Terug
Gepubliceerd op 22/06/2023

2023_CBS_04112 - Stedelijk patrimonium. Loodswezensite, Tavernierkaai 3 en 5, 2000 Antwerpen. Smaakhaven - Voorbereidings- en studietraject. Opdracht aan AG Vespa - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 16/06/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_04112 - Stedelijk patrimonium. Loodswezensite, Tavernierkaai 3 en 5, 2000 Antwerpen. Smaakhaven - Voorbereidings- en studietraject. Opdracht aan AG Vespa - Goedkeuring 2023_CBS_04112 - Stedelijk patrimonium. Loodswezensite, Tavernierkaai 3 en 5, 2000 Antwerpen. Smaakhaven - Voorbereidings- en studietraject. Opdracht aan AG Vespa - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 17 december 2021 (jaarnummer 10085) keurde het college de oprichting van een Vlaams Culinair Centrum goed.

Op 9 december 2022 (jaarnummer 9957) keurde het college de principesubsidieovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen (TVL) en de stad Antwerpen goed met de basisvoorwaarden voor de realisatie van het relanceproject Vlaams Culinair Centrum goed.

Op 23 december 2022 (jaarnummer 9683) keurde het college het voorontwerp van het openbaar domein en geïntegreerd namenmonument goed op de Loodswezensite.

Op 27 april 2023 (jaarnummer 2803) nam het college kennis van de technische haalbaarheidsstudie van de parking Scheldekaaien en keurde het college de plaatsingsprocedure en het vergunningstraject ervan goed.

Om een zo kort mogelijke doorlooptijd en een vlotte opstart van het project te bewerkstelligen en het college inzicht te geven in het volledige dossier worden volgende drie besluiten samen aan het college voorgelegd: de subsidieovereenkomst, de overdracht van het Loodswezen en de Boeienloods en het gedelegeerd opdrachthouderschap.

De overdracht van zakelijke rechten van het Loodswezen en de Boeienloods wordt aansluitend ter goedkeuring aan de gemeenteraad van september voorgelegd.

Juridische grond

Artikel 30, §1 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt met betrekking tot in-housetoezicht volgende voorwaarden: 

1° de aanbestedende overheid oefent op die rechtspersoon toezicht uit zoals op haar eigen diensten; 

2° meer dan 80 % van de activiteiten van de gecontroleerde rechtspersoon behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende overheid of door andere, door diezelfde aanbestedende overheid gecontroleerde rechtspersonen; en 

3° er is geen directe participatie van privékapitaal in de gecontroleerde rechtspersoon, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon. 

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheerovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Hierin werden o.a. de modaliteiten vastgelegd met betrekking tot de realisatie van bouw- en onderhoudsprojecten van het stedelijk patrimonium door AG Vespa (o.a. artikel 6 §3, artikel 6 §3.4, artikel 7 en artikel 11 §2).

Argumentatie

Naar aanleiding van het subsidiebesluit en de subsidieovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen voor de realisatie van het Vlaams Culinair Centrum / De Smaakhaven in het Loodswezen en de boeienloods, vraagt AG Vespa het opdrachthouderschap aan voor het voorbereidings- en studietraject.

Project en subsidie

Voor de uitbouw van het Vlaams Culinair Centrum / De Smaakhaven stelt de Vlaamse Regering uit de relanceprovisie 38.000.000,00 EUR ter beschikking van Toerisme Vlaanderen, die op grond van het subsidiebesluit van 9 december 2022 aan de stad Antwerpen worden toegekend tot financiering van de werkzaamheden voor de realisatie van het Vlaams Culinair Centrum, verder de Smaakhaven genoemd.

De subsidieovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen bepaalt de modaliteiten en voorwaarden voor de realisatie van het Vlaams Culinair Centrum / De Smaakhaven, waarbij de financiering sluitend wordt gemaakt.

Bouwheerschap

Er wordt een gefaseerd opdrachthouderschap voorgesteld waarbij in een eerste fase het opdrachthouderschap wordt aangevraagd voor de voorbereidings- en studiefase van het project. Dit omvat de fases; projectvoorbereiding, projectdefinitie, schetsontwerp, definitief ontwerp, aanvraag van een omgevingsvergunning en de aanbestedingsfase.
Dit opdrachthouderschap wordt aangevraagd voor het 'stedelijk patrimonium' zoals de situatie na overdracht na zakelijke rechten zal zijn.

Algemene financiële opmerkingen

AG Vespa voert de opdracht uit in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. Het project zal maar door AG Vespa worden opgenomen voor zover er door de stad Antwerpen tijdig voldoende middelen worden voorzien. De stad Antwerpen maakt bij goedkeuring van dit besluit de nodige financiële middelen vrij.

Subsidieovereenkomst

De Vlaamse Regering voorziet voor de realisatie van het Vlaams Culinair Centrum / De Smaakhaven 38 miljoen euro. Voor de toekenning van de middelen heeft Toerisme Vlaanderen in opdracht van de Vlaamse Regering met de stad Antwerpen een subsidieovereenkomst met de voorwaarden voor de subsidie afgesloten.  

Projectbudget totaal

Het voorlopig, door Toerisme Vlaanderen, geraamde totale projectbudget voor de realisatie van de Smaakhaven bedraagt heden ca. 46.575.546,46 euro inclusief btw. Binnen dit projectbudget zijn studiekosten, erelonen, de bouwkost, prijsindexering en onvoorziene kosten, voorzien. Dit is exclusief de aanleg van de ondergrondse parking en de begeleidingskost van AG Vespa.

Vastlegging 2023-2027

De voorlopig geraamde kosten voor het voortraject bedragen 4.179.422,07 EUR inclusief btw. Dit omvat de kosten van vooronderzoeken, studiekosten, erelonen en de begeleidingskost van AG Vespa tot en met fase aanbesteding.

De spreiding van de geraamde kosten voor de volgende jaren is als volgt;

2023360.192,63 EUR inclusief btw
2024769.198,13 EUR inclusief btw
20251.143.217,30 EUR inclusief btw
20261.297.376,03 EUR inclusief btw
2027609.437,97 EUR inclusief btw


De kosten voor 2023-2027 worden ingeschreven bij AMJP7. Dit wordt gecompenseerd ingeschreven (de uitgaven worden afgedekt door ontvangsten). Deze bestelbon wordt opgemaakt na goedkeuring AMJP7 en voorgelegd voor versnelde vrijgave.

Begeleidingskost

De begeleidingskost van AG Vespa wordt gefactureerd per maand op basis van de werkelijke prestaties.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
2LWS0102 - Toeristische infrastructuur
2LWS010202 - Het Steen, de omgeving & cruiseterminal en Ponton 2020

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed dat de opdracht tot begeleiding van het voorbereidings- en studietraject met betrekking tot het ontwerp en realisatie van het Vlaams Culinair Centrum, vanaf heden genaamd 'de Smaakhaven’, wordt uitgevoerd door AG Vespa. 

Artikel 2

Het college keurt de vastlegging en uitbetaling van 4.179.422,07 EUR inclusief btw aan AG Vespa goed en schrijft dit in bij de aanpassing van het meerjarenplan 7.

Artikel 3

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

OmschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon

Smaakhaven / Vlaams Culinair Centrum (VCC)

AG Vespa
Paradeplein 25
2018 Antwerpen
Ondernemingsnummer: 0267402076
IBAN: BE 37 0910 1270 6928

2.272.608,07 EUR inclusief btwbudgetplaats: 5322600000
budgetpositie: 221
functiegebied: 2LWS010202V02636
subsidie: SBT_11415
begrotingsprogramma: 2SA060521
budgetperiode: 2023-2025
volgt na AMJP7

Smaakhaven / Vlaams Culinair Centrum (VCC)

AG Vespa
Paradeplein 25
2018 Antwerpen
Ondernemingsnummer: 0267402076
IBAN: BE 37 0910 1270 6928


1.906.814,00 EUR
inclusief btw
budgetplaats: 5322600000
budgetpositie: 221
functiegebied: 2LWS010202V02636
subsidie: SBT_11415
begrotingsprogramma: 2SA060521
budgetperiode: 2026-2027
niet van toepassing