Terug
Gepubliceerd op 18/09/2023

2023_CBS_06242 - District Antwerpen. Gasstraat 129 - 2021317 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 15/09/2023 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_06242 - District Antwerpen. Gasstraat 129 - 2021317 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2023_CBS_06242 - District Antwerpen. Gasstraat 129 - 2021317 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 26 november 2021 vroeg Daniël Pairon namens BREDERO INVEST NV om het pand gelegen Gasstraat 129, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. 

 De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • analyse van de bewonersgegevens opgemaakt door de aanvrager;
  • kadastrale gegevens;
  • luchtfoto genomen door het  Nationaal Geografisch Instituut in 1974;
  • begeleidende nota bij huidige aanvraag vermoeden van vergunning;
  • een op 21 februari 2022 ondertekende getuigenverklaring;
  • goedgekeurde stedenbouwkundige toelating uit 1926 en 1958;
  • drie foto’s uit 2001 afkomstig uit het stedenbouwkundige aanvraagdossier met inventarisnummer 86#8723061 – Gasstraat 127 te 2060 Antwerpen.

1. Bestaande juridische toestand

Kadastrale gegevens:
Het pand, Gasstraat 129 district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 5) sectie E 438 D5 is kadastraal gekend als huis met drie bouwlagen met een bewoonbare daklaag.

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen / toelatingen verleend:

  • 13/08/1926 toelating (1926#24693) het uitvoeren gevelveranderingswerken;
  • 02/04/1958 toelating (18#37903) voor het uitvoeren van verbouwingswerken.
     

2.Bestaande feitelijke toestand

Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met drie bouwlagen onder een schuin dak. 

Het huidige pand is ingedeeld in vier woonentiteiten namelijk:

  • Een  appartement op de benedenverdieping;
  • Een  appartement op de eerste verdieping;
  • Een  appartement op de tweede verdieping;
  • Een  studio in de schuine daklaag.

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen met vier woonentiteiten.

De bewijsvoering

Volgens de kadastrale gegevens dateert de eerste ingebruikneming van het gebouw van 1958. Er werd echter een stedenbouwkundige toelating voor dit pand teruggevonden in onze archieven, die dateert van 1926. Er dient dan ook aangenomen te worden dat de eerste ingebruikname van het pand dateert van vóór 1926.

Uit de kadastergegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan, reeds drie woonentiteiten aanwezig waren in het pand.

Er werd voor dit adres in 2020 een adviesvraag vermoeden van vergunning ingediend bij de stad Antwerpen. Uit de gegevens van toen blijkt dat er op dat moment slechts 3 zelfstandige woonentiteiten aanwezig waren. 

Op basis van deze gegevens werd toen het advies verleend dat er 3 afzonderlijke woonentiteiten geacht vergund waren in het pand.

Binnen de huidige aanvraag vermeldt men dat er momenteel vier zelfstandige woonentiteiten aanwezig zijn in het pand.

Ter bewijsvoering voor het huidige aantal, heeft de aanvrager de volgende stukken aangeleverd:

  • Een analyse van de bewonerskaarten.

Samen met de door onze afdeling opgevraagde bevolkingsgegevens, blijkt dat er tot 1970 in hoofdzaak maximaal drie gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven op dit adres. Tussen 1971 en 1982 vermeerderde dit aantal naar 4. Na 1982 tot minstens 2013 werden er slechts maximaal twee tot drie gezinnen tegelijkertijd ingeschreven op dit adres.

  • foto’s van vier gasmeters, vier elektriciteitsmeters in de kelder en vier brievenbussen;

Uit deze stukken blijkt dat zowel één van de gasmeters, als één van de elektriciteitsmeters van beduidend recentere makelij is dan de andere drie gas- en elektriciteitsmeters. Eén van de vier brievenbussen heeft een afwijkende vorm en kleur ten opzichte van de andere brievenbussen en werd wellicht op een later moment toegevoegd.

Verder wordt de aanwezigheid van vier woonentiteiten in dit pand noch bevestigd door de goedgekeurde bouwplannen uit 1926 en 1958, noch door de opgevraagde kadastergegevens. Enkel de bewonersgegevens tonen de gelijktijdige aanwezigheid van 4 gezinnen tussen de periode van 1971 tot 1982. Er werden echter geen bewijzen aangeleverd over waar deze vier gezinnen effectief hebben gewoond in het pand en/of daarbij de zolderverdieping reeds werd ingericht als woonentiteit.

Al deze feiten in overweging genomen, dient geoordeeld dat de huidige vierde woonentiteit pas tot stand is gekomen na 2020. Het wijzigen van het aantal woonentiteiten was op dat moment een vergunningsplichtige stedenbouwkundige handeling. Bijgevolg wordt de vierde woonentiteit onder het schuine dak, uitgesloten van opname in het vergunningenregister.

In het archief werden goedgekeurde bouwplannen teruggevonden uit 1926 en 1958. Na controle van de opgevraagde documenten en de ingediende dossierstukken blijkt het volgende:

  • dat elke woonentiteit in de huidige toestand werd voorzien van een badkamer met toilet. Dit maakt dat het oorspronkelijke bouwvolume van de woning achteraan werd vergroot op alle bouwlagen.

Als bewijs voor deze uitgevoerde stedenbouwkundige handelingen werd door de aanvrager een getuigenverklaring op eer toegevoegd aan het dossier. In deze getuigenverklaring verklaart de ondertekenaar, dat zijn moeder het pand in zijn huidige toestand aankocht in het jaar 1983. Deze getuigenverklaring staaft hiermee het luchtbeeld zoals zichtbaar op de foto van het Nationaal Geografisch Instituut, genomen in het jaar 1974. 

Gezien het huidige bouwvolume op basis hiervan bewezen is als reeds aanwezig vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, kan het huidige bouwvolume opgenomen worden in het vergunningenregister als zijnde geacht vergund. 

  • Op de bouwplannen horende bij de stedenbouwkundige toelating uit 1958 is aangegeven dat de binnenmuur tussen de huidige keuken en slaapkamer op de benedenverdieping zou worden verwijderd waardoor er direct daglicht door de dakkoepel zou binnenkomen in de keuken. De muur had een steendikte van 18 cm. Op de ingediende bouwplannen van de huidige toestand van de woning is te zien dat men op dezelfde locatie een niet-dragende muur heeft geplaatst met een muurdikte van slechts 10 cm. Door het op deze manier uitvoeren van deze werken ontvangt de keuken momenteel geen rechtstreeks daglicht meer en kan deze ruimte ook niet langer op een natuurlijke wijze rechtstreeks verlucht worden.

Dit maakt dat de huidige indeling van de gelijkvloerse woonentiteit in strijd is met artikel 24 van de huidig geldende gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.
Er werden binnen deze aanvraag geen concrete bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat deze stedenbouwkundige handeling heeft plaatsgevonden vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Bijgevolg zal de huidige geplaatste binnenmuur uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister. 

  • Na lezing van het bouwplan van de huidige benedenverdieping blijkt tevens dat men de lichtkoepel in het platte dak achteraan de benedenverdieping supprimeerde. Het verwijderen van de lichtkoepel is daarenboven een vergunnings- of meldingsplichtige stedenbouwkundige handeling.
    Op de luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut, genomen in het jaar 1974, is echter niet duidelijk zichtbaar of de lichtkoepel toen reeds was verwijderd. Gezien de getuige zich baseert op een bestaande toestand van de woning vanaf 1983 (zie eerder), kan enkel op basis van deze getuigenis niet geoordeeld worden dat deze werken hebben plaatsgevonden vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.
    Het verwijderen van de lichtkoepel in het platte dak achteraan de benedenverdieping wordt daarom uitgesloten van opname in het vergunningenregister. 
  • In het archief werden foto’s teruggevonden van 21 november 2001 (Gasstraat 127), waarop te zien is dat de kleur van de gevelafwerking gewijzigd is ten opzichte van de bestaande toestand. Tevens zijn de houten voordeur en het houten schrijnwerk vervangen door witte pvc kozijnen. Het vervangen van de voordeur, het vervangen van het buitenschrijnwerk in de voorgevel en het schilderen van de voorgevel in een andere kleur is zonder voorafgaande vergunning uitgevoerd.
    Er worden binnen deze aanvraag ook geen concrete bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat de huidige voorgevelafwerking en het gewijzigde buitenschrijnwerk werden geplaatst vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. 

Bijgevolg zal het gewijzigde voorgevelaanzicht van de woning uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister. 

Voorgaande bewijst voldoende dat het huidige bouwvolume, de hoofdfunctie ‘wonen’ en de aanwezigheid van drie afzonderlijke woonentiteiten, dateert van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979), met uitsluiting van (zoals in rood aangeduid op de plannen):

  • het plaatsen van een niet-dragende binnenmuur tussen de keuken en de slaapkamer achteraan de benedenverdieping;
  • het verwijderen van de lichtkoepel in het platte dak achteraan de benedenverdieping;
  • de vierde woonentiteit onder het schuine dak;
  • het gewijzigde voorgevelaanzicht van de woning.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de huidige constructie Gasstraat 129, district Antwerpen, inclusief de functie van wonen met drie woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van het plaatsen van een niet-dragende binnenmuur tussen de keuken en de slaapkamer achteraan de benedenverdieping, het verwijderen van de lichtkoepel in het platte dak achteraan de benedenverdieping, de vierde woonentiteit onder het schuine dak, het gewijzigde voorgevelaanzicht van de woning, zoals in rood aangeduid op de bouwplannen.
 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.