Terug
Gepubliceerd op 15/09/2023

2023_CBS_05759 - Herontwikkeling Wilgenstraat, 2060 Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst met AG Vespa, cvba Woonhaven Antwerpen, AG SO, stad Antwerpen en OVAM. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 25/08/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Jinnih Beels, schepen; Erica Caluwaerts, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_05759 - Herontwikkeling Wilgenstraat, 2060 Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst met AG Vespa, cvba Woonhaven Antwerpen, AG SO, stad Antwerpen en OVAM. Ondertekening - Goedkeuring 2023_CBS_05759 - Herontwikkeling Wilgenstraat, 2060 Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst met AG Vespa, cvba Woonhaven Antwerpen, AG SO, stad Antwerpen en OVAM. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 26 februari 2018 (jaarnummer 137) keurde de gemeenteraad de aankoop, via voorkooprecht, goed van het postgebouw in de Wilgenstraat 2a, 2060 Antwerpen.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 §3.2. bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad.

Op 3 juli 2020 (jaarnummer 5712) keurde het college het mandaat aan AG Vespa goed om te handelen in naam van de stad Antwerpen voor gronden van de stad Antwerpen gelegen in het projectgebied 'herontwikkeling Wilgenstraat'.

Op 28 september 2020 (jaarnummer 539) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen AG Vespa, cvba Woonhaven Antwerpen, stad Antwerpen en AG SO goed.

Op 15 juni 2021 (jaarnummer 4227) keurde het college de projectdefinitie goed voor de herontwikkeling van de Wilgenstraat.

Op 26 september 2022 (jaarnummer 497) keurde de gemeenteraad het addendum op de samenwerkingsovereenkomst tussen AG Vespa, cvba Woonhaven Antwerpen, stad Antwerpen en AG SO goed.

Juridische grond

Artikel 30, §1 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt met betrekking tot in-house-toezicht volgende voorwaarden:
1° de aanbestedende overheid oefent op die rechtspersoon toezicht uit zoals op haar eigen diensten;
2° meer dan 80 % van de activiteiten van de gecontroleerde rechtspersoon behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende overheid of door andere, door diezelfde aanbestedende overheid gecontroleerde rechtspersonen; en
  3° er is geen directe participatie van privékapitaal in de gecontroleerde rechtspersoon, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon”.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

Argumentatie

De site

Het projectgebied ‘Wilgenstraat’ is centraal in Antwerpen-Noord gesitueerd, vlakbij het Stuivenbergplein. De site wordt afgebakend door de Van Kerckhovenstraat, Nijverheidsstraat, Korte Scholiersstraat, Lange Scholiersstraat, Sentensteeg, Pionierstraat en de Gasstraat.  Het projectgebied heeft een totale perceeloppervlakte van 29.943 m².

Het projectgebied is gelegen in ruimtelijk uitvoeringsplan 2060 (RUP 2060), dat op 22 oktober 2012 (jaarnummer 1198) door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Het RUP 2060 stelt dat het noordelijk deel ingedeeld wordt als overdruk bouwblokproject, het zuidelijk deel is omschreven als zone voor maatschappelijke functies. 

Het noordelijk gedeelte is in eigendom van cvba Woonhaven Antwerpen. Het zuidelijk gedeelte is in eigendom van de stad Antwerpen. AG SO heeft een erfpacht voor het perceel waarop de kleuterschool is gelegen. In de Sentensteeg is een deel van de school ondergebracht in mobiele units. AG SO heeft een gebruiksrecht voor deze grond. 

Het project

Woonhaven, de stad Antwerpen en het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs (AG SO) volgen voor het projectgebied “Wilgenstraat” een samenwerkingstraject als grondeigenaars of houder van het zakelijk recht op de gronden met als finaliteit een strategisch en duurzame stadsvernieuwingsproject dat ingezet wordt als hefboom voor het verbeteren van de woon-, leef-, zorg- en welzijnskwaliteit van het stadsdeel Antwerpen Noord.

AG Vespa en Woonhaven Antwerpen treden in tandem en nauwe samenwerking op als regisseur. AG Vespa treedt op als aanbestedende overheid. De Vlaamse Maatschappij Voor Sociaal Wonen (VMSW) treedt op als subsidiërende overheid voor het openbaar domein.

Huidige samenwerkingsovereenkomst

Op 28 september 2020 (jaarnummer 539) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen AG Vespa, cvba Woonhaven Antwerpen, stad Antwerpen en AG SO goed.

Voor de herontwikkeling van de ‘Wilgenstraat’ streven we een geïntegreerd project na: 

  • onder andere in functie van de ruimtelijke samenhang: ontwikkelingen van cvba Woonhaven Antwerpen en de stad Antwerpen op elkaar afstemmen;
  • onder andere in functie van de gewenste ruimtelijke en sociale mix en fasering: voorzieningen en woningen verweven op bouwblokniveau waarbij er maximaal gestreefd wordt naar een verticale opdeling van de eigendomsorganisatie;

Samenwerkingsovereenkomst betreffende de uitvoering van de bodemsanering

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt opgemaakt tussen de verschillende betrokken eigenaars binnen het project Wilgenstraat enerzijds (Woonhaven Antwerpen, AG Vespa, AG Stedelijk Onderwijs en de stad Antwerpen) en de OVAM.  Tussen de partijen worden de gemeenschappelijke principes uiteen gezet en een akkoord gesloten tot gemeenschappelijk traject met betrekking tot het gehele bodemsaneringsproject. 

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Algemene financiële opmerkingen

Financiële afspraken tussen partijen 

OVAM verbindt zich ertoe om:

  • een bodemsaneringsproject op te stellen voor de verontreinigingen met saneringsnoodzaak afkomstig van de gasfabriek, zoals beschreven in het site onderzoek van 12 oktober 2017 met als titel “Site-onderzoek Voormalige gasfabriek Van Kerckhovenstraat 78/88 2060 Antwerpen” en de daaraan verbonden bodemsaneringswerken op haar kosten uit te voeren. Voor deze verontreiniging werd een vrijstelling van saneringsplicht verleend;
  • een bodemsaneringsproject op te stellen voor de verontreinigingen met saneringsnoodzaak afkomstig van de stookolietanks (perceel 11805 E428p5) = Stookolieverontreiniging, zoals beschreven in het site onderzoek van 12 oktober 2017 met als titel “Site-onderzoek Voormalige gasfabriek Van Kerckhovenstraat 78/88 2060 Antwerpen” en de daaraan verbonden bodemsaneringswerken op haar kosten uit te voeren. Voor deze verontreiniging werd geen vrijstelling van saneringsplicht verleend;
  • OVAM verbindt zich er niet toe te voorzien in de kosten voor de noodzakelijke  bemalingen/waterzuivering voor andere dan de saneringswerken (bijvoorbeeld kelders).

Woonhaven, AG SO en de stad Antwerpen verbinden zich ertoe om: 

  • de kosten te dragen voor de afbraak van de gebouwen, vloerplaten, verhardingen en kelders. De onderlinge verdeling van de afbraakkosten wordt door dezelfde partijen in een afzonderlijke overeenkomst opgenomen;
  • de benodigde (omgevings-)vergunningen te bekomen voor alle aspecten die buiten de scope van het bodemsaneringsproject vallen te voorzien. Zo moeten alle te verwijderen bomen vanwege het herontwikkelingsplan in een onvoorwaardelijke kapvergunning worden opgenomen;
  • te voorzien in alle, conform de geldende wetgevingen, procedures en kosten voor grondverzet, buiten hetgeen noodzakelijk is voor de sanering. 

Woonhaven verbindt er zich toe (specifiek met betrekking tot de verontreinigde zone) om: 

In de verontreinigde zone zal veiligheidshalve de aannemer van OVAM de afbraak van de vloerplaat en kelders op zich nemen, maar dienen de kosten hiervoor door Woonhaven gedragen te worden, onder voorbehoud van voorafgaandelijke goedkeuring door vmsw in functie van zowel de financiering/subsidiëring als van de uitvoering ervan.

  • de kosten te dragen voor het conform de geldende wetgevingen verwijderen van de aanwezige tanks (inclusief omzichtig vrij graven, reiniging, verwerking,…). De aannemer van de OVAM zal deze werken uitvoeren, maar de kosten dienen door de eigenaar gedragen te worden, onder voorbehoud van voorafgaandelijke goedkeuring van vmsw, zowel met betrekking tot de financiering/subsidiëring als met betrekking tot de uitvoering ervan;
  • alle werkzaamheden die de OVAM zal laten verrichten op de site maken deel uit van één globale aanbesteding met als voornaamste gunningscriterium prijs. 

Adviezen

cbva Woonhaven Antwerpen Gunstig advies
IVA KOP Gunstig advies
AG SO Gunstig advies

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0201 - Reguliere taken
2WNS020101 - Vespa als instrument voor stadsontwikkeling
2WNS020101PA3914 - Wilgenstraat - Masterplan

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen AG Vespa, cvba Woonhaven Antwerpen, de stad Antwerpen, AG SO en OVAM voor de uitvoering van de bodemsanering van de site 'Wilgenstraat' goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.