Terug
Gepubliceerd op 27/06/2023

2023_GR_00349 - Detailhandel en horeca - Horecabeleidsplan - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 26/06/2023 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Güler Turan, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid

Verontschuldigd

Liesbeth Homans, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2023_GR_00349 - Detailhandel en horeca - Horecabeleidsplan - Goedkeuring 2023_GR_00349 - Detailhandel en horeca - Horecabeleidsplan - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 17 december 2007 (jaarnummer 2551) keurde de gemeenteraad de oprichting van de Beleidsadviesraad Detailhandel en Horeca goed.

Op 26 januari 2015 (jaarnummer 20) keurde de gemeenteraad de wijziging in de samenstelling en werking van de Beleidsadviesraad Detailhandel, Horeca en Toerisme goed.

Op 8 juli 2022 (jaarnummer 5760) keurde het college het principebesluit over de opstart van de actualisatie van het horecabeleidsplan goed.  

Het horecabeleidsplan 2008-2013 omvatte verschillende acties, zoals het aanstellen van een horecamanager als adviseur voor de sector, het uitwerken van een terrasbeleid, het opzetten van een overlegplatform, een werkgroep, enz. De acties en beleidsvoorstellen die in dat plan stonden zijn nu uitgewerkt en onderdeel van de reguliere werking van de stad Antwerpen. Daarnaast is er sinds de goedkeuring van dat horecabeleidsplan binnen de horecasector ook veel veranderd. De belangrijkste wijzigingen zijn uiteraard de invoering van het geregistreerde kassasysteem (GKS), de wereldwijde pandemie en de gevolgen daarvan, alsook de invoering van het rookverbod, stijgende energiekosten, enz. De sector is anders gaan werken, professioneler geworden en vraagt dus een andere soort van ondersteuning en samenwerking dan voorheen. Om aan deze noden tegemoet te komen was een nieuw actueel beleidsplan voor de horecasector noodzakelijk.  

Om tot dit geactualiseerde horecabeleidsplan te komen werd er onderzoek gedaan op verschillende vlakken. Er werd aan terreinonderzoek gedaan op verschillende congressen en trendtours. De horecamanagers bezochten andere steden om goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen en knelpunten te definiëren, dit zowel in België als Nederland. Ook diepte-interviews met de horecasector waren een belangrijk onderdeel. Daarnaast werden cijfers vanuit de sector geraadpleegd. Overkoepelende belangenverenigingen werden betrokken en als laatste deed de stad Antwerpen ook eigen bewonersbevragingen voor het onderzoek. Dit alles werd nauw afgetoetst met zowel een interne als een externe klankbordgroep via workshops en brainstormsessies en werd voor advies voorgelegd aan de Beleidsadviesraad Detailhandel, Horeca en Toerisme.

Argumentatie

Met dit horecabeleidsplan beoogt de stad Antwerpen een langdurige versterking van de horecasector, gezien het economische en sociale belang hiervan. Het horecabeleidsplan geeft een kader voor de stad Antwerpen en sector en stelt prioriteiten voor de toekomst. Het bekijkt waar verbeteringen wenselijk zijn en geeft kansen om eventuele noden af te toetsen met de sector.

Het horecabeleidsplan start met een analyse van de sector. Het geeft de economische en maatschappelijk rol weer die de sector in de stad Antwerpen heeft. In dit onderdeel worden ook de belangrijkste trends besproken en worden de focuspunten die de sector zelf heeft aangebracht, toegelicht. 

Na de analyse volgt het beleidskader. Het uitgangspunt is dat de stad Antwerpen ervoor kiest om zich als supporter op te stellen voor de horecasector, dit via drie krachtlijnen die samen met de sector werden gekozen. De krachtlijnen zijn:

  1. gelijk speelveld in de kijker;
  2. vitale horeca;
  3. lokale inzet en samenwerking.

Elke krachtlijn omvat topics waaruit acties en voorstellen volgen. Sommigen acties en beleidsvoorstellen zijn al heel concreet door de samenwerking met stakeholders, andere geven een aanzet of nodigen uit voor verdere uitwerking en overleg of afstemming. Het horecabeleidsplan is een kapstok om deze beleidsvoorstellen in een vervolgtraject verder uit te werken.

Adviezen

Beleidsadviesraad Toerisme, Detailhandel en Horeca Gunstig advies

De Beleidsadviesraad Detailhandel, Horeca en Toerisme geeft gezamenlijk een positief advies over het horecabeleidsplan. Het plan is voor de Beleidsadviesraad een basisdocument dat niet limitatief is en evolueert in functie van opportuniteiten. De adviesraad vraagt om in het bijzonder voldoende aandacht te hebben voor:

  • Pop-ups: deze moeten een versterking van de kernen zijn.
  • Handhaving en duidelijke regels.
  • Demografie van de horeca: graag verder uitwerken.
  • Ondernemersorganisaties betrekken in kruisbestuiving.
  • Evaluatie van het plan wanneer nodig.

De beleidsadviesraad vraagt om wat betreft nachtleven aandacht te hebben voor de verzoening van wonen en uitgaan en stelt nachtstewards voor om deze functies te verzoenen. 

 

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
2LWS0103 - Reguliere werking middenstand
2LWS010301 - Ruimtelijk beleid retail, detailhandel en horeca (incl. retailclusters, ruimtelijke economie, kwalitatieve winkelstraten en comm. mix)
6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
2LWS0103 - Reguliere werking middenstand
2LWS010302 - Ondersteuning retail en horeca

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het Horecabeleidsplan goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.