Terug
Gepubliceerd op 20/02/2023

2023_CBS_00972 - Klimaat en Leefmilieu. Klimaatfonds - Toelichtingsdocument thematische projectoproep "klimaatadaptatie op private percelen". Samenstelling adviescommissie - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 17/02/2023 - 09:00 Stadhuis - bz_besluitvorming_mailbox@antwerpen.be
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Karl Van Borm; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Dirk Delechambre

Secretaris

Karl Van Borm

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_00972 - Klimaat en Leefmilieu. Klimaatfonds - Toelichtingsdocument thematische projectoproep "klimaatadaptatie op private percelen". Samenstelling adviescommissie - Goedkeuring 2023_CBS_00972 - Klimaat en Leefmilieu. Klimaatfonds - Toelichtingsdocument thematische projectoproep "klimaatadaptatie op private percelen". Samenstelling adviescommissie - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Het college keurde op 21 januari (jaarnummer 548) het toelichtingsdocument voor de thematische oproep "klimaatadaptatie op private percelen" van het Klimaatfonds goed. Op 8 juli 2022 (jaarnummer 5547) keurde het college in het kader van deze oproep vijf projecten voor subsidiëring goed.

De gemeenteraad keurde op 24 oktober 2022 (jaarnummer 636) de nieuwe versie van het ondersteuningsreglement van het Klimaatfonds goed met inwerkingtreding op 1 januari 2023. 

De beoordeling van de ingediende projectvoorstellen gebeurt door een onpartijdige adviescommissie aan de hand van een objectief selectiekader zoals vastgesteld in het toelichtingsdocument van de thematische oproep.

Argumentatie

Er liggen grote kansen op private percelen om de stad klimaatrobuust te maken. Partners zoals instellingen, professionelen en verenigingen kunnen een belangrijke rol bij spelen bij het bereiken van verschillende doelgroepen rond dit thema, hebben verschillende expertise en kunnen zo het klimaatadaptatiebeleid van de stad Antwerpen kracht bijzetten. Deze thematische oproep van het Klimaatfonds is een instrument om potentiële partners te betrekken en kansen te geven voor vernieuwende en verdiepende projecten. Een eerste oproep in 2022 leverde vijf goedgekeurde projecten op. Er zijn echter nog heel wat mogelijkheden en uitdagingen om private percelen in te zetten voor klimaatadaptatie. Een herhaling van deze oproep zal leiden tot meer en nieuwe projecten en een breder bereik met betrekking tot het betrekken van private percelen.

Met deze thematische oproep wil de stad bijgevolg (financiële) ondersteuning geven aan organisaties, bedrijven en onderzoeksinstellingen die met innovatieve projecten bijdragen tot het klimaatadaptief maken van private percelen in de stad. Projecten met verschillende samenwerkingsvormen, finaliteit of doelgroepen komen in aanmerking. Ze dienen bij te dragen aan meer ruimte voor klimaatadaptatie op private percelen door drempels bij eigenaars weg te werken, meer doelgroepen te bereiken, een lerende werking op te zetten, professionals te mobiliseren of een vernieuwende aanpak op te schalen. De projecten dienen te passen binnen de strategische doelstellingen van het Klimaatplan 2030. Door ruimte te maken voor klimaatadaptatie op publiek en privaat domein, wordt Antwerpen een klimaatrobuuste stad, resistent tegen de gevolgen van droogte, wateroverlast of hitte.

Ingediende projectvoorstellen worden beoordeeld volgens de beoordelingscriteria vastgelegd in het algemeen reglement, aangevuld met de beoordelingscriteria die in dit toelichtingsdocument worden opgenomen.

De beoordeling gebeurt door een onpartijdige adviescommissie bestaande uit vaste leden en experts op afroep. Het gaat om medewerkers van de stad Antwerpen en externe experten. De adviescommissie staat onder voorzitterschap van Stadsontwikkeling/Klimaat en Leefmilieu en bestaat naast de voorzitter uit minstens één medewerker van een andere stedelijke afdeling en minstens twee externe leden met specifieke expertise in het thema van de oproep.

Het toelichtingsdocument voor deze thematische oproep en de samenstelling van de adviescommissie worden ter goedkeuring aan het college voorgelegd.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.

In de zitting van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) heeft de gemeenteraad het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd.

De gemeenteraad keurde op 24 oktober 2022 (jaarnummer 636) de nieuwe versie van het ondersteuningsreglement van het klimaatfonds goed met inwerkingtreding op 1 januari 2023.

Algemene financiële opmerkingen

Voor de thematische oproep "klimaatadaptatie op private percelen" is een bedrag van 100.000 euro voorzien op 2LMS020301A00000 /6496800 /5152500000/SUB_NR verdeeld over de budgetperioden 2300 en 2500 (telkens 50.000 euro).


Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0202 - Antwerpen wordt een klimaatrobuuste stad
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het toelichtingsdocument voor de thematische projectoproep "Klimaatadaptatie op private percelen" goed.

Artikel 2

Het college keurt de samenstelling van de adviescommissie voor de thematische oproep Klimaatadaptatie op private percelen goed als volgt:

  • Joris Moorthamers (juryvoorzitter, medewerker afdeling Stadsontwikkeling/Klimaat & Leefmilieu)
  • Marianne Hubeau (medewerker afdeling Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte)
  • Christian Ysenbaardt (medewerker afdeling Stadsbeheer/Groen & Begraafplaatsen)
  • Henri Lebbe (gebiedsregisseur Departement Omgeving, Programmaregie ‘Vlaanderen Breekt uit!’)
  • Michiel Bosch (ruimtelijk expert gemeente Eindhoven, adviseur water)
  • Wim Van Gils (adviseur waterbeleid Minaraad, expert milieubeleid, duurzame ontwikkeling en biodiversiteit).

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • toelichtingsdocument_Klimaatfonds_adaptatie_2023.docx