Terug
Gepubliceerd op 19/06/2023

2023_CBS_04042 - Integraal waterbeleid. Voorlopige aanduiding signaalgebied ‘Universiteit Antwerpen’ als watergevoelig openruimtegebied - Advies - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/06/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_04042 - Integraal waterbeleid. Voorlopige aanduiding signaalgebied ‘Universiteit Antwerpen’ als watergevoelig openruimtegebied - Advies - Goedkeuring 2023_CBS_04042 - Integraal waterbeleid. Voorlopige aanduiding signaalgebied ‘Universiteit Antwerpen’ als watergevoelig openruimtegebied - Advies - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

In 2013 besloot de Vlaamse Regering signaalgebieden in te zetten voor het vrijwaren van het waterbergend vermogen. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) kreeg opdracht om voor elk gebied waarvan blijkt dat de ontwikkeling volgens de huidige bestemming het overstromingsrisico verhoogt, bijkomende voorwaarden te voorzien of een alternatief ontwikkelingsperspectief voor te stellen. 

Van 2014 tot 2017 keurde de Vlaamse Regering de vervolgtrajecten goed voor alle voorgestelde signaalgebieden. In dit vervolgtraject legt de Vlaamse Regering het ontwikkelingsperspectief voor een signaalgebied vast. 

Op grondgebied van stad Antwerpen werd voor vijf signaalgebieden een vervolgtraject opgemaakt en goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Voorafgaand aan deze goedkeuring werden de vervolgtrajecten voor advies voorgelegd aan de betrokken districtsraden en het college. Eén van deze vijf gebieden is Universiteit Antwerpen (Wilrijk), waarvoor een gunstig advies werd gegeven door de districtsraad op 2 juni 2016 (jaarnummer 65) en het college op 17 juni 2016 (jaarnummer 5428).

Voor het gebied Universiteit Antwerpen werd de realisatie van een bouwvrije herbestemming door aanduiding als watergevoelig openruimtegebied (WORG) goedgekeurd. Op 22 november 2017 organiseerde de CIW een werkgroep met ambtelijke en politieke vertegenwoordiging van de stad Antwerpen met als doel de beslissing van de Vlaamse Regering over de signaalgebieden door te vertalen op perceelniveau ter voorbereiding van de aanduiding als watergevoelig openruimtegebied. Lopende planprocessen, vergunningsaanvragen en suggesties werden besproken. Op basis daarvan werden de contouren van het te herbestemmen gebied vastgelegd. Op 12 maart 2018 maakte de CIW een voorstel voor de voorlopige aanduiding van het watergevoelige openruimtegebied over aan de bevoegde minister met het oog op verdere besluitvorming.

Op 24 mei 2018 heeft de CIW advies gevraagd over het voornemen tot voorlopige aanduiding van het gebied als watergevoelig openruimtegebied. Het gunstig advies van het college van burgemeester en Schepenen van Antwerpen werd gegeven op 29 juni 2018 (jaarnummer 6105). 

De Vlaamse Regering keurde op 15 juni 2018 het besluit met betrekking tot de procedure voor de opmaak van WORG goed.

Op 5 mei 2023 heeft de Vlaamse Regering het signaalgebied ‘Universiteit Antwerpen’ in Antwerpen voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied. Er wordt een advies aan de gemeenteraad gevraagd. 

Argumentatie

Het gebied ‘Universiteit Antwerpen’ maakt deel uit van het Benedenscheldebekken en ligt in de vallei van de Kleine Struisbeek. Het gebied heeft een oppervlakte van 12 hectare en is volledig onbebouwd. Het ruimtegebruik wordt gekenmerkt door een vijver, bos en weilanden. Op één perceel werd een onderzoeksopstelling van de Universiteit Antwerpen opgericht. De opstelling werd gebouwd op poten zodat het gebied verder kan overstromen. 

Het gebied is volgens het gewestplan Antwerpen gelegen in bestemmingen die bebouwing mogelijk maken, met name universiteitspark en gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen. Een groot deel van het stroomgebied van de Benedenvliet/Grote Struisbeek is door de sterke verstedelijking onderhevig aan overstromingen. Het gebied ‘Universiteit Antwerpen’ wordt doorkruist door de Kleine Struisbeek, een waterloop van 2de categorie. Het gebied werd als signaalgebied aangeduid omwille van de grote tot middelgrote overstromingskans en de ligging in een valleigebied dat reeds ernstig te kampen heeft met wateroverlast. Vrijwaring van het gebied voor verder bebouwing is aangewezen en ondersteunt de realisatie van bijkomende waterberging. De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied op het grafisch plan en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften garanderen de vrijwaring als onbebouwd gebied zodat het kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De aanduiding als WORG is in lijn met de intenties van het Waterplan en Groenplan van de stad Antwerpen en met het nieuwe strategische ruimteplan (SRA) dat in opmaak is.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad adviseert de voorlopige aanduiding van het gebied 'Universiteit Antwerpen' als watergevoelig openruimtegebied gunstig.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.