Terug
Gepubliceerd op 22/05/2023

2023_CBS_03335 - Autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Deelname in vzw BIF - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
wo 17/05/2023 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_03335 - Autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Deelname in vzw BIF - Goedkeuring 2023_CBS_03335 - Autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Deelname in vzw BIF - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Volgens het Decreet Lokaal Bestuur en artikel 6 van zijn statuten kan het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen deelnemen in andere rechtspersonen of zich erin laten vertegenwoordigen voor zover dit past binnen de opdrachten van het autonoom gemeentebedrijf en voor zover hiermee geen speculatieve oogmerken worden nagestreefd. De deelname is onderworpen aan de voorafgaande uitdrukkelijke goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen. De oprichting, deelname of vertegenwoordiging mag geen speculatieve oogmerken nastreven en gebeurt in overeenstemming met het gelijkheidsbeginsel, de regelgeving over de mededinging en de staatssteun en de voorwaarden, vermeld in de beheersovereenkomst. De beslissing tot oprichting, deelname of vertegenwoordiging moet aantonen dat aan de voormelde voorwaarden is voldaan. De deelname is onderworpen aan de voorwaarde dat aan het autonoom gemeentebedrijf minstens een mandaat van bestuurder wordt toegekend.

 

De deelname van het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen aan vzw BIF voldoet aan de decretale en statutaire voorwaarden:

Vzw BIF werkt mee aan de uitvoering van de taak van gemeentelijk belang waarvoor Stedelijk Onderwijs is opgericht

AG SO is opgericht met als doel, als inrichtende macht, het pedagogisch project van het Stedelijk Onderwijs maximaal te realiseren. Daartoe richt het onder ander het officieel gesubsidieerd gewoon basis- en secundair onderwijs in. 

Om de organisatie van het gesubsidieerd onderwijs in de Koninklijke balletschool en de stedelijke basisschool Prins Dries te kunnen organiseren werd in 2012 de vzw BIF opgericht met als doel:

  • de artistieke balletopleiding in de Koninklijke Balletschool Antwerpen en de stedelijke basisschool Prins Dries te helpen uitbouwen;
  • om bij te dragen tot de realisatie van het pedagogisch project van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen, dat de basis vormt voor alle activiteiten die vereniging ontwikkelt ;
  • te werken in overeenstemming met de waarden van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

AG SO richtte de vzw op via zijn dochterorganisatie de Private Stichting Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

De private stichting Stedelijk Onderwijs Antwerpen werd begin 2023 ontbonden op verzoek van de AG SO (en de stichting zelf) en na bekrachtiging door de ondernemingsrechtbank op 7 maart 2023.

Juridische grond

Artikel 240, §5 van het Decreet lokaal bestuur 

Artikel 6 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen


Argumentatie

Om de samenwerking binnen vzw BIF te kunnen verderzetten, wil AG SO rechtstreeks participeren aan de vzw. De raad van bestuur van AG SO besliste daarom op 28 april 2023 om aan het college van burgemeester en schepenen de deelname ter goedkeuring voor te leggen (2023_RVBAGSO_00052)


Werking vzw BIF conform de afspraken binnen de groep stad Antwerpen

AGSO sluit voor de uitvoering van zijn maatschappelijk doel een beheersovereenkomst af met vzw BIF waarin de principes van samenwerking worden opgenomen die gelden binnen de groep stad Antwerpen.

De huidige beheersovereenkomst voor de periode 2021-2024 (2021_RVBAGSO_00084) werd goedgekeurd door de raad van bestuur op 25 juni 2021 en wordt toegevoegd als bijlage. Deze beheersovereenkomst wordt jaarlijks geëvalueerd. De laatste evaluatie dateert van juni 2022 (2022_RVBAGSO_00125).


Mandaat bestuurder

Uit de (ontwerp)statuten van vzw BIF blijkt dat AGSO 2 bestuurders kan aanduiden in de raad van bestuur. Deze bestuurders zullen vallen onder de verzekering bestuurdersaansprakelijkheid die door vzw BIF is afgesloten.


Voorgenomen statutenwijziging vzw BIF 

Omdat AGSO werd aangeduid als rechtsopvolger van de private stichting, is in principe geen statutenwijziging van vzw BIF noodzakelijk. Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, dat in werking is getreden op 1 januari 2019, voorziet echter dat bestaande vennootschappen en verenigingen hun statuten verplicht moeten aanpassen aan de nieuwe regelgeving tegen uiterlijk 1 januari 2024. De huidige statutenwijziging komt aan deze verplichting tegemoet. Het voorstel van aanpassing, dat nog moet worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de vzw BIF, wordt als bijlage toegevoegd. De verplichte aanpassingen ingevolge de nieuwe regelgeving zijn in het ontwerp van statuten in bijlage in groen aangeduid. Behalve een aantal vormelijke en praktische aanpassingen zijn de overige inhoudelijke aanpassingen:

• De statuten voorzien dat het autonoom gemeentebedrijf twee bestuurders kan aanduiden, ingevolge de rechtsopvolging van de private stichting (artikel 18).

• De nieuwe regelgeving verplicht niet langer dat de algemene vergadering uit meer leden bestaat dan de raad van bestuur. In het kader van interne controle is het raadzaam dat het bestuursorgaan en de algemene vergadering niet volledig samenvallen o.a. omdat de algemene vergadering de bevoegdheid heeft om kwijting te geven aan de bestuurders over hun bestuur. Op deze manier is het mogelijk dat het autonoom gemeentebedrijf als rechtspersoon deel uitmaakt van de algemene vergadering (artikel 5).

• De definitie van dagelijks bestuur wordt duidelijk omschreven (artikel 23).

• Het adviesorgaan, de artistieke beleidsraad, wordt geschrapt. Deze beleidsraad is nooit geïnstalleerd en vormt in de praktijk geen meerwaarde naast de bestaande organen (artikel 26).

 

Aanduiding vertegenwoordigers Stedelijk Onderwijs in de organen

De rol van bestuurder werd tot op heden opgenomen door de directeur onderwijsorganisatie en de personeelsdirecteur van het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Om continuïteit in de werking van vzw BIF te garanderen, is het aangewezen dat deze bestuurders aangesteld blijven.

Het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen is lid van de algemene vergadering. Het is aangewezen dat de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf wordt vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur. Aan de andere leden van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf wordt jaarlijks, via de evaluatie van de beheersovereenkomst, gerapporteerd over de werking en betoelaging van de vzw BIF.

Het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen mag nog 4 bijkomende leden aanduiden. Sinds de oprichting van de vzw zijn nooit méér dan 3 vertegenwoordigers aangeduid en blijkt er geen noodzaak om dit aantal te vermeerderen. Naast de 2 bestuurders namens Stedelijk Onderwijs in het bestuursorgaan, is het aangewezen dat ook de bedrijfsdirecteur deel uitmaakt van de algemene vergadering.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de deelname van autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen in de vzw BIF goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • 20120523_oprichtingsbeslissing_vzw_BIF.pdf
  • Beheersovereenkomst 2021-2024.pdf
  • 20230307_Ondernemingsrechtbank_ontbinding_Private_Stichting.pdf
  • 20230406_ontwerp_statutenwijziging vzw BIF.docx