Terug
Gepubliceerd op 20/06/2023

2023_CBS_04216 - Ondersteuning. Klimaat & Leefmilieu - Klimaatfonds. Selectie nieuwe projecten thematische oproep "klimaatadaptatie op private percelen". Mei 2023 - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 16/06/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_04216 - Ondersteuning. Klimaat & Leefmilieu - Klimaatfonds. Selectie nieuwe projecten thematische oproep "klimaatadaptatie op private percelen". Mei 2023 - Goedkeuring 2023_CBS_04216 - Ondersteuning. Klimaat & Leefmilieu - Klimaatfonds. Selectie nieuwe projecten thematische oproep "klimaatadaptatie op private percelen". Mei 2023 - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 24 oktober 2022 (jaarnummer 636) de nieuwe versie van het ondersteuningsreglement van het Klimaatfonds goed met inwerkingtreding op 1 januari 2023.

Het college keurde op 17 februari 2023 (jaarnummer 972) het toelichtingsdocument voor de thematische oproep "klimaatadaptatie op private percelen" van het Klimaatfonds goed.

Met het Klimaatfonds wil de stad Antwerpen projecten ondersteunen die bijdragen aan het realiseren van een duurzame stad. Binnen de perken van de voorziene en goedgekeurde begrotingskredieten geeft de stad Antwerpen financiële steun voor duurzame projecten vanuit de focus klimaat, energie en milieu. Met een focus op strategische, veranderingsgerichte projecten is het Klimaatfonds een instrument om de stedelijke duurzaamheidsambities te realiseren.

Op 8 mei vond er een indieningsmoment plaats voor nieuwe projectvoorstellen voor de thematische projectoproep "klimaatadaptatie op private percelen".

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Argumentatie

Na het indieningsmoment bepaalt de adviescommissie van het Klimaatfonds welke ingediende projecten het best scoren aan de hand van de beoordelingscriteria en kent de best gerangschikte indieners een bedrag toe. 

Voor de thematische oproep "klimaatadaptatie op private percelen" werden 10 projecten ingediend voor de einddatum van 8 mei 2023: 

  • Mirrored – StepForward

Het project "StepForward" heeft als doel elektrische steps als een duurzaam vervoersmiddel te normaliseren en toegankelijk te maken voor alle burgers van Antwerpen, ongeacht hun financiële situatie. Het project richt zich voornamelijk op burgers die in de stad wonen en dagelijks korte afstanden afleggen, zoals woon-werkverkeer of het doen van boodschappen.   

  • Groot Licht vzw – groendakinzicht.be 

Met dit project wil de indiener het vergroenen van de 15,5 miljoen m2 platte daken in Antwerpen helpen versnellen, zonder organisatorische en financiële obstakels voor de eigenaren en met een brede promotiecampagne. De drie doelen van het project zijn:
1. Een zo laagdrempelig mogelijk ‘one size fits all’ groendak aanbod ontwikkelen waarbij proces en kostenplaatje op voorhand maximaal gekend zijn;
2. Bewustzijn en draagvlak rond groendaken en de klimaatpremie bij een breder publiek aanwakkeren;
3. Buurtinitiatief en crowdfunding aanwenden om tot realisatie of onderhandeling van 20 groendaken te komen.

  • Buurtwerk Posthof vzw – Ga voor groen & blauw

“Ga voor groen & blauw” sensibiliseert buurtbewoners tot het nemen van concrete acties voor zowel hun gevel, hun straat (bestaand aanbod) als voor hun privé-tuin (dankzij dit project). Daarnaast worden lokale actoren aangesproken. Er wordt van deur tot deur gegaan om te spreken over klimaatverandering. Buurtbewoners worden geïnformeerd en concrete tips gegeven hoe beroep te doen op subsidies. De logistieke kant van de aanleg van groene straten wordt gefaciliteerd. 

  • Aquaplus NV – ClimateAqua

De projectindiener focust op professionele dienstverlening met betrekking tot waterzuivering en riolering op de private markt. Met het project wil de indiener klimaatadaptief omgaan met water uitrollen bij private organisaties, hieruit leren wat de noden zijn en organisaties aansporen om hun eerste stappen richting klimaatadaptieve maatregelen: te zetten (regenwaterhergebruik, infiltratie, hergebruik bedrijfseffluent, slimme sturing van hemelwaterbuffers …). Een tweede doel van het project is publiciteit creëren rond klimaatadaptief omgaan met water op het eigen terrein, in samenwerking met de stad, om met een aantal cases het goede voorbeeld te geven.

  • Universiteit Antwerpen – Lerend netwerk gebouwgebonden groen

Onderzoeksgroep EMIB van Universiteit Antwerpen wil via een lerend netwerk kennis over gebouwgebonden groen aanbieden aan Antwerpse kmo’s (focus op gevelgroen). Wetenschappelijke inzichten zullen binnen dit netwerk worden gecombineerd/geconfronteerd met geslaagde praktijkvoorbeelden. Binnen het project zal een jaarlijks Antwerps congres over gebouwgebonden groen georganiseerd worden, waarop zowel professionelen uit de bouw/groensector als onderzoekers en Antwerpse kmo’s met elkaar in interactie gaan.

  • Regionaal Landschap de Voorkempen vzw – Jeugdgroen (dromen over spelen in ’t groen op de terreinen van je eigen jeugdvereniging)

De hoofddoelstelling van dit project is het biodivers en klimaatadaptief inrichten van jeugdterreinen om zo natuurbeleving en concrete klimaatactie bij jeugdverenigingen te stimuleren. Een groen jeugdterrein is daarbij meer dan een gazonvlakte, maar bevat interessante speel- en verstopplekken, biodiversiteit op het terrein, kunnen hangen op een groene locatie … Het project zal geselecteerde jeugdverenigingen begeleiden van projectidee tot realisatie en beheer en andere stedelijke jeugdverenigingen inspireren om met een concreet vergroeningspakket zelf aan de slag te gaan op hun terreinen.

  • Klimaatplatform Antwerpen vzw – Samen regen oogsten - afkoppelen met je buren

Het project beoogt het afkoppelen van regenwater als een effectieve en impactvolle maatregel om de stad te beschermen tegen wateroverlast en droogte. Regenpijpen afkoppelen ontlast het rioolstelsel. Door het regenwater op eigen terrein te infiltreren, wordt het grondwater aangevuld waardoor droogteschade wordt verminderd en/of verzacht. Het project gaat aan de slag in drie districten en bereikt er telkens de inwoners van één buurt, motiveert en begeleidt hen om over te gaan tot een gezamenlijke afkoppelactie.

  • VIBE vzw  – Van parkingdak tot collectieve klimaattuin

VIBE vzw wenst de Antwerpse syndici en VME’s aan te zetten om te ontharden en vergroenen en onderbenutte (parking)daken en verharde ruimten om te vormen tot biodiverse groendaken, groene ruimten of collectieve klimaattuinen. Enerzijds zal VIBE een opleiding, een brochure en een stappenplan uitwerken voor syndici en VME’s. Anderzijds zal VIBE twee haalbaarheidsstudies voor concrete projecten uitwerken welke inspirerend zullen werken. Er wordt een iteratief proces opgezet zodat leerlessen kunnen meegenomen worden in beide richtingen.

  • LabLand vzw – Open tuinen in de stad

LabLand wil samen met pioniers onderbenutte ruimte in stads- en dorpskernen (re)activeren door aan de tuinzijde verbindende groenzones te creëren. Collectieve tuinen winnen terrein in grootschaliger nieuwe ontwikkelingen, op particulier niveau ontstaan al langer spontane initiatieven om tuinen te delen. Met dit project wil Labland meer buren sensibiliseren en ondersteunen om samen actie te ondernemen. Het doel is om buren van minstens 2 aanpalende woningen warm te maken om de perceelsgrens letterlijk of figuurlijk te slopen. Zo ontstaan er kansen om kleine stadstuintjes te transformeren tot meer open stedelijke tuinen waar plaats is voor biodiversiteit en waterinfiltratie. Met buren die niet meteen bereid zijn om hun (volledige) tuin te delen, wordt onderzocht welke natuurlijke alternatieven voor de klassieke tuinmuur of schutting die biodiversiteit in een stedelijke context stimuleert. 

  • BFGA vzw – Klimaatrobuuste tuinaannemers

BFG Antwerpen behartigt de belangen van professionele tuinaannemers en groenvoorzieners binnen de provincie Antwerpen. Ze organiseert voor de leden activiteiten, opleidingen, voordrachten, excursies en een platform voor kennisdeling. Talrijke leden hebben hun werkingsgebied in de stad Antwerpen. Met dit project wil de indiener een lestraject opstellen om tuinaanleggers beter te informeren over de mogelijkheden om tuinen klimaatrobuuster te maken. Dankzij de opleiding wil BGFA zijn leden doen uitgroeien tot ambassadeurs van klimaattuinen bij particuliere eindklanten. Het is de tuinaannemer die de eindklant kan overtuigen om te investeren in groene maatregelen zoals dakgroen, regenwaterinfiltratie, ontharding, gevelgroen, bomen, natuurlijke beplanting …

De jury van het Klimaatfonds beoordeelde de voorstellen als volgt:

Indiener / projectAdvies juryRanking Voorstel commissie

Mirrored – StepForward

   geen ondersteuning niet steunbaar 0,00 EUR
Groot Licht vzw – groendakinzicht.be
ondersteuning 2/10 39.000,00 EUR
Buurtwerk Posthof vzw – Ga voor groen & blauw
geen ondersteuning6/100,00 EUR
Aquaplus NV – ClimateAquageen ondersteuning8/100,00 EUR
Universiteit Antwerpen – Lerend netwerk gebouw gebonden groengeen ondersteuning7/100,00 EUR
Regionaal Landschap de Voorkempen vzw – Jeugdgroen ondersteuning
3/1050.000,00 EUR
Klimaatplatform Antwerpen VZW – Samen regen oogsten - afkoppelen met je burenondersteuning
1/1041.000,00 EUR
VIBE vzw – Van parkingdak tot collectieve klimaattuingeen ondersteuning9/100,00 EUR
LabLand vzw – Open tuinen in de stadgeen ondersteuning5/100,00 EUR
BFGA – Klimaatrobuuste tuinaannemers geen ondersteuning4/100,00 EUR


Algemene financiële opmerkingen

De ondersteuning bestaat uit twee delen:

  • een voorschot van 50% na goedkeuring van het project door het college;
  • de overige 50% na indiening, gunstige beoordeling en positieve evaluatie van het eindverslag door de stad.

Ondersteuning voor:

  • Groot Licht vzw – groendakinzicht.be: 39.000,00 EUR; voorschot van 50% = 19.500,00 EUR in 2023 en afrekening van 19.500,00 EUR in 2025, op voorwaarde dat:
    • De gerealiseerde groendaken zijn minstens 40m² groot;
    • Het stappenplan wordt verfijnd, leerlessen worden opgenomen als stap en de timing wordt bijgestuurd. De volgorde van het stappenplan wordt aangepast: vóór de crowdfunding moet er een akkoord van de eigenaar zijn;
    • Het communicatieplan wordt verfijnd – inclusief interne en externe communicatie doorheen het traject;
    • Alternatieve financiering wordt onderzocht indien crowdfunding niet realiseerbaar blijkt;
    • Begroting wordt gedetailleerd op basis van de verschillende stappen uit het stappenplan en timing en naar onderdelen van het project;
    • Engagementverklaring van mogelijke partners inclusief hun bijdrage aan het project.  

  • Regionaal Landschap de Voorkempen vzw – Jeugdgroen: 50.000,00 EUR; voorschot van 50% = 25.000,00 EUR in 2023 en 25.000,00 EUR in 2025, op voorwaarde dat:
    • Het plan van aanpak wordt aangepast om effectieve realisaties na twee jaar te verzekeren;
    • Bij de eindfase van het project handleidingen, inspiratiefiches uitgewerkt en kennisuitwisselingsmomenten worden voorzien voor de koepelorganisaties zodat er een structurele en duurzame doorwerking en opschaling kan gegeven worden aan dit project.

  • Klimaatplatform Antwerpen VZW – Samen regen oogsten - afkoppelen met je buren: 41.000,00 EUR; voorschot van 50% = 20.500,00 EUR in 2023 en 20.500,00 EUR in  2025, op voorwaarde dat: 
    • Minstens 15 afkoppeling-realisaties per wijk;
    • Geen (loon)kosten voor samenaankoop regentonnen worden ingebracht.

De afrekening van deze projecten vindt plaats in 2025. De nodige kredieten hiervoor (19.500,00 EUR, 25.000,00 EUR en 20.500,00 EUR) zijn reeds voorzien in het meerjarenplan. 

Een ondersteuning zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.

De commissie adviseert om 3 projecten een ondersteuning toe te kennen binnen de thematische oproep “klimaatadaptatie op private percelen”, voor een totaalbedrag van 129.000 euro. Dit is hoger dan het onderschatte maximumbudget van 100.000 euro in het toelichtingsdocument van de oproep. Het nodige budget is voorzien op 2LMS020301A00000 /6496800 /5152500000/SUB_NR.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt volgende nieuw ingediende projecten binnen het klimaatfonds goed:

  • Groot Licht vzw – groendakinzicht.be;
  • Regionaal Landschap de Voorkempen vzw – “Jeugdgroen; 
  • Klimaatplatform Antwerpen VZW – “Samen regen oogsten - afkoppelen met je buren.

Artikel 2

Het college keurt volgende nieuw ingediende projecten binnen het klimaatfonds niet goed:

  • Mirrored – StepForward;
  • Buurtwerk Posthof vzw – Ga voor groen & blauw; 
  • Aquaplus NV – ClimateAqua; 
  • Universiteit Antwerpen – Lerend netwerk gebouwgebonden groen; 
  • VIBE vzw – Van parkingdak tot collectieve klimaattuin;
  • LabLand vzw – Open tuinen in de stad;
  • BFGA – Klimaatrobuuste tuinaannemers.

Artikel 3

Het college keurt de vastlegging en uitbetaling van de ondersteuning aan Groot Licht vzw, Regionaal Landschap de Voorkempen vzw en Klimaatplatform Antwerpen vzw goed. 

Artikel 4

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving
Bedrag
Boekingsadres
Bestelbon

Ondersteuning aan

Groot Licht vzw

Amerikalei 144/15
2000 Antwerpen


OND NBE 0711 698 502

IBAN BE 34 9734 2147 0690   



19.500,00 EUR







19.500,00 EUR

 

budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2300


budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2500  

4505151965


voor budgetperiode 2500 zullen de bestelbonnen later worden opgemaakt

Ondersteuning aan

Regionaal Landschap de Voorkempen vzw

Schildesteenweg 99
2520 Ranst

OND NBE 0898 729 546

IBAN BE 78 7380 2499 3686

 

25.000,00 EUR







25.000,00 EUR

budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000 
subsidie: SUB_NR 
fonds: INTERN 
begrotingsprogramma: 2SA020350 
budgetperiode: 2300 


budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2500

 4505151966


voor budgetperiode 2500 zullen de bestelbonnen later worden opgemaakt

Ondersteuning aan

Klimaatplatform Antwerpen VZW

Helmstraat 70, Bus 11
2140 Borgerhout

OND NBE 0725 718 069

IBAN BE 08 3631 9729 5313


20.500,00 EUR







 20.500,00 EUR

 

budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2300


budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2500

 4505151967 



voor budgetperiode 2500 zullen de bestelbonnen later worden opgemaakt

 


Bijlagen

  • 2023_Beoordelingsverslag_Klimaatadaptatie.docx