Terug
Gepubliceerd op 24/04/2023

2023_CBS_02610 - Klimaat & Leefmilieu - Visienota Circulair Water. Haalbaarheidsstudie circulaire waterleiding Ringpark Groene Vesten - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 21/04/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_02610 - Klimaat & Leefmilieu - Visienota Circulair Water. Haalbaarheidsstudie circulaire waterleiding Ringpark Groene Vesten - Goedkeuring 2023_CBS_02610 - Klimaat & Leefmilieu - Visienota Circulair Water. Haalbaarheidsstudie circulaire waterleiding Ringpark Groene Vesten - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 20 september 2019 (jaarnummer 7650) keurde het college het Waterplan voor de stad Antwerpen goed. Het Waterplan gaat naast wateroverlast ook uit van droogte en waterschaarste en neemt verschillende doelstellingen mee in haar visie, waaronder het garanderen van de waterbeschikbaarheid. Omwille van de technische complexiteit werd bij de goedkeuring van het Waterplan ook beslist om een apart onderzoek naar droogte en waterschaarste op te starten, de zogenaamde Droogtestudie. Dit onderzoek focust op de thema’s grondwater en waterbeschikbaarheid en het college nam op 6 maart 2020 (jaarnummer 1752) kennis van de resultaten.

Op 1 december 2020 (jaarnummer 9895) en op 14 december 2020 (jaarnummer 775) keuren respectievelijke het college en de gemeenteraad het Klimaatplan 2030 van de stad goed. Hierin werden de resultaten van het Waterplan en de Droogtestudie verwerkt in de verschillende subdoelstellingen van het plan.

Om de stad te wapenen tegen mogelijke watertekorten tijdens droge zomers en om het grondwater opnieuw in een gezond evenwicht te brengen, stellen het Waterplan, de Droogtestudie en het Klimaatplan voor om meer in te zetten op hergebruik van hemelwater, zowel individueel als collectief. Individuele regenputten worden door de stad opgelegd in de bouwcode en aangemoedigd via de klimaatpremie, een collectieve regenput is gebouwd op de Gedempte Zuiderdokken en wordt voorzien op de Groenplaats. Omdat hemelwater echter niet altijd beschikbaar is en ook niet overal in voldoende hoeveelheid, worden ook circulaire waterleidingen onderzocht. Deze circulaire waterleidingen spreken permanente waterbronnen aan zoals gezuiverd afvalwater, grondwaterbemalingen die om technische en financiële redenen niet kunnen worden stopgezet en oppervlaktewater.

Twee van deze circulaire waterleidingen werden op hun haalbaarheid onderzocht. Op 18 februari 2022 (jaarnummer 1423) nam het college kennis van de haalbaarheidsstudie van de circulaire waterleiding Schijn en op 8 oktober 2021 (jaarnummer 8074) keurde het college de opdrachtomschrijving voor de haalbaarheidsstudie circulaire waterleiding Groene Vesten goed. Deze opdracht werd afgerond en resulteerde in twee circulaire waterleidingen, waarbij de circulaire waterleiding Zuid, met het pompgemaal Desguinlei als bron, het meest beloftevol is.

Op 7 april 2023 (jaarnummer 2173) keurde het college goed dat de aanleg van deze circulaire waterleiding Zuid samen met de inrichting van de schans Mastvest in te dienen voor de oproep stadsontwikkelingsprojecten 2023.

Argumentatie

Met de visie op circulair water bereidt de stad zich voor op de uitdagingen van de toekomst en wil de stad evolueren naar een ‘waterrijke’ stad met een gezonde grondwatertafel en gezond stadsgroen dat ook tijdens hete zomers verkoeling kan geven. Ook een lagere afhankelijkheid van drinkwater en dit kostbaar water zoveel mogelijk sparen zijn hierbij belangrijke ambities. Deze visie vloeit voort uit het Waterplan en de Droogtestudie en wordt binnen het kader van het Klimaatplan 2030 verder geconcretiseerd.

De visie is gebaseerd op twee sporen. In het eerste spoor willen we hemelwater ter plaatse houden om het lokaal te hergebruiken en te infiltreren volgens de hemelwatercascade. In het tweede spoor kijken we naar permanente waterbronnen, zoals bemalingswater, gezuiverd afvalwater en water uit waterlopen, dat we via een circulair waternetwerk bestaande uit verschillende waterleidingen naar de watervragers willen brengen. Beide sporen zijn complementair en nodig om te komen tot een integrale oplossing.

Naast individuele hemelwaterputten werden en worden de eerste collectieve hemelwaterputten gerealiseerd (o.a. op het Zuidpark en de Groenplaats). De circulaire waterleidingen werden in detail onderzocht met als doel in de eerstkomende jaren de eerste deeltrajecten van de circulaire waterleidingen van het Schijn en het pompgemaal Desguinlei (circulaire waterleiding Zuid) aan te leggen.

Met de 1ste realisaties in scope, kunnen we spreken van het Circulair waternet Antwerpen, 1ste fase operationeel vanaf 2025, en realiseren we mee de doelstellingen van de Blue Deal van de Vlaamse regering.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0202 - Antwerpen wordt een klimaatrobuuste stad
2LMS020201 - Uitvoering klimaatplan adaptatie
2LMS020201PA5993 - Budget adaptatie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de visienota Circulair Water goed.

Artikel 2

Het college neemt kennis van de haalbaarheidsstudie naar een Circulaire Waterleiding in het Ringpark Groene Vesten en de samenvatting van deze opdracht.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Opdracht

SW/K&L i.s.m. water-link

Het uitwerken van een visieplan rond collectieve hemelwaterputten in de stad Antwerpen.  

SW/K&L

Het ontwerp en de uitvoering van deeltrajecten 1 en 2 van de circulaire waterleiding Schijn met middelen van de Blue Deal.

SW/K&L en SD

Het ontwerp en de uitvoering van hemelwaterbuffers in de volkstuinen ’t Prieel in Berchem en Drakenhof in Deurne met middelen van de Blue Deal.

SW/K&L en TV

Het zoeken naar bijkomende financiering voor circulair watergebruik bij de sportdienst in het kader van de Blue Deal.




Bijlagen

  • Visie_Circulair_Water_v2023.04.05.pdf
  • 27160046_Overkoepelend rapport CWL_Groene_Vesten.pdf
  • CWL_GroeneVesten_TechnischeSamenvatting_v40.pdf