Terug
Gepubliceerd op 12/06/2023

2023_CBS_03785 - Omgevingsvergunning - OMV_2022126698. Constitutiestraat 5. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/06/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_03785 - Omgevingsvergunning - OMV_2022126698. Constitutiestraat 5. District Antwerpen - Goedkeuring 2023_CBS_03785 - Omgevingsvergunning - OMV_2022126698. Constitutiestraat 5. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2022126698

Gegevens van de aanvrager:

de heer Gyaltsan Khangsa Tsang met als adres Constitutiestraat 5 te 2060 Antwerpen

Ligging van het project:

Constitutiestraat 5 te 2060 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 8 sectie H nr. 567Z12

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

verbouwen van een gemengd gebouw: wijzigen van de voorgevel, interne structurele werken, zaak-gebonden reclame

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

 

Relevante voorgeschiedenis

-          05/11/2021: proces-verbaal (11002_2021_14968_ APO) voor het uitvoeren werken en wijzigen functie zonder vergunning;

-          06/11/1953: toelating (18#31745) voor het aanbouwen van doucheplaats en terras;

-          11/01/1946: toelating (18#20021) voor gevel- en binnenveranderingen.

Inhoud van de aanvraag

-          uitbreiden van het bouwvolume op de eerste verdieping tot op de rechter perceelsgrens;

-          wijzigen van de voorgevel;

-          maken van een opening in de rechter scheimuur van het magazijn;

-          doorvoeren van interne constructieve werken.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA

22 november 2022

7 februari 2023

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Ondernemen en Stadsmarketing/ Business en Innovatie

21 november 2022

25 november 2022

Ondernemen en Stadsmarketing/ Klantencontacten en Dienstverlening/ Loket Thema Wonen - huisnummering

21 november 2022

8 februari 2023

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 2060, goedgekeurd op 20 december 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: overdruk - binnengebied, zone recht van voorkoop - algemene voorschriften en artikel 1 zone voor wonen - (wo).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgend punt:

-          1 Algemene voorschriften, 1.3 Harmonieregel en referentiebeeld:

De volume uitbreiding op de eerste verdieping creëert hinder qua lichtinval naar het rechts aanpalende perceel.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)

De aanvraag is in overeenstemming met de verordening toegankelijkheid.

 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:

  • artikel 11 Afwerken van gevels en materiaalgebruik:

2. Elementen en decoraties die niet bedoeld waren om beschilderd te worden, zoals natuursteen of arduinen plinten en dorpels dienen onbeschilderd te blijven. De natuurstenen dorpels werden zwart geschilderd;

  • artikel 24 Minimale lichtinval en minimale luchttoevoer:

de slaapkamers op de eerste, tweede en derde verdieping hebben geen rechtstreekse lichtinval of luchttoevoer alsook de kamer op de eerste verdieping;

  • artikel 28 Minimale oppervlakte buitenruimte:

de buitenruimte bij de woningen worden gesupprimeerd;

  • artikel 33 Zaak-gebonden publiciteit:
    bij plaatsing in het gevelvlak dient de publiciteit minstens 0,60 meter verwijderd te blijven van de grens met het naburige eigendom. Het reclamebord houdt slechts circa 0,50 meter afstand van de rechter perceelgrens;
  • artikel 35 Afvoerkanalen en uitlaten van alle gassen:

in de achtergevel zijn meerdere afvoerkanalen aangebracht die zich dicht bij opengaande raamopeningen bevinden. Het is onduidelijk of via deze afvoerkanalen schadelijke gassen worden afgevoerd. De uitlaat van kanalen voor de afvoer van schadelijke gassen moet zich situeren minstens boven de kroonlijst van het eigen gebouw (gemeten vanaf de uitlaat), en in ieder geval twee meter boven de bovenrand van alle deur-, venster- en ventilatieopeningen, die zich binnen een straal van 4 meter bevinden, horizontaal gemeten vanaf de uitlaat van het afvoerkanaal.

 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

-          Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.

-          Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De winkel wordt uitgebreid. Detailhandel is echter niet toegelaten.

Gelet echter op het feit dat de uitbreiding beperkt is, is voorliggende aanpassing aanvaardbaar.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Uit het fotomateriaal en de plannen blijkt dat de toelating uit 1953 (18#31745), voor de gelijkvloerse wijzigingen en het aanbouwen van doucheplaats en terras op de eerste verdieping, enkel werd uitgevoerd met betrekking tot de trap. Daarom wordt voor de elementen buiten de trap als laatst vergunde toestand beschouwd de toelating van 11/01/1946 (18#20021) voor gevel- en binnenveranderingen.

 

Het gelijkvloers en het achteraan gelegen magazijn bestaande uit 2 bouwlagen blijven wat betreft functie en volume ongewijzigd ten opzichte van de laatst vergunde toestand.

Volgens artikel 3.132 Afstanden voor vensters, muuropeningen en soortgelijke werken uit het nieuw burgerlijk wetboek kan in een gemene muur een eigenaar geen vensters of muuropeningen maken zonder dat hierover een akkoord bestaat tussen de buren.

Het maken van een opening in de rechter scheimuur van het magazijn op een hoogte van 1.90m is slechts aanvaardbaar als hiervoor een akkoord wordt verkregen van de eigenaar van het rechts aanpalende perceel.

 

De volume-uitbreiding op de eerste verdieping creëert hinder qua lichtinval naar het rechts aanpalende perceel. Dit is onaanvaardbaar.

 

Visueel-vormelijke elementen

De winkelpui wordt aangepast waardoor de ingang voor de woongelegenheden op de verdiepingen en de toegang tot de gelijkvloerse winkelruimte beide zijn verwerkt in het vlak van de straatgevel. Het buitenschrijnwerk werd uitgevoerd in witte aluminium. De voorgevel werd grijs bepleisterd en op de verdiepingen werd het buitenschrijnwerk uitgevoerd in witte PVC.

Deze materialen passen zich in in de omgeving.

Voorliggende aanpassingen zijn aanvaardbaar.

 

Het plaatsen van zaak-gebonden publiciteit is aanvaardbaar gelet op de functie van het pand namelijk detailhandel. Omdat er niet voldoende informatie werd toegevoegd aan de aanvraag kan geen beoordeling worden opgemaakt en wordt de publiciteit uitgesloten uit de vergunning.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De aanpassingen op de verdiepingen waarbij de buitenruimte wordt gesupprimeerd én de slaapkamer en keuken onderling worden omgewisseld ten opzichte van de laatst vergunde toestand worden uitgesloten uit de vergunning. De voorziene slaapkamers bevatten onvoldoende actueel gebruiksgenot waardoor het voorgestelde onaanvaardbaar is.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. Het schilderen van de natuurstenen dorpels wordt uitgesloten van vergunning;

2. De afvoerkanalen en uitlaten van alle gassen te voorzien conform de bepalingen van artikel 35 van de bouwcode; 

3. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;

4. De volume-uitbreiding op de eerste verdieping ten opzichte van de laatst vergunde toestand wordt uitgesloten van vergunning;

5. Het supprimeren van de buitenruimte van de verschillende woongelegenheden en het omvormen van de keuken naar een slaapkamer wordt uitgesloten van vergunning;

6. De publiciteit wordt uitgesloten van vergunning.

 

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

28 oktober 2022

Volledig en ontvankelijk

21 november 2022

Start 1e openbaar onderzoek

30 november 2022

Einde 1e openbaar onderzoek

29 december 2022

Beslissing toepassing administratieve lus

23 februari 2023

Start laatste openbaar onderzoek

19 april 2023

Einde laatste openbaar onderzoek

18 mei 2023

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

3 augustus 2023

Verslag GOA

2 juni 2023

naam GOA

Wim Van Roosendael

 

Administratieve lus

Op de aanvraag werd een administratieve lus toegepast, omwille van de volgende reden(en):

 

De terinzagelegging van het openbaar onderzoek van 30 november 2022 t.e.m. 29 december 2022 werd niet voorzien conform de bepalingen van artikel 24 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

De affiche van het openbaar onderzoek van 6 maart 2023 t.e.m. 4 april 2023 werd niet aangeplakt conform artikel 20 van het 'Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning'.

 

De stappen in de procedure die verkeerd gelopen zijn werden opnieuw uitgevoerd om te voorkomen dat de eindbeslissing over de aanvraag vernietigd wordt omwille van de vastgestelde procedurefout(en).

 

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 3 openbare onderzoeken.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

30 november 2022

29 december 2022

0

0

0

0

6 maart 2023

4 april 2023

0

0

0

0

19 april 2023

18 mei 2023

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1. Het schilderen van de natuurstenen dorpels wordt uitgesloten van vergunning;

2. De afvoerkanalen en uitlaten van alle gassen te voorzien conform de bepalingen van artikel 35 van de bouwcode; 

3. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;

4. De volume-uitbreiding op de eerste verdieping ten opzichte van de laatst vergunde toestand wordt uitgesloten van vergunning;

5. Het supprimeren van de buitenruimte van de verschillende woongelegenheden en het omvormen van de keuken naar een slaapkamer wordt uitgesloten van vergunning;

6. De publiciteit wordt uitgesloten van vergunning.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.