De gemeenteraad keurde op 14 december 2020 (jaarnummer 775) het Antwerpse klimaatplan ‘Antwerpen voor klimaat’ goed.
Het college keurde op 6 mei 2022 (jaarnummer 3473) de Antwerpse voedselstrategie goed.
Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid lanceerde op 26 april 2021 de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ (zie https://omgeving.vlaanderen.be/nl/green-deal-eiwitshift).
Het doel van de Green Deal 'Eiwitshift op ons bord' is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten in het voedingspatroon te verbeteren en streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon. Vlaanderen beoogt een eiwitverhouding waarbij tegen 2030 60% van onze eiwitbehoefte wordt ingevuld door plantaardige eiwitbronnen en 40% door dierlijke.
De Green Deal wordt getrokken door het Departement Omgeving in samenwerking met het Agentschap Zorg & Gezondheid, het departement Landbouw & Visserij, KU Leuven, Next Food Chain, The Shift, Universiteit Gent, Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Partners kunnen altijd toetreden tot deze Green Deal en geven hiervoor minstens één actie op die ze zullen ondernemen.
De Green Deal 'Eiwitshift op ons bord' sluit nauw aan bij de Antwerpse voedselstrategie. Die stelt dat Antwerpen mee de Vlaamse eiwittransitie zal realiseren en inzet op initiatieven om meer plantaardig aanbod op het menu te krijgen.
Stad Antwerpen wil om die reden toetreden toe tot de Green Deal 'Eiwitshift op ons bord' en dient volgende trajecten in:
Het college keurt de deelname aan de Green Deal 'Eiwitshift op ons bord' goed.