Terug
Gepubliceerd op 15/05/2023

2023_CBS_03130 - District Merksem. Molenlei 65 - 2022241 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 12/05/2023 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_03130 - District Merksem. Molenlei 65 - 2022241 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2023_CBS_03130 - District Merksem. Molenlei 65 - 2022241 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 24 oktober 2022 vroeg Peter De Rop om het pand gelegen Molenlei 65, district Merksem, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.  

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • luchtfoto genomen door het Nationaal Geografisch Instituut in 1969;
  • foto’s Google Street View uit 2009, 2013, 2014, 2017 en 2021;
  • een perceelrapport Onroerend Erfgoed opgemaakt op 7 september 2022;
  • een notariële aankoopakte opgemaakt op 17 januari 1995;
  • een notariële akte opgemaakt op 3 oktober 2022 (verkoopovereenkomst op lijfrente voor een woning in Merksem);
  • volgende archiefstukken:
    1. goedgekeurde stedenbouwkundige toelating uit 1949;
    2. een foto van de voorgevel van de woning met adres Molenlei 65, afkomstig uit het stedenbouwkundige aanvraagdossier met inventarisnummer 1974#676 – Molenlei 63 te 2170 Merksem.

1. Bestaande juridische toestand
Stedenbouwkundige basisgegevens uit de plannen van aanleg

Ligging volgens de geldende bestemmingsplannen van aanleg en hun bijhorende voorschriften 

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.  

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gemengd woongebied en industriegebied. De gebieden die als gemengd woon- en industriegebied zijn aangeduid, zijn bestemd voor wonen en voor de andere in artikel 5.1.0. van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen bedoelde functies alsmede voor de instandhouding en de gerechtvaardigde uitbreiding van de bedrijven die er gevestigd zijn.

Wanneer die bedrijven hun huidige bedrijfsactiviteit niet meer voortzetten en geen andere activiteiten die tot dezelfde bedrijfssector behoren, uitoefenen, krijgt het betrokken gebied uitsluitend en definitief de bestemming van woongebied.

Kadastrale gegevens:
Het pand, Molenlei 65, district Merksem, met kadastrale ligging (afd. 41) sectie B 307 D 6  is kadastraal gekend als een rijhuis zonder bewoonbare kelder, met één woongelegenheid.

Voor dit pand werd volgende relevante stedenbouwkundige toelating verleend:

  • toelating (1949#7939) van 16/06/1949 voor het uitvoeren van veranderings- en vergrotingswerken aan de eigendom, Molenlei 65. 

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met twee bouwlagen onder een schuin dak. 

Het huidige pand betreft een eengezinswoning. 

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Volgens de kadastrale gegevens werd het gebouw voor de eerste keer in gebruik genomen tussen 1919 en 1930. Uit de kadastergegevens blijkt verder dat het pand reeds vóór de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, gekend was als een eengezinswoning. 

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat, vanaf 1950 tot op heden, er steeds slechts één gezin tegelijkertijd was ingeschreven op dit adres.

In het archief werd een goedgekeurd bouwplan teruggevonden van 1949. Na controle van dit bouwplan, blijken volgende stedenbouwkundige handelingen te zijn toegelaten:

  • gebruik /functie
    1. wonen - eengezinswoning;
    2. detailhandel;
  • bouwvolume
     het hoofdvolume is langsheen de straatzijde opgetrokken over 2 bouwlagen onder schuin dak;
     het hoofdvolume heeft een bouwdiepte van circa 8 m;
    1. benedenverdieping:
      • achter het hoofdvolume een achterbouw over de ganse breedte van het perceel met een bouwdiepte tot circa 12 m onder plat dak;
      • tegen de rechterperceelgrens is een circa 3 m brede uitbouw onder een schuin dak, tot op een bouwdiepte van circa 17 m;
      • naast deze uitbouw is een constructie (koepel) die loopt tot tegen de rechter perceelsgrens;
    2. eerste verdieping (deels onder schuin dak)
      • hoofdvolume tot op een bouwdiepte van circa 8 m;
      • getande uitbouw tot op circa 2 m van de linker perceelgrens met een bouwdiepte tot circa 17 m onder plat dak;
  • dak- en gevelafwerking
    1. het goedgekeurde bouwplan geeft geen indicatie van de gebruikte bouw- en gevel afwerkingsmaterialen;
  • inrichting
    1. het pand betreft een eengezinswoning met op de benedenverdieping een kleine handelsruimte (winkel) van circa 24 vierkante meter achter de voorgevel. Deze handelsruimte heeft geen aparte ingang en is ook niet rechtstreeks toegankelijk vanaf het openbaar domein. De handelsruimte is enkel toegankelijk vanuit de gang van de woning, via twee deuren. 

Na controle van de opgevraagde documenten en de ingediende dossierstukken blijkt het volgende:

  • het huidige gelijkvloerse bouwvolume is niet langer in overeenstemming met het goedgekeurde bouwvolume uit de bouwtoelating van juni 1949. De bouwdiepte van het huidige gelijkvloerse bouwvolume, bedraagt circa 18 m. De aangeleverde bouwplannen van de huidige toestand, laten zien dat de oorspronkelijke uitbouw met schuin dak tegen de rechter perceelsgrens en de koepel verwijderd werden, om plaats te maken voor een perceelsbrede achterbouw tot op een bouwdiepte van circa 21 m. 

De aanvrager maakt daarenboven melding dat er recentelijk nog een gedeelte van het gelijkvloerse bouwvolume werd afgebroken, waardoor de huidige bouwdiepte van de benedenverdieping vandaag circa 18 m bedraagt.

Zowel de opgetekende bouwplannen als de aangeleverde foto’s in het dossier, geven een duidelijk beeld van de huidige afgewerkte achterbouw. Gelet op zowel het recent gewijzigde bouwvolume, de gewijzigde indeling alsook de gebruikte bouwmaterialen (o.a. dakbedekking, dakkoepels en buitenschrijnwerk), dient geoordeeld dat de huidige toestand van deze achterbouw niet dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.

Om aan te tonen dat het huidige gelijkvloerse bouwvolume reeds aanwezig was vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen, wordt door de aanvrager een luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut uit 1969 toegevoegd aan het dossier. Deze luchtfoto is echter van matige beeldkwaliteit dat enkel op basis daarvan, niet geoordeeld kan worden of de huidige achterbouw (in zijn huidige bouwvolume) toen reeds aanwezig was. Verder worden er geen concrete bewijzen aangeleverd in het dossier waaruit blijkt dat de huidige achterbouw dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.
Bijgevolg zal zowel het huidige gelijkvloerse bouwvolume alsook de huidige indeling van deze achterbouw op de benedenverdieping, niet opgenomen worden in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.

  • Uit de opgetekende bouwplannen en de aangeleverde foto’s van de huidige toestand van de eerste verdieping, blijkt dat de goedgekeurde stedenbouwkundige handelingen van juni 1949 niet werden uitgevoerd. De oorspronkelijk geplande vergroting van de getande uitbouw op de eerste verdieping tot op een diepte van 17 m werd niet gerealiseerd. Hierdoor bleef de bouwdiepte van deze uitbouw behouden op zijn oorspronkelijke bouwdiepte van circa 12 m. Uit lezing van de ingediende bouwplannen van de huidige toestand blijkt dat zowel het bouwvolume als de indeling van de eerste verdieping, ongewijzigd zijn gebleven. 

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige woonfunctie en de aanwezigheid van één woonentiteit in het pand, dateert van vóór de inwerkingtreding van de Wet op Stedenbouw (22 april 1962), met uitsluiting van het huidige bouwvolume en de huidige indeling van de gelijkvloerse achterbouw. (zoals in rood aangeduid op de plannen).

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de huidige constructie, Molenlei 65, district Merksem, inclusief de functie van wonen en één woonentiteit, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van het huidige bouwvolume en de huidige indeling van de gelijkvloerse achterbouw.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.