Terug
Gepubliceerd op 30/05/2023

2023_CBS_03413 - District Merksem. Bredabaan 194 - 202256 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 26/05/2023 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_03413 - District Merksem. Bredabaan 194 - 202256 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2023_CBS_03413 - District Merksem. Bredabaan 194 - 202256 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 15 maart 2022 vroeg Michaël Lammineur om het pand gelegen Bredabaan 194, district Merksem, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. Hierbij werden de volgende documenten ter staving toegevoegd:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • kadastrale gegevens;
  • bewonersgegevens en/of bewonersgrafiek;
  • foto Google Streetview 2009; 
  • foto van de beeldbank onroerend erfgoed https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images/269898 
  • getuigenverklaringen;
  • luchtfoto van 1969;
  • toelating van 30 maart 1944;
  • vergunning van 8 juli 1963;
  • vergunning van:
    1. 15 oktober 1990 van Bredabaan 196 (inventarisnummer 1974#9479);

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Bredabaan 194 district Merksem, met kadastrale ligging (afd. 40) sectie C 518 E is kadastraal gekend als handelshuis met 1 woongelegenheid. 

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen / toelatingen verleend:
- toelating van 30 maart 1944 (inventarisnummer 1402#929)
- vergunning van 8 juli 1963 (inventarisnummer 1974#4454) 

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met 2 bouwlagen onder een zadel dak en bestaat momenteel uit één appartement op de 1e verdieping en daklaag met bijbehorende werkplaats/berging op het gelijkvloers. 

Overtredingen:

Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen met 1 woonentiteit. 

De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van voor 1919. 

Schil

Op de vergunning van 8 juli 1963 is zichtbaar dat de gelijkvloerse voorgevel bestaat uit een winkelpui. De vergunning betreft het verfraaien van de winkelpui. Op de foto van het onroerend erfgoed (datum niet gekend) is zichtbaar dat deze vergunning is uitgevoerd. Op een foto, toegevoegd aan de vergunning van 15 oktober 1990 voor de Bredabaan 196, is zichtbaar dat de winkelpui nog aanwezig is. 

Op foto’s genomen in 2009, van Google Streetview, is zichtbaar dat de gelijkvloerse voorgevel werd gewijzigd naar een garagepoort. De wijziging van de voorgevel vond plaats tussen 1990 en 2009. Hiervoor is geen vergunning verleend.  

Het wijzigen van de voorgevel van winkelpui naar garagepoort, en het wijzigen van de gelijkvloerse voorgevelbekleding worden uitgesloten van opname.  

Volume

Op de toelating van 30 maart 1944 is zichtbaar dat er een open koer aanwezig was. In de huidige toestand is deze koer dicht gebouwd (ter hoogte van de huidige wasplaats). Ook de bergplaats (op huidige plannen benoemd als werkplaats / berging) is achteraan uitgebreid ten opzichte van de toelating van 30 maart 1944. 

Als bewijs dat dit volume aanwezig is van voor 9 november 1979 zijn twee getuigenverklaringen aangeleverd. 

De eerste getuige, welke vanaf 1963 woonachtig is in een woning dichtbij Bredabaan 194, en het pand regelmatig bezocht:  
“Ik heb nooit anders geweten dan dat de lengte van de achterbouw op nummer 194 overeenkomt met de lengte zoals op heden. Op dat moment was er nog een puntdak in de achterbouw van nummer 194. Achter dit gedeelte was er nog een aanbouw van circa 5 meter zoals ook blijkt uit de luchtfoto’s van uit 1969.”

De andere getuige, welke van 1958 tot 1975 woonachtig was in Bredabaan 194, en tot 1984 het pand nog met regelmaat bezocht, verklaart: 

“In 1958 ben ik met mijn ouders verhuisd naar het pand gelegen op de Bredabaan 194. … Naast de keuken was er een koer, die reeds overdekt was toen mijn ouders de woning betrokken. … Het laatste deel van de achterbouw werd gerealiseerd door mijn vader, ten laatste in 1965. … Bij mijn plaatsbezoek heb ik kunnen vaststellen dat deze achterbouw, …, nog steeds dezelfde is.”

De getuigen werden geverifieerd aan de hand van de bewonersgegevens. 

Op een luchtfoto van 1969 is zichtbaar dat er reeds een achterbouw aanwezig is. In overeenstemming met de getuigenverklaringen blijkt inderdaad dat hier ook een puntdak aanwezig is, welke later werd verwijderd. 

Aan de hand van de getuigenverklaringen is bewezen dat het dichtbouwen van de koer en het volume ter hoogte van de bergplaats bestaande is van voor 9 november 1979. 

Aan de 1ste verdieping achteraan werd een houten terrasconstructie geplaatst. Er zijn geen bewijzen dat deze voor 9 november 1979 aanwezig was. 

De houten terrasconstructie wordt uitgesloten van opname.  

Interne indeling

Het daklicht van het bureau op het gelijkvloers wordt geblokkeerd door de houten terrasconstructie. Hierdoor beschikt de ruimte over onvoldoende licht (en lucht). 

Het gebruik van deze ruimte als bureau wordt uitgesloten van opname.  

Functie

Uit de kadastergegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan, reeds de functie wonen aanwezig was. 

Uit de bewonerskaarten blijkt dat het pand vanaf 1947 steeds bewoond is geweest.  

Aantal woningen

Uit de kadastergegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan, reeds 1 woning aanwezig was.

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan (9 november 1979), 1 gezin was ingeschreven.

Voorgaande bewijst voldoende dat de constructie, inclusief de functie van wonen met 1 woonentiteit, dateert van voor de inwerkingtreding van de Wet op Stedenbouw (22 april 1962), met uitzondering van onderstaande opsomming (zoals aangegeven met rood op de plannen):

  • het wijzigen van de gelijkvloerse voorgevel (van een winkelpui naar een garagepoort en de bekleding van de voorgevel)
  • de terrasconstructie aan de 1ste verdieping
  • de ingebruikname van het bureau (leefruimte) op het gelijkvloers

Conclusie

Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de constructie, inclusief de functie van wonen met 1 woonentiteit in aanmerking komt voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning met uitzondering van onderstaande opsomming (zoals aangegeven met rood op de plannen):

  • het wijzigen van de gelijkvloerse voorgevel (van een winkelpui naar een garagepoort en de bekleding van de voorgevel)
  • de terrasconstructie aan de 1ste verdieping
  • de ingebruikname van het bureau (leefruimte) op het gelijkvloers

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de constructie Bredabaan 194, district Merksem, inclusief de functie van wonen en 1 woonentiteit, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van (zoals aangegeven met rood op de plannen):

  • het wijzigen van de gelijkvloerse voorgevel (van een winkelpui naar een garagepoort en de bekleding van de voorgevel)
  • de terrasconstructie aan de 1ste verdieping
  • de ingebruikname van het bureau(leefruimte) op het gelijkvloers

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.