Terug
Gepubliceerd op 24/07/2023

2023_CBS_05051 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep stadsvernieuwing 2023. Indiening projectvoorstel thematische oproep 'Klimaatrobuuste wijkinrichting'. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
do 20/07/2023 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Peter Wouters, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_05051 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep stadsvernieuwing 2023. Indiening projectvoorstel thematische oproep 'Klimaatrobuuste wijkinrichting'. Ondertekening - Goedkeuring 2023_CBS_05051 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep stadsvernieuwing 2023. Indiening projectvoorstel thematische oproep 'Klimaatrobuuste wijkinrichting'. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op  28 april 2023 publiceerde Stedenbeleid Vlaanderen (Agentschap Binnenlands Bestuur) de thematische oproep stadsvernieuwing 2023 'Klimaatrobuuste wijkinrichting ter versterking van de levenskwaliteit' op haar website. Een thematisch project is een kleinschalig en vernieuwend stadsvernieuwingsproject dat inspeelt op specifieke stedelijke uitdagingen. Thematische stadsvernieuwingsprojecten hebben daarom per definitie een experimenteel en innovatief karakter.

Dit jaar staat de oproep in het teken van wijken en de versterking van de levenskwaliteit in deze wijken, aan de hand van klimaatrobuuste ingrepen. Met stadsvernieuwingsprojecten wil de Vlaamse overheid de aantrekkelijkheid, duurzaamheid en leefbaarheid van steden verhogen. Deze stadsprojecten streven een ingrijpende vernieuwing van een stadsdeel na. Ze passen in een brede stedelijke visie en vormen een hefboom voor een geïntegreerde stadsontwikkeling in functie van economische, ecologische en sociale meerwaarde. De samenhang tussen de sociale en ruimtelijke dynamieken in de stad vormt daarbij het vertrekpunt.

De Vlaamse overheid trekt 1.200.000,00 euro uit voor thematische stadsvernieuwingsprojecten. Per project wordt maximaal een subsidie van 500.000,00 euro toegekend, die uitsluitend voor investeringen kan worden aangewend. Voor de realisatie is er maximaal 5 jaar tijd voorzien. De indieningsperiode voor de thematische oproep loopt tot 8 september 2023.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

De afdeling Eurodesk en Fondsen (Personeel & Organisatie) ondersteunt en begeleidt de indiening van voorstellen. De thematische oproep werd aan de betrokken diensten binnen de groep stad Antwerpen verspreid, met de vraag om voorstellen aan te melden. 

De dienst Publieke Ruimte van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft een  projectvoorstel aangemeld voor de thematische subsidieoproep 'Klimaatrobuuste wijkinrichting'.

Van Craesbeeckstraat: de ontwikkeling van een klimaatrobuuste wijk Sint-Andries (Stadsontwikkeling  - aangevraagd bedrag 500.000,00 euro)

De Van Craesbeeckstraat wordt ingericht als tuinstraat. De geplande heraanleg betreft de volledige straat, alsook een deel van de Willem Lepelstraat en de Prekerstraat. In 2021 werd de eerste tuinstraat voor de stad Antwerpen gerealiseerd in de Lange Riddersstraat. Met de inrichting van de Van Craesbeeckstraat als tuinstraat zet de stad Antwerpen verder in op het klimaatrobuust maken van de wijk en op een aangename leefomgeving voor de buurtbewoners. Daarbij wordt rekening gehouden met de gebruiks- en mobiliteitsrandvoorwaarden van de omgeving.

In het ontwerp wordt er een verbinding, een groene verblijfsruimte, gecreëerd tussen de binnenhoven van de Fierensblokken en het openbaar domein, en eveneens een verbinding tussen de buurtbewoners. Ook in het ontwerp van de Fierensblokken worden groen en dakterrassen voorzien. De groenontwikkeling op deze site levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het netwerk van groene stapstenen in de Sint-Andrieswijk. 

In de Sint-Andrieswijk zijn de bewoners zeer betrokken bij hun buurt. Zo werd het project Lange Riddersstraat enorm ondersteund door de bewoners en hebben zij deelgenomen aan een intensief participatietraject. Dit participatietraject heeft mee de basis gevormd voor de eerste tuinstraat. Op wijkniveau worden ook enkele straten rond het Sint-Andriesplein in de toekomst heraangelegd. Er zal onderzocht worden hoe dergelijke projecten kunnen ingezet worden om tot klimaatrobuuste wijken te komen. De Van Craesbeeckstraat is een belangrijke schakel om hier een globale visie voor te ontwikkelen en de concepten op bredere schaal uit te rollen. Voor het project Van Craesbeeckstraat is er eveneens een participatietraject waarbij de bewoners op een laagdrempelige manier informatie kregen, en ook mee konden nadenken en vormgeven aan hun tuinstraat.  

Het projectdossier wordt verder uitgewerkt voor indiening tegen de deadline van 8 september 2023. De handtekeningpagina van het aanvraagdossier wordt vooraf ter ondertekening voorgelegd aan burgemeester en algemeen directeur.

Algemene financiƫle opmerkingen

Aangezien het hier gaat over de indiening van een projectvoorstel dat in het kader van de subsidieoproep stadsvernieuwing 2023  al dan niet zal  worden goedgekeurd, zijn er op dit moment nog geen financiële gevolgen. Indien in een latere fase het projectvoorstel wordt goedgekeurd, zullen de subsidieontvangsten en -uitgaven via een subsidiefiche opgenomen worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Er wordt geen cofinancieringspercentage (eigen financiering door de projectuitvoerders) opgelegd, maar eigen stedelijke cofinanciering kan de projectaanvraag versterken. Voor de thematische subsidie wordt maximaal een subsidie toegekend van 500.000,00 euro.

Het totale projectbudget voor het project 'Van Craesbeeckstraat: de ontwikkeling van een klimaatrobuuste wijk Sint-Andries' wordt geschat op 1.782.000 euro. Van dit bedrag zal 882.000 euro euro gedragen worden door Water-link. Voor de resterende 900.000,00 euro wordt er een subsidie thematische stadsvernieuwing aangevraagd van 500.000,00 euro. Afhankelijk van het bedrag dat wordt toegekend zal de stad Antwerpen nog minimaal 400.000,00 euro zelf dienen te financieren.

De eigen uitgaven voor het project werden voorzien op volgend boekingsadres: 2400/5002500000/224/2ANT011101M01891/2AN090200.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het voorstel 'Van Craesbeeckstraat: de ontwikkeling van een klimaatrobuuste wijk Sint-Andries' in het kader van de thematische subsidie stadsvernieuwing 2023 goed en ondertekent daartoe het aanvraagformulier.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen