Terug
Gepubliceerd op 13/03/2023

2023_CBS_01373 - District Antwerpen. Hertsdeinstraat 26 - Clementinastraat 52 - 2021271 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 10/03/2023 - 09:00 Stadhuis - contact: BZ_besluitvorming_mailbox@antwerpen.be
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Verontschuldigd

Jinnih Beels, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_01373 - District Antwerpen. Hertsdeinstraat 26 - Clementinastraat 52 - 2021271 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2023_CBS_01373 - District Antwerpen. Hertsdeinstraat 26 - Clementinastraat 52 - 2021271 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 14 oktober 2021 vroeg Philippe Brems om het pand gelegen Hertsdeinstraat 26 en de onderdoorrit onder het pand Clementinastraat 52 naar de achterliggende autostaanplaatsen, bergplaatsen en een fietsenloods, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. 

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • luchtfoto’s van Google Earth;
  • luchtfoto Geo-punt Vlaanderen genomen op 22 mei 1984;
  • luchtfoto van het Nationaal Grafisch Instituut genomen in 1974;
  • kadastrale gegevens;
  • volgende archiefstukken voor Hertsdeinstraat 26 en Clementinastraat 52:
    1. goedgekeurde stedenbouwkundige toelatingen uit 1922 en 1931;
    2. goedgekeurde stedenbouwkundige vergunningen uit 1965 en 1970;
    3. goedgekeurde milieuvergunning (hinderlijke inrichting klasse 2) uit 1979 met bijhorende bezwaarschriften;
    4. bouw- en kadasterplan als bijlage gevoegd bij het besluit van de Bestendige Deputatie van de Provincieraad Antwerpen van 11 maart 1955 (nr: 25.372 f2/G);
    5. een omgevingsplan gevoegd bij de goedgekeurde stedenbouwkundige vergunning (van het naastgelegen perceel) uit 1998.

1. Bestaande juridische toestand
Stedenbouwkundige basisgegevens uit de plannen van aanleg

Ligging volgens de geldende bestemmingsplannen van aanleg en hun bijhorende voorschriften 

Geldende bestemmingsplannen:

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.  

Het eigendom is gelegen in het gewestplan-Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)  

Kadastrale gegevens:
Het pand, Hertsdeinstraat 26 district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 10) sectie K 1675 P2  is kadastraal gekend als een huis zonder woonplaatsen op de gelijkvloerse verdieping, met vier woongelegenheid opgetrokken over drie bouwlagen .

Voor deze panden werden de volgende relevante   toelatingen/vergunningen verleend:

  • 30/08/1922 stedenbouwkundige toelating (1922#13904) voor het bouwen van een woonhuis met bureel;
  • 08/06/1931 stedenbouwkundige toelating (1931#39540) voor het uitvoeren van interne verbouwingswerken;
  • 01/10/1965 stedenbouwkundige vergunning (18#85739) afbreken van bestaande gebouw en oprichten van een meergezinswoning (Clementinastraat 52);
  • 10/04/1970 stedenbouwkundige vergunning (18#53039) het veranderen van de gevel en het verruimen van de inrijpoort. Deze vergunning werd op 22 juni 1971 vervallen verklaard wegens niet gebruikt;
  • 02/03/1979 milieuvergunning (25#55980) voor de exploitatie van een garage voor 25 voertuigen. 

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand Hertsdeinstraat 26, betreft langs de straatzijde een hoekwoning met 3 bouwlagen onder een plat dak. De achterbouw van het pand is opgetrokken onder een puntdak dat haaks op de hoofdbouw staat. Het gebouw bestaat momenteel uit een meergezinswoning met zes woonentiteiten en achterliggend een kantoor- en expositieruimte (fotostudio). Achter deze kantoor- en expositieruimte (fotostudio) bevindt zich een zevende woonentiteit onder de vorm van een loft. Deze loft is ingericht over twee etages en bezit op de eerste verdieping een dakterras.
Het pand heeft achteraan een rechtstreekse toegangspoort naar het achterliggende perceel. Op dit achterliggende perceel bevinden zich zowel overdekte bergplaatsen, alsook overdekte en twee niet-overdekte autoparkeerplaatsen. Dit perceel is eveneens -via een onderdoorrit- toegankelijk vanuit de Clementinastraat.

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen, kantoor, dienstverlening, vrije beroepen en zeven woonentiteiten. 

De bewijsvoering

Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van rond de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Uit de kadastergegevens blijkt verder dat, vóór de datum van het gewestplan-Antwerpen, reeds vier woonentiteiten aanwezig waren in het pand.

Uit de opgevraagde bevolkingsgegevens blijkt dat, er tussen de meest relevante periode (1965 - 1982) in hoofdzaak, drie gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven op dit adres. 

Hoewel de afgeleverde stedenbouwkundige vergunning van 10 april 1970 vervallen werd verklaard, geeft het toen goedgekeurde bouwplan, toch een zeer duidelijke weergave van de toenmalige bestaande toestand en indeling van de woning en de achterliggende constructie. Zo is onder meer duidelijk zichtbaar dat er op de benedenverdieping, van het hoofdgebouw langsheen de Hertsdeinstraat, geen woonentiteiten aanwezig zijn. Het gebouw bevat op de benedenverdieping naast twee ingangen naar de bovenliggende appartementen enkel een bureau, een overdekte koer en een inrij naar het achtergelegen magazijn. Het feit dat deze benedenverdieping geen woonentiteiten bezit wordt nogmaals bevestigd door de kadastrale gegevens die vermelden dat het een huis betreft met ‘geen woonentiteiten op de gelijkvloerse verdieping’.

Verder gelet op het feit dat dit bouwplan twee ingangen naar de bovenliggende appartementen aangeeft, maakt duidelijk dat het hier om een meergezinswoning gaat. Gezien de toenmalige indeling van deze woning, kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat er zich toen vijf afzonderlijke woonentiteiten in het pand bevonden. Dit feit wordt eveneens bevestigd door het ingediende bezwaarschift horende bij de goedgekeurde milieuvergunning (hinderlijke inrichting klasse 2) uit 1979, waarin sprake is van respectievelijk twee appartementen aan de linkerzijde en drie appartementen aan de rechterzijde van het pand. 

Deze goedgekeurde milieuvergunning uit 1979 bewijst verder dat het achterliggende gedeelte van de toenmalige constructie, dat in oorsprong vergund was als magazijn, werd omgevormd en geëxploiteerd als zijnde een overdekte autoparkeergarage voor 25 voertuigen. Verder werden er in onze archieven geen bewijzen teruggevonden voor wat betreft enige vorm van bewoning in deze achtergelegen constructie. 

De huidige toestand van de woning bestaat uit een garage en een studio op de benedenverdieping, twee woonentiteiten op de eerste verdieping en drie woonentiteiten op de tweede verdieping. Zowel het huidige aantal woonentiteiten alsook de huidige indeling van de woning, is niet in overeenstemming met de bestaande toestand en indeling van de woning zoals opgetekend op de bouwplannen uit 1970. Er werden binnen deze aanvraag verder geen concrete bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat het huidige aantal woonentiteiten (zes stuks) reeds in hun huidige vorm en indeling aanwezig waren in het pand vóór de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. De huidige indeling van het pand met een gelijkvloerse garage langsheen de straatzijde en zes woonentiteiten zal dan ook uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister. 

Op de bouwplannen van de huidige toestand van het pand is aangegeven dat er zich achteraan de eerste verdieping, over de ganse perceelbreedte, een dakterras bevindt. Dit dakterras is eveneens toegankelijk vanaf de tweede verdieping door middel van een trapconstructie die zich tegen de achtergevel van de woning bevindt. Uit de luchtfoto van het Geografisch Instituut die genomen werd in 1974 blijkt dat zowel het dakterras als deze toegangstrap, toen nog niet aanwezig waren. Er werden binnen deze aanvraag verder geen concrete bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat zowel het huidige dakterras alsook deze trapconstructie reeds aanwezig waren vóór de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Bijgevolg zal zowel het huidige dakterras alsook de trapconstructie vanop de tweede verdieping naar dit dakterras, uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister. 

Uit de luchtfoto van het Geografisch Instituut die genomen werd in 1974 blijkt verder dat het huidige volume van het hoofdgebouw langsheen de straatzijde toen reeds aanwezig was en werd gebruikt voor de huisvesting van personen. Het huidige bouwvolume van dit hoofdgebouw en de huidige woonfunctie kunnen opgenomen worden in het vergunningenregister als zijnde geacht vergund. 

De grote aanbouw achter deze woning is momenteel in gebruik als kantoor- en expositieruimte (fotostudio). Gelet op de afgeleverde milieuvergunning uit maart 1979, blijkt dat deze achterliggende constructie in gebruik is als een overdekte autoparkeergarage, met autoparkeerplaatsen voor 25 voertuigen. Het omvormen van deze autoparkeergarage naar kantoor en expositieruimte (fotostudio) is binnen de huidige wetgeving geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handeling (functiewijziging)

Uit de luchtfoto van het Geografisch Instituut die genomen werd in 1974 blijkt tevens dat het huidige volume van het pand toen reeds aanwezig was. Het huidige bouwvolume van deze aanbouw en de huidige functie/gebruik van de achterbouw als zijnde een kantoor en expositieruimte (fotostudio) kunnen bijgevolg opgenomen worden in het vergunningenregister als zijnde geacht vergund. 

Achteraan in deze aanbouw werd tevens een zevende wooneenheid gerealiseerd in de vorm van een loft over twee etages met aansluitend een dakterras. Er werden binnen deze aanvraag geen concrete bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat deze huidige woonentiteit in zijn huidige vorm en indeling reeds aanwezig was in het pand vóór de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. De huidige woonfunctie (loft met dakterras) in de aanbouw, zal dan ook uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister. 

In de achtergevel van de aanbouw bevindt zich een grote toegangsdeur naar het achtergelegen perceel. Op de aangeleverde bouwplannen van de huidige toestand van het pand, is te zien dat er zich op het achterliggende perceel verscheidene constructies bevinden. Deze constructies zijn in hoofdzaak overdekte bergplaatsen, overdekte autoparkeerplaatsen en drie aan elkaar gesloten autogarages. De toegang tot deze constructies is eveneens -via een onderdoorrit- mogelijk vanuit de Clementinastraat. Uit de gegevens op de luchtfoto van het Geografisch Instituut die genomen werd in 1974 blijkt echter dat enkel de drie aan elkaar gesloten autogarages aanwezig waren op het perceel. Er worden binnen deze aanvraag geen concrete bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat de overige constructies op dit achterliggende perceel, alsook de aanleg van de twee parkeerplaatsen in open lucht, dateren van vóór de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Met uitzondering van de drie aan elkaar gesloten autogarages, zullen alle overige constructies uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister. 

Voorgaande bewijst voldoende dat zowel de huidige kantoorfunctie/diensten alsook het huidige bouwvolume langsheen de Hertsdeinstraat met aangebouwde achterbouw, dateert van vóór de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen (9 november 1979), met uitsluiting van (zoals in rood aangeduid op de plannen):

  • de huidige indeling van de woning alsook de gelijkvloerse woonentiteit en de garage in het hoofdvolume langsheen de Hertsdeinstraat;
  • de zevende woonentiteit achteraan in de aanbouw (loft over twee etages met aangrenzend dakterras);
  • het dakterras achteraan de eerste verdieping van het hoofdvolume langsheen de Hertsdeinstraat;
  • de trapconstructie vanuit de tweede verdieping naar het dakterras op de eerste verdieping van het hoofdvolume;
  • alle constructies op het achterliggende perceel, met uitzondering van de drie aan elkaar gesloten autogarages.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan-Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van het huidige bouwvolume van het pand Hertsdeinstraat 26, district Antwerpen, inclusief de functie van kantoorfunctie, diensten en wonen met vijf woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van de huidige indeling van de woning alsook de gelijkvloerse woonentiteit en de garage in het hoofdvolume langsheen de Hertsdeinstraat, de zevende woonentiteit achteraan in de aanbouw (loft over twee etages met aangrenzend dakterras), het dakterras achteraan de eerste verdieping van het hoofdvolume langsheen de Hertsdeinstraat; de trapconstructie vanuit de tweede verdieping naar het dakterras op de eerste verdieping van het hoofdvolume; alle constructies op het achterliggende perceel, met uitzondering van de drie aan elkaar gesloten autogarages, zoals in rood aangeduid op de plannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.