Terug
Gepubliceerd op 04/04/2023

2023_IP_00050 - Interpellatie van raadslid Luc Van de Weyer: Delhaize

districtsraad Berchem
di 21/03/2023 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Buket Karaca, districtsschepen; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Jan Depover, districtsraadslid; Steven Liekens, districtsraadslid; Kris Van Aelst; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Ronny De Bie, districtsraadslid; Yao Issifou, Districtsraadslid

Secretaris

Ann De Potter, districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2023_IP_00050 - Interpellatie van raadslid Luc Van de Weyer: Delhaize 2023_IP_00050 - Interpellatie van raadslid Luc Van de Weyer: Delhaize

Motivering

Indiener(s)

Luc Van de Weyer

Gericht aan

Evi Van der Planken

Tijdstip van indienen

do 16/03/2023 - 17:39

Toelichting

DELHAIZE

In 2017 met het MASTERPLAN ZILVERKWARTIER :in het kort: AFGA GEVAERT verkocht verschillende terreinen, er zouden appartementen komen en ja een COLRUYT,

Met mijn tussenkomst toen, heb ik gewaarschuwd dat gezien de vele supermarkten op zo een klein gebied dit vroeg of laat tot problemen zou leiden, spijtig genoeg heb ik gelijk gekregen.

Tevens heb ik geopperd dat er in plaats van luxeappartementen, een grootwarenhuis er beter zou geïnvesteerd worden in sociale woningbouw

 

Collega’s, zoals jullie weten heeft AHOLD DELHAIZE aangekondigd de 128supermarken die het in eigen beheer uitbaat te verkopen aan franchisenemers. Dat betekent dat de 9000 werknemers aan slechtere voorwaarden zullen moeten werken.

Ter illustratie iemand die 3 jaar bij DELHAIZE werkt zal bij de AD zomaar 300euro minder verdienen, geen maaltijdcheques, langer werken, niet meer dubbel betaald tussen 18-21u, en uiteraard geen vakbondsafvaardiging. 

Delhaize is geen bedrijf in moeilijkheden dat verlies maakt.


 Door de sterke resultaten van het bedrijf in het voorbije jaar werd het loon van de CEO van Ahold-Delhaize onlangs verhoogd tot € 6,519 miljoen (tegenover € 5,7 miljoen het jaar daarvoor). Delhaize stelt dat de geïntegreerde winkels zowat 1,1% verlies aan groei kennen, terwijl de gefranchiseerde formats een positieve groei van 3,5% laten optekenen. 

Dat is appelen met peren vergelijken. Het is trouwens zo dat 25% van de gefranchiseerde winkels in moeilijkheden verkeert en dat dit niet zelden leidt tot ontslagen. Er zijn andere manieren om de verkoopcijfers op te krikken en groei te realiseren dan trouwe werknemers aan de deur te zetten. 


Dit is het opofferen van 9.000 mensen voor een kapitalisme zonder enig fatsoen.  Het franchiseren van die grote Delhaize winkels met zondagopeningen tot gevolg, zal anderzijds op haar beurt leiden tot faillisementen van de échte kleine zelfstandige winkels.


Collega’s, sommigen zullen zeggen wat doet dit nu op de districtsraad in Berchem, vele Berchemnaars zijn verbolgen over het misprijzen van DELHAIZE tegenover haar werknemers.

Ik weet het want ik heb er quasi elke dag mee piket gestaan.

Daarom vragen wij als PVDA dat het college aan de stad adviseert op haar grondgebied voor een supermarktenstop, en zijn steun uitspreekt voor de stakende werknemers.

Als jullie denken dat ik de enige ben collega’s, nee dus.

In de Kempen zoals in Vosselaar, Turnhout, Oud-Turnhout en Beerse remmen zij de golf van nieuwe supermarkten af.


Daarom deze motie ter stemming



 

Bespreking

Antwoord

 

Bedankt voor uw interpellatie.

Uiteraard voelt het college mee met de bezorgdheden van de getroffen werknemers.

Maar een supermarktenstop heeft geen juridische basis.

In Europa speelt de vrije markt en maar goed ook, want anders zouden de prijzen van onze winkelwagen alleen maar omhoog gaan en dat is het laatste dat wij momenteel kunnen gebruiken.

Er bestaat een  Europese dienstenrichtlijn die bepaalt dat steden en gemeenten niet zomaar beperkingen mogen opleggen aan kleinhandel:

https://www.vlaio.be/nl/vlaio-netwerk/detailhandel/detailhandelsbeleid/europees-detailhandelsbeleid

https://retailland.nl/dienstenrichtlijn/

Wat er in Turnhout gebeurt is bijgevolg niet wettig, is eerder een visie zonder juridisch kader.

Een nieuwe supermarkt kan in Europa enkel geweigerd worden als 

  • Deze vestiging zou ingaan tegen de doelstellingen van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid 
  • Of als het gaat om een overtreding op de bouwcode of milieuwetgeving 

Antwerpen heeft ook een beleidsnota detailhandel, daar legt de stad ruimtelijk vast dat er geen supermarkten buiten woonzones mogen geïnstalleerd worden. Binnen de woonzones wordt beoordeeld op basis van het decreet Integraal handelsvestigingsbeleid van Europa.

 

di 28/03/2023 - 14:13