Terug
Gepubliceerd op 27/03/2023

2023_CBS_01733 - Fondsen. Eurodesk - Europa WSE-oproep Lokale Partnerschappen - uitgangspunten Lokaal Partnerschap stad Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/03/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Erica Caluwaerts, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_01733 - Fondsen. Eurodesk - Europa WSE-oproep Lokale Partnerschappen - uitgangspunten Lokaal Partnerschap stad Antwerpen - Goedkeuring 2023_CBS_01733 - Fondsen. Eurodesk - Europa WSE-oproep Lokale Partnerschappen - uitgangspunten Lokaal Partnerschap stad Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 17 december 2021 (jaarnummer 10073) keurde het college de deelname goed aan het projectvoorstel Capacity Building Lokale Partnerschappen in het kader van Europa Werk & Sociale Economie (WSE - het voormalige Europees Sociaal Fonds Vlaanderen) - oproep 548. Het projectvoorstel werd ingediend onder coördinatorschap van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) in partnerschap met de VDAB, stad Gent en stad Antwerpen. 

Uit de evaluatie van de programmaperiode 2014-2020 en in aanloop van de financieringsperiode 2021-2027 van Europa WSE ontstond het idee om lokale partnerschappen op te zetten vanuit een samenwerking tussen lokale besturen, de VDAB en dienstverleners uit het middenveld voor de begeleiding van kwetsbare werkzoekenden en niet-beroepsactieven met een complexe problematiek. Daar waar ESF-middelen in de vorige periode verdeeld werden via verschillende oproepen en partnerschappen, beogen de lokale partnerschappen een beter geïntegreerde en meer duurzame dienstverlening te bereiken voor de doelgroep met het oog op (sociale) activering. 

Op 24 februari 2022 werd projectvoorstel 11561 Capacity Building Lokale Partnerschappen goedgekeurd voor financiering. De partnerschapsovereenkomst werd op 14 maart 2022 ondertekend door de stad Antwerpen (zie 2021_CBS_10073). In dit capaciteitsopbouwend project worden de lokale partnerschappen in de vijf Vlaamse provincies en de grootsteden Gent en Antwerpen voorbereid. Binnen de stedelijke administratie werd het personeelskader daartoe tijdelijk verhoogd. De betrokken diensten zijn de bedrijfseenheden Ondernemen en Stadsmarketing dienst Werk (1 VTE coach, 1 VTE relatiebeheerder of projectleider), Sociale Dienstverlening (1 VTE coach) en Talentontwikkeling & Vrijetijdsbeleving (1 VTE coach). Ondernemen en Stadsmarketing neemt eveneens het interne coördinatorschap op zich. Intussen werden ook de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid (Sociale Interventie), Atlas en VDAB Antwerpen actief betrokken bij het project.

Argumentatie

De voorbije periode werden vanuit het Capacity Buildingsproject de lokale context en de  lokale noden in kaart gebracht. Dit gebeurde onder meer door een analyse van concrete cases (casuïstiek), interviews met relevante actoren en data. 

Op 31 maart 2023 zal door Europa Werk en Sociale Economie (WSE) een Call for Interest worden gelanceerd. Deze oproep is gericht aan middenveldorganisaties die zich kandidaat kunnen stellen om deel uit te maken van een lokaal partnerschap (naast de VDAB en lokale besturen). De Call for Interest bevat enerzijds het inrichtend kader vanuit Europa WSE en anderzijds lokale noden, die worden gedefinieerd vanuit de analyse van de lokale context.

Gebaseerd op de lokale nodenanalyse, wordt voor het Lokale Partnerschap stad Antwerpen actief op zoek gegaan naar:

  • Dienstverleners die eerstelijns dienstverlening (trajectbegeleiding) kunnen opnemen. Het gaat om dienstverleners met expertise in werk en/of welzijn. De dienstverlener fungeert als aanspreekpunt voor de burger en speelt flexibel in op alle noden van de werkzoekende of niet-beroepsactieve burger. Het gaat bijvoorbeeld om taal, welzijn of oriëntatie op de arbeidsmarkt. Dienstverleners kunnen zich hetzij kandidaat stellen als generalistische partner, hetzij meer gericht op een specifieke doelgroep of problematiek. 
  • Dienstverleners die ondersteunende dienstverlening kunnen opnemen (onder meer aan de hand van casetafels) op vlak van welzijn of psychische hulpverlening. 

De selectie van de kandidaat dienstverleners zal in mei en juni 2023 plaatsvinden. De stad Antwerpen zal naast de VDAB in de lokale jury zetelen. 

Daarnaast worden volgende uitgangspunten vooropgesteld:

  1. Het doel van het lokale partnerschap in stad Antwerpen is de kloof tot de arbeidsmarkt verkleinen. In functie van de werkzaamheidsgraad streeft het lokale partnerschap maximaal betaald werk na waar het kan.
  2. Niet-beroepsactieve en werkzoekende burgers met een (expliciete) vraag naar (sociale) activering of een vraag naar oriëntatie op de arbeidsmarkt behoren tot de doelgroep van het partnerschap.
  3. Enerzijds kunnen niet-beroepsactieve burgers met een complexe problematiek, met of zonder uitkering of leefloon, worden toegeleid naar dienstverlening vanuit het partnerschap. Anderzijds gaat het partnerschap via outreachend werken op nieuwe vindplaatsen actief op zoek naar specifieke doelgroepen binnen de brede doelgroep niet-beroepsactieven. 
  4. Het lokaal partnerschap heeft enerzijds een brede toegang voor niet-beroepsactieve Antwerpenaren met een complexe problematiek en anderzijds een gereserveerde toegang voor specifieke doelgroepen. 
  5. Specifieke doelgroepen waarop het lokaal partnerschap zich zal richten zijn (potentiële) NEET jongeren waarvan het onderwijstraject is afgelopen en waarbij een maximale aansluiting voorzien wordt met Area Up (zie collegebesluit 2021_ 04988), vrouwen met migratieachtergrond,  nieuwkomers, personen binnen werkarme gezinnen en leefloners (meer bepaald geweigerde leeflooncliënten met activeringsbehoefte of potentieel, leeflooncliënten die na art. 60 traject terug instromen als leefloner, uitvallers of geschorsten van leefloon of art. 60 traject, gezinsleden van leefloners voor wie begeleiding stopte na stopzetting van leefloon, Roma, leefloners met een medische problematiek). Er is specifieke aandacht voor preventief werken, doelgroepen met voldoende potentieel in functie van de werkzaamheidsgraad en doelgroepen waarvoor de reguliere dienstverlening niet is aangepast, in functie van de gewenste systeemverandering. 
  6. Het lokaal partnerschap voorziet in een gebiedsdekkend aanbod enerzijds en een wijkgerichte inbedding anderzijds. De wijkgerichte inbedding gebeurt aan de hand van bestaande werkingen (vindplaatsen) zoals scholen, sociale centra, huizen van het kind of Atlas. Wijken die worden voorgesteld zijn: Noord Intra Muros (2060), Noord Extra Muros (Luchtbal en Merksem), Oost (Borgerhout Intra Muros en Deurne Noord), Kiel en Linkeroever.
  7. De stad Antwerpen neemt de rol op van coördinator voor het Lokale Partnerschap stad Antwerpen. Het coördinatorschap zal opgenomen worden vanuit de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing, dienst Werk. 

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Algemene financiële opmerkingen

Het totale vooropgestelde budget voor het Lokale Partnerschap stad Antwerpen voor de periode van 6 jaar, van 2024 tot en met 2029, bedraagt 30.784.407,00 euro. Europa WSE voorziet 12.313.762,80 (40%). De Vlaamse cofinanciering bedraagt 9.235.322,10 (30%). Het lokaal te cofinancieren bedrag bedraagt 9.235.322,10 (30%). De lokale cofinanciering is te voorzien door het lokale bestuur (15%) en de VDAB (15%), hetzij in exploitatiemiddelen hetzij onder de vorm van personeelsinzet of in kind (indien mogelijk volgens de oproep). De financiering van de nodige VTE ter ondersteuning van de lokale partnerschappen vanuit de stad Antwerpen (2 VTE coaches en 1 VTE administratieve ondersteuning) wordt gedurende de looptijd (vanaf 2024) voorzien vanuit Europa WSE. 

Het financiële aandeel van de stad Antwerpen zal in kaart gebracht worden in de volgende fase: de eigenlijke Europa WSE-oproep voor de Lokale Partnerschappen die in het najaar 2023 gepubliceerd zal worden. De stad Antwerpen kan zich in deze fase – samen met de VDAB en de middenveldorganisaties die geselecteerd werden na deelname aan de Call for Interest – kandidaat stellen als partner voor het Lokale Partnerschap stad Antwerpen. Onder voorbehoud van een nieuw bestuursakkoord en de inpassing in een nieuwe meerjarenplanning moet in deze fase duidelijk worden vanuit welke beleidsdomeinen de cofinanciering aangeleverd zal worden. Gegeven dat de doelstellingen van het Lokale Partnerschap stad Antwerpen afgestemd worden op de doelstellingen van het (huidige) bestuursakkoord, zullen deze middelen in principe in de reguliere budgetten gezocht worden. 

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0404 - De stad is regisseur van zorg en hulpnetwerken
4 - Harmonieuze stad
2HMS05 - Armoedebestrijding
8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk
6 - Lerende en werkende stad
2LWS05 - Werk
6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de uitgangspunten voor het Lokale Partnerschap stad Antwerpen goed. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.