Terug
Gepubliceerd op 12/06/2023

2023_CBS_03834 - Omgevingsvergunning - OMV_2023022868. Pastoor Schattenstraat 2. District Wilrijk - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/06/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_03834 - Omgevingsvergunning - OMV_2023022868. Pastoor Schattenstraat 2. District Wilrijk - Goedkeuring 2023_CBS_03834 - Omgevingsvergunning - OMV_2023022868. Pastoor Schattenstraat 2. District Wilrijk - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2023022868

Gegevens van de aanvrager:

Wannes Magits - Annelies Claeskens met als contactadres Pastoor Schattenstraat 2 te 2610 Wilrijk

Ligging van het project:

Pastoor Schattenstraat 2 te 2610 Wilrijk (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 42 sectie C nr. 101X5

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

afwerken van de gevels met spuitkurk

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Inhoud van de aanvraag

-          wijzigen van de gevels.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Stadsontwikkeling/ Onroerend Erfgoed/ Monumentenzorg

27 maart 2023

16 mei 2023

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied in de stedelijke agglomeratie van Antwerpen, dit is het gedeelte van de stad gelegen tussen de Kleine Ring en respectievelijk de reservatiestrook voor de aanleg van lijninfrastructuur (de A102) tussen Merksem en Wommelgem, de R11 tussen Wommelgem en Mortsel, de oostelijke grens van Mortsel en Hove en de reservatiestrook voor pijpleidingen tussen Hove/Kontich en Hemiksem.

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving, (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:

- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;

- de eigen aard van het betrokken gebied;

- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 1-2 Sint-Bavostraat-Dr Donnyplein en omgeving, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 23 februari 1993. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: zone c voor woningen.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Bijzondere plannen van aanleg (BPA's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het bijzonder plan van aanleg op volgende punten:

-          artikel 5 Welstand van gebouwen, b) Gevels en muren, 3. Gevelmaterialen:

Voor alle gevels: Bepleistering en schildering der gevels is verboden, behoudens voor vrijstaande gebouwen, en voor zover deze gebouwen door een groenscherm van de overige gebouwen zijn gescheiden. 
 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)

De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga

De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)

De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):

  • artikel 5 Cultuurhistorisch erfgoed:
    De aanvraag heeft betrekking op een pand dat deel uitmaakt van een naoorlogse, kleinschalige volkswijk gelegen nabij het centrum van Wilrijk beschreven in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, vastgesteld bij besluit van de Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, G. Bourgeois van 29 maart 2019. Voorliggende aanvraag gaat echter niet uit van behoud van de elementen met historische, stedenbouwkundige, architecturale, bouwhistorische en/of esthetische waarde met betrekking tot de wijzigingen aan de gevels, wat blijkt uit het advies van Monumentenzorg.
  • artikel 6 Harmonie en draagkracht:

        Het talrijkst in de omgeving is een baksteenarchitectuur gecombineerd met pleisterwerk. Een spuitkurk als gevelafwerking over de volledige gevel is bijgevolg niet kenmerkend.

  • artikel 11 Afwerken van gevels en materiaalgebruik:
    Het pand maakt deel uit van een groter architectonisch geheel. De aanvraag voor het aanbrengen van spuitkurk wordt echter niet ingediend voor heel dit geheel.

 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Waterwetboek), dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets. Deze wordt uitgevoerd overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Watertoetsbesluit).

Het voorliggende project is gedeeltelijk gelegen in een zone waarvoor de Provincie aangewezen is als adviesinstantie.

Het project is gelegen in een zone met een pluviale overstromingskans van 1 keer op 1000 jaar onder toekomstig (2050) klimaat.

Voor het project is geen fluviale overstromingskans gemodelleerd.

Het project is niet gelegen in een signaalgebied.

Na onderzoek blijkt dat het project waarschijnlijk geen schadelijke effecten op het watersysteem veroorzaakt.

-          Vlaamse codex Wonen 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex Wonen van 2021)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.

-          Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))

Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.
 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Cultuurhistorische aspecten en Visueel-vormelijke elementen

De werken zijn gesitueerd in een pand dat is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, vastgesteld bij besluit van 29 maart 2019. Omwille van deze reden is er advies gevraagd aan de stedelijke dienst Monumentenzorg.

De beoordeling in dit advies luidt als volgt: ‘De aanvraag heeft betrekking op een pand in een naoorlogse, kleinschalige volkswijk gelegen nabij het centrum van Wilrijk, gebouwd volgens plannen van 1949 naar ontwerp van architect Victor Verreydt (Wilrijk). De 52 sociale woningen kwamen tot stand in opdracht van huisvestingsmaatschappij De Goedkope Woning van het Arrondissement Antwerpen (heden De Ideale Woning). In 1958 werden de plannen goedgekeurd voor de noordelijke uitbreiding van de wijk met twee appartementsgebouwen.

Typische halfopen bebouwing van koppelwoningen, voorzien van door met lage muurtjes en hagen afgebakende voor- en achtertuinen. In de achtertuinen werden telkens tuinbergen voorzien, opgevat als bakstenen volumes onder een pannen zadeldak, ingeplant op de perceelgrens. De koppelwoningen aan de Vaderlandstraat verspringen ten opzichte van elkaar omwille van het schuine tracé van deze as.

Bakstenen enkelhuizen van twee traveeën en dito bouwlagen onder pannen zadeldaken, gekoppeld tot symmetrische volumes van twee tot vijf eenheden. Eenvoudige, sterk homogene architectuur, waarbij de parementen op de bovenverdieping voorzien zijn van een wit geschilderde bepleistering. De gevels worden geopend door rechthoekige muuropeningen en kleine vierkante vensters; het oorspronkelijke schrijnwerk is gedeeltelijk bewaard.

Deze sociale woonwijk vormt een typisch voorbeeld van een kleinschalige volkswijk, waarbij de sterke architecturale homogeniteit een bepalend erfgoedelement vormt, meer bepaald op het vlak van vorm, schaal, materialiteit en typologie. Dit wordt bijkomend versterkt door het deels bewaarde schrijnwerk en de beperkte aanpassing van de parementen. Kenmerkend is eveneens de lage densiteit van de wijk en de relatief groene inplanting van de woningen, voorzien van voor- en achtertuinen.

De halfopen woning is beeldbepalend in deze omgeving door ligging, volume, schaal, de korrel en de architectuur en maakt deel uit van een uniform bouwkundig geheel. De oorspronkelijk wit geschilderde houten ramen werden hier vervangen door atypisch geprofileerd nieuw houten schrijnwerk. De voordeur lijkt bewaard.

De erfgoedwaarde van de wijk zit hem in de locuswaarde met name groepswoningbouw in een stedenbouwkundig samenhangend geheel. De tuinwijk is opgericht volgens een vastgelegde structuur en de gebouwen vormen een harmonieuze eenheid omwille van hun uniforme opbouw. De locuswaarde van het erfgoedgeheel verwijst dus niet naar specifieke eigenschappen of kwaliteiten maar naar generieke structuren zoals de ‘footprint’ van het erfgoedgeheel, de bouwlijnen, de rooilijnen, de bouwvolumes, herhalingen en ruimtelijke relatie.

 

Men wenst de buitengevel (voor, zij en achtergevel) te voorzien van een isolerende spuitkurk. De tuinwijk is opgericht volgens een vastgelegde structuur en de gebouwen vormen een harmonieuze eenheid omwille van hun uniforme opbouw en materiaalgebruik. De erfgoedwaarde wordt gedefinieerd door de beeldwaarde van de buitenschil en de ondersteunende functie die het pand heeft voor de tuinwijk. Door de typologische opbouw van de woning ondersteunt ze de uitstraling van de wijk. Ze draagt bij aan de stedenbouwkundige context door haar vorm, inplanting, homogeniteit en is waardevol als element van een geheel.

 

Het pand en de reeks waar het deel vanuit maakt bleef gaaf bewaard. Door het voorzien van een witte spuitkurk op de volledige voor- en zijgevel, zou het kenmerkende uitzicht van de bakstenen ondergevel met de licht gepleisterde bovengevel verloren gaan en daarmee ook de beeldondersteunende waarde binnen het geheel.

De achtergevel kan volledig afgewerkt worden met spuitkurk aangezien deze niet zichtbaar is vanop straat.

In voorbespreking werd meegegeven dat de gepleisterde of van crepi voorziene bovengevels eventueel wel met spuitkurk kunnen afgewerkt worden mits de bakstenen rollaag boven het venster en de blauwe hardstenen vensterbank onder het venster in de voorgevel vrij gehouden worden. Op die manier blijft het uitzicht behouden.

 

Gelet op bovenstaande argumenten wordt over deze aanvraag een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

 

Voorwaarden:

-          De achtergevel kan volledig afgewerkt worden met spuitkurk.

-          De gepleisterde of van crepi voorziene bovengevels van voor- en zijgevel kunnen met witte spuitkurk afgewerkt worden mits de bakstenen rollaag boven het venster en de blauwe hardstenen vensterbank onder het venster in de voorgevel vrij gehouden worden.

-          Het schrijnwerk op termijn opnieuw wordt vervangen door correct geprofileerd schrijnwerk naar oorspronkelijk model.”

 

Er is geen aanleiding om het advies van de stedelijke dienst Monumentenzorg niet te volgen. De voorgestelde voorwaarden zullen overgenomen worden.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

2. De voorwaarden uit het advies van de dienst Monumentenzorg strikt na te leven.

3. Het voorzien van spuitkurk op de baksteen- en natuursteendelen van de voor- en zijgevel worden uitgesloten van vergunning.

 

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

18 februari 2023

Volledig en ontvankelijk

27 maart 2023

Start openbaar onderzoek

5 april 2023

Einde openbaar onderzoek

4 mei 2023

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

8 oktober 2023

Verslag GOA

1 juni 2023

naam GOA

Wim Van Roosendael

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

5 april 2023

4 mei 2023

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

2. De voorwaarden uit het advies van de dienst Monumentenzorg strikt na te leven.

3. Het voorzien van spuitkurk op de baksteen- en natuursteendelen van de voor- en zijgevel worden uitgesloten van vergunning.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.