Terug
Gepubliceerd op 17/07/2023

2023_CBS_04855 - Omgevingsvergunning - OMV_2023035250. Spitsenstraat 33. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 14/07/2023 - 09:00 digitaal - contact: Tania Stremersch / bz_besluitvorming_mailbox@antwerpen.be
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Bart De Wever, burgemeester; Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2023_CBS_04855 - Omgevingsvergunning - OMV_2023035250. Spitsenstraat 33. District Antwerpen - Goedkeuring 2023_CBS_04855 - Omgevingsvergunning - OMV_2023035250. Spitsenstraat 33. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2023035250

Gegevens van de aanvrager:

NV KOFFIE ST.- MICHEL met als adres Asiadok 28A te 2030 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

de heer Hendrik Hanssens en NV KOFFIE ST.- MICHEL (0406919552) met als adres Asiadok 28A te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Spitsenstraat 33 te 2030 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 7 sectie G nr. 1320G4

waarvan:

 

-     20221115-0056

afdeling 7 sectie G nr. 1320G4 (Koffiebranderij St.-Michel)

Vergunningsplichten:

exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

de exploitatie van een koffiebranderij

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 20 maart 1997 verleende het college een milieuvergunning aan Koffie St-Michel nv voor het exploiteren van een koffiebranderij (AN1996/655). Deze vergunning is vervallen.

 

Inhoud van de aanvraag

Het project omvat de exploitatie van een koffiebranderij.

 

Aangevraagde rubriek(en)

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

43.1.1°b)

het stoken in installaties, met uitzondering van stationaire motoren en gasturbines, met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van 300 kW tot en met 2.000 kW, als de inrichting volledig of gedeeltelijk gelegen is in een ander gebied dan industriegebied en gestookt wordt met aardgas;

300 kW

45.11.2°

niet-particuliere branderijen voor koffie of cichorei met een totale capaciteit van de trommels van meer dan 10 kg of minder dan of gelijk aan 500 kg.

120 kg

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA

28 maart 2023

1 juni 2023

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Ondernemen en Stadsmarketing/ Business en Innovatie

27 maart 2023

6 april 2023

Stadsontwikkeling/ Omgeving/ Vergunningen Stedenbouw

27 maart 2023

30 maart 2023

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor ambachtelijke bedrijven of gebieden voor kleine en middelgrote ondernemingen. Deze gebieden zijn mede bestemd voor kleine opslagplaatsen van goederen, gebruikte voertuigen en schroot, met uitzondering van afvalproducten van schadelijke aard, (Artikel 8 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Op basis van het dossier is het project verenigbaar met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Het bedrijf betrekt een gebouw gelegen op de hoek van het Asiadok en het Houtdok. De trommel voor het roosteren van de koffie heeft een capaciteit van 120 kg. De exploitant geeft aan tot vier dagen per week koffie te branden tussen 9.00 uur en 16.00 uur (meestal op maandag, dinsdag, donderdag en soms vrijdag).

 

De ruwe koffie wordt maandelijks geleverd in big-bags, die met een heftruck gemanipuleerd worden in het bedrijfsgebouw.

 

In een reinigingsinstallatie wordt de ruwe koffie ontdaan van ‘vreemde materialen’. Grote stukken onzuiverheden, stukjes metaal en fijn stof worden verwijderd in een serie van zeven, magneten en luchtbedden. De hoeveelheid afval dat hierbij ontstaat is zeer beperkt en wordt afgevoerd naar een erkende verwerker.

 

De brander heeft een thermisch vermogen van 210 kW en wordt gestookt met aardgas.

Aangezien het thermisch vermogen kleiner is dan 300 kW is de brander niet ingedeeld.

De brander verwarmt aangezogen lucht die naar de trommel geleid wordt en de bonen zal roosteren. Het branden van een batch neemt tot 20 minuten in beslag en is een computergestuurd volautomatisch proces. Driekwart van de geurbeladen warme lucht wordt teruggebracht in het proces (naar de brander). Dit, in combinatie met de grondige voorafgaande reiniging van de bonen, beperkt de uitstoot afkomstig van het proces. Na het brandproces worden de geroosterde bonen afgekoeld door toevoeging van water. De waterdamp die ontstaat wordt geëmitteerd en is eveneens geurbeladen. Ongemalen koffie wordt tijdelijk opgeslagen in een silo, eventueel vermalen en verpakt. De vliesjes die vrijkomen tijdens het brandproces worden gemalen en hergebruikt in de bio-tuinbouw. De emissie van de rookgassen vindt plaats op een hoogte van minimaal 10 meter. De typische koffiegeur die ontstaat bij het branden wordt beperkt maar is niet helemaal uit te sluiten. Het bedrijf, gelegen in industrieterrein, wordt omringd door open water, waar de wind relatief vrij spel heeft en een snelle dispersie van eventuele geurpartikels bevordert. Het risico op geurhinder wordt als aanvaardbaar beoordeeld. Er zijn bij de stedelijke toezichthoudende diensten geen klachten over geurhinder gekend.

 

De verzending naar klanten gebeurt gegroepeerd met een transportfirma (bestelwagens) of met een eigen bestelwagen. De inrichting genereert een beperkte mobiliteit; er worden geen significante wijzigingen van de verkeersbewegingen verwacht.

 

Het waterverbruik van de inrichting is beperkt tot 52 m³/jaar. Het betreft grotendeels huishoudelijk afvalwater (42 m³/jaar) en koelwater (12 m³/jaar). Het koelwater verdampt tijdens het koelproces en wordt naar de buiten geëvacueerd.

 

Het advies van de stedelijke dienst Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie luidt:

“De aanvraag omvat de verderzetting van een bestaande koffiebranderij. De site is gelegen in ambachtelijke- en KMO-zone volgens het gewestplan en binnen de contour van het in opmaak zijnde RUP Innovatieve Stadshaven. De activiteit past eveneens binnen de visie van de beleidsnota ruimtelijke economie met betrekking tot bedrijventerreinen. De aanvrager voorziet enkele milieutechnische aanpassingen om zo de omgevingskwaliteit te verbeteren. Voor het dossier kan gunstig advies gegeven worden.”

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits de algemene en sectorale voorwaarden nageleefd worden, worden de hinder en de effecten op mens en milieu en de risico’s voor de externe veiligheid als gevolg van het project, tot een aanvaardbaar niveau beperkt. Er wordt gunstig advies gegeven de vergunning te verlenen.

 

Geadviseerde rubriek(en)

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

43.1.1°b)

het stoken in installaties, met uitzondering van stationaire motoren en gasturbines, met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van 300 kW tot en met 2.000 kW, als de inrichting volledig of gedeeltelijk gelegen is in een ander gebied dan industriegebied en gestookt wordt met aardgas;

zonder voorwerp

45.11.2°

niet-particuliere branderijen voor koffie of cichorei met een totale capaciteit van de trommels van meer dan 10 kg of minder dan of gelijk aan 500 kg.

120 kg

 

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

12 maart 2023

Volledig en ontvankelijk

27 maart 2023

Start openbaar onderzoek

6 april 2023

Einde openbaar onderzoek

5 mei 2023

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

8 oktober 2023

Verslag GOA

3 juli 2023

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

6 april 2023

5 mei 2023

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.


Brandweervoorwaarden
De brandweervoorwaarden uit het verslag met referentie BW/YS/2023/H.00154.A3.0004 zijn van toepassing. 


Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubriek(en):

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

45.11.2°

niet-particuliere branderijen voor koffie of cichorei met een totale capaciteit van de trommels van meer dan 10 kg of minder dan of gelijk aan 500 kg.

120 kg

 

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning geldig is voor onbepaalde duur.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.