Terug
Gepubliceerd op 19/06/2023

2023_CBS_04191 - C-Hemp - Intentieverklaring. Samenwerking circulaire economie: duurzame houtalternatieven in combinatie met koolstofcaptatie en bodemsanering. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 16/06/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_04191 - C-Hemp - Intentieverklaring. Samenwerking circulaire economie: duurzame houtalternatieven in combinatie met koolstofcaptatie en bodemsanering. Ondertekening - Goedkeuring 2023_CBS_04191 - C-Hemp - Intentieverklaring. Samenwerking circulaire economie: duurzame houtalternatieven in combinatie met koolstofcaptatie en bodemsanering. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Tot en met 24 juni 2023 loopt de tweede projectoproep van ‘Belgium Builds Back Circular’. Vanuit dit steunkanaal worden projecten gefinancierd die zich richten op ecodesign enerzijds en op de substitutie van gevaarlijke stoffen anderzijds. Een consortium bestaande uit de bedrijven C-Biotech bvba (duurzaam en circulair bouwen), Wase Werkplaats vzw (maatwerkbedrijf) en Trafiroad nv (buitenmeubilair) wensen in deze oproep een projectvoorstel in te dienen dat gebaseerd is op de vervaardiging van biocomposieten op basis van industriële hennep.

 In grote lijnen kan het projectvoorstel als volgt worden omschreven:

  • Kweken van industriële hennep (THC<0,3%) op marginale gronden (terreinen met een problematiek van industriële vervuiling);
  • Het vervaardigen van biocomposieten (op basis van industriële hennep) die gebruikt worden ter vervanging van hout in de bouw en de constructie van buitenmeubilair, meubilair voor hotelkamers en dergelijke, met terugname van grondstoffen (retourverkoop).

Naast het stimuleren van duurzame en circulaire systeeminnovatie levert het project een bijdrage aan de volgende doelstellingen:

  • Verwijdering PFAS uit vervuilde grond;
  • Alternatief verdienmodel voor landbouwers (bv. landbouwbedrijven die kampen met gebruiksbeperkingen op akkers of kwaliteit);
  • De verwijdering van CO2 uit de atmosfeer en het opsluiten ervan in duurzame materialen, waardoor het project een bijdrage levert aan de mitigatie van de klimaatverandering.  

Het consortium zoekt naar partners bij de overheid in functie van het ter beschikking stellen van ‘marginale gronden’ (voormalige industrieterreinen die ten gevolge van bodemvervuiling in onbruik zijn geraakt) en de begeleiding bij het bekomen van de nodige vergunningen. Men kijkt daarvoor ook naar de stad Antwerpen.

Argumentatie

Het consortium vraagt aan stad Antwerpen om haar steun aan dit projectvoorstel te geven, door middel van het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin de stad zich bereid verklaart om toe te treden tot het consortium, mocht het projectvoorstel weerhouden worden voor financiering.

De intentieverklaring werd als bijlage bij dit collegebesluit gevoegd, en vervat de bereidwilligheid van stad Antwerpen om bij de projectuitvoering betrokken te worden, alsook om van de projectresultaten gebruik te maken bij de verdere uitwerking van het stedelijk beleid rond de herwaardering van marginale gronden, bodemsanering en koolstofreductie.

De Chief Resilience Officer (CRO) zorgt voor de opvolging van dit projectvoorstel, voor de nodige contacten met de trekkers van het project en voor het concretiseren van de bijdrage die aan de stad gevraagd wordt. 

Het voorgestelde project is complementair aan eerdere stappen die de stad al heeft gezet in het beheersen van de PFAS-problematiek. Momenteel loopt in samenwerking met Universiteit Antwerpen een onderzoek naar de impact van PFAS op het vijverwater, het grondwater, de fauna en de flora, en de mogelijkheden die de natuur biedt om PFAS aan de waterkringloop te onttrekken.

Onderhavig proces sluit hier naadloos op aan in die zin dat het ook een oplossing zou kunnen bieden inzake de sanering van het vaste deel van de bodem zonder buitensporige kosten en verstorende ingrepen in de omgeving.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0201 - Antwerpen wordt een klimaatneutrale stad
2LMS020101 - Uitvoering klimaatplan mitigatie
2LMS020101PA5060 - Klimaatplan2030

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de intentieverklaring met C-Biotech met betrekking tot het 'C-Hemp' project goed. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.