Terug
Gepubliceerd op 30/05/2023

2023_CBS_03294 - Omgevingsvergunning - OMV_2023019422. Van Couwervenstraat 26. District Berendrecht - Zandvliet - Lillo - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 26/05/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_03294 - Omgevingsvergunning - OMV_2023019422. Van Couwervenstraat 26. District Berendrecht - Zandvliet - Lillo - Weigering 2023_CBS_03294 - Omgevingsvergunning - OMV_2023019422. Van Couwervenstraat 26. District Berendrecht - Zandvliet - Lillo - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2023019422

Gegevens van de aanvrager:

de heer Joeri Puttevils met als adres Van Couwervenstraat 26 te 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo (Antwerpen)

Ligging van het project:

Van Couwervenstraat 26 te 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 19 sectie C nr. 430V5

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

isoleren van de gevels en bekleden met crepi

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          29/08/2008: vergunning (20084017) voor het verbouwen van een woning;

-          19/11/2004: vergunning (20043399) voor het regulariseren van een tuinhuis, aanbouwen van een veranda en gebruikswijziging van garage naar bureau;

-          29/06/1979: vergunning (197986) voor 107 woningen.

 

Vergunde toestand  

-          functie: eengezinswoning;

-          bouwvolume: 2 bouwlagen met een zadeldak;

-          gevelafwerking: rode gevelsteen met donkerbruin houten schrijnwerk.

 

Bestaande toestand

-          gevelafwerking:

  • de uitbouw (bureauruimte) werd bekleed met crepi;
  • het schrijnwerk werd vervangen door antracietkleurig aluminium/pvc schrijnwerk met rolluiken op de eerste verdieping.

 

Nieuwe toestand

-          gevelafwerking:

  • isolatie (0,16 m) en nieuwe bekleding met crepi met een arduinen gevelplint;
  • schrijnwerk conform de bestaande toestand.

 

Inhoud van de aanvraag 

-          wijzigen van de gevels: isoleren en bekleden met crepi.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woonuitbreidingsgebied. De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.

 

(Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:

  • Artikel 6 Harmonie en draagkracht:

In een omgeving waar de bestaande bebouwing homogene kenmerken vertoont, moeten de op te richten of de te verbouwen gebouwen zodanig worden ontworpen dat ze in harmonie zijn met de kenmerken van de omgeving. De voorgevel wordt voorzien van crepi en geïsoleerd met een dikte van 16 cm. Crepi is niet kenmerkend in deze omgeving met eenheidsbebouwing, samen opgericht in 1979 met 106 andere woningen. Bovendien werd in 2008 nog een vergunning verleend met het behoud van rode gevelsteen als voorwaarde.

  • Artikel 11 Afwerken van gevels en materiaalgebruik:

Het is niet toegelaten om bepleistering al dan niet in combinatie met buitenisolatie aan te brengen op voorgevels indien de gevel deel uitmaakt van een groter architectonisch geheel, zoals hier het geval is bij deze uniforme rij- of koppelbebouwing, tenzij dit geheel als één aanvraag wordt ingediend.
 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

 

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Waterwetboek), dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets. Deze wordt uitgevoerd overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Watertoetsbesluit).
Het voorliggende project is gedeeltelijk gelegen in een zone waarvoor de Stad Antwerpen aangewezen is als adviesinstantie. Het project is niet gelegen in een signaalgebied.

Na onderzoek blijkt dat het project geen schadelijke effecten op het watersysteem veroorzaakt.

 

-          Vlaamse codex Wonen 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex Wonen van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.

 

-          Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag voorziet geen functiewijzigingen. De bestaande woonfunctie blijft functioneel inpasbaar in de omgeving.  

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

De aanvraag voorziet met het isoleren van de gevels een zeer beperkte aanpassing aan het bouwvolume.

 

Visueel-vormelijke elementen

Voorliggende aanvraag heeft als doel het isoleren en bepleisteren van de voor-, achter- en zijgevels van een halfopen bebouwing. alsook de gevels van de aanbouw aan de linkerzijde, de voormalige garage.

 

De woning situeert zich in een woonwijk die gekenmerkt wordt door een eenheidsbebouwing, waarbij de voorgevels opgetrokken zijn in rode baksteen met details in betonelementen, en waarbij het betonelement naast de voordeur specifieke versieringen bevat. Dezelfde elementen komen terug bij ruim 20 woningen in de ruimere omgeving van de woning in de aanvraag.

 

Bepleisterde voorgevels, zelfs niet gedeeltelijk, komen hier in de omgeving niet voor, ook niet in de straat waar de woning in de aanvraag zich bevindt. In deze omgeving zijn gevels in rode baksteen met beton sierelementen uitgesproken kenmerkend.

De afwerking van de gevel zoals in voorliggend dossier is niet verenigbaar met de voorkomende materialen in de nabije noch in de ruimere omgeving.

De gevel bevat decoratieve elementen in beton en bovendien maakt de gevel deel uit van een veel groter geheel, een eenheidswijk met bestaande gevelmaterialen en decoratieve gevelelementen. Deze mogen niet bepleisterd worden.

Bij de vergunning uit 2008 voor het verbouwen van de bestaande garage naar berging en wasplaats werd expliciet het behoud van de bestaande gevel voorop gesteld.

 

Zoals de aanvraag nu voorligt, komt ze niet voor vergunning in aanmerking.

Er wordt dan ook voorgesteld om een ontwerp voor bepleistering in combinatie met buitenisolatie op voorgevels die deel uitmaken van een groter architectonisch geheel, zoals hier het geval is bij deze uniforme rij- of koppelbebouwing, in één geheel als één aanvraag in te dienen. Naast deze uniforme aanpak is het steeds mogelijk dat er individueel gekeken wordt naar alternatieve isolatiemogelijkheden die de buitenschil niet zichtbaar wijzigen, o.a. spouwmuurvulling of binnenisolatie. 

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

 

De parkeerparagraaf is niet van toepassing omdat deze aanvraag betrekking heeft op werken die geen aanleiding geven tot de vermeerdering van het aantal woongelegenheden.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften.

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

2 maart 2023

Volledig en ontvankelijk

18 april 2023

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

15 september 2023

Verslag GOA

9 mei 2023

naam GOA

Katrine Leemans

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.

Artikel 3

De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.