Terug
Gepubliceerd op 02/05/2023

2023_CBS_02631 - Omgevingsvergunning - OMV_2022151711. Lodewijk Van Berckenlaan 361. District Borgerhout - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 28/04/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_02631 - Omgevingsvergunning - OMV_2022151711. Lodewijk Van Berckenlaan 361. District Borgerhout - Goedkeuring 2023_CBS_02631 - Omgevingsvergunning - OMV_2022151711. Lodewijk Van Berckenlaan 361. District Borgerhout - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2022151711

Gegevens van de aanvrager:

NV CORDEEL ZETEL TEMSE met als adres Frank Van Dyckelaan 15 te 9140 Temse

Gegevens van de exploitant:

NV CORDEEL ZETEL TEMSE (0405013602) met als adres Frank Van Dyckelaan 15 te 9140 Temse

Ligging van het project:

Lodewijk Van Berckenlaan 361 te 2140 Borgerhout (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 26 sectie B nr. 857A7

waarvan:

 

-          20220504-0051

afdeling 26 sectie B nr. 857A7 (Gasabsorptiewarmtepomp)

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen, exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

doorvoeren van wijzigingen ten opzichte van de vorige vergunningen en de exploitatie van twee gasabsorptiewarmtepompen

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen


Inhoud van de aanvraag

  • doorvoeren van wijzigingen ten opzichte van de vergunningen van ROL-2013348, OMV_2019037309 en OMV_2020011675:
    • wijzigingen in uitvoeringsfase ten opzichte van vergunning (OMV_2019037309), (OMV_2020011675) en de volumewijziging van de ondergrondse parking ten opzichte van vergunning (ROL-2013348). De wijzigingen beperken zich tot kleine interne aanpassingen en minimale voorgevelwijzigingen;
    • de parkeergarage wordt verkleind en technische lokalen worden toegevoegd. De inrichting van de ondergrondse fietsenstalling en autoparking wordt gewijzigd. Het aantal parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen blijft ongewijzigd ten opzichte van de vergunde toestand;
    • het toevoegen van 2 kunstwerken aan de ingang van het binnengebied;
    • mogelijke wijzigingen aan het woonzorgcentrum en de serviceflats zoals aangevraagd in vergunning van 2014 maken geen deel uit van de aanvraag. Ook wijzigingen aan het woonzorgcentrum, het paviljoen en het torengebouw (fase 1) maken geen deel uit van de aanvraag;
  • doorvoeren van aanpassingen in kader van de opgelegde voorwaarden met betrekking tot:
    • de verordening toegankelijkheid;
    • inrichting binnengebied;
    • de Antwerpse bouwcode;
  • plaatsen van zonnepanelen op het dak van blok G;
  • ter hoogte van de installatie van de gasabsorptie warmtepomp wordt de westelijke gevel tussen blok G en F opgetrokken tot een hoogte van 11,08 m.

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 15 februari 2018 nam het college akte van een melding ingediend door Gyro nv voor het breken en zeven van puingranulaten (OMV_2018017457). Op 30 juni 2022 diende Cordeel zetel Temse een omgevingsvergunningsaanvraag in voor regularisatie van de uitgevoerde toestand en de exploitatie van een warmtepomp (OMV_2022064022). Deze aanvraag werd op 20 september 2022 onvolledig verklaard.

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft de exploitatie van twee warmtepompen. 

Aangevraagde rubriek(en)

 

Aangevraagde rubriek(en) Gasabsorptiewarmtepomp
 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

16.3.2°a)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioningsinstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

76,60 kW

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA

7 maart 2023

12 april 2023

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Stadsontwikkeling/ Mobiliteit

7 maart 2023

20 maart 2023

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied in de stedelijke agglomeratie van Antwerpen, dit is het gedeelte van de stad gelegen tussen de Kleine Ring en respectievelijk de reservatiestrook voor de aanleg van lijninfrastructuur (de A102) tussen Merksem en Wommelgem, de R11 tussen Wommelgem en Mortsel, de oostelijke grens van Mortsel en Hove en de reservatiestrook voor pijpleidingen tussen Hove/Kontich en Hemiksem.

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving, (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:

- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;

- de eigen aard van het betrokken gebied;

- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

-          Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.

-          Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Tijdens de uitvoeringsfase werden bouwkundige en relatief kleine ruimtelijke aanpassingen uitgevoerd die zo goed als geen impact hebben op de omgeving. Het voorgestelde kan ruimtelijk aanvaard worden.

 

Visueel-vormelijke elementen

De vergunde gevelstenen werden bij de uitvoering van fase 2 gedeeltelijk vervangen door prefab betonpanelen. Het uiterlijk sluit aan bij de oorspronkelijke gevelsteen waardoor het ontwerp inpasbaar is op deze locatie.

Overblijfselen van het halfverheven beeldhouwwerk dat het inkomportaal van het voormalige woonzorgcentrum sierde werd omgevormd tot een nieuw kunstwerk onder begeleiding van beeldend kunstenaar Philip Aguirre. Eén paneel bevindt zich op de hoek met de Valkenputstraat en de private weg, het andere op de hoek met de Lodewijk van Berckenlaan en de private weg. De panelen zijn niet storend in de omgeving en ruimtelijk aanvaardbaar.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Woonzorgcluster Gitschotelhof in Borgerhout omvat een woonzorgcentrum, serviceflats, een dienstencentrum, assistentiewoningen, kamers voor zorgwonen en een ondergrondse parkeergarage. Op het dak boven de circulatiekern tussen blok G en blok F worden twee gasabsorptiewarmtepompen geplaatst. Deze zullen warmte leveren aan de CV-installatie van de assistentiewoningen.

Klasse 3 rubriek 16.3.2.a wordt gevraagd voor een totaal gezamenlijk vermogen van 76,6 kW. De warmtepompen zullen geplaatst worden op een verzonken dakvlak met een dakopstand van 80 centimeter rondom de installatie zodanig dat ze goed afgeschermd wordt van de omgeving. Deze opstelling zorgt ervoor dat de installatie niet zichtbaar is vanop het maaiveld en dat de beperkte geluidsdruk nog wordt getemperd. De exploitant dient te allen tijde te voldoen aan de milieukwaliteitsnormen voor geluid in openlucht opgenomen in Vlarem II.

Op 21 maart 2013 werd de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum vergund (AN2013/348). In 2020 werd er een wijziging vergund (OMV_2020011675). Tot op heden echter beschikt deze zorgcluster niet over een milieuvergunning of omgevingsvergunning met milieutechnisch luik. De vraag stelt zich dan ook of de twee warmtepompen voor de CV-installatie apart vergund kunnen worden. De exploitant zegt hierover in een vorig dossier (OMV_2022064022 – onvolledig): “Het WZC, de zorgwoning ”VillaVip” en de serviceflats van fase 2 hebben zowel organisatorisch als technisch een volledig gescheiden werking. De gasabsorptiepompen doen enkel dienst voor de serviceflats aangevraagd in de vergunning met referentie OMV_2019037309 van 13 september 2019 voor “bouwen van een dienstencentrum met 74 serviceflats”.” Op basis van deze argumentatie kunnen deze twee warmtepompen apart vergund worden. De exploitant wordt erop attent gemaakt dat de volledige zorgcluster zich in orde dient te stellen met de milieu-regelgeving.

De vergunningverlenende overheid is verplicht om een advies in te winnen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed als de vergunningsaanvraag betrekking heeft op ingedeelde inrichtingen of activiteiten in of aan een beschermde archeologische site, een beschermd monument, een beschermd cultuurhistorisch landschap of een beschermd stads- of dorpsgezicht (decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed artikel 6.4.4§3).  Dat is hier niet het geval.

Voor het milieutechnische luik van deze aanvraag is de watertoets niet van toepassing.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits voldaan wordt aan de algemene en sectorale vergunningsvoorwaarden, is deze aanvraag in overeenstemming met de VLAREM wetgeving. Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt positief advies gegeven de vergunning te verlenen.

Geadviseerde rubriek(en)

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

16.3.2°a)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioningsinstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

76,60 kW

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

18 november 2022

Volledig en ontvankelijk

7 maart 2023

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum met noodbesluit

4 augustus 2023

Verslag GOA

21 april 2023

naam GOA

Wim Van Roosendael en Bieke Geypens

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.


Brandweervoorwaarden

de voorwaarden uit het brandpreventieverslag met referentie BW/RVDE/2023/G.00155.BO.0064.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

 

De vergunning omvat thans volgende rubriek(en):

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

16.3.2°a)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioningsinstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

76,60 kW

 

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning geldig is voor onbepaalde duur.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.