Terug
Gepubliceerd op 27/06/2023

2023_GR_00382 - Stedelijk patrimonium. Paviljoen. Wapper, 2000 Antwerpen - Verkoop - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 26/06/2023 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Güler Turan, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid

Verontschuldigd

Liesbeth Homans, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2023_GR_00382 - Stedelijk patrimonium. Paviljoen. Wapper, 2000 Antwerpen - Verkoop - Goedkeuring 2023_GR_00382 - Stedelijk patrimonium. Paviljoen. Wapper, 2000 Antwerpen - Verkoop - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 25 oktober 2019 (jaarnummer 8666) keurde het college de realisatie van het onthaal, het Rubens belevingscentrum met leeszaal, de bibliotheek en de backofficekantoren voor de Rubenssite goed.

Op 17 april 2020 (jaarnummer 3490) keurde het college het voorontwerp goed voor de realisatie van een nieuw onthaal en Rubens belevingscentrum, bibliotheek en kantoren voor museum Rubenshuis en Rubenianum.

Op 26 april 2021 (jaarnummer 250) keurde de gemeenteraad de selectieleidraad GAC_2021_01653 en procedure goed voor de opdracht 'Nieuw onthaal, Rubens' belevingscentrum, bibliotheek en kantoren'. 

Op 26 november 2021 (jaarnummer 9358) keurde het college de gunning goed van de opdracht aan BAM INTERBUILD BV. De werken zijn ondertussen gestart.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 §3.2 en artikel 7 bepalen, dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad Antwerpen. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium. 

Argumentatie

Sinds de start van de werken aan het nieuw onthaalgebouw met Rubens belevingscentrum, leeszaal, bibliotheek en backofficekantoren staat het paviljoen op de Wapper leeg. Dit functioneel paviljoen voor het Rubenshuis werd naar aanleiding van het Van Dyck-jaar in 1999 ontworpen door de Belgische architect Stéphane Beel. De structuur in glas en staal staat los van het Rubenshuis, centraal op de Wapper. Het paviljoen deed dienst als ticketbalie, museumshop en educatief centrum. Het paviljoen staat op een verhoogde sokkel met een metalen randprofiel en is ingelegd met tegels in travertijn. Er is ook een hellend vlak toegankelijk gemaakt voor andersvaliden.

Voor een mogelijke uitbreiding van de werfzone, een vlottere toegang van de werf en een vlottere verkeerscirculatie op de Wapper dient het leegstaande paviljoen zo snel mogelijk verwijderd te worden. De dienst stadsontwikkeling plant een heraanleg van de Wapper en ook hiervoor dient het paviljoen te verdwijnen.

AG Vespa stelt voor om het paviljoen in eerste instantie op de private markt aan te bieden. Na afstemming met een veilinghuis blijkt dat een veiling geen optie is gelet op de te hoge kost van de afbraak en het transport. Het paviljoen is vandaag een onroerend goed door incorporatie. Na beëindiging van de incorporatie wordt het paviljoen opnieuw een roerend goed. De meest kostenbewuste oplossing is om het paviljoen via biedingen onder gesloten omslag te koop aan te bieden en te verkopen aan de hoogste bieder. Deze dient de volledige constructie op eigen kosten en verantwoordelijkheid af te breken, te transporteren en de plaats van inplanting van het paviljoen opgeruimd achter te laten. De afbraak houdt concreet in dat de koper alle constructies tot 30 centimeter onder de bestaande omgevingsaanleg dient te verwijderen. Hierbij zal de koper alles in het werk stellen om, de onder en naast het paviljoen aanwezige bestrating, maximaal te beschermen teneinde de eventuele herstelling ervan tot een minimum te beperken. De koper dient de constructies binnen een termijn van twee maanden vanaf de ondertekening van de verkoopovereenkomst te verwijderen.

Nadat de koper de constructies heeft verwijderd, zal de stad Antwerpen het openbaar domein herstellen. Pas na het verwijderen van het paviljoen zal de concrete omvang van de herstellingswerken duidelijk zijn. Als er geen koper gevonden wordt, zal de stad Antwerpen de constructies zelf dienen te verwijderen. Deze kost moet echter enkel gebudgetteerd worden als er geen koper gevonden wordt. De gunning van de concrete herstel- en afbraakkosten zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan het college.

Volgens het schattingsverslag van de afdeling schatters en landmeters van AG Vespa van 30 mei 2023 bedraagt de waarde van het paviljoen 1,00 euro. Dit bedrag geldt als minimumprijs.

Algemene financiële opmerkingen

Het verwijderen en transporteren van de constructies vraagt reeds een financiële inspanning van de koper. De verkoopopbrengsten zijn bijgevolg zeer moeilijk te ramen. De inkomsten van deze verkoop gaan naar het vastgoedfonds op functiegebied 2SBS070203A00000, budgetpositie 260i, budgetplaats 5291520000.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de beëindiging van de incorporatie van het paviljoen aan de Wapper, 2000 Antwerpen goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de verkoop goed via biedingen onder gesloten omslag van het paviljoen aan de Wapper, 2000 Antwerpen tegen een minimumprijs van één euro. De koper dient de volledige constructie op eigen kosten en verantwoordelijkheid af te breken, te transporteren en de plaats van inplanting van het paviljoen opgeruimd achter te laten. De afbraak houdt meer concreet in dat de koper alle constructies tot 30 centimeter onder de bestaande omgevingsaanleg dient te verwijderen. Hierbij zal de koper alles in het werk stellen om, de onder en naast het paviljoen aanwezige bestrating, maximaal te beschermen teneinde de eventuele herstelling ervan tot een minimum te beperken. De koper dient de constructies binnen een termijn van twee maanden vanaf de ondertekening van de verkoopovereenkomst te verwijderen.

Artikel 3

De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:

OmschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon
Verkoopopbrengst paviljoen Wapper, 2000 AntwerpenMinimum 1,00 euro

budgetplaats: 5291520000
budgetpositie: 260I
functiegebied: 2SBS070203A00000
subsidie: SBT11153
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2300


n.v.t.