Terug
Gepubliceerd op 14/04/2023

2023_CBS_01949 - Jeugd. Inspraak - Organisatie adviesorganen jeugd. Concretisering krachtlijnen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 31/03/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_01949 - Jeugd. Inspraak - Organisatie adviesorganen jeugd. Concretisering krachtlijnen - Goedkeuring 2023_CBS_01949 - Jeugd. Inspraak - Organisatie adviesorganen jeugd. Concretisering krachtlijnen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 20 december 2021 (jaarnummer 741) keurde de gemeenteraad de opheffing van het werkkader van de adviesraden voor cultuur, sport, jeugd en senioren goed en nam de gemeenteraad kennis van de nieuwe krachtlijnen voor het organiseren van inspraak voor de domeinen cultuur, sport en jeugd.

Op 30 mei 2022 (jaarnummer 391) keurde de gemeenteraad de uitgewerkte krachtlijnen voor het organiseren van inspraak voor het domein jeugd goed. Daarbij werd bepaald dat de stad een inspraaktraject met jongeren zal organiseren om de concrete werking van de jeugdraad vorm te geven. Doel is een concrete flow te bepalen om jeugdinspraak te garanderen voor stedelijke besluitvorming waarbij adviezen van de jeugdraad nodig zijn. Verdere concretisering van deze werkwijze zal te gepasten tijde ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Argumentatie

Met het voorliggende besluit wordt gevolg gegeven aan het besluit om via een inspraaktraject de concrete werking van de jeugdraad vorm te geven, binnen de krachtlijnen van het besluit van 30 mei 2022 (jaarnummer 391). Met dit besluit komt de stad tegemoet aan de decretale verplichting om een jeugdraad op te richten. 

Door de omvang en diversiteit van de doelgroep jongeren en de verscheidenheid van inspraaktrajecten is er naast deze jeugdraad behoefte aan een veelheid aan methodieken en trajecten voor inspraak en participatie. De stad geeft dit vorm in een inspraak- en participatiebeleid dat bestaat uit de volgende pijlers:

  • pijler 1: bottom-up participatie;
  • pijler 2: top-down inspraak;
  • pijler 3: adviesorganen jeugd.

Pijler 1: bottom-up participatie 
In deze pijler geeft de stad kinderen, tieners en jongeren via verschillende methodieken de kans om rechtstreeks in dialoog te gaan met beleidsmakers, die zo de leefwereld van kinderen en jongeren mee kunnen nemen in hun visie- en beleidsontwikkeling. Kinderen en jongeren inspireren en adviseren het stadsbestuur over hun leefwereld. De onderwerpen en thema's komen vanuit de kinderen en jongeren zelf.

De stedelijke jeugddienst initieert, organiseert en faciliteert deze bottom-up participatie en inspireert andere stedelijke diensten om ermee aan de slag te gaan.

Pijler 2: top-down inspraak
Bij top-down inspraak bepaalt de stad over welk onderwerp of project ze jongeren wil bevragen: de heraanleg van een plein, de komst van een jeugdcentrum, … Ook dit kan via verschillende methodieken (bevraging, focusgesprekken, onderzoek, …). Voor een aantal van deze methodieken kan OOR worden gebruikt, een digitaal instrument voor bevragingen bij inspraakprojecten. 

Pijler 3: adviesorganen jeugd

Deze pijler staat niet naast de twee vorige maar is ermee verbonden. De stad erkent drie adviesorganen voor jeugd. Deze adviesorganen kunnen spontaan advies geven (bottom-up) of kunnen om advies gevraagd worden (top-down). Zoals decretaal bepaald toont de stad aan dat ze minstens één van deze adviesorganen advies vraagt over aangelegenheden die betrekking hebben op het jeugdbeleid .

1. Antwerps sectoroverleg jeugd
Het sectoroverleg jeugd is een bestaand overleg van het jeugdwerk in de stad Antwerpen. Via de stadswerkers zijn ook de koepels van het vrijwillig jeugdwerk betrokken. Het sectoroverleg jeugd kan advies worden gevraagd over beleidsmaatregelen betreffende jeugdwerk en diens doelgroepen.

2. Antwerps studentenoverleg
Specifiek voor studenten erkent de stad Antwerpen het bestaande Antwerpse studentenoverleg (ASO) als een adviesorgaan voor studenten in het hoger onderwijs.

3. Jeugdraad

Volgens het decreet lokaal jeugdbeleid is de jeugdraad "het adviesorgaan dat is opgericht om de betrokkenheid en de inspraak van kinderen en jongeren te verzekeren bij de beleidsvoorbereiding, bij de uitwerking van de gemeentelijke dienstverlening en bij de evaluatie ervan, inzonderheid de voorbereiding en uitvoering van het meerjarenplan van de gemeente" (artikel 2, decreet lokaal jeugdbeleid). 

Om tegemoet te komen aan de decretale verplichting van een jeugdraad zal de stad Antwerpen een kerngroep van jongeren samenstellen. Deze kerngroep wordt georganiseerd volgens het algemene principe van het jeugdbeleid dat jeugdactiviteiten vorm krijgen voor, door en met jongeren.

Deze kerngroep zal enerzijds betrokken worden bij de verschillende inspraak- en participatietrajecten en anderzijds zelf initiatief kunnen nemen om adviezen uit te brengen. Met de oprichting van deze kerngroep wordt gevolg gegeven aan het besluit om de concrete werking van de jeugdraad vorm te geven, zoals bepaald in het besluit van 30 mei 2022 (jaarnummer 391).

De kerngroep zal bestaan uit 20 effectieve leden en een aantal opvolgers. Alle jongeren van 12 tot 24 jaar die wettelijk verblijven in de stad Antwerpen kunnen zich kandidaat stellen voor deze kerngroep. Voor de uiteindelijke samenstelling zal de stad een objectief mechanisme ontwikkelen dat garandeert dat rekening wordt gehouden met de brede diversiteit die de doelgroep jongeren in de stad kenmerkt.

Lidmaatschap van de kerngroep is voor maximaal twee jaar. 

Het college waarborgt het recht op informatie van de jeugdraad via de werking van de stedelijke jeugddienst, die voor jeugd relevante besluiten zal aftoetsen via de hierboven beschreven pijlers. De jeugdraad wordt niet enkel door de stedelijke jeugddienst ondersteund, maar ook door andere stedelijke diensten indien nodig. 

Voor samenstelling van hogergenoemde adviesorganen gelden de decretale bepalingen met betrekking tot adviesraden.

 Verdere bepalingen

  • Bij besluiten van de stad krijgen de adviesorganen ten minste zes weken om hun advies te formuleren. Bij spontane adviezen van een van de adviesorganen streeft de stad ernaar om binnen de zes weken te reageren.
  • Adviezen mogen niet ingekort, samengevat of herschreven worden.

Rol van de stedelijke jeugddienst bij inspraak en participatie van kinderen en jongeren
De stedelijke jeugddienst fungeert als service- en expertisecentrum voor inspraak en participatie van kinderen en jongeren ten behoeve van andere stedelijke diensten en de districten en zorgt voor inhoudelijke ondersteuning om kwalitatieve inspraak mogelijk te maken.

De stedelijke jeugddienst kan ook adviesraden ondersteunen op vlak van organisatie en methodologie wanneer deze inspraak van jongeren willen verkrijgen.

De stedelijke jeugddienst ontwikkelt voor de samenstelling van de jeugdraad een objectief mechanisme dat garandeert dat rekening wordt gehouden met de brede diversiteit die de doelgroep jongeren in de stad kenmerkt en ondersteunt de algemene werking van de jeugdraad met respect voor het principe voor, door en met jongeren.

Juridische grond

Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid van 6 juli 2012.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, hoofdstuk 2, artikel 304, over inspraak, voorstellen van burgers en verzoekschriften aan de organen van het lokaal bestuur.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 304, §3 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de concretisering van de krachtlijnen voor inspraak jeugd goed.

Artikel 2

De gemeenteraad geeft de stedelijke jeugddienst opdracht een objectief mechanisme te ontwikkelen dat garandeert dat bij de samenstelling van de jeugdraad rekening wordt gehouden met de brede diversiteit die de doelgroep jongeren in de stad kenmerkt.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.