Terug
Gepubliceerd op 03/04/2023

2023_CBS_01763 - Meerjarenplan 2020-2025 - Indexering personeelsbudget en aanpassing energiemiddelen entiteiten groep stad Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 31/03/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_01763 - Meerjarenplan 2020-2025 - Indexering personeelsbudget en aanpassing energiemiddelen entiteiten groep stad Antwerpen - Goedkeuring 2023_CBS_01763 - Meerjarenplan 2020-2025 - Indexering personeelsbudget en aanpassing energiemiddelen entiteiten groep stad Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op het college van 20 januari 2023 (jaarnummer 377) werd de timing voor de zevende aanpassing van het meerjarenplan goedgekeurd. Gewoonlijk voert de stad twee aanpassingen meerjarenplan per jaar uit, één in het voorjaar en één in het najaar. De impact van de cyber-aanval heeft  er echter voor gezorgd dat deze aanpak moest worden bijgesteld. In 2023 gebeurt er daarom enkel in het najaar een aanpassing van het meerjarenplan. Indien de IT-systemen beschikbaar zijn staat het de verbonden entiteiten van de groep stad Antwerpen echter vrij om al vroeger een aanpassing van het meerjarenplan uit te voeren. 

In de context van de aanhoudende energiecrisis werden bij de zesde aanpassing van het meerjarenplan, in samenspraak met de cel Energie, voor enkele entiteiten die een groot patrimonium gebruiken en daardoor een significante impact voelen, de midddelen voor gas, elektriciteit en brandstof voor de jaren 2022 tot en met 2025 verhoogd. Deze bijsturing is gebeurd op basis van o.m. de prognoses van het Vlaams Energiebedrijf die elke aangesloten entiteit ontvangt.

Op het college van 10 juni 2022 (jaarnummer 4698) werd er goedgekeurd dat de de stedelijke restmiddelen met betrekking tot 2021 door AG SO ingezet kunnen worden ter compensatie van een deel van de verhoogde energiekosten, 

Op het college van 23 oktober 2020 (jaarnummer 8817) werd goedgekeurd dat de autonome gemeentebedrijven en vzw Integratie en Inburgering 50% van de stedelijke restmiddelen binnen de entiteit kunnen inzetten, mits goedkeuring van herbestemming door het college. De overige 50% van de middelen wordt terug gestort aan de stad.

Argumentatie

Een aanpassing van het meerjarenplan van de stad Antwerpen is een complex proces waarbij de hele stedelijke organisatie betrokken is. De afstemming tussen de verschillende stakeholders en de bijhorende controlemomenten zorgen voor een ruime doorlooptijd van het budgetproces. De cyber-aanval heeft de opstart van dit budgetproces aanzienlijk verstoord aangezien zowel de financiële toepassingen als de randsystemen, waarop de input voor de budgetramingen zijn gebaseerd, lange tijd niet beschikbaar zijn. Hierdoor is een aanpassing van het meerjarenplan in het voorjaar voor de stad praktisch niet haalbaar.

Gezien de flexibelere organisatiestructuur en beperktere grootteorde van de verbonden entiteiten kunnen zij een budgetproces in een korter tijdsbestek doorlopen en is een vroegere aanpassing van het meerjarenplan, indien de IT-systemen tijdig beschikbaar zijn, nog steeds mogelijk. In het geval dat een verbonden entiteit besluit om al eerder een aanpassing van het meerjarenplan door te voeren zullen de loonindexeringen en de instabiele energieprijzen een substantiële invloed uitoefenen op de budgetteringsoefening. Om het meerjarenplan zo veel mogelijk te laten overeenstemmen met de realiteit is het dus aangewezen om deze componenten te baseren op actuele prognoses van het Planbureau en het Vlaams Energiebedrijf. 

Financiën zal op basis van de meest recente prognose van het Planbureau het effect van de indexaanpassing op het personeelsbudget actualiseren. Dit heeft een effect op de werkingstoelage die we in het meerjarenplan van de stad voorzien. Deze bijsturingen op de werkingstoelagen moeten meegenomen worden in de aanpassingen van het meerjarenplan/budgetwijziging van de entiteiten als een aangepaste ontvangst. Bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan zal de stad op haar beurt verfijnde bedragen opnemen op basis van de meest actuele prognose.

Voor de entiteiten die bij de zesde aanpassing van het meerjarenplan vanuit de stad extra middelen voor energiekosten hebben ontvangen (Brandweerzone Antwerpen, Politiezone Antwerpen en AG Stedelijk Onderwijs) zal een een nieuwe bijsturing gebeuren op basis van de actuele prognoses van het Vlaams Energiebedrijf. Indien deze bijsturing door een dalende energieprijs tot gevolg heeft dat de extra energiebudgetten niet meer noodzakelijk zijn, zal deze wijziging via een aangepaste werkingstoelage in 2023-2025 verwerkt worden door de stad in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan. De entiteiten dienen al rekening te houden met een aangepaste ontvangst. Met betrekking tot 2022 zal bij het opmaken van de jaarrekening van deze entiteiten blijken hoeveel van de extra middelen effectief besteed zijn aan energiekosten.

Bij de zesde aanpassing van het meerjarenplan zijn er geen extra middelen toegewezen aan de vzw Integratie en Inburgering voor de hogere energiekosten. Als op basis van de geactualiseerde prognoses van het Vlaams Energiebedrijf blijkt dat hiertoe wel nog de noodzaak bestaat, zal dit worden meegenomen in de zevende aanpassing van het meerjarenplan.

Algemene financiële opmerkingen

Bij de aanpassing van het meerjarenplan/budgetopmaak in het najaar zullen de stad en de entiteiten uitgaan van dezelfde prognoses van het Planbureau en Vlaams energiebedrijf zodat eventuele tussentijdse verschillen worden weggewerkt.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed dat het effect van de indexaanpassing op het personeelsbudget op basis van de meest recente prognose van het Planbureau meegenomen moet worden in de aanpassingen van de meerjarenplannen/budgetwijziging van de entiteiten die vroeger dan de stad worden doorgevoerd en bijgevolg ook een aangepaste ontvangst vanuit de stad dienen op te nemen in hun budgetten.

Artikel 2

Het college keurt goed dat er op basis van de actuele prognoses van het Vlaams Energiebedrijf bij elke aanpassing van het meerjarenplan een nieuwe bijsturing zal gebeuren van de extra middelen voor energiekosten die bijkomend in de werkingstoelage van de entiteiten werden voorzien.

Artikel 3

Het college vraagt aan de verbonden entiteiten om de jaarrekening 2022 en eventuele aanpassingen van het meerjarenplan in 2023 respectievelijk in juni en november te agenderen op de gemeenteraad zodat de goedkeuringsbevoegdheid van deze laatstegenoemde wordt gegarandeerd en de besluitvorming van de leden van de groep in lijn wordt gebracht met stad Antwerpen. Het college vraagt ook aan de districten hun timing hierop af te stemmen.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 5

Het college geeft opdracht aan:

AfdelingOpdracht
Financiën/PAR

- het effect van de indexaanpassing op het personeelsbudget afstemmen met de entiteiten in het kader van de aanpassingen van de meerjarenplannen/budgetwijziging van de entiteiten
Financiën/PAR, Energiecel- opvolgingsrapportering uitwerken van de energiebudgetten voor de groep stad Antwerpen en te actualiseren op basis van de prognoses van het Vlaams Energiebedrijf
Inspectie Financiën- De effectieve besteding van de extra energiebudgetten monitoren bij het opmaken van de jaarrekening door de entiteiten. De betrokken entiteiten bezorgen hiertoe tijdig de nodige informatie aan Inspectie Financiën.