Terug
Gepubliceerd op 12/07/2023

2023_CBS_04694 - District Antwerpen. Wolstraat 22 - 2021231 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 07/07/2023 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_04694 - District Antwerpen. Wolstraat 22 - 2021231 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2023_CBS_04694 - District Antwerpen. Wolstraat 22 - 2021231 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 24 augustus 2021 vroeg ADVIES EN  EXPERTISEBUREAU Patrick Verstrepen om het pand gelegen Wolstraat 22, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. Hierbij werden de volgende documenten ter staving toegevoegd:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • luchtfoto NGI uit 1974;
  • kadastrale gegevens;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • gegevens vanuit het KBO;
  • foto’s Google Streetview 2009 tot en met 2022; 
  • getuigenverklaringen;
  • toelating van 29 juni 1865;
  • toelating van 6 juni 1928.

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Wolstraat 22 district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 1) sectie A 1106 is kadastraal gekend als handelshuis met 2 woongelegenheden.

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen / toelatingen verleend:
- toelating van 29 juni 1865 voor veranderingen (1865#447);
- toelating van 6 juni 1928 voor gevel- en binnenveranderingen (1928#30184). 

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een hoekwoning met 3 bouwlagen onder een mansarde dak en bestaat momenteel uit een café op het gelijkvloers, een appartement op verdieping 1, een appartement op verdieping 2 en een appartement in de daklaag/ zolderverdieping.

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van dareca en wonen met 3 woonentiteiten. 

De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van voor 1850. 

Aantal woningen

Uit de kadastergegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan, reeds 2 woningen en een niet-bewoonbare daklaag aanwezig waren. 

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan (9 november 1979), 2 gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven. In de naoorlogse periode nam het aantal ingeschreven gezinnen toe tot een maximum van 5. Vanaf 1963 tot zeker na 2000 is het aantal ingeschreven gezinnen vrijwel constant 2.  

Er zijn 3 getuigenverklaringen aangeleverd welke uitspraak doen over de bewoning van het pand. 

  • Getuige 1 was woonachtig van 1986 tot 1988 in het pand, de getuige woonde op de eerste verdieping. De getuige vermeldt er extra bij dat de huurgelden werden bijgehouden in een huurboekje.
  • Getuige 2 heeft van 1994 tot en met 2014 op de 2de verdieping gewoond, hierna is de getuige op de 1ste verdieping gaan wonen.
  • Getuige 3 was woonachtig in het pand van 1987 tot en met 1991. Er is verder geen informatie meegegeven over het pand

Alle drie de getuigen zijn gecontroleerd middels de bewonerskaarten. De drie getuigen waren op het moment dat deze informatie geverifieerd werd, niet telefonisch bereikbaar voor verdere toelichting. 

Gezien de getuigen spreken over de periode na 9 november 1979, kunnen de uitspraken niet worden gezien als bewijs dat de woningen bestaan van voor 9 november 1979. Door de getuigen werd ook geen uitspraak gedaan over de verdere indeling van het gebouw, het gebruik van de daklaag is onbekend.  

In het gebouw zijn 1 gasmeter en 2 elektriciteitsmeters aanwezig, deze werden na 2000 geplaatst. 

Er werden verder geen bijkomende bewijzen voor het aantal wooneenheden aangeleverd.  

Er is onvoldoende bewijs dat de huidige opdeling in 3 woningen aanwezig was voor 9 november 1979. Er is voldoende bewijs voor de 2 woningen op de 1e en 2e verdieping, de 3de zelfstandige woning in de daklaag wordt uitgesloten van opname.  

Volume, constructie en gevels

In het archief werden bouwplannen teruggevonden van 29 juni 1865. Hieruit blijkt dat de eerste 2 ramen, gezien vanaf de hoek, aan de zijde van de Hoofdkerkstraat, op verdieping 1 en 2, reeds blind waren.  

In het archief werden bouwplannen teruggevonden van 6 juni 1928. Hieruit blijkt dat het huidige gelijkvloers overeenkomt met de plannen bij deze toelating.  

Uit de luchtfoto's blijkt dat de ruwbouw van de constructie zeker was voltooid in 1974. 

De daklaag is volgends de kadastrale gegevens niet geschikt als verblijfsruimte. De ruimtes in de daklaag voldoen wel aan artikel 21 van de bouwcode om in gebruik te worden genomen als verblijfsruimtes.  

Het gebruik van de daklaag als verblijfsruimtes – zonder dat deze ruimtes een extra zelfstandige wooneenheid vormen – wordt opgenomen in de opname.  

Functie

De functie van wonen op de verdiepingen is voldoende bewezen middels de oude bewonerskaarten. Deze bewijzen dat het pand sinds zeker 1947 wordt bewoond. 

De functie van dareca op het gelijkvloers is reeds te zien op de plannen van 1928. Op foto’s van Google streetview is zichtbaar dat er zeker van 2009 tot en met 2022 een café aanwezig is. Volgens gegevens van het KBO is er zeker sinds 1984 een café aanwezig.

De functie wonen en dareca vallen onder het vermoeden van vergunning. 

Voorgaande bewijst voldoende dat de constructie, inclusief de functie van dareca en wonen met 2 woonentiteiten, dateert van voor de inwerkingtreding van de Wet op Stedenbouw (22 april 1962), met uitzondering van de 3de zelfstandige wooneenheid in de daklaag, zoals aangegeven met rood op de plannen. 

Conclusie

Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de constructie, inclusief de functie van dareca en wonen met 2 woonentiteiten in aanmerking komen voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning met uitzondering van de 3de zelfstandige wooneenheid in de daklaag, zoals aangegeven met rood op de plannen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de constructie Wolstraat 22, district Antwerpen, inclusief de functie van dareca met wonen en 2 woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitzondering van de 3de zelfstandige wooneenheid in de daklaag, zoals aangegeven met rood op de plannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.