Terug
Gepubliceerd op 12/06/2023

2023_CBS_03897 - Kunstenbeleid - Muziekplan 2023-2025 - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/06/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_03897 - Kunstenbeleid - Muziekplan 2023-2025 - Goedkeuring 2023_CBS_03897 - Kunstenbeleid - Muziekplan 2023-2025 - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Naar aanleiding van de ambitie in het bestuursakkoord wordt een visie, strategie en aanpak rond muziek uitgewerkt. 

Op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) keurde de gemeenteraad het stedelijk bestuursakkoord 2019-2024 goed, dat inzet op de uitbouw van een integraal muziekbeleid:

Punt 480 van het bestuursakkoord 2019-2024: De stad bouwt een integraal muziekbeleid uit, zodat er ruimte is voor elk muziekgenre en aandacht voor elk klein, middelgroot of groot muziekpodium. We stimuleren creativiteit, innovatie en experiment en hebben daarbij aandacht voor de draagkracht van de omgeving.

Muziek is alomtegenwoordig in onze stad en maatschappij. Het is niet enkel een universele taal die iedere burger aanspreekt. Muziek is een verbindende factor waarmee de stad zowel bewoners, bezoekers, bedrijven als brains kan bereiken. Muziek heeft zowel een culturele als animatieve kracht, maar kan ook ingezet worden om zijn toeristische meerwaarde en economische impact. Dat kan via een Muziekplan worden geconcretiseerd om van Antwerpen een volwaardige Muziekstad te maken.

Het voorliggend Muziekplan rolt een integraal muziekbeleid uit op lange termijn, via een aantal prioritaire pilootprojecten in 2023-2025, waarbij, rekening houdend met de leefbaarheid van de stad en de draagkracht van de omgeving, gewerkt wordt aan de branding van Antwerpen als zichtbare en onmiskenbaar bruisende Muziekstad.

Argumentatie

Muziek floreert in Antwerpen. Vele artiesten, podia, jeugdhuizen, festivals, opnamestudio’s, boekers en labels creëren een muzikaal landschap, waar muziekliefhebbers tot ver buiten de grenzen van de stad weten van te genieten. Muziek is, meer dan we tot nu toe inzetten, een aantrekkingsfactor voor de dynamiek van de stad. De muzieksector wordt financieel, organisatorisch en logistiek ondersteund door de stad. Er is ook een structurele samenwerking tussen verschillende stedelijke diensten met betrekking tot het nachtleven, waar het muziekleven in de stad onlosmakelijk mee verbonden is. De Werkgroep Nachtleven brengt, in dialoog met de betreffende sector, initiatieven tot stand om te komen tot een leefbare stad in alle opzichten.

Het steunpunt voor popmuziek, genaamd VI.BE, kreeg in 2019 de tweedelige opdracht toegewezen (via bestelbon 4005369364 onder budgethouderschap van directeur Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Cultuur goedgekeurd) om zowel artiesten als stakeholders te bevragen om noden en wensen uit de muzieksector te duiden. In deel 1 van dit onderzoek (2020) werden muzikanten in Antwerpen bevraagd naar hun prioritaire noden en wensen. Ze blijken onder andere nood te hebben aan meer podiumkansen en meer repetitieruimten, maar ook aan informatie en vorming op zakelijk vlak en meer promotie van de muzieksector. Muzikanten zijn ook blijvend op zoek naar vormen van financiële ondersteuning. In deel 2 (2022) werden de stakeholders uit het brede muziekveld bevraagd naar de prioritaire actielijnen. Naast een mapping van de sector, die een beeld geeft van alle betrokken partijen in het muzikale ecosysteem, wensen zij samen met de stedelijke diensten te werken aan een community die de betrokken partijen versterkt, maar ook wensen zij vanuit samenwerking de muzikanten te informeren en zakelijk te ondersteunen. Dit dubbel-onderzoek dient als basis voor het formuleren van de doelen en acties die het Muziekplan (in de bijlage) wenst te realiseren om van Antwerpen een zichtbare, innovatieve en bruisende muziekstad in Europa te maken. De realisatie van het Muziekplan past in zijn geheel binnen het onderdeel Kunsten/muziekbeleid van de beleidsdoelstelling Cultuur.

Volgende doelen worden in het Muziekplan uiteengezet:

Doel 1. De stad Antwerpen ontwikkelt samen met de muzieksector een klimaat waar de noden van de Antwerpse artiest, met aandacht voor bewoners en bezoekers, centraal staan.

Doel 2. De stad Antwerpen bouwt samen met de muzieksector aan een sterke Antwerpse muziekcommunity.

Doel 3. De stad Antwerpen ondersteunt samen met de muzieksector de ontwikkeling en innovatie van de artiest en bieden zo kansen tot verdere professionalisering van de sector.

Doel 4. De stad Antwerpen zet samen in op de verbindende kracht van muziek in de stad.   

Doel 5. De stad Antwerpen maakt de Antwerpse muziekscene en ambities meer zichtbaar bij lokaal, Vlaams en internationaal publiek en peers.

Het voorliggende Muziekplan bevat binnen de genoemde doelen een aantal acties die gefaseerd worden uitgerold in de komende jaren. Budgetten voor de realisatie van deze acties in 2023 - 2025 zijn voorzien binnen de reguliere begroting van TV/C/Kunstenbeleid.  

In de periode 2023 - 2025 werkt de stad volgende acties uit:

Actie 1. Mapping van het ecosysteem van de muzieksector;

Actie 2. Pilootprojecten voor ontwikkeling van meer speelkansen voor lokaal talent;

Actie 3. Pilootprojecten voor verbindende kracht van muziek via lokale programmatoren;

Actie 4. Project professionele vorming voor de jonge muzikant op zakelijk en juridisch vlak;

Actie 5. Community-versterking door ontmoetingsmomenten en netwerkdag.

Zo profileert Antwerpen zich op termijn als zichtbare, bruisende, creatieve, leefbare en innovatieve Muziekstad.

Om de realisatie van dit Muziekplan mee te bewaken wordt een Stuurgroep Muziekbeleid geïnstalleerd, samengesteld vanuit de betrokken stedelijke diensten en met medewerking van cultuurpartners uit het brede ecosysteem, die minimaal twee maal per jaar samenkomt. Volgende diensten vanuit de stad worden vertegenwoordigd: Talentontwikkeling & Vrijetijdsbeleving  / Cultuur, Talentontwikkeling & Vrijetijdsbeleving / Jeugd, Ondernemen & Stadsmarketing / Visit, Ondernemen & Stadsmarketing / Marketing & Communicatie, Ondernemen & Stadsmarketing / Business & Innovatie , Ondernemen & Stadsmarketing / Detailhandel en Horeca / Horecamanager, Stadsbeheer / Evenementen Film Markten Foren/evenementen en Deeltijds Kunst Onderwijs. Talentontwikkeling & Vrijetijdsbeleving / Cultuur neemt structureel deel aan de Werkgroep Nachtleven van de stad Antwerpen. Overleg met Maatschappelijke Veiligheid (MV) en de Lokale Politie Antwerpen zijn ook structureel in de Stuurgroep voorzien. Vanuit de muzieksector wordt een vertegenwoordiging samengesteld door afvaardiging vanuit popmuziek, klassieke muziek, podia, amateurkunsten, nachtleven en hoger muziekonderwijs. Een Werkgroep Muziekbeleid, samengesteld vanuit partners met expertise, houdt vinger aan de pols van de ontwikkelingen voor de meer dagelijkse opvolging en programmering van acties. Jaarlijks wordt door de Werkgroep Muziekbeleid een gefaseerd actieplan ontwikkeld dat door de Stuurgroep Muziekbeleid wordt gevalideerd.

Algemene financiële opmerkingen

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen. Dit actieplan 2023- 2025 wordt gerealiseerd binnen het goedgekeurde meerjarenplan van de stad en verrekend op volgende budgetplaats: 5111100000_TV_Kunstenbeleidcoördinatie en functiegebied 2BRS010302A00000.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd
2BRS0401 - Integraal breed jeugdbeleid
2BRS040101 - Jongeren ontplooiing
7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd
2BRS0402 - Divers vrijetijdsaanbod
2BRS040201 - Positieve beeldvorming van jongeren
7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd
2BRS0402 - Divers vrijetijdsaanbod
2BRS040202 - Vrijetijdsaanbod op maat
7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd
2BRS0403 - Ruimte voor kinderen en jongeren
2BRS040301 - Geschikte fysieke en mentale ruimte voor jongeren
7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
2BRS0103 - Regie Cultuur
2BRS010302 - Kunstenbeleid: muziek, film, podium, literatuur en beeldende kunst
2BRS010302PA6120 - Muziekbeleid

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het Muziekplan goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
TV/CRealiseren Muziekplan 2023 - 2025
Regisseren van een stuurgroep om de uitvoering van de acties uit het Muziekplan op te volgen.
Afvaardiging in de stuurgroep.
TV/JeugdAfvaardiging in de stuurgroep. 
OS/VisitAfvaardiging in de stuurgroep.
OS/MarComAfvaardiging in de stuurgroep.
OS/B & IAfvaardiging in de stuurgroep.
OS/DH/HorecamanagerAfvaardiging in de stuurgroep.
SB/EFMF/ EvenementenAfvaardiging in de stuurgroep. 
MVAfvaardiging in de stuurgroep.
LPAAfvaardiging in de stuurgroep.