Terug
Gepubliceerd op 19/06/2023

2023_CBS_04231 - Realisatie relanceproject Vlaams Culinair Centrum - Definitieve subsidieovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 16/06/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_04231 - Realisatie relanceproject Vlaams Culinair Centrum - Definitieve subsidieovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring 2023_CBS_04231 - Realisatie relanceproject Vlaams Culinair Centrum - Definitieve subsidieovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 17 december 2021 (jaarnummer 10085) keurde het college de oprichting van een Vlaams Culinair Centrum goed.

Op 9 december 2022 (jaarnummer 9957) keurde het college het subsidiebesluit realisatie relanceproject Vlaams Culinair Centrum met basisafspraken goed. 

Argumentatie

De Vlaamse Regering voorziet voor de realisatie van het Vlaams Culinair Centrum 38 miljoen euro. De toewijzing van deze middelen gebeurt binnen het kader van de beleidsnota 2019 - 2024 Toerisme en het relanceplan voor de toeristische sector 'Reizen naar Morgen, Mijn beleid, Onze relance' van de Vlaamse minister van Toerisme .

Op 9 december 2022 werd de subsidieovereenkomst met basisvoorwaarden voor de toekenning van de middelen door Toerisme Vlaanderen in opdracht van de Vlaamse Regering goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. In de goedgekeurde subsidieovereenkomst werd de opdracht tot uitwerking van een gedetailleerde overeenkomst opgenomen. In de gedetailleerde subsidieovereenkomst, die voorligt, zijn de bepaling van het concept, de rechten en plichten van beide partijen, het bouwheerschap en de modaliteiten voor uitbetaling van de subsidie opgenomen.

De stad Antwerpen is bouwheer maar delegeert het bouwheerschap aan AG Vespa. Het besluit over de overdracht van het stedelijk patrimonium en het besluit voor opdracht bouwheerschap worden gelijktijdig met dit besluit geagendeerd door AG Vespa. 

De stad Antwerpen verleent in een latere fase aan Toerisme Vlaanderen een passend gebruiksrecht voor de gebouwen het Loodswezen en het Boeienmagazijn voor de exploitatie van het Vlaams Culinair Centrum.

Algemene financiƫle opmerkingen

Het subsidiebedrag bedraag achtendertig miljoen euro (38.000.000,00 euro) en wordt in schijven uitbetaald aan de stad Antwerpen. De voorwaarden en timing zijn opgenomen in de overeenkomst.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
2LWS0102 - Toeristische infrastructuur

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de subsidieovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen tot financiering van de werkzaamheden voor de realisatie van het relanceproject 'Vlaams Culinair Centrum' goed.

Artikel 2

De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
OmschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon
subsidie Vlaanderen voor relanceproject Vlaams Culinair Centrum
Toerisme Vlaanderen
Grasmarkt 61
1000 Brussel
OND: 0225.944.375
38.000.000,00 EURbudgetplaats: 5322600000
budgetpositie:150300
functiegebied: 2LWS010202V02636
subsidie: SBT11415
begrotingsprogramma: 2SA060521
budgetperiode: 2300-3100
NVT