen adviezen geschreven.  De raad was op de hoogte.  

  • bij landschapsontwerp
    1. besluit advies districtsraad (2021_DRBE_00028)
      • in bijlage ontwerpplannen SO – plan Schans: evocatie schans in beeld met aanduiding van de te vellen bomen
    2. toelichting raadscommissie (20/04/2021)
      • landschapsontwerp schans: evocatie schans in beeld met aanduiding van de te vellen bomen 
  • bij voorontwerp
    1. besluit kennisname districtsraad (2021_DRBE_00071)
      • in bijlage toelichtingsnota VO – ‘2.4. Deelzone Brilschans schans’; ‘2.8c. Bomen’: overzicht van de te vellen bomen in Brilschans in beeld gebracht met motivering
    2. toelichting raadscommissie (16/11/2021)
      • voorontwerp schans: evocatie schans in beeld met grondplan en render 
  • bij definitief ontwerp:
    1. besluit kennisname districtsraad (2022_DRBE_00039)
      • in bijlage beheerstrategie Brilschans
      • in bijlage grondplan opbraakwerken: grondplan met aanduiding van de te vellen bomen
      • in bijlage toelichtingsnota DO – ‘2.10c. Omgang met bestaande bomen’
    2. toelichting raadscommissie (14/06/2022)
      • definitief ontwerp schans: evocatie schans in beeld met grondplan en toekomstbeeld
      • groenbeheer Brilschans: toekomstige beheer van graslanden en bos in beeld

 

  • Natuurwandelingen dd. 16/10/2022

Ook met de buurt werd duidelijk gecommuniceerd, onder andere:

  • Naast de verschillende nieuwsbrieven die wij  over Park Brialmont en over elke fase hebben gebust in de brede buurt, werden ook buurtwandelingen georganiseerd op 16 okt. 2022 waarin de bomenkap werd besproken met de ongeveer 60 deelnemers uit de buurt. Dit werd gekaderd binnen het erfgoed-verhaal en de uitbreiding van het waardevolle grasland. Ondanks de gevoeligheid van dit thema waren er geen opmerkingen op deze ingreep.    
  • Bij aanvang werken werd er nog een brief gebust, waarin ook over de rooiwerken werd gecommuniceerd.

Wij organiseren eind oktober/en begin november  ook natuurwaardewandelingen voor de buurt zodat zij ook een detailzicht krijgen op de bomen die weggaan, wat er in de plaats komt en hoe de natuurwaarde evolueert.

-Wat ik echt kwalijk vind, is dat u ons verkeerd citeert in uw vraag en daarmee Natuurpunt in een politiek spel trekt, waarbij zij tussen meerderheid en oppositie moeten laveren. Dat is niet aangenaam voor hen.

Natuurpunt is altijd betrokken geweest bij het volledige Masterplan Park Brialmont, maar heeft alleen zeggenschap over het natuurgebied zowel het stuk Wolvenberg als de strook natuurgebied extra muros tussen ring en Brilschans. Natuurpunt heeft een natuurinventarisatie gemaakt over hun natuurgebied, ANTEA heeft een natuurinventarisatie gemaakt over Brilschans. Daaruit is een natuurbeheerplan voortgevloeid voor het natuurgebied en een beheerststrategie voor Brilschans. Beide documenten bepalen het beheer om de natuurwaarde in dit gebied zoveel mogelijk te laten toenemen.  Natuurpunt heeft geen goedkeuring moeten geven over de bomen die gekapt worden in Brilschans. Dat hebben wij nooit beweerd, staat niet in een persbericht en staat zelfs niet in het artikel GVA dat u aanhaalt, maar waarbij u verkeerdelijk de aanhalingstekens een zin naar voor zet, waardoor wij zogezegd Natuurpunt betrekken, maar eigenlijk was het de journalist die hier een vergissing maakte.

Er staat  in de GVA:

Natuurpunt maakte op zijn beurt een gedetailleerde natuurinventarisatie op van de flora in Park Brialmont. “Op basis daarvan zijn we gaan kijken hoe we de natuurwaarden kunnen verbeteren” zeggen Van der Planken en De Ridder. “De komende weken zullen invasieve uitheemse boomsoorten worden gerooid. Ze maken plaats voor de uitbreiding van waardevolle graslanden, inheemse bomen en heesters.

Er staat niet “Natuurpunt maakte op zijn beurt…”

U heeft het dan nodig gevonden hier de pers over te berichten, waardoor Natuurpunt nog heeft verduidelijkt dat zij niet de goedkeuring gaven, maar zich er ook niet hevig tegen hebben verzet..

 

Nog een paar antwoorden:

-De omgevingsvergunning laat een te ontbossen oppervlakte toe van 0,64 ha (zie onderstaande kaart in paars). Daarbuiten is er een vergunning verleend voor het vellen van hoogstammige bomen en bomenrijen buiten de te ontbossen oppervlakte;

 


 

 De bomen die gerooid worden zijn de volgende:

 

 

Alle bomen zijn invasieve soorten of exoten gaan weg ofwel omdat het storende structuren zijn van exoten die invasief zijn, sommige gaan weg voor de padenstructuur en sommige gaan weg voor de erfgoedprovocatie op de schans omdat we daar het erfgoed van het fort willen laten zien en door de open ruimte maken we dan ook plaats om het waardevolle graslandschap vanuit het natuurreservaat Park Brilschans binnen te trekken en zo de natuurwaarde te verhogen en te beschermen in die zone.

  • Alle rooiwerken zijn vergund
  • 27/03 t.e.m. 22/07: gele affiches op 12 locaties verspreid over Brilschans en Wolvenberg i.f.v. openbaar onderzoek
  • 29/08 t.e.m. 29/09: gele affiches op 12 locaties verspreid over Brilschans en Wolvenberg i.f.v. bekendmaking vergunningsbeslissing

 

                       Afbeelding met kaart, kruispunt, kruising, Luchtfotografie

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

4.

hoeveel mensen hebben beslist 

tijdens het ontwerpproces:

  • college van burgemeester en schepenen
  • districtscollege 

5.

welke diensten zijn hierbij betrokken?

tijdens het ontwerpproces:

  • bedrijfseenheid Stadsbeheer
  • bedrijfseenheid Stadsontwikkeling
  • bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid
  • bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving
  • politie en brandweer

 

6.

wie leverde advies?

tijdens het ontwerpproces:

  • coördinatieoverleg openbaar domein (stadsdiensten en kabinetten)
  • districtsraad

 

 

7 aan wie wordt het hout verkocht?

De gevelde bomen worden bezit van de aannemer. De opbrengst van het hout wordt mee verrekend in de aannemingsprijs, m.a.w. lagere aannemingsprijs. 

waar en hoe zullen deze bomen worden gecompenseerd?

Volgens de vergunning dient 0,43 ha (zie onderstaande kaart in geel) aangeplant te worden met inheems bosgoed (1000’tal exemplaren; 2m bij 2m plantverband) als compenserende bebossing binnen de projectcontour van Park Brialmont. 

Tot slot, los van de boscompensatie, worden er nog een 100tal inheemse bomen en heesters in grotere plantmaten aangeplant verspreid over het Brilschanspark. 

 

wo 18/10/2023 - 11:48