Op 17 december 2021 (jaarnummer 10085) keurde het college de oprichting van een Vlaams Culinair Centrum goed.
Op 9 december 2022 (jaarnummer 9957) keurde het college het subsidiebesluit realisatie relanceproject Vlaams Culinair Centrum met basisafspraken goed.
De Vlaamse Regering voorziet voor de realisatie van het Vlaams Culinair Centrum 38 miljoen euro. De toewijzing van deze middelen gebeurt binnen het kader van de beleidsnota 2019 - 2024 Toerisme en het relanceplan voor de toeristische sector 'Reizen naar Morgen, Mijn beleid, Onze relance' van de Vlaamse minister van Toerisme .
Op 9 december 2022 werd de subsidieovereenkomst met basisvoorwaarden voor de toekenning van de middelen door Toerisme Vlaanderen in opdracht van de Vlaamse Regering goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. In de goedgekeurde subsidieovereenkomst werd de opdracht tot uitwerking van een gedetailleerde overeenkomst opgenomen. In de gedetailleerde subsidieovereenkomst, die voorligt, zijn de bepaling van het concept, de rechten en plichten van beide partijen, het bouwheerschap en de modaliteiten voor uitbetaling van de subsidie opgenomen.
De stad Antwerpen is bouwheer maar delegeert het bouwheerschap aan AG Vespa. Het besluit over de overdracht van het stedelijk patrimonium en het besluit voor opdracht bouwheerschap worden gelijktijdig met dit besluit geagendeerd door AG Vespa.
De stad Antwerpen verleent in een latere fase aan Toerisme Vlaanderen een passend gebruiksrecht voor de gebouwen het Loodswezen en het Boeienmagazijn voor de exploitatie van het Vlaams Culinair Centrum.
Het subsidiebedrag bedraag achtendertig miljoen euro (38.000.000,00 euro) en wordt in schijven uitbetaald aan de stad Antwerpen. De voorwaarden en timing zijn opgenomen in de overeenkomst.
Het college keurt de subsidieovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen tot financiering van de werkzaamheden voor de realisatie van het relanceproject 'Vlaams Culinair Centrum' goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
subsidie Vlaanderen voor relanceproject Vlaams Culinair Centrum Toerisme Vlaanderen Grasmarkt 61 1000 Brussel OND: 0225.944.375 | 38.000.000,00 EUR | budgetplaats: 5322600000 budgetpositie:150300 functiegebied: 2LWS010202V02636 subsidie: SBT11415 begrotingsprogramma: 2SA060521 budgetperiode: 2300-3100 | NVT |