Terug
Gepubliceerd op 02/05/2023

2023_CBS_02782 - Klimaat en Leefmilieu - Klimaatfonds. Samenstelling adviescommissie voor de thematische oproep "Linkeroever klimaatneutraal" - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 28/04/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_02782 - Klimaat en Leefmilieu - Klimaatfonds. Samenstelling adviescommissie voor de thematische oproep "Linkeroever klimaatneutraal" - Goedkeuring 2023_CBS_02782 - Klimaat en Leefmilieu - Klimaatfonds. Samenstelling adviescommissie voor de thematische oproep "Linkeroever klimaatneutraal" - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 14 december 2020 (jaarnummer 775) keurde de gemeenteraad het Klimaatplan 2030 goed. Met het Klimaatplan 2030 positioneert Antwerpen zich als voorbeeldstad op het vlak van emissiereducties en aanpassing aan de klimaatverandering. De mitigatiemaatregelen hebben betrekking op het verminderen van het energieverbruik en CO2-uitstoot van gebouwen, transport en industrie en het verduurzamen van de energieproductie. Het Klimaatplan 2030 beoogt een vermindering van de CO2-uitstoot met 50% tot 55% in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050.

Op 28 januari 2022 (jaarnummer 655) keurde het college de deelname aan de EU Missie “100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030” goed. Met deze Missie gaat de Europese Commissie op zoek naar minstens 100 Europese steden die de ambitie hebben om hun ontwikkeling naar klimaatneutraliteit te versnellen naar 2030. Deze steden zullen een voorbeeldrol opnemen als experimenteer- en innovatiehubs rond technologische oplossingen, burgerparticipatie en financiële instrumenten, voor andere steden in hun ontwikkeling naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Het dossier voor deelname van de stad Antwerpen bakent de ambitie voor klimaatneutraliteit geografisch af tot de wijk Linkeroever. 

De gemeenteraad keurde op 24 oktober 2022 (jaarnummer 636) de nieuwe versie van het ondersteuningsreglement van het Klimaatfonds goed met inwerkingtreding op 1 januari 2023. Het reglement bepaalt dat per projectoproep een apart toelichtingsdocument wordt uitgewerkt. Het toelichtingsdocument beschrijft het kader, de grootte en de beoordelingscriteria van de oproep, de rollen en verantwoordelijkheden van eventuele partners, en de nazorg die vanuit de stad en partners wordt verleend aan indieners. Dit toelichtingsdocument geldt als een fundamentele, oproep-specifieke aanvulling op het algemeen reglement, en werd goedgekeurd door het college op 24 maart 2023 (jaarnummer 1825).

Argumentatie

Thematische oproep  "Linkeroever klimaatneutraal"

Met deze oproep wil de stad Antwerpen projecten inhoudelijk en financieel ondersteunen die bijdragen aan de ambitie om de wijk Linkeroever klimaatneutraal tegen 2030 te maken. De projecten dienen rechtstreeks of onrechtstreeks bij te dragen aan de vermindering van de lokale uitstoot van broeikasgassen door in te spelen op één of meerdere hefbomen: data en technologie, sociale innovatie, beleid en regelgeving, democratische participatie, innovatieve financieringsmodellen of kennis- en capaciteitsopbouw. De oproep gaat specifiek op zoek naar toonaangevende projecten die via hun dienstverlening, hun voorbeeldfunctie, hun technisch onderzoek of hun specifieke innovatie een aanzienlijke versnelling kunnen faciliteren in de klimaat- en energietransitie voor een groot aantal stakeholders. 

Projecten moeten aandacht hebben voor de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van resultaten, door aan te tonen op welke manier de werking of resultaten een blijvende impact kunnen hebben na afloop van de ondersteuning door het Klimaatfonds.

Ingediende projectvoorstellen worden beoordeeld volgens de beoordelingscriteria vastgelegd in het algemeen reglement, aangevuld met de beoordelingscriteria die in het toelichtingsdocument werden opgenomen. De beoordeling gebeurt door een onpartijdige adviescommissie bestaande uit vaste leden en experts op afroep. Het gaat om medewerkers van de stad Antwerpen en externe experten. De adviescommissie staat onder voorzitterschap van Stadsontwikkeling/Klimaat en Leefmilieu en bestaat naast de voorzitter uit minstens één medewerker van een stedelijke afdeling en minstens twee externe leden met specifieke expertise in het thema van de oproep. De samenstelling van de adviescommissie wordt ter goedkeuring aan het college voorgelegd.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.

In de zitting van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) heeft de gemeenteraad het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd. 

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0201 - Antwerpen wordt een klimaatneutrale stad
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0202 - Antwerpen wordt een klimaatrobuuste stad
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het de samenstelling van de adviescommissie voor de thematische oproep Linkeroever klimaatneutraal goed als volgt:

  • Filip Lenders (juryvoorzitter, directeur afdeling Stadsontwikkeling/Klimaat & Leefmilieu)
  • Britt Berghs (medewerker afdeling Stadsontwikkeling/Klimaat & Leefmilieu, projectcoördinator Linkeroever klimaatneutraal 2030)
  • Julie Bleeker – Greenfish (onderdeel van Accenture) (expert duurzame strategie en transformatie)
  • Tomas De Groote - Sociale InnovatieFabriek (expert innovatieve oplossingen klimaatuitdagingen)
  • Frederik Loeckx  - Flux50 (expert technische energie innovatie)

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.